ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΝΟΤΟΣ ΚΟΜ»
Απεργούν ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία

Σήμερα η 24ωρη απεργία με απόφαση των επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων

Απο κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβρη

MotionTeam

Απο κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβρη
Με 24ωρη απεργία απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΝΟΤΟΣ ΚΟΜ» ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να επιβάλει 4ήμερη εκ περιτροπής απασχόληση (με έναρξή της τη σημερινή μέρα). Την απόφαση για απεργία πήραν τα επιχειρησιακά σωματεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ 24ωρη απεργία στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του αγώνα έχουν κηρύξει και τα κλαδικά σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά.

Η εκτελεστική επιτροπή της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σε έκτακτη συνεδρίασή της, ανταποκρινόμενη, στην πρόταση του Συλλόγου Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας αποφάσισε για σήμερα την κήρυξη 24ωρης απεργίας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν, μαζικά, μέρος στην απεργία, να μην υπογράψουν καμία τροποποίηση των συμβάσεών τους, να μην αποδεχτούν την εκ περιτροπής εργασία, να μην υπογράψουν την καταδίκη τους. Να συσπειρωθούν στο ταξικό κλαδικό τους σωματείο των εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, ν' απαντήσουν στον πόλεμο που κήρυξε εναντίον τους η μαύρη συμμαχία.

«Ο αγώνας σας είναι και δική μας μάχη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ και καλεί όλα τα σωματεία, όλο τον κλάδο να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους σε αυτή τη μάχη, ενώ σε συνεργασία με τα κλαδικά σωματεία του εμπορίου σε κάθε νομό που υπάρχει πολυκατάστημα αποφασίστηκε για σήμερα απεργιακή κινητοποίηση. «Μονόδρομος για εμάς τους εργαζόμενους - σημειώνει - είναι η αντίσταση σε αυτά τα μέτρα, η παρεμπόδιση και η καθυστέρηση τους και ταυτόχρονα η συγκέντρωση και η προετοιμασία των δυνάμεών μας για να ξεμπερδεύουμε όχι μόνο με τα αντεργατικά μέτρα, αλλά και με αυτούς που τα επιβάλλουν».

Καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω, να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και να συμμετέχουν αποφασιστικά στη σημερινή απεργία. «Οι απεργοί χαλυβουργοί έδωσαν και δίνουν αγωνιστική απάντηση στο βιομήχανο Μάνεση που προσπάθησε να περάσει τα ίδια μέτρα που επιβάλλει και η εργοδοσία στα "Notos Galleries". Χωρίς εσάς η επιχείρηση δεν μπορεί να δουλέψει. Συσπειρωθείτε στο κλαδικό σας σωματείο για να αντεπιτεθούμε δυναμικά στον πόλεμο κυβέρνησης και εργοδοσίας», καταλήγει ο σύλλογος.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εκαναν Πρωτοχρονιά στις πύλες των ξενοδοχείων

Αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις και στην επιχείρηση τρομοκρατίας από την εργοδοσία

Ρεβεγιόν έξω από το «Corfu Palace» της Κέρκυρας έκαναν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ξενοδοχοϋπάλληλοι του νησιού απαιτώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι λίγες ώρες πριν την αλλαγή του χρόνου συγκεντρώθηκαν μπροστά από το ξενοδοχείο, στα πλαίσια της τετράωρης στάσης εργασίας (7 μ.μ. - 11 μ.μ.) που κήρυξε το σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και με τη στήριξη του ΠΑΜΕ, όπου η εργοδοσία όπως και στο «Marbella» πετούν στο δρόμο συνολικά 8 εργαζόμενους.

Απολύσεις για τις οποίες η εργοδοσία του «Corfu Palace» ανέφερε στην Επιθεώρηση Εργασίας ως «απαραίτητη αναγκαιότητα για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης» προσδίδοντας μάλιστα για τα διαφορετικά και εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα μεγαλοξενοδόχων και εργαζομένων και «κοινωνικό περιεχόμενο» στις απολύσεις ισχυριζόμενη προκλητικά ότι καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις υψηλόμισθων έναντι των χαμηλόμισθων υπαλλήλων.

Οτι δηλαδή οι απολύσεις έγιναν για να έχουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δουλειά κι όχι ότι επιδιώκεται να διαμορφωθούν όροι και προϋποθέσεις βαθύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο φόντο και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, προκειμένου οι μεγαλοξενοδόχοι και συνολικά το κεφάλαιο, να έχουν ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη όποτε και για όσο θέλουν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, για μεγαλύτερη επιχειρηματική κερδοφορία.

Οι απολύσεις εμπεριέχουν και το στοιχείο της τρομοκρατίας και της φίμωσης της συνδικαλιστικής δράσης, ώστε οι μεγαλοξενοδόχοι να απαλλαγούν από πρωτοπόρους εργαζόμενους που συμβάλλουν στην οργάνωση της πάλης, στη συμμετοχή και συσπείρωση στο ταξικό σωματείο, βάζοντας στο επίκεντρο της πάλης την ανάπτυξη για το λαό κι όχι για την επιχειρηματική κερδοφορία. Γι' αυτό και μία μέρα πριν ολοκληρωθούν οι εκλογές στο σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων η εργοδοσία του «Corfu Palace» απέλυσε και την εργαζόμενη κομμουνίστρια Ευγενία Σκεμπρή, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ, υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ. Ομόφωνη απόφαση καταδίκης των απολύσεων μεταξύ των οποίων είναι και συνδικαλιστές εργαζόμενοι έλαβε μετά από σχετική πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «NEWREST ΕΛΛΑΣ»
Πέτυχαν την ανάκληση απολύσεων

Με τον ενωμένο και αποφασιστικό αγώνα τους, έχοντας στο πλευρό τους το Κλαδικό Συνδικάτο Επισιτισμού και το ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι της «NEWREST ΕΛΛΑΣ - Υπηρεσίες Τροφοδοσίας ΑΕ», στη Θεσσαλονίκη, κατάφεραν να αναγκάσουν την εργοδοσία να ανακαλέσει τις 8 απολύσεις που είχε προαναγγείλει.

Το Σάββατο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι εργαζόμενοι, με απόφαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, προχώρησαν σε κυλιόμενες 4ωρες στάσεις εργασίας από τις 8 π.μ., ενώ από τις 7.30 πραγματοποίησαν και πολύωρη απεργιακή συγκέντρωση στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Η «NEWREST ΕΛΛΑΣ», είχε ανακοινώσει στους 24 εργαζόμενους που απασχολεί στη Θεσσαλονίκη ότι στις 31 Δεκέμβρη θα απέλυε 4 και στις 31 Γενάρη άλλους 4, προκειμένου να τους αντικαταστήσει με καινούργιους ακόμη πιο φθηνούς εργαζόμενους.

Η «NEWREST ΕΛΛΑΣ», πολυεθνική γαλλικών συμφερόντων, απασχολεί τους εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη με συμβάσεις τις οποίες ανανεώνει κάθε μήνα. Το σύνολο των εργαζομένων εργάζεται στην επιχείρηση με αυτή τη σχέση εργασίας τουλάχιστον εδώ και 5 χρόνια. Με παρόμοιες εργασιακές σχέσεις απασχολούνται και οι εργαζόμενοί της στο Ηράκλειο και στην Αθήνα. Βασικός πελάτης της «NEWREST ΕΛΛΑΣ», είναι η αεροπορική εταιρεία «Aegean».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, οι εργαζόμενοι της «NEWREST ΕΛΛΑΣ», πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ενημέρωσαν τους επιβάτες της αεροπορικής εταιρείας για ποιο λόγο δεν θα είχαν τροφοδοσία στις πτήσεις τους και τους κάλεσαν να σταθούν αλληλέγγυοι στο πλευρό τους. Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε παρά την αρχική απαγόρευση από την αερολιμενάρχη και τη λυσσασμένη αντίδραση της «Aegean».

Κάτω από την αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων και την εκφρασμένη απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, η «NEWREST ΕΛΛΑΣ» αναγκάστηκε να ανακαλέσει τις απολύσεις και οι στάσεις εργασίας σταμάτησαν στις 4 το απόγευμα.

Οι εργαζόμενοι, μαζί με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων σχεδιάζουν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα το επόμενο διάστημα, με αίτημα τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, με υπαλληλική ιδιότητα.

ΣΟΥΠΕΡ - ΜΑΡΚΕΤ «BAZAAR» - ΣΑΜΟΣ
Απέλυσε όσους αρνήθηκαν τις περικοπές

Στην απόλυση επτά εργαζομένων αμέσως μετά τα Χριστούγεννα προχώρησε η εργοδοσία των σούπερ - μάρκετ «Bazaar» στη Σάμο, γιατί δε δέχθηκαν τις αυθαίρετες εργοδοτικές περικοπές δικαιωμάτων (στο δώρο Χριστουγέννων και στο επίδομα αδείας). Απολύσεις που στόχο έχουν την τρομοκράτηση του συνόλου των εργαζομένων, προκειμένου η εργοδοσία να υλοποιήσει χωρίς αντιδράσεις τα αντεργατικά της μέτρα.

Τις απολύσεις καταδικάζει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου και ταυτόχρονα δηλώνει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους απολυμένους εργαζόμενους. Ο σύλλογος καλεί όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση να οργανωθούν στο σωματείο τους, ώστε συλλογικά και οργανωμένα να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα της εργοδοσίας. Τους καλεί να μην υπογράψουν καμία αλλαγή σύμβασης, να μην επιτρέψουν το χτύπημα των δικαιωμάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ