ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Νέες κυρώσεις από την Ουάσιγκτον

Πυραυλικές δοκιμές σε ιρανικές στρατιωτικές ασκήσεις

Από τις πυραυλικές δοκιμές του Ιράν
Από τις πυραυλικές δοκιμές του Ιράν
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με σταθερούς ρυθμούς αυξάνεται η ένταση στον Περσικό Κόλπο και πέριξ των στενών του Ορμούζ ανάμεσα κυρίως στο Ιράν και τις ΗΠΑ. Η Τεχεράνη, όπως ανακοινώθηκε, προχώρησε, χτες, σε επιτυχή δοκιμή τριών διαφορετικών πυραύλων κατά την τελευταία ημέρα των ναυτικών ασκήσεων στην περιοχή, λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση των νέων σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της από την Ουάσιγκτον.

Χτες, δοκιμάστηκαν, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων, επιτυχώς ο πύραυλος «Γάντερ», τύπου Κρουζ, εδάφους - θαλάσσης, μεγάλου βεληνεκούς, ο πύραυλος Νουρ, επίσης μεγάλου βεληνεκούς, εδάφους - εδάφους, και ο πύραυλος Νασρ, μικρού βεληνεκούς, του οποίου τα ακριβή χαρακτηριστικά δεν είχαν γίνει γνωστά. Ενα 24ωρο νωρίτερα, είχε επίσης ανακοινωθεί η επιτυχής δοκιμή ενός ακόμη πυραύλου, μεσαίου βεληνεκούς, εδάφους - αέρος, ο οποίος, σύμφωνα με αξιωματούχους του ιρανικού ναυτικού, «έχει τη δυνατότητα να υπερσκελίζει αντιπυραυλικές συστοιχίες και ραντάρ».

Ο υποδιοικητής του ιρανικού ναυτικού, ναύαρχος Μαχμούντ Μουσαβί, σχολίαζε, στο τέλος των ασκήσεων, ότι «στόχος του Ιράν δεν είναι να κλείσει οπωσδήποτε τα στενά του Ορμούζ. Θα το κάνει μόνο αν υποχρεωθεί και μόνο εφόσον βλάπτονται σοβαρά τα συμφέροντά του». Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήριζε «κακό μήνυμα» τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν ενώ αναλυτές εκτιμούσαν ότι πρόκειται για μάλλον αναμενόμενη επίδειξη δύναμης απέναντι στις νέες κυρώσεις και στις πιέσεις που δέχεται.

Στις ιρανικές ανακοινώσεις προστίθεται και η γνωστοποίηση της επιτυχούς κατασκευής, για πρώτη φορά, εντός Ιράν, ράβδου πυρηνικού καυσίμου, η οποία, κατά του Ιρανούς επιστήμονες, βρίσκεται στη διαδικασία της δοκιμής. Στόχος είναι, κατά την Τεχεράνη, να καλύψει μόνη της την τροφοδοσία των πυρηνικών της αντιδραστήρων για παραγωγή ηλεκτρισμού και όχι η παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος, λίγες ώρες μετά την έναρξη εκ νέου συζήτησης ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην ΕΕ για αναθέρμανση του διμερούς διαλόγου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υπέγραψε νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, που αποτελούν, επί της ουσίας, επέκταση των, εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, κυρώσεων ντ' Αμάτο. Σύμφωνα με αυτές, εκτός από την επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες που συναλλάσσονται με το Ιράν, επιβάλλονται κυρώσεις και στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, καθώς και στο ιρανικό χρηματοοικονομικό σύστημα, στις οποίες περιλαμβάνεται και το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τρίτων χωρών που συναλλάσσονται με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν στον πετρελαϊκό τομέα.

Οι κυρώσεις δεν θα εφαρμοστούν πριν παρέλθει ένα εξάμηνο και ήδη συζητούνταν έντονα το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν περαιτέρω με διάφορα προσχήματα καθώς θίγουν σοβαρά πολλές εταιρείες «συμμάχους» των ΗΠΑ. Από την πλευρά της ΕΕ έγινε γνωστό ότι θα ληφθούν αποφάσεις ως προς το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων στα τέλη Ιανουαρίου.

«Γκουαντάναμο» παντού και για Αμερικανούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πρωτοχρονιάτικος μποναμάς του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς τον αμερικανικό λαό ήταν «μοναδικός»: Υπέγραψε το νομοσχέδιο για τη Εθνική Ασφάλεια (NDAA HR 1540), νομοσχέδιο που εγκρίθηκε με ευρύτατη σχεδόν καθολική συναίνεση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, που επιτρέπει τη σύλληψη, την ανάληψη και την κράτηση «υπόπτων για τρομοκρατία» επ' αόριστο ακόμη και εντός των ΗΠΑ ακόμη και Αμερικανών πολιτών.

Το νομοσχέδιο ήταν απολύτως συνδεδεμένο με τη χρηματοδότηση του Πενταγώνου, χρηματοδότηση με 662 δισεκατομμύρια δολάρια, παρέχοντας το αναγκαίο άλλοθι στον Αμερικανό Πρόεδρο. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι υποστηρίζω αυτό το νόμο ως σύνολο δε σημαίνει ότι συμφωνώ με όλα όσα περιλαμβάνει» και πρόσθεσε ότι δήθεν η κυβέρνησή του «δεν θα επιτρέψει την επ' αόριστον κράτηση Αμερικανών πολιτών χωρίς δίκη», αλλά καταλήγοντας ότι υπογράφει το νόμο... «διότι είναι απαραίτητος για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο εξωτερικό».

Ο νόμος για την Εθνική Ασφάλεια συνιστά παραβίαση του Συντάγματος και μελανή σελίδα της προεδρίας Ομπάμα αναφέρει στην ανακοίνωσή της η American Civil Liberties Union (ACLU), η μεγαλύτερη οργάνωση προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, «προεδρία που θα μείνει στην ιστορία ως αυτή που έκανε νόμο την κράτηση επ' αόριστο και δίχως κατηγορητήριο ή δίκη», όπως τονίζεται.

Ουσιαστικά, οι διαφωνίες του κυρίως επικεντρώνονται όχι φυσικά στη διεύρυνση της δικαιοδοσίας του αμερικανικού στρατού σε υπόπτους για τρομοκρατία ή την επέκταση του «πολέμου κατά των ναρκωτικών παντού στον κόσμο» - η λίστα των χωρών διευρύνθηκε με 13 χώρες κατά κύριο λόγο αφρικανικές στην ήδη υπάρχουσα λίστα των 35 χωρών κατά κύριο λόγο λατινοαμερικανικών - αλλά στον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Θέματα όπως οι νέες κυρώσεις εναντίον του χρηματοοικονομικού τομέα του Ιράν που πλέον γίνονται νόμος, από την αποκλειστική δικαιοδοσία της κυβέρνησης και του προέδρου και η αξίωση ο πρόεδρος να ενημερώνει το Κογκρέσο προτού μοιραστεί ορισμένες πληροφορίες με τη Ρωσία.

Τέλος, ο νόμος παρατείνει την απαγόρευση χρήσης των πόρων του Πενταγώνου για την κατασκευή σε αμερικανικό έδαφος κέντρων κράτησης για τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο. Παρέχοντας προεκλογικά και το καλύτερο άλλοθι στον πρόεδρο Ομπάμα για τη μη τήρηση της δέσμευσής του, για κλείσιμο του κολαστηρίου.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ευχαριστίες Χανίγια στην τουρκική ηγεσία

ΡΑΜΑΛΑ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια, με πρώτο σταθμό την Τουρκία. Ο επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του εξέφρασε, όπως είπε στη συνέχεια ο ίδιος, την ευγνωμοσύνη του για τη συμπαράσταση που η τουρκική ηγεσία έχει δείξει προς τον παλαιστινιακό λαό, με τελευταία δείγματα την παρέμβαση της Τουρκίας για την ανταλλαγή κρατουμένων και την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Σαλίτ και για την επίτευξη συμφωνίας συμφιλίωσης μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων. Τουρκικές διπλωματικές πηγές διέρρεαν ότι η Αγκυρα παραμένει σταθερή στη θέση της περί αναγκαιότητας συμπερίληψης της «Χαμάς» σε οποιοδήποτε ειρηνευτικό διάλογο.

Ο Χανίγια επισκέφτηκε, χτες, και το πλοίο «Μάβι Μαρμαρά», που είναι ελλιμενισμένο στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου ν' αποτίσει, όπως είπε, φόρο τιμής εκεί όπου εννιά Τούρκοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν κατά την επέμβαση των Ισραηλινών κομάντος που σταμάτησαν την πορεία τους προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, το Μάη του 2010. Επρόκειτο, επίσης, να συναντηθεί με την ηγεσία της ισλαμικής οργάνωσης ΙΗΗ, που είχε διοργανώσει εκείνο το ταξίδι.

Μετά την Τουρκία, που κατά τον Χανίγια τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Γάζας θα επισκεφτεί την Αίγυπτο, το Σουδάν, το Κατάρ, την Τυνησία, το Μπαχρέιν. Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για επισκέψεις «διασφάλισης υποστήριξης».

Συνάντηση χαμηλών προσδοκιών

Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες προσέρχεται η παλαιστινιακή πλευρά στις προγραμματισμένες, για σήμερα, συνομιλίες με ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Αμμάν, παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία, ΕΕ). Στην Ιορδανία θα μεταβεί εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής ο Σάεμπ Ερακάτ και εκ μέρους του Ισραήλ ο Γιτζάκ Μόλχο. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Ο Ερακάτ κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνομιλία αν το Ισραήλ δε δεχτεί ως αφετηρία διαλόγου τα όρια του 1967 και δεν τερματίσει τον εποικισμό σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη, δύο όρους που το Τελ Αβίβ δεν συζητά.

ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις για απόσυρση παρατηρητών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Εντός των επόμενων ημερών, θα φτάσει στον Αραβικό Σύνδεσμο η πρώτη αναφορά των παρατηρητών που βρίσκονται στη Συρία και με βάση αυτή θα εκτιμηθεί η πορεία της αποστολής τους ως προς την εφαρμογή του αραβικού σχεδίου αποκλιμάκωσης. Αυτό κατέστησε σαφές, χθες, σε συνέντευξη Τύπου ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, τονίζοντας ότι την Πέμπτη θα αναχωρήσει για τη Συρία και άλλη ομάδα παρατηρητών. Ο Ναμπίλ αλ Αράμπι, επί της ουσίας, προσπάθησε να ισορροπήσει τις πιέσεις που δέχεται από όλες τις πλευρές ο Σύνδεσμος προκειμένου να «σκληρύνει» τη στάση του απέναντι στη Συρία.

Πριν από ένα 24ωρο, το Αραβικό Κοινοβούλιο, ένα 88μελές συμβουλευτικό Σώμα του Αραβικού Συνδέσμου, απηύθυνε έκκληση στον αλ Αράμπι να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Συνδέσμου για να αποφασιστεί «η άμεση αποχώρηση των παρατηρητών από τη Συρία», με το σκεπτικό ότι «εφόσον συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι σκοτωμοί και η καταστολή, η παρουσία τους εκεί λειτουργεί ως συγκάλυψη στη βία που ασκεί η συριακή ηγεσία». Ο αλ Αράμπι δε σχολίασε άμεσα την έκκληση αλλά τόνισε ότι από τις 26 Δεκεμβρίου που έχουν αρχίσει τις επιθεωρήσεις τους στη Συρία οι παρατηρητές, έχουν διασφαλίσει τη διανομή τροφίμων στη Χομς, την περισυλλογή σορών από τους δρόμους της ίδιας πόλης και έχουν απελευθερωθεί 3.484 πολίτες.

Οι παρατηρητές, από την πλευρά τους, επισκέφτηκαν και χτες τις ευρύτερες περιοχές Χομς, Χάμα και Ντεράα. Φέρονται, κατά τον αλ Αράμπι, να αναφέρθηκαν σε πυροβολισμούς από τα περίχωρα των πόλεων και σε ελεύθερους σκοπευτές τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει ποιος πυροβολεί ποιον».

Πάντως, ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι χθες σύμφωνα με αντικαθεστωτικές πηγές λιποτάκτες επιτέθηκαν κατά δύο στρατιωτικών φυλακίων στην περιοχή Καφάρ Χάγια, στο Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί στρατιώτες στις μάχες που ακολούθησαν αλλά και σημαντικός αριθμός στρατιωτών να συλληφθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ