ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2012
Σελ. /28
Ετσι πρέπει να γίνει

Η υπόθεση «καθαρά χέρια» εξελίσσεται σε φάρσα. Η αστική τάξη πασχίζει να πείσει ότι το σύστημα θα καθαριστεί με το κυνήγι κάποιων βενζινοπωλών, όπως χτες κάποιων ταξιτζήδων και αύριο ενός υδραυλικού. Εχει ήδη τσακίσει εργάτες κι αγρότες, ενώ η προπαγάνδα της διακηρύσσει απευθυνόμενη στα νέα παιδιά πως μια ολόκληρη γενιά περισσεύει! Αν ισχύει πως στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό, μένει να δούμε στην πράξη ποιος πράγματι περισσεύει, το λαϊκό κίνημα έχει το λόγο.

***

Η αστική τάξη ανησυχεί μην τυχόν και δεν προκάνει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα συμφωνημένα. Επίσης, μην τυχόν και δεν προλάβουν να στηθούν από το «σκραπ» του πολιτικού συστήματος «νέα» σχήματα, ικανά να κερδίσουν και πάλι την ψήφο του λαού. Και μέσα στο χαμό επιστολή του Νίκου Παπανδρέου που υπογράφει ως «Τρότσκι» για να υπερασπιστεί τον αδερφό του Γιώργο, προκαλεί οργισμένη αντίδραση από το ΒΗΜΑ. Εχει πράγματι βάσανα η αστική εξουσία.

***

Στα εργατόσπιτα μετράνε αλλιώς τα πράγματα. Η γιαγιά είδε στο λογαριασμό της ΔΕΗ για το παλιό προσφυγικό, σχεδόν τρώγλη, αξία ρεύματος μαζί με δημοτικά τέλη 42 ευρώ (δεν ανάβει φως και μαγειρεύει με γκαζιέρα) και χαράτσι 100 ευρώ. «Από το '45 στην παραγωγή, και από σήμερα εκτός από όλα τ' άλλα, με τη σύνταξη των 589 ευρώ, πρέπει να πληρώνω 10 ευρώ στο γιατρό και τα φάρμακα ντούκου. Θέλουν να μας ξεκάνουν; Θα ζήσω για να βοηθήσω με τη σύνταξη και τα δισέγγονα», μονολογεί με πείσμα...

Βράζει ο κόσμος, αλλά ακόμα δεν έχει κάνει το βήμα.

Η περίπτωση με τη δημόσιο υπάλληλο που μιλά στα ΝΕΑ δεν είναι για παράδειγμα. Είναι έκφραση μοιρολατρίας, μιας στάσης ζωής που έδινε πίστη και ψήφο στην εξουσία του κεφαλαίου. Πολλοί είναι αυτοί που είδαν τον ουρανό να τους πλακώνει και ψάχνουν παρηγοριά. Ο,τι χειρότερο. Ο δρόμος τους είναι στο δρόμο. Ο δρόμος τους είναι στη συμπόρευση με το λαϊκό κίνημα. Είναι να στείλουν στα τσακίδια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. και κάθε άλλον που ισχυρίζεται πως στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου ο λαός πρέπει να επιμείνει για μια «δημοκρατική» ΕΕ. Ολους εκείνους που ζητάνε να μείνει ο καπιταλισμός αλλά να μην είναι «φαύλος» κι «άδικος».

Η κατάσταση είναι πιο πέρα από εκεί όπου ο λύκος φυλάει τα πρόβατα. Και τώρα πια κανείς δε δικαιούται να λέει «δεν ήξερα». Τώρα το τίμημα έχει πληρωθεί ήδη πολύ ακριβά. Και θα πληρώνεται ακριβότερα. Δεν είναι απλό πράγμα να βλέπεις μια κυβέρνηση να σκοτώνει τα γερόντια και να καταδικάζει σε ισόβια τα πιτσιρίκια. Κάτι πρέπει να γίνει...

***

Το παράδειγμα των χαλυβουργών, που κρατάνε όρθιοι πάνω από δυο μήνες, είναι μάθημα πρώτης τάξης. Οι μαθητές που βρέθηκαν και πρωτοχρονιάτικα εκεί το ξέρουν καλά πια. Τα συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς στο Βόλο που μετά τα συνδικάτα της Αττικής, πήραν κι εκεί απόφαση να υπερασπίσουν τους χαλυβουργούς κόντρα στους εκβιασμούς του Μάνεση και τους εργατοπατέρες του, είναι επίσης βήμα - παράδειγμα για το πώς πρέπει να στέκεται η εργατική τάξη - συνολικά ο λαός απέναντι σε μια συνολική επίθεση του κεφαλαίου. Κάθε αυταπάτη έχει τελειώσει. Δε γιατρεύεται αυτό το σύστημα. Υπονομεύουν τη λαϊκή πάλη όσοι ακόμα και τώρα προτείνουν λύσεις τύπου «συσσίτια εκκλησίας».

***

Το ΚΚΕ και με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του κάλεσε την εργατική τάξη να εμπιστευτεί τη δύναμή της και με ισχυρότερο το Κόμμα της, το ΚΚΕ, να ηγηθεί της αντεπίθεσης... Ετσι πρέπει να γίνει!


ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ... «σε καθεστώς εφεδρείας, σπίτι μου πια βλέπω πλέον τη ζωή μου να αλλάζει ολοκληρωτικά (...) θέλω να κρυφτώ, να μην ακούω τίποτα στις ειδήσεις (...) πληρώσαμε 800 ευρώ χαράτσι, άλλα 300 για ένα κατώγι στο χωριό (...) δίνουμε άλλα 800 ευρώ μηνιαίως για στεγαστικό δάνειο (...) όλα αυτά ενώ ο μισθός μου έπεσε κατακόρυφα πλέον. Σήμερα παίρνω μόλις 595 ευρώ στο χέρι. Από αυτά δίνω και 298 ευρώ το μήνα στο Μετοχικό Ταμείο (...) κάθομαι σπίτι και περιμένω τον επόμενο λογαριασμό...» (επώνυμη μαρτυρία δημοσίου υπαλλήλου στα ΝΕΑ).

ΤΟ ΒΑΡΥ ΤΣΟΥΒΑΛΙ: «Ολο το "πακέτο", για να μην υπάρχουν αυταπάτες, είναι εξαιρετικά "βαρύ" και από κοινωνική άποψη και από πολιτική. Θα αντέξουν τα τρία κόμματα (και ενόψει μάλιστα εκλογικών και εσωκομματικών σχεδιασμών) που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να προωθήσουν μέτρα, αλλαγές και νέες δεσμεύσεις (της τάξης των 25 δισ. ως το 2015) που κάθε άλλο παρά δημοφιλείς θα είναι σε κοινωνικό επίπεδο; Δεν είναι τόσο απλό... (...) Ισως ο πρωθυπουργός ενόψει της κρισιμότητας της κατάστασης, θα έπρεπε να συζητήσει καθαρά και με δεσμευτικό χαρακτήρα τρόπους συμμετοχής των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του στις πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις» (από άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΔΙΑΛΥΣΗ: «Το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του οφείλει τώρα να αντιληφθεί πως αν ο χρόνος που πέρασε ήταν δύσκολος, αυτός που ακολουθεί θα είναι χειρότερος και γι' αυτό απαιτούνται ψυχραιμία, ρεαλισμός και τόλμη πριν φθάσουμε στην απόλυτη διάλυση (...) Η συνθηκολόγηση με το μοιραίο και η παραίτηση δεν πρέπει να είναι στις επιλογές μας» (από άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΔΙΧΤΥ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ: «Βιώνουμε ημέρες σύγχυσης, ανάλογης με εκείνην της πρώτης 10ετίας του περασμένου αιώνα - μετά τη χρεοκοπία του 1897, σε έναν καπιταλιστικό κόσμο που (και τότε) είχε εισέλθει σε μακρόχρονη διαδικασία μετάβασης σε επόμενη φάση ανάπτυξης. Ωστόσο, μέσα στη γενική περιδίνηση, τα σημάδια μιας νέας συναίνεσης ανιχνεύονται από όλες τις έρευνες κοινής γνώμης: Στη συνείδηση της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών, το πολιτικό κατεστημένο έχει κονιορτοποιηθεί και αναζητούνται νέες δυνάμεις, που θα δηλώσουν το παρόν για μια δυναμική πολιτική επανεκκίνηση με κοινωνική συναίνεση και ευρύτερη συμμετοχή. Και με στόχο ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και ανοικτής κοινωνίας, με περισσότερη δικαιοσύνη και μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας μέσω μιας νέας θέσμισης της Ελληνικής Δημοκρατίας» (από άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Το 2012 να γίνει χρονιά εργατικής λαϊκής αντεπίθεσης

REAL NEWS: «Πρώτα τα μέτρα και μετά οι κάλπες»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Φθηνότερες απολύσεις, αλλά και προσλήψεις

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Οπως πάτε θα χρεοκοπήσετε μέσα στο 2012 κ. Παπαδήμο

ΠΑΡΟΝ: Γι' αυτούς χτυπά η καμπάνα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η μάχη για την Ελλάδα

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Να πάτε σε οργανωμένη χρεωκοπία γιατί το PSI δεν βγαίνει και το πρόγραμμα έχει αποτύχει»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Δωράκι» 31 εκατομμύρια σε συμβούλους του Γιώργου

ΕΘΝΟΣ: Σταματήστε τον πόλεμο στον Παπαδήμο

ΝΕΑ: Ο Παπαδήμος βγαίνει μπροστά

ΑΥΓΗ: 2012 λόγοι ανατροπής της φαυλότητας και της αδικίας

ΒΗΜΑ: «Θα μας στείλουν για ...τσίπουρα»

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Θα κριθούν πολλά

«Το ΚΚΕ γνωρίζει πολύ καλά πόσο σκληρά δοκιμάζεται η εργατική λαϊκή οικογένεια, όμως δεν μπορεί να της δώσει λόγια παρηγόριας και ελπίδες για εύκολες λύσεις, γιατί τέτοιες δεν υπάρχουν και μπροστά της βρίσκονται ακόμα σκληρότερες δοκιμασίες και μάχες. Το 2012 θα κριθούν πολλά. `Η η εργατική τάξη μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα αντεπιτεθούν με την οργάνωση, τη συμμαχία τους, στα κόμματα, στους μηχανισμούς που υπηρετούν τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, σφραγίζοντας τις εξελίξεις ή αυτοί θα γυρίσουν το λαό πολλές δεκαετίες πίσω.

Πρωταγωνιστής η εργατική τάξη

Η λύση υπέρ του λαού απαιτεί ριζικές ανατροπές στην οικονομία και στο κράτος. Ανάπτυξη που να υπηρετεί τις δικές του ανάγκες και να αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μπορεί να υπάρξει μόνο με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με εργατική λαϊκή εξουσία. Αυτή τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο μπορεί να τη διαμορφώσει ο ίδιος ο λαός με πρωταγωνιστική δύναμη την εργατική τάξη.

Για να γίνει ισχυρότερη η λαϊκή πάλη

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε κάθε εργάτρια, εργάτη, μισθωτό, στις γυναίκες και στα παιδιά της εργατικής οικογένειας. Η τάξη μας, η εργατική τάξη, είναι πανίσχυρη κοινωνική δύναμη που, αν εμπιστευθεί τη δύναμή της, οργανωθεί, ισχυροποιήσει το κόμμα της, το ΚΚΕ, τότε μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη συγκρότηση της μεγάλης ελπιδοφόρας λαϊκής συμμαχίας και να ηγηθεί της αντεπίθεσης για την εργατική λαϊκή εξουσία. Σ' αυτό το δρόμο μπορεί και να παρεμποδίσει και να έχει νίκες στον άγριο πόλεμο που έχουν εξαπολύσει στη ζωή και στα δικαιώματα. Κάτω η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου των αστικών κομμάτων. Το 2012 πρέπει να γίνει χρονιά που τα εργατικά λαϊκά στρώματα θα εγκαταλείψουν μαζικά και αποφασιστικά τα κόμματα και τα ιδεολογήματα των κομμάτων που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό και την ΕΕ. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που έως τώρα στήριζαν ή ανέχονταν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, έχουν χρέος να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, για να ισχυροποιηθεί η εργατική λαϊκή πάλη, η αλληλεγγύη, η αντεπίθεση».

(αποσπάσματα από το μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τη νέα χρονιά / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ