ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αληθινές και... ανατρεπτικές ιστορίες

«Σεβάς Χανούμ», η ιστορία μιας τραγουδίστριας του '50, το έργο του Γιώργου Χρονά, θα παρουσιάζεται (κάθε Δευτέρα, Τρίτη), από τις 16/1, στο «Αγγέλων Βήμα». Δυνατή και μόνη. Από άγριους τόπους στην Αθήνα. Μικρό κορίτσι. Στην τέχνη του πάλκου και στη ζωή. Απένταρη, με μόνο κεφάλαιο τη «μανία» του ρεμπέτικου. Ο άγονος έρωτας με τον Καζαντζίδη. Η τρελή περιπέτεια με ένα διάσημο τραγούδι... Η Βάθη, η Ομόνοια, ο Τζίμης ο Χοντρός, η Τριάνα του Χειλά. Τα άνθη του κακού. Οι απαγορευμένες ουσίες. Τα τραγούδια που δεν είπε. Τα συμβόλαια που δεν υπέγραψε. Η αγία αμαζόνα, η Σεβάς Χανούμ, λέει όλη τη ζωή της απόψε στο νέο δημοσιογράφο που ήρθε να τη γνωρίσει και να μάθει γι' αυτήν. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρήγος. Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος, Μαίρη Τσαγκάρη. Κοστούμια: Ελενα Παπανικολάου. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Παίζουν: Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Γιάννης Τσεμπερλίδης.

Το έργο «Θα 'σαι 'δω ξανά του χρόνου» του Bernard Slade, ανεβαίνει (11/1), στο θέατρο «Βρετάνια». Μετάφραση: Κωτσάκη Μαριαλένα. Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Θοδωρής Αθερίδης. Σκηνικά - κουστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Ο Τζορτζ κι η Ντόρις είναι παντρεμένοι... Αλλ' όχι μεταξύ τους... Εχουν έξι παιδιά... Τρία ο καθένας... Ο Τζορτζ κι η Ντόρις είναι ερωτευμένοι. Μεταξύ τους. Ζουν μακριά ο ένας απ' τον άλλον, αλλά ο έρωτας μένει ζωντανός. Πώς τα καταφέρνουν; Βρήκαν την μέρα που θρέφει τις 364. Κάθε χρόνο, ίδια μέρα, βρίσκονται στο ίδιο μέρος. Στο Μεντοτσίνο, σε ξενοδοχείο, τα λένε... Για λίγες ώρες. Μιλάνε, κάνουν έρωτα, μαλώνουν, φοβούνται, νιώθουν ένοχοι, νιώθουν όμορφοι, αθώοι. Γι' αυτό συναντιούνται, για να νιώθουν. Να νιώθουν ότι ζουν ο ένας για τον άλλον. Παίζουν: Θοδωρής Αθερίδης, Γωγώ Μπρέμπου.

Η ανατρεπτική κωμωδία - παρωδία «Τερατώδη προβλήματα» του Μάρτιν Ντάουνινγκ θα παρουσιάζεται στη Β' σκηνή του θεάτρου «Αλμα», από 17/1 (κάθε Δευτέρα, Τρίτη). Ο δόκτωρ Βίκτωρ Φράνκεσταϊν, μένει σε έναν ουρανοξύστη στο Μανχάταν, μαζί με τον υπηρέτη του τον Ιγκόρ, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Κουασιμόδο και την πιστή του οικονόμο, την κυρία Λούρκερ, η οποία είναι κρυφά ερωτευμένη μαζί του. Τι θα συμβεί άραγε όταν θα ζητήσουν τη βοήθειά του ο «λυκάνθρωπος» Χάρι Τάλμποτ, ο κόμης Δράκουλας, η βρικόλακας Σούκι Στακχαουζ, το Φάντασμα της Οπερας και μία σταρ του Χόλιγουντ, που έχασε το Οσκαρ; Παίζουν: Αντρέας Κοντόπουλος, Αποστόλης Τότσικας, Γιάννης Παπαθανασίου, Νικολέττα Θωμά, Απόλλωνας Μπόλλας, Ηλιάννα Γαϊτάνη, Αντώνης Αντωνάκος, Φαίη Ζαρμπή. Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές. Σκηνοθεσία-Σκηνικά - Κοστούμια-Μουσική επιμέλεια: Τάσος Ιορδανίδης. Χορογραφίες: Φαίη Ζαρμπή. Φωτισμοί: Μπάμπης Αρώνης. Σκηνοθεσία βίντεο: Αλέξανδρος Ζαρμπής.

Μετά... μουσικής

Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
ΣΥΝΑΥΛΙΑ του συνθέτη Γιώργου Καζαντζή, με ερμηνεύτριες την Φωτεινή Βελεσιώτου και την Αλεξία Χρυσομάλλη, πραγματοποιείται την Πέμπτη (5/1, 9 μ.μ.), στο κλαμπ του «Μύλου» στη Θεσσαλονίκη (Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία, 2310.510.081). Ενα τρίωρο πρόγραμμα - ταξίδι σε αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη (Μέλισσες, Ηταν αέρας, Φωτιά κι αλμύρα, Χειμωνανθός, Το πέταγμά σου, Σεντόνια δίχτυα κ.ά.). Επίσης, θ' ακουστούν τραγούδια από το νέο δίσκο του Γ. Καζαντζή με την Φωτεινή Βελεσιώτου, που τιτλοφορείται «Τα παιδιά της άλλης όχθης» (σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, Μανώλη Ρασούλη, Θωμά Κοροβίνη, Ελένης Φωτάκη, Μαρίας Κοσσυφίδου, Πόλυ Κυριάκου, Γιάννη Τσατσόπουλου και Ειρήνης Νικολάου).

«ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΛΟΣ» τιτλοφορείται η παράσταση, που θα «ξεδιπλώνουν» ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος (φωτ.) και οι «Sleeping Band» από 7/1 και κάθε Σάββατο (10 μ.μ.) - για λίγες παραστάσεις - στο BAR 2, στα Εξάρχεια. Μια παράσταση που στηρίζεται στη γοητεία του απρόβλεπτου και τη διάθεση για αυτοσχεδιασμό. Μια παρέα αλλάζει ήχους, ρυθμούς και μπλέκει, ευχάριστα, τραγούδια από όλο το φάσμα της μουσικής, τη δισκογραφία του Αλκ. Κωνσταντόπουλου και από το νέο CD του με τίτλο «Ενας τρελλός». Παίζουν: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος (τραγούδι, βιολί, τρομπόνι, μαντολίνο, κιθάρα), Αλέξανδρος Ζουγανέλης (φλάουτο, σαξόφωνο), Γιώργος Λαγογιάννης (πιάνο), Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος (ακορντεόν), Τόλης Γούλας (μπάσο), Αλέξης Σταυρόπουλος (τύμπανα), Γιώργος Δορλής (μπουζούκι, μαντολίνο), Σοφία Παπουλάκου (τραγούδι).

Ο ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΣΝίκος Ζουρνής παρουσιάζει και σήμερα στον «Πυρήνα» (Μιχαλακοπούλου & Διοχάρους 11, 210.7237.150) τα τραγούδια της νέας δισκογραφικής δουλειάς του «Ολα τα χρώματα του μπλε» (σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, Διονύση Καψάλη και Θοδωρή Γκόνη), καθώς και κομμάτια από τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Χιλιόμετρα».

ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ, κάθε Σάββατο του Γενάρη εμφανίζονται ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης και η Μαρία Παπαγεωργίου. Παρέα με τους σταθερούς τους συνεργάτες και τα ξεχωριστά και ποικίλα μουσικά τους όργανα (ακορντεόν, ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, αλλά και έναν μοναδικό τζουρά), οι δύο ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες ερμηνεύουν τραγούδια από τη μέχρι τώρα πορεία τους, από τον πρώτο τους κοινό δίσκο «Ομορφοι και ηττημένοι», αλλά και ακυκλοφόρητα κομμάτια και διασκευές.

«Η νοσταλγός»

Το θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση» (Λέσβου 8 & Απειράνθου 1 - ύψος Πατησίων 212 - στάση Καλλιφρονά, Κυψέλη, τηλ. 210.8645.400, 211.7052.380-1, 693.2302.817, 693.2133.764) παρουσιάζει τη «Νοσταλγό» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Η νοσταλγός, το Λιαλιώ, μια νεαρή γυναίκα παντρεμένη με άντρα συνομήλικο του πατέρα της, λαχταράει να γυρίσει στον τόπο της, να ξαναβρεί την ελευθερία και τη χαμένη της δύναμη. Νοσταλγεί, ζητά, κοντράρεται. Σε αυτό το «ταξίδι - φυγή» τη συντροφεύει ο 18χρονος Μαθιός. Η ακαταμάχητη έλξη είναι αναπόφευκτη. Το κελάρυσμα των ήχων της θάλασσας κάτω από το φως της σελήνης κάνει την ατμόσφαιρα έκρυθμη, μέσα από την οποία αναδύεται ο πραγματικός έρωτας της ηρωίδας. Αλήθεια, τελειώνει ποτέ αυτό το ταξίδι; Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης. Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Πασσαλή. Παίζουν: Μαίρη Ιγγλέση, Γιάννης Τσιώμου, Τζένη Οικονόμου.

«Κινηματογραφική» ζωγραφική

Στην γκαλερί «7» (Ζαλακώστα 7) από τις 9/1- 4/2 θα παρουσιαστεί ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Παναγιώτου, με τίτλο «Συνάντηση». Με 33 πίνακες, κινηματογραφικής «γραφής» ο καλλιτέχνης «διηγείται» την ιστορία μιας γυναίκας που «ονειρεύεται» παρελθούσες εικόνες της. Ενα κοριτσάκι εμφανίζεται ως είδωλο μέσα σ' έναν παράξενο καθρέφτη και η γυναίκα το καταδιώκει διασχίζοντας το απόκοσμο τοπίο ενός δάσους. Η μικρή, αδέσμευτη από το χρόνο, φθάνει στον τόπο απ' όπου ξεκίνησε η αναζήτησή της και κοιτάζοντας μέσα στον καθρέφτη ανακαλύπτει εκεί την εικόνα του μελλοντικού, τωρινού εαυτού της. Να σημειώσουμε ότι ο Θανάσης Παναγιώτου βραβεύτηκε το 2001 με το β' Παγκόσμιο Βραβείο ζωγραφικής στη Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στο Ντουμπάι, όπου συμμετείχαν καλλιτέχνες από 59 χώρες.

Εικαστικά, αρχιτεκτονική, φωτογραφία

«Υφάντρα» (έργο του Βάλια Σεμερτζίδη)
«Υφάντρα» (έργο του Βάλια Σεμερτζίδη)
Μεταξύ των εκθέσεων που έχει προγραμματίσει το Μουσείο Μπενάκη για τους πρώτους μήνες του 2012 είναι και οι εξής: «Σμύρνη: Η καταστροφή του κοσμοπολιτισμού (1880-1922)» (Κουμπάρη 1), 24/1-26/2, που περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ, έκθεση φωτογραφιών, ομιλίες και μουσική. «Ζήσης Κοτιώνης. Πληθοδομές» - έκθεση αρχιτεκτονικής (Πειραιώς 138) 25/1-19/2. «Νέοι Γάλλοι και Ελληνες αρχιτέκτονες» (Πειραιώς), έκθεση 21 Ελλήνων και 14 Γάλλων αρχιτεκτόνων (αρχές Φλεβάρη - μέσα του Μάρτη). Εκθεση φωτογραφιών «Η ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα: 1923» (Κουμπάρη 1), αρχές Μάρτη. «Πάρις Πρέκας» (Πειραιώς, αρχές Μάρτη - αρχές Μάη), έκθεση αφιερωμένη στον αλησμόνητο ζωγράφο - γλύπτη, αγωνιστή του ΕΑΜ, Πάρι Πρέκα, με εκθέματα (60 πίνακες και 30 γλυπτά) από τις σειρές έργων του «Λιμάνια», «Αλογα», «Βίοι παράλληλοι» και «Τάνκερ». «Θόδωρος Παπαγιάννης» (Πειραιώς, αρχές Απρίλη - αρχές Μάη), έκθεση εμβληματικών γλυπτών του καλλιτέχνη. Φωτογραφική έκθεση «Κλεοπάτρα Χαρίου. Τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας/ Μικρά Γη» (Πειραιώς, αρχές Απρίλη - αρχές Μάη). «Βάλιας Σεμερτζίδης» (Πειραιώς, αρχές Απρίλη - τέλος Μάη). Η έκθεση του ζωγράφου του ΕΛΑΣίτικου αγώνα στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας θα περιλαμβάνει πίνακες (λάδια, τέμπερες) και σχέδια (κάρβουνο, μολύβι), από όλες τις περιόδους της δημιουργίας του.

Βιβλίο-cd για παιδιά

«Σιωπή ο βασιλιάς ακούει» τιτλοφορείται το βιβλίο-cd των Νίκου Κυπουργού και Θωμά Μοσχόπουλου για μικρά και μεγάλα παιδιά, που κυκλοφόρησε η «Μικρή Αρκτος». Πρόκειται για το μιούζικαλ σε μουσική του Ν. Κυπουργού και λιμπρέτο του σκηνοθέτη της παράστασης, Θ. Μοσχόπουλου (πρωτοπαρουσιάστηκε το 1994), με ερμηνευτές την ορχήστρα «ΑLEA III» της Βαρκελώνης, σε διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου και τους λυρικούς τραγουδιστές: Τίνα Μαλακατέ (Μούσα), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βασιλιάς), Γιάννης Σαμσιάρης (μουσικός), Δάφνη Πανουργιά, Εύα Κέσσερλινγκ κ.ά. Η έκδοση εικονογραφείται με 30 έργα του ζωγράφου Κωνσταντίνου Εσσλιν και συνοδεύεται με γλωσσάρι για τους μουσικούς όρους και την εποχή στην οποία αναφέρεται το έργο.

Η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών ανακοινώνει την παράταση προθεσμίας υποβολής έργων για το διαγωνισμό σύνθεσης στη μνήμη Δημήτρη Δραγατάκη (αφορά συνθέτες ηλικίας έως 40 ετών). Η νέα ημερομηνία υποβολής των έργων είναι η 29/2 (σφραγίδα ταχυδρομείου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ