ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Προχωρούν το στήσιμο του αντιμεταναστευτικού φράκτη

Associated Press

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» στην ύψωση του απαράδεκτου φράκτη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα ενάντια στους πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού, υλοποιώντας την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Απαντώντας, σε ερωτήσεις βουλευτών από ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής είπε μεταξύ άλλων για το ζήτημα:

Στη διάρκεια εκτέλεσης πρόδρομων εργασιών και κατά το μήκος που θα κατασκευαστεί ο φράκτης («τεχνητό αποτρεπτικό εμπόδιο» το ονοματίζουν) διαπιστώθηκαν διαφοροποιήσεις στα ποιοτικά-συστατικά χαρακτηριστικά του εδάφους, γεγονός που επέβαλε την αναμόρφωση τεχνικών στοιχείων του.

Στις 4/10/2011 διεξήχθη ανοικτός δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός, για την ανάδειξη του αναδόχου κατασκευής του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 5.498.000,00 ευρώ (σ.σ. εν μέσω βαθιάς κρίσης και ενώ πετσοκόβονται μισθοί, συντάξεις, οι εναπομείνασες κοινωνικές παροχές) χρηματοδοτούμενο από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 14 εταιρείες, μειοδότης αναδείχθηκε η «ΔΑΓΡΕΣ ΑΤΕ», με γενικό σύνολο προσφοράς 3.161.586,14 ευρώ. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εκδόθηκε η έγκριση εκτέλεσης εργασιών για την κατασκευή του. Ο φάκελος του έργου προωθήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για τη διενέργεια του απαιτούμενου Προσυμβατικού Ελέγχου Νομιμότητας που ολοκληρώθηκε στις 7/12/2011 και εκδόθηκε σχετική πράξη, σύμφωνα με την οποία δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης του συγκεκριμένου έργου.

Η σχετική σύμβαση θα υπογραφεί αρχές του 2012, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο εντός 5 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της εν λόγω σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος φράκτης θα τοποθετηθεί σε μήκος 12,5 χιλιομέτρων στην περιοχή της Νέας Βύσσας Ορεστιάδας. Θα έχει ύψος περίπου τριών μέτρων, πάνω του θα τοποθετηθούν θερμικές κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θορύβου προκειμένου να εντοπίζονται όσοι προσπαθούν να πλησιάσουν τα ελληνικά σύνορα και στη διάρκεια της νύχτας. Με το φράκτη θα δυσκολέψουν παραπέρα τα δρομολόγια των απελπισμένων, οδηγώντας σε νέους θανάτους κοντά σε όσους καταμετρώνται ήδη στα σύνορα, από πνιγμό στο ποτάμι ή το αβάσταχτο κρύο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Τη Δευτέρα 16 Γενάρη, με αφορμή απόφαση του Δήμου Λαγκαδά να παραχωρήσει σε ιδιώτες το συγκεκριμένο τομέα

Σε τρίωρη στάση εργασίας, τη Δευτέρα 16 Γενάρη, από τις 9 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι, προχωρούν οι εργαζόμενοι όλων των δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στην απόφαση του Δήμου Λαγκαδά να ιδιωτικοποιήσει την υπηρεσία καθαριότητας. Εκείνη την ημέρα, στις 10 το πρωί, έχει οριστεί να γίνει η κατάθεση των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι καλούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Λαγκαδά προκειμένου να μπλοκάρουν τη διαδικασία.

Στα βήματα του δημάρχου Λαγκαδά ετοιμάζεται να βαδίσει και ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη. Με πρόσχημα τις ελλείψεις σε προσωπικό και το υψηλό κόστος, άνοιξε τη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας στο δημοτικό διαμέρισμα του Χορτιάτη. Συζήτηση-προάγγελος της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας σε όλο το δήμο, όπως επίσης και άλλων τομέων και λειτουργιών του δήμου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης τομέων του δήμου.

Με ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Ο λαός του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη μόνο να χάσει έχει από μια τέτοια πολιτική. Παραχωρείται σε ιδιώτες - επιχειρηματίες (που το μόνο κίνητρο που καταλαβαίνουν είναι το γρήγορο και ασφαλές κέρδος) ένας τομέας που πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιος και έχει σχέση με την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας.

Το χαμηλότερο κόστος από την παραχώρηση σε ιδιώτες (που βέβαια θα χρησιμοποιήσουν τις υποδομές του Δήμου) σημαίνει: Χειρότερες υπηρεσίες (αραιότερη και μη ασφαλής συλλογή και αποκομιδή), αδιαφορία για την ποιότητα τους, ενώ η διάλυση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου θα ανοίξει το δρόμο για εκτίναξη του κόστους. Σημαίνει εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας. Εκεί εξάλλου στοχεύουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και οι άλλες δυνάμεις του ευρωμονόδρομου: Από τη μια εργαζόμενους εξαθλιωμένους, που πρέπει διπλά και τριπλά να πληρώνουν για τις υπηρεσίες που παρέχονται, ενώ από την άλλη θα θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας, της Παιδείας, των σκουπιδιών.

Τεράστιες ευθύνες έχει και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που έστρωσε το δρόμο στους επιχειρηματίες, ζητώντας η ίδια ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, που αποδεικνύεται χρυσοφόρα για το κεφάλαιο.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλεί τους εργαζόμενους, όλους τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων να ματαιώσουν τα αντιλαϊκά σχέδια της πλειοψηφίας του δήμου. Να απαιτήσουν καθορισμό των όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή από τις υπηρεσίες του δήμου των απορριμμάτων, την εξασφάλιση σύγχρονου εξοπλισμού και υποδομής. Την πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία. Να καταργηθεί κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην Τοπική Διοίκηση και μεταφέρει βασικές αρμοδιότητές της σε ιδιώτες».

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Δημιουργούν ψεύτικες ελπίδες στους εργαζόμενους»

Τα πιο πολλά από τα έργα που περιλαμβάνονται στο μπαράζ εξαγγελιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το Νομό Λάρισας ήταν σταματημένα ή εγκαταλελειμμένα από τους εργολάβους και τώρα εμφανίζονται για καινούρια, δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες στους εργαζόμενους στις κατασκευές ότι η ανεργία θα αμβλυνθεί, αλλά και όλη η Θεσσαλία θα γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο.

Αυτά τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας κι αναφέρεται, ενδεικτικά, σε μερικά από τα έργα:

  • 15οΓυμνάσιο και Λύκειο στη Νέα Πολιτεία. Το έργο ήταν σταματημένο στα σοβατίσματα και τώρα έχουν προχωρήσει οι εργασίες στο 90% περίπου. Το Δημοτικό Σχολείο στην ίδια περιοχή βρίσκεται στο 80% των εργασιών.
  • Ολοκλήρωση του δρόμου Λάρισα - Τρίκαλα. Δημοπρατήθηκε μόνο ο κόμβος Αμυγδαλέα που ήταν εγκαταλελειμμένος, ενώ δε φαίνεται να προχωρούν οι εργασίες για το τμήμα Τερψιθέα - ΑΝΥΜUS και τη γέφυρα Κουτσόχερου και το ίδιο ισχύει και για την οδό Καρδίτσης στο ύψος της Συκεώνα.
  • Ανασύσταση της λίμνης Κάρλας. Εξαγγέλλεται ότι δημοπρατείται, ενώ είχε ξαναδημοπρατηθεί παλιότερα.

Και η ανακοίνωση επισημαίνει: «Και άλλα έργα, που είναι σε παρόμοια φάση, ανακοινώνονται ξανά για καινούρια. Φυσικά, αυτά τα φαινόμενα δεν είναι καινούρια. Οι πολιτικοί της αστικής τάξης έτσι κοροϊδεύανε το λαό, τα ανακοινώνουν και τα δημοπρατούν πολλές φορές ή βάζουν κονδύλι σε κάθε έργο, παράδειγμα 10%, για να δημιουργούν θολούρα. Τέτοια είναι τα περισσότερα έργα που ανακοινώθηκαν ή δημοπρατήθηκαν. Εμείς δεν περιμένουμε ηθική από τους πολιτικούς της αστικής τάξης, η λαϊκή παροιμία ότι «ο λύκος την τρίχα αλλάζει και όχι τις συνήθειες» επιβεβαιώνεται καθημερινά και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του».

Η Διοίκηση του Συνδικάτου καλεί όλους τους Οικοδόμους να μην παραπλανηθούν, να συσπειρωθούν ακόμα περισσότεροι στο Συνδικάτο «για να επιβάλουμε λύσεις προς όφελός τους και να διεκδικήσουν δημόσιες επενδύσεις για αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση, ανάπλαση οικισμών, σχέδια πόλεως στα παράλια και σε όλους τους οικισμούς που χρειάζεται, έργα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών, τέσσερα κέντρα υγείας αστικού τύπου στη Λάρισα, νέα πτέρυγα στο Γενικό Νοσοκομείο, δημόσια κλινική αποκατάστασης, εργατικές λαϊκές κατοικίες κ.ά.».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: Το ποσό των 19.333.927 ευρώ φέρεται να οφείλει στο Δημόσιο ένας 66χρονος, ο οποίος συνελήφθη χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Οι άνδρες του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης προχώρησαν στη σύλληψη του 66χρονου που είναι νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας που δραστηριοποιείται στην εμπορία ειδών υγιεινής. Ο συλληφθείς αναμενόταν να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών της πόλης.

ΠΕΝΤΕ ΑΤΟΜΑ ηλικίας 17, 20, 22, 29 και 32 ετών συνελήφθησαν προχτές το βράδυ μετά από μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, 10 λεπτά πριν τις 11, περίπου 30 άτομα που φορούσαν κουκούλες έφτασαν έξω από γνωστό ταχυφαγείο επί της οδού Σόλωνος. Εκεί άρχισαν να σπάνε τις βιτρίνες του καταστήματος, αλλά και εκπαιδευτικού οργανισμού που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στα γύρω στενά. Οι νεαροί, σύμφωνα με την αστυνομία, άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ, ενώ οι μικροσυμπλοκές συνεχίστηκαν και σε άλλα σημεία. Αστυνομικοί της ΔΕΛΤΑ προχώρησαν στη σύλληψη πέντε ατόμων οι οποίοι χτες αναμενόταν να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

ΠΑΤΡΑ
Τραγικός θάνατος μετανάστη

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας Αφγανός μετανάστης χτες το μεσημέρι στην Πάτρα, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, λιποθύμησε και ξεψύχησε από αναθυμιάσεις αυτοσχέδιας σόμπας σε εγκαταλειμμένη καμπίνα φορτηγού στην περιοχή του παλιού εργοστασίου της Πειραϊκής - Πατραϊκής, την οποία χρησιμοποιούσε με άλλους ομοεθνείς του ως κατάλυμα, μέχρι να βρουν τρόπο να διαφύγουν στην Ιταλία μέσω του λιμανιού. Δύο εξ αυτών που βρίσκονταν μαζί με τον άτυχο Αφγανό μετανάστη βρέθηκαν σε λιπόθυμη κατάσταση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται σε κωματώδη κατάσταση.

Στην Πάτρα, όπου το λιμάνι της πόλης αποτελεί διέξοδο για χιλιάδες μετανάστες, συμβαίνουν πολλά περιστατικά σε βάρος τους τα οποία πολλές φορές είναι θανατηφόρα, είτε σε προσπάθειά τους να μεταβούν κάτω από τις πλέον επικίνδυνες συνθήκες στην Ιταλία (κρυμμένοι κάτω από νταλίκες ή μέσα σε φορτία), είτε - όπως τώρα - στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, εξαιτίας της ανυπαρξίας οποιασδήποτε υποδομής. Θυμίζουμε πως το Δεκέμβρη του 2006, χειμώνας πάλι, πατέρας τριών παιδιών κεραυνοβολήθηκε από χιλιάδες βολτ και σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να επανασυνδέσει την παροχή ρεύματος - στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Αγιάς - για να ζεστάνει και να ταΐσει τα παιδιά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ