ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ» ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Ερχονται απολύσεις στο Δημόσιο

Ξεκίνησε η διαδικασία «αξιολόγησης» φορέων και προσωπικού του Δημοσίου, η οποία, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, τελική της κατάληξη θα έχει τη μείωση των δομών του κράτους, τουλάχιστον, κατά 30% καθώς και μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αναλυτικότερα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Ρέππα και Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου τίθενται σε διαδικασία «αξιολόγησης» από 1/1/2012 οι παρακάτω φορείς και το προσωπικό τους: Υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που βρίσκονται υπό την εποπτεία τους. Η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, Ενημέρωσης. Οι Αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες. Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του κράτους. Οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές. Οι ΔΕΚΟ και τα εποπτευόμενα από το κράτος Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του Κεφ. Α΄ του Ν. 3429/2005 εφόσον απασχολούν τουλάχιστον 30 εργαζόμενους.

Ο εν λόγω κατάλογος των φορέων δύναται να συμπληρωθεί με νεώτερη Κοινή Υπουργική Απόφαση. Οπως έχει ανακοινωθεί, ο καθορισμός των κριτηρίων αξιολόγησης γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες, που προσφέρουν τεχνική υποστήριξη σε θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης, ενώ η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνει με τη συνδρομή ιδιωτικών φορέων υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε κάθε υπουργείο συστήνεται Επιτροπή Αναδιάρθρωσης Υπηρεσιών, με αντικείμενο την εφαρμογή των αποφάσεων της κυβέρνησης για περιορισμό των κρατικών δομών κατά τουλάχιστον 30%. Επίσης, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης από 1/1/2012 τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και του προσωπικού των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η διαδικασία αξιολόγησης θα διενεργηθεί από εξωτερικούς συμβούλους (δηλαδή ιδιώτες), ενώ την αξιολόγηση του προσωπικού θα εποπτεύει το ΑΣΕΠ. Βάσει της αξιολόγησης που θα γίνει, η αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη του ερχόμενου έτους με κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων, μετακίνηση, μετάθεση ή και απόλυση προσωπικού οπότε και θα συνταχθούν νέα οργανογράμματα.

Ούτε μία πρόσληψη γιατρού το 2012

Καμιά απάντηση και για τους συμβασιούχους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας απ' τον υφυπουργό Υγείας Μιχ. Τιμοσίδη

Καμιά πρόσληψη γιατρού στα δημόσια νοσοκομεία με σταθερή και μόνιμη εργασία δε θα γίνει μέσα στο 2012 και οι τρομακτικές ανάγκες που δημιουργούνται απ' τις μόνιμες κενές οργανικές θέσεις - αλλά και απ' τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις - θα καλυφθούν με επικουρικό προσωπικό.

Η παραπάνω δραματική διαπίστωση προκύπτει απ' τα όσα είπε ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης χτες σε νέους γιατρούς που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία στον κλάδο, αλλά και για την επιχειρούμενη επιβολή εξετάσεων στην απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας. Ο Μιχ. Τιμοσίδης επικαλέστηκε τις «διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας» - δηλαδή την υπόκλιση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - για την ακύρωση των προσλήψεων μόνιμων γιατρών και την κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών με επικουρικούς γιατρούς, που - μεταξύ των άλλων - αποτελούν και πολιορκητικό κριό για τη σταθερή εργασία. Ούτε για τους συμβασιούχους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) - των οποίων οι συμβάσεις λήγουν και κινδυνεύουν να κλείσουν 90 πολύτιμα κρεβάτια - δεν έδωσε απάντηση ο Μιχ. Τιμοσίδης. Είπε απλώς - παρότι είχε υποσχεθεί παράταση των διετών συμβάσεων - ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της επιτροπής των συναρμόδιων υπουργείων.

Οσον αφορά στις εξετάσεις για την έναρξη απόκτησης της ειδικότητας, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι αυτή η ρύθμιση αναστέλλεται. Ωστόσο, απ' τα λεγόμενά του, όπως ο λεγόμενος πληθωρισμός των γιατρών, προκύπτει ότι θα υπάρξει αλλαγή του καθεστώτος με την ενίσχυση των φραγμών για την απόκτηση της ειδικότητας. Για παράδειγμα, θα μπορεί κάποιος «να κοπεί», γιατί είναι ακατάλληλος για μια ειδικότητα.

Παρούσα η ΔΗΠΑΚ

Στη συγκέντρωση, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών διαδήλωσε το δικό της πλαίσιο. Οτι δηλαδή η επίθεση στην εκπαίδευση - ειδίκευση των γιατρών είναι ενταγμένη στις γενικότερες κατευθύνσεις στο χώρο της Υγείας που στοχεύουν στην επέκταση της δράσης των μονοπωλίων Υγείας, τη διαμόρφωση όρων για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους με τη διάλυση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών και γενικότερα όλων των εργαζόμενων - υγειονομικών. Κεντρική επιδίωξη, όπως τονίζει η ΔΗΠΑΚ, αποτελεί η προσαρμογή της εκπαίδευσης στις εμπορευματοποιημένες υπηρεσίες Υγείας που θα παρέχονται τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από τα «δημόσια» νοσοκομεία - επιχειρήσεις, η προσαρμογή στις κατευθύνσεις της Μπολόνια, η αποσύνδεση πτυχίου επαγγέλματος, η κινητικότητα γιατρών και υγειονομικών γενικότερα, η μετανάστευση νέων κυρίως γιατρών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Δυναμική κινητοποίηση στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» πραγματοποίησαν χτες το ΠΑΜΕ Υγείας και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, ενόψει της προαναγγελθείσας επίσκεψης του Υπουργού Υγείας, Α. Λοβέρδου, η οποία τελικά δεν έγινε κάτω από το φόβο των αποδοκιμασιών που συνοδεύουν κάθε βήμα των κυβερνητικών παραγόντων. Υγειονομικοί και συνταξιούχοι κατήγγειλαν την εμπορευματοποίηση της Υγείας και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις και απαίτησαν δημόσια δωρεάν και υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το λαό και δωρεάν φάρμακα για όσους έχουν ανάγκη.

Τελικά, μπροστά στις αντιδράσεις, ο Α. Λοβέρδος ματαίωσε την επίσκεψή του. Ετσι έκανε και προχτές στη Βέροια, όπου επρόκειτο να εγκαινιάσει νέες πτέρυγες του νοσοκομείου. Τελικά, δεν πήγε και έστειλε μόνο του τον υφυπουργό Υγείας Μ. Μπόλαρη, ο οποίος βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με την οργή και την αγανάκτηση του εργαζόμενου λαού που βιώνει την πολιτική εξόντωσης σε κάθε πτυχή της ζωής και των δικαιωμάτων του.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης προγραμματίζει τις επόμενες μέρες νέες κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία της πόλης ενάντια στην εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ και στην εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Λευκό Πύργο πραγματοποίησαν χτες, από τις 7.30 έως τις 10 το πρωί, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Σήμερα η πορεία στο υπουργείο Υγείας

Με προσυγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, στις 12 το μεσημέρι, και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Υγείας και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα διεκδικήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ την καταβολή των δεδουλευμένων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις μας από το Μάρτη του 2010, και για την εργασία μας κατά τις νυχτερινές ώρες και αργίες από το Σεπτέμβρη του 2011.

Ηδη, από προχτές οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ κάνουν επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα που δεν πληρώθηκαν. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής έχουν υποστεί περικοπή των μισθών κατά 40%, ενώ λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων υποχρεώνονται να χρηματοδοτούν τις διακομιδές των ασθενών από τα υπολειτουργούντα νοσοκομεία της επαρχίας προς το κέντρο. Επίσης, καταγγέλλουν ότι η δραματική μείωση των κονδυλίων για το ΕΚΑΒ θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλουν δίωξη στελεχών τους από τα «ΤΖΑΜΠΟ»

Συνεχίζεται η βιομηχανία διώξεων που έχει ξεκινήσει η πολυεθνική «ΤΖΑΜΠΟ» κατά των στελεχών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Στις 24 Γενάρη δικάζονται σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή 14 στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ύστερα από μήνυση της επιχείρησης για τη συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν μπροστά στα πολυκαταστήματά της σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια στην απόλυση εργαζομένου - συνδικαλιστή της επιχείρησης.

Οι Γραμματείες Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας του ΠΑΜΕ καλούν τα Σωματεία, τις σωματειακές επιτροπές, τις Λαϊκές Επιτροπές και άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής, να καταδικάσουν την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης που οργανώνουν την Τρίτη 24 Γενάρη στις 9 το πρωί στα δικαστήρια Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής.

Με κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα:

«Η δίωξη αυτή είναι συνέχεια άλλων διώξεων ενάντια στο λαϊκό κίνημα και στους αγώνες των εργαζομένων και εντάσσεται στην οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης, της ΕΕ και των εργοδοτών να καταπατήσουν κάθε δικαίωμα της εργατικής τάξης στην οργάνωση και συμμετοχή της στους αγώνες. Η μεθόδευση αυτή, της επιχείρησης ΤΖΑΜΠΟ, είναι πρόκληση κατά του ταξικού εργατικού κινήματος, κατά του συνόλου της εργατικής τάξης και θα πάρει αποφασιστική απάντηση. Αφορά όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους.

Καμία δίκη και καμία καταδίκη δε θα εμποδίσει και δε θα τρομοκρατήσει τους αγωνιστές του λαϊκού, του ταξικού κινήματος. Δε θα τους αποτρέψει από το να αγωνιστούν ενάντια στη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης τόσο στα Τζάμπο, όσο και γενικότερα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ