ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Παρέμβαση για μαζικό αθλητισμό και πολιτισμό σε κάθε γειτονιά

Στα τρία δημοτικά γήπεδα που υπάρχουν όλα κι όλα στην Αθήνα - ένα από αυτά και της Αλεπότρυπας (φωτ.) - συνωστίζονται δεκάδες αθλητικοί σύλλογοι
Στα τρία δημοτικά γήπεδα που υπάρχουν όλα κι όλα στην Αθήνα - ένα από αυτά και της Αλεπότρυπας (φωτ.) - συνωστίζονται δεκάδες αθλητικοί σύλλογοι
Συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού και του πολιτισμού σε κάθε γειτονιά, μέτρα που απαντούν στις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες, ζήτησε και πρότεινε η «Λαϊκή Συσπείρωση» για τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝ) του Δήμου Αθήνας στη συζήτηση που έγινε για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμά του για το 2012. Κόντρα στη λογική της εκλεγμένης με στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Οικολόγων δημοτικής αρχής που και για τον ΟΠΑΝ ζητά μεγαλύτερη «συμμετοχή» των δημοτών στα προγράμματά τους η «Λαϊκή Συσπείρωση» μεταξύ άλλων ζητά:

  • Αμεση καταβολή των παρακρατηθέντων από τις κυβερνήσεις 12 δισ. ευρώ που προορίζονταν για το Δήμο Αθήνας. Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45%, παράλληλα ενίσχυση των πόρων προς την τοπική διοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δωρεάν παροχές υπηρεσιών του Οργανισμού σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Μέτρα για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού, αλλά και του σωματειακού αθλητισμού με ανάπτυξη, βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Πολιτιστικές εκδηλώσεις σε κάθε γειτονιά, για κάθε ηλικία, με αξιοποίηση της ερασιτεχνικής δημιουργίας, με ενίσχυση των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών συλλόγων, με δημιουργία κέντρων δημιουργικής απασχόλησης.
  • Προστασία και αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων από την τσιμεντοποίηση. Δημιουργία παιδικών χαρών σε κάθε γειτονιά που να είναι ασφαλείας για τα παιδιά.
  • Ανάπτυξη υποδομών αθλητισμού και πολιτιστικών εκδηλώσεων στα σχολεία. Χορήγηση αθλητικού υλικού στα σχολεία όπως ζητάνε οι σύλλογοι γονέων.

Θυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή έχει επιβάλει μια σειρά χαράτσια π.χ. στην άθληση όπως μηνιαία συνδρομή ενηλίκων από 25 ως 40 ευρώ μηνιαίως για χρήση των κολυμβητηρίων του Δήμου. 5 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο. 15 ευρώ μηνιαία συνδρομή για εκγύμναση τρεις φορές τη βδομάδα στις αίθουσες γυμναστικής του Δήμου ή 20 ευρώ δίχως περιορισμούς στη συχνότητα εκγύμνασης. 5 ευρώ τέλος εγγραφής για όλες τις δραστηριότητες του ΟΝΑ. Τα ερασιτεχνικά σωματεία, σύλλογοι και ακαδημίες που λειτουργούν εντός ορίων του Δήμου να καταβάλλουν 100 ευρώ ετησίως στον ΟΝΑ για τη χρήση γηπέδων ποδοσφαίρου 11x11 κ.ά.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΗΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Κάλεσμα στους κατοίκους της Λήμνου και στα συνδικάτα της περιοχής να αγωνιστούν ώστε να βρεθεί λύση στο οξυμένο πρόβλημα των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών, που θα καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρει:

«Η ταλαιπωρία των επιβατών που δημιουργήθηκε με το πρόσφατο τρακάρισμα του πλοίου "Aqua Maria" στο λιμάνι της Μύρινας, έρχεται να προστεθεί στα μεγάλα και χρόνια προβλήματα των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών του νησιού μας και είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του κεφαλαίου, της ΕΕ, των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.».

Και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι η κινητοποίηση που διοργανώνει η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και ορισμένοι φορείς την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου (σ.σ. σήμερα), με μοναδικό αίτημα την αντικατάσταση του πλοίου "Aqua Maria", κινείται στη λογική του "μικρότερου κακού" και δεν ανοίγει δρόμους για ουσιαστική λύση του προβλήματος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών του νησιού μας».

Και η ανακοίνωση της ΝΕ Λήμνου καταλήγει: «Καλούμε τους κατοίκους του νησιού και τα ταξικά συνδικάτα, να αγωνιστούν μαζί με τους άλλους νησιώτες και τους ναυτεργάτες για: Εθνικό Δημόσιο Φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, χειμώνα - καλοκαίρι, με την κεντρική και βόρεια Ελλάδα και με τα άλλα νησιά, με σύγχρονα και ασφαλή πλοία. Αντικατάσταση και του "Aqua Maria" και του "Ταξιάρχη" που είναι και τα δύο υπέργηρα πλοία και επικίνδυνα για την ασφάλεια των επιβατών. Μείωση των τιμών των εισιτηρίων πλοίων και αεροπλάνων. Καμία μείωση των δρομολογίων των αεροπλάνων. Καθημερινή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη. Πλήρη κάλυψη των πλοίων με τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού για ασφαλή ταξίδια. Πλήρη κάλυψη εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Αμεση διαμόρφωση του λιμανιού της Μύρινας για την ασφαλή προσέγγιση πλοίων».

ΒΟΛΟΣ
Δικαστικές αποφάσεις που μειώνουν τα χρέη προς τράπεζες

Το Ειρηνοδικείο Βόλου έκανε δεκτό το αίτημα ανάπηρης δανειολήπτριας για υπαγωγή της στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αποφασίζοντας να μειωθεί κατά 50.000 ευρώ το χρέος της, που συνολικά ανέρχεται στα 67.169 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό των 16.800 ευρώ ν' αποπληρωθεί με μηνιαίες δόσεις στα τέσσερα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Ειρηνοδικείου, με το χαμηλό εκκαθαριστικό που παρουσίασε η 59χρονη δανειολήπτρια δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στο σύνολο του χρέους της - η κάθε δόση ήταν μεγαλύτερη από την αναπηρική σύνταξή της που φτάνει τα 612 ευρώ - και γι' αυτό προχώρησε στη δραστική μείωσή του. Παράλληλα, το δικαστήριο αφαίρεσε από τις πιστώτριες τράπεζες το δικαίωμα εκποίησης της μοναδικής ακίνητης περιουσίας της δανειολήπτριας που αφορά στην ψιλή κυριότητα μίας μονοκατοικίας.

Το Ειρηνοδικείο Βόλου εξέδωσε δύο ακόμη ανάλογες αποφάσεις και συγκεκριμένα:

  • Εκανε δεκτή την αίτηση 40χρονης δανειολήπτριας και την απάλλαξε από μέρος του χρέους της ύψους 13.000 ευρώ. Συνολικά χρωστούσε 33.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 20.000 ευρώ θα τα αποπληρώσει στα επόμενα τέσσερα χρόνια, με μηνιαία δόση 420 ευρώ. Η αιτούσα που είναι άνεργη - έκλεισε, από το καλοκαίρι του 2007, το κατάστημα ρούχων που διατηρούσε - είχε βρεθεί σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές οφειλές προς την τράπεζα από το Δεκέμβρη του 2010.
  • Δεκτή εν μέρει έκανε και αίτηση νοσηλεύτριας, η οποία, από το Δεκέμβρη του 2010, είχε περιέλθει, χωρίς δική της υπαιτιότητα, σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές οφειλές της, που συνολικά ανέρχονται σε 227.732 ευρώ. Με το σκεπτικό ότι τα 400 ευρώ από τα 721 ευρώ του μισθού που παίρνει χρειάζονται για την κάλυψη των βιοτικών της αναγκών, το δικαστήριο αποφάσισε να ρυθμίσει τις μηνιαίες καταβολές από τα εισοδήματά της για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών προς μερική εξόφληση των οφειλών της, με μηνιαία καταβολή 300 ευρώ συνολικά, που καταβάλλεται συμμετρικά προς τις τράπεζες που οφείλει τα χρήματα.
Ποινικές διώξεις από τον εισαγγελέα

Για την Παρασκευή αναβλήθηκε, λόγω της αποχής των δικηγόρων, η δίκη των 20 ατόμων που συνελήφθησαν μετά την κατάληψη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash», για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στα άτομα που δικάζονται για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Να σημειωθεί ότι χτες ασκήθηκαν ποινικές διώξεις από τον εισαγγελέα με βάση το άρθρο 185 ΠΚ και αφορά «εγκωμιασμό κακουργήματος ή πλημμελήματος» και με διατάξεις για απείθεια γιατί οι συλληφθέντες αρνήθηκαν να δώσουν τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα, επειδή θεωρούν ότι η δίωξή τους είναι πολιτική. Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, στο ραδιοσταθμό διαβάστηκε κείμενο συμπαράστασης που αφορά επιστολές, κείμενα και τοποθετήσεις των κατηγορουμένων για την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» που έχουν δημοσιοποιηθεί στον Τύπο και στο διαδίκτυο. Οι συνήγοροι επισήμαναν ότι «πρώτη φορά ασκείται ποινική δίωξη με άρθρο σε αχρηστία σχεδόν δύο δεκαετίες».

Εκδήλωση αντιστασιακών

Το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και ο Σύλλογος Γυναικών «Η Πρόοδος» συνδιοργανώνουν εκδήλωση για τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944 με μαρτυρίες επιζώντων αγωνιστών που πήραν μέρος στον τιτάνιο εκείνον αγώνα, στα οδοφράγματα και στις γειτονιές του Πειραιά, με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και όλο το ιστορικό παρασκήνιο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Γενάρη 2012, ώρα 12.30, στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ - Μπουμπουλίνας 21, στον Πειραιά (τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.4124.696, 210.4517.569, 697.1723.788).

«Ασπιρίνες» στους άστεγους

Με «ασπιρίνες» επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του υποσιτισμού, της ανεργίας και απορίας η δημοτική αρχή της Αθήνας. Το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του δήμου (ΚΥΑΔΑ) ανακοίνωσε χτες ότι για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών των αστέγων, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, υπό την καθοδήγηση του ΚΥΑΔΑ θα διανέμουν κάθε βράδυ κουβέρτες, υπνόσακους και ρουχισμό, ενώ όσα περιστατικά κρίνεται απαραίτητο θα μεταφέρονται σε νοσοκομείο. Για τη φιλοξενία των αστέγων της πόλης θα είναι ανοικτό το Κλειστό Γυμναστήριο Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών 69). Το Κέντρο Σίτισης του ΚΥΑΔΑ (Πειραιώς 35 και Σοφοκλέους) θα παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 10.00 το βράδυ και θα παρέχει φροντίδα σε όσους έχουν ανάγκη.

Εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967 - '74

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ 1967 - '74), διοργανώνει, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 10.30 το πρωί, εκδήλωση για την κοπή της πίτας του, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ, Γ' Σεπτεμβρίου 110 (σταθμός Ηλεκτρικού πλατεία Βικτώριας, Αθήνα). Καλούνται όλοι οι φίλοι και τα μέλη του συνδέσμου να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ