ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΤΕΙ
«Θα μείνουν στα χαρτιά»

Ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και τους εκβιασμούς του υπουργείου Παιδείας

Παρά τη θετική εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει το υπουργείο Παιδείας για την εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και ειδικότερα για τα Συμβούλια Διοίκησης, οι φοιτητές και οι σπουδαστές αντιδρούν. Υπενθυμίζουμε ότι προχτές το υπουργείο και οι πρυτάνεις συμφώνησαν πως τα πανεπιστήμια θα πάρουν τη χρηματοδότηση ενός μήνα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τα Συμβούλια των ιδρυμάτων.

Λογαριάζουν, όμως, χωρίς φοιτητές, σπουδαστές και διδάσκοντες. Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) «μέχρι στιγμής στα ιδρύματα της Αττικής, απόφαση καταδίκης ενάντια στα Συμβούλια Διοίκησης έχουν πάρει οι εξής φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι:

Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νομική, Πολιτικό Νομικής, ΕΜΜΕ, Φυσικό, Βιολογικό, Φαρμακευτική, Τούρκικων Σπουδών, ΣΕΜΦΕ, Τοπογράφοι Μηχανικοί, Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, ΣΤΕΦ Πειραιά».

Στη σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών δίνεται η απάντηση στην κυβέρνηση: «Οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης θα μείνουν στα χαρτιά»!

Η ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και η υπουργός της κ. Διαμαντοπούλου ήδη σπάει τα μούτρα της στην εφαρμογή του νέου νόμου - έκτρωμα. Οι τσαμπουκάδες και οι εκβιασμοί του υπουργείου ότι "αν δεν γίνουν οι εκλογές δεν θα προχωρήσει η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων" θα πέσουν στο κενό. Ηδη υπάρχει καθυστέρηση διεξαγωγής των εκλογών σε ΔΕΠ - καθηγητές και φοιτητές και αυτή οφείλεται στη σοβαρή αντίδραση που υπάρχει από την οργανωμένη παρέμβαση των συλλόγων, των αγωνιστών.

Φοιτητή, Φοιτήτρια

ο νόμος - πλαίσιο που ψήφισαν από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Καρατζαφέρης, με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας, έπρεπε στα μέσα Νοέμβρη να εφαρμόζεται. Πρώτος τους στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκλογής των μελών ΔΕΠ που θα απαρτίζουν τα εσωτερικά Συμβούλια Διοίκησης.

Για το σκοπό αυτό το υπουργείο Παιδείας επιστράτευσε τους εκβιασμούς και τις απειλές για τη χρηματοδότηση. Ετσι και αλλιώς τα λεφτά που δίνουν στα ιδρύματα δεν καλύπτουν ούτε τα στοιχειώδη. Οι κατακρεουργημένοι προϋπολογισμοί που φορτώνουν το κόστος σπουδών στις πλάτες μας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ψηφίζονται από πρυτάνεις - πρόεδρους - διοικήσεις - ΠΑΣΠ - ΔΑΠ.

Τα Συμβούλια Διοίκησης, ουσιαστικά, είναι τα αντιδραστικά όργανα που θα έρθουν να υλοποιήσουν το νέο νόμο - πλαίσιο. Tο υπουργείο επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί ο γύρος των εκλογών ΔΕΠ, για να ξεκινήσουν οι εκλογές σε φοιτητές και σπουδαστές, με ενιαία ψηφοδέλτια. Τα ενιαία ψηφοδέλτια συμβάλουν στη μετατροπή του φοιτητικού κινήματος σε δύναμη στήριξης και υπεράσπισης της αντιλαϊκής πολιτικής, συνιστούν ένα σοβαρό χτύπημα στις συλλογικές δομές του.

Παρά τις αντιδράσεις το υπουργείο έχει βρει στις σχολές συμμάχους: Είναι οι παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ που σε μια σειρά φοιτητικών συλλόγων αρνήθηκαν να υπογράψουν το ψήφισμα που κατέθεσε το ΜΑΣ ενάντια στα συμβούλια διοίκησης. Απέδειξαν ότι ήταν "φύκια για μεταξωτές κορδέλες" οι δήθεν διαφωνίες τους με το νόμο. Γι' αυτό και καταψήφισαν την πρόταση η ΔΑΠ σε Γεωλογικό, Παιδαγωγικό ΕΚΠΑ, Ηλεκτρολόγους ΕΜΠ, ΣΔΟ Αθήνας και ΣΔΟ Πειραιά η ΠΑΣΠ σε Παιδαγωγικό, ΣΔΟ Αθήνας, ΣΔΟ Πειραιά, ενώ στην ΑΣΟΕΕ αποχώρησε.

Αντίστοιχη στάση κράτησαν και τα ΕΑΑΚ σε Μεταλλειολόγους ΕΜΠ και Οδοντιατρική Αθήνας. Πίσω από τις αγωνιστικές κορόνες κρύβουν τη συμπόρευσή τους με καθηγητές - στελέχη επιχειρήσεων και αντιτίθενται μόνο σε κάποια "λαμόγια". Συσκοτίζουν το στόχο του νόμου και με τυχοδιωκτικές ενέργειες που έχουν επαναλάβει στο παρελθόν δίνουν άλλοθι για τη συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος.

Συνάδελφε-ισσα, βγάλε συμπέρασμα. Απομόνωσέ τους. Πάρε την υπόθεση της οργάνωσης του κινήματος και του αγώνα στα χέρια σου, συσπειρώσου στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Να μη νομιμοποιηθούν οι εκλογές αυτές στη συνείδηση κανενός φοιτητή.

Ούτε ένας φοιτητής στα Συμβούλια Διοίκησης! Τώρα να μπλοκάρουμε με αποφάσεις ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων, οργανωμένα, τη συμμετοχή των φοιτητών στα άθλια ενιαία ψηφοδέλτια για συμβούλια και διοικήσεις. Το ίδιο καλούμε να κάνουν και οι σύλλογοι καθηγητών και εργαζομένων».

Οι μαθητές δε σκύβουν το κεφάλι

Εμπειρία από την προετοιμασία για τη συμμετοχή στην απεργία από τα σχολεία της Γκράβας

Με αποφασιστικότητα και μέσα σε αρκετά δύσκολες συνθήκες δίνουν τη μάχη για τη συμμετοχή τους στην παναττική απεργία στις 17 Γενάρη και οι μαθητές της Αθήνας, του Πειραιά, όλης της Αττικής.

Μια εμπειρία για το πώς οργανώνουν αυτό τον αγώνα περιγράφει η Μαθητική ΟΒ Γκράβας - Γαλατσίου της ΚΝΕ για τα σχολεία της Γκράβας, ως εξής:

«Μπροστά στην παναττική απεργία στις 17 Γενάρη, στα σχολεία της Γκράβας, προετοιμάζουμε την επιτυχία της οργανώνοντας τον αγώνα μας κι εμείς ώστε την Τρίτη να βγούμε όλοι οι μαθητές στους δρόμους!

Με μπροστάρηδες τους Κνίτες σε κάθε σχολείο του Συγκροτήματος, από τη Δευτέρα κιόλας, εξορμώντας έξω από τα σχολεία μας με τις ανακοινώσεις του ΣΑΣΑ, ενημερώσαμε τους συμμαθητές μας για την απεργία και κουβεντιάσαμε μαζί τους για την ανάγκη να οργανώσουμε την πάλη μας!

Στο 40όΛύκειο Γκράβας υπήρχε αναταραχή από πριν τις διακοπές καθώς μας είχε ανακοινωθεί ότι το σχολείο θα συγχωνευόταν με το 21ο και 61ο Λύκειο. Δεν αφήσαμε ώρα να πάει χαμένη! Το 15μελές πήρε απόφαση να συμμετάσχουμε στην απεργία και να προχωρήσουμε σε κατάληψη του σχολείου. Μαχητικά αναδείξαμε στους συμμαθητές μας ότι τα προβλήματα στο σχολείο, στο σπίτι, τα προβλήματα των γονιών μας στη δουλειά, το μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν έχουν κοινή αιτία. Και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι πολλά. Απέναντι σε αυτά μία επιλογή έχουμε: Να ακολουθήσουμε το δρόμο που χάραξαν οι αγωνιστές οι χαλυβουργοί!

Την επόμενη μέρα, με κάλεσμα της Γραμματείας του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Γκράβας, συνεδρίασε το Συντονιστικό στο κατηλειμμένο σχολείο του 40ού Λυκείου και πήραμε απόφαση να συμμετάσχουμε όλα τα σχολεία στην απεργία. Παράλληλα, οι μαθητές του 1ου και του 2ου Λυκείου Γκράβας πήραν απόφαση να μην κάνουν μάθημα την Τρίτη και να συμμετάσχουν και αυτοί στην απεργιακή συγκέντρωση.

Τους λέμε ξεκάθαρα ότι οι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι, οργανώνουμε την πάλη μας σε κάθε τάξη, σε κάθε σχολείο μέχρι να καλυφθούν το σύνολο των αναγκών μας. Αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους γονείς, με τους αγωνιστές φοιτητές. Ακολουθούμε το παράδειγμα των απεργών χαλυβουργών, που εδώ και 73 μέρες δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους και αυτό που τους ανήκει! Μας δείχνουν το δρόμο της ανυπακοής, της αντεπίθεσης και της ελπίδας! Με κουτιά οικονομικής ενίσχυσης μαζεύουμε χρήματα, αλλά και τρόφιμα και ρούχα. Συγκεντρώνουμε τα υλικά στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας το Σάββατο 14 Γενάρη».

Για τα παιδιά και την κρίση

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Μιλώντας στα παιδιά για την καπιταλιστική κρίση» θα πραγματοποιήσει η Εργατική Αχτίδα Ηρακλείου του ΚΚΕ, στη μουσική σκηνή «Πυξίδα», την Κυριακή 15/1, στις 11.30 π.μ., με κεντρική ομιλήτρια την Μαρία Κοκοσάλη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος. Πριν τη συζήτηση θα δοθεί παράσταση κουκλοθεάτρου «Ο Φρίξος και η Ελλη» από το κουκλοθέατρο «κού-κλο» για τα παιδιά.

Γενική συνέλευση του ΣΥΣΔΙΕΚ

Γενική συνέλευση για τον ενιαίο σχεδιασμό και συντονισμό της δράσης των σπουδαστών των δημόσιων ΙΕΚ της Αττικής πραγματοποιεί ο σύλλογός τους (ΣΥΣΔΙΕΚ) αύριο Σάββατο, στις 5.30 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ζητήματα που απασχολούν τους σπουδαστές: Οι ελλείψεις στα ΙΕΚ και η ανάγκη αναβάθμισης της υποδομής τους, το αίτημα για κατάργηση των διδάκτρων, η δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών, η προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους και η δράση του Συλλόγου, η πρακτική άσκηση με δικαιώματα για τους σπουδαστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ