ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποκαλυπτική για το ξεχαρβάλωμα της ναυτικής εκπαίδευσης

Καταγγελία ναυτεργατικών σωματείων

Από τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών της ΑΕΝ ενάντια στην υποβάθμιση της σχολής τους
Από τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών της ΑΕΝ ενάντια στην υποβάθμιση της σχολής τους
Η υπονόμευση της δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης προκειμένου να παραδοθεί στους ιδιώτες, όπως άλλωστε εξήγγειλε η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου μέσω του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας και του υφυπουργού Ναυτιλίας, φαίνεται ανάγλυφα στην εικόνα που εμφανίζει σήμερα η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ν. Μηχανιώνας στη Θεσσαλονίκη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές της οι οποίοι κινδυνεύουν να μην πάρουν πτυχίο. Την εικόνα αυτή, φέρνει στο φως η ΠΕΜΕΝ, μετά από πρόσφατη περιοδεία της στη σχολή και καταγγέλλουν σε κοινό δελτίο Τύπου μαζί με την ΠΕΜΕΝ, οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), Ενωση Συνταξιούχων (ΝΑΤ) και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών.

Πιο συγκεκριμένα, με κυβερνητική απόφαση τον περασμένο Σεπτέμβρη η σχολή έκλεισε λόγω ακαταλληλότητας των εγκαταστάσεών της με αποτέλεσμα να έχει «μοιραστεί» στις εγκαταστάσεις δύο γυμνασίων της περιοχής, στο ΕΠΑΛ της Επανωμής και σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ν. Μηχανιώνας! Οπως καταγγέλλουν με έγγραφά τους οι πρόεδροι των εκπαιδευτικών συμβουλίων των Σχολών Πλοιάρχων και Μηχανικών της ΑΕΝ (τα οποία επισυνάπτουν τα ναυτεργατικά σωματεία στην ανακοίνωσή τους) από το 2005 ήταν γνωστά τα προβλήματα στη Σχολή, όμως δεν λήφθηκε κανένα μέτρο.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις στις οποίες έχουν μεταφερθεί οι σχολές της ΑΕΝ δε διαθέτουν εργαστήρια για σημαντικά μαθήματα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι τελειόφοιτοι να μείνουν χωρίς πτυχίο. Επιπρόσθετα, οι οικογένειες των σπουδαστών επιβαρύνονται με πρόσθετα οικονομικά βάρη, καθώς δεν παρέχεται πλέον στέγαση για τους σπουδαστές και σίτιση η οποία έχει καταργηθεί σε όλες τις ΑΕΝ, ενώ δεν τους δόθηκε ούτε σπουδαστική κάρτα (πάσο) για μειωμένο εισιτήριο. Επιπλέον, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό με την πλειοψηφία του να είναι ωρομίσθιοι, ενώ σπουδαστές και εργαζόμενοι, αντιμετωπίζουν προβλήματα με το πετρέλαιο θέρμανσης ακόμα και με στοιχειώδη είδη που αφορούν την υγιεινή (χαρτί υγείας κλπ.).

Τα ναυτεργατικά σωματεία τονίζουν ότι οι εξελίξεις και στη Ναυτική Εκπαίδευση είναι μέρος της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται οι ναυτεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι από τις δυνάμεις του κεφαλαίου.

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ναρκωκαταστολής

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις απέναντι στο εγκληματικό νομοσχέδιο ναρκωκαταστολής που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά την αποποινικοποίηση της χρήσης, προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών και την παράδοση της πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στους ιδιώτες. Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «αυτοί που ορθώνουν φραγμούς στα παιδιά μας, στη δουλειά, στη μόρφωση, στην υγεία, στον έρωτα, στην ψυχαγωγία, στο να δημιουργήσουν οικογένεια, στον αντίποδα καταργούν κάθε φραγμό πρόσβασης στα ναρκωτικά, στο όνομα της ελευθερίας στην επιλογή των ναρκωτικών».

«Ενας τέτοιος νόμος δεν είναι τυχαίος και δεν έρχεται σε άσχετο χρόνο. Ολα αυτά που προβλέπονται, επεξεργάζονταν πολλά χρόνια και προετοίμαζαν το έδαφος με τις διάφορες δήθεν απελευθερωμένες φωνές που θεωρούσαν θεμιτό να έχει κάποιος μια γλάστρα στην αυλή του, για να κάνει το "κέφι" του. Και αυτό το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στη γενικότερη επίθεση που δέχεται η λαϊκή οικογένεια τα τελευταία χρόνια, επίθεση που δέχεται η νέα γενιά, τα παιδιά μας, σε όλα τα δικαιώματα. Το πιο πολύτιμο και ελπιδοφόρο στρώμα της κοινωνίας μας το θέλουν εξαρτημένο, μαστουρωμένο, ανήμπορο να αντιδράσει σ' ό,τι γίνεται γύρω του. Το θέλουν ανίκανο να αγωνιστεί για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο και στη δημιουργική ενασχόληση με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, κλπ.», υπογραμμίζει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και καλεί τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν να περάσει η ελευθερία της εξάρτησης, η «ελεύθερη επιλογή» του θανάτου: «Αντισταθείτε μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους. Επικοινωνήστε με το Εργατικό Κέντρο, να οργανώσουμε και να συνδέσουμε την πάλη με τους φορείς που ήδη ενεργοποιούνται σε σωστή κατεύθυνση με στεγνά προγράμματα και όχι με υποκατάστατα που συνεχίζουν την εξάρτηση από άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες(...) Καλούμε όλους τους φορείς του Νομού να καταδικάσουν το νομοσχέδιο και να απαιτήσουν την απόσυρσή του. Οργανωμένα, συλλογικά να δώσουμε απάντηση».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΑΤ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Οι εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις τους είχαν σταθερά στο πλευρό τους τους μαθητές του ΚΕΑΤ και τους γονείς τους
Οι εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις τους είχαν σταθερά στο πλευρό τους τους μαθητές του ΚΕΑΤ και τους γονείς τους
Σε κλείσιμο οδηγείται το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) καθώς τα προβλήματα συνεχίζονται. Οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει τον περασμένο Σεπτέμβρη σε κατάληψη και κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ΚΕΑΤ αναβαθμισμένο για όλους τους τυφλούς και τις ανάγκες τους, με μόνιμο και σταθερό προσωπικό. Το ΚΕΑΤ είναι το μοναδικό δημόσιο κέντρο για τυφλούς, αλλά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 16 χρόνια πάγωσαν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη των αναγκών χρησιμοποιήθηκαν συμβασιούχοι, οι οποίοι αποτελούν το 50% του προσωπικού και είναι τουλάχιστον 11 μήνες απλήρωτοι, ενώ οι μόνιμοι εργαζόμενοι αποδεκατίζονται λόγω συνταξιοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι η Διοίκηση του ΚΕΑΤ με έγγραφό της πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ζητούσε από τον κάθε εργαζόμενο να υποβάλει γραπτή δήλωση για το αν συμμετείχε ή όχι στις κινητοποιήσεις και στην κατάληψη που έγινε το Σεπτέμβρη!

Χτες κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΑΤ, αποφασίστηκε ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας καθώς παραμένουν απλήρωτοι, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υποβάλουν τη γραπτή δήλωση που ζητούσε η Διοίκηση. Επίσης, οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με πρώτο σταθμό τη συμμετοχή τους στην παναττική απεργία, στις 17 Γενάρη.

ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά

Σημαντικές εκδηλώσεις σε Λιβαδειά και Θεσσαλονίκη

Το παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών και ο Αθλητικός Κολυμβητικός Ομιλος Λιβαδειάς (ΑΚΟΛ) διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις. ΝΑΙ στον αθλητισμό - ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στη Λιβαδειά με τη συμμετοχή του ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκου.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Στις 12.30 το μεσημέρι, στο κλειστό γυμναστήριο Λιβαδειάς θα γίνει παρουσίαση αθλητικών προγραμμάτων Γυμναστικής από τμήματα του ΑΚΟΛ. Ο χρυσός ολυμπιονίκης του 2004 στους κρίκους Δημοσθένης Ταμπάκος θα συναντηθεί με τους μαθητές των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Λιβαδειάς και θα συνομιλήσει μαζί τους για τον αθλητισμό και τις προσωπικές του εμπειρίες.
  • Στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα διοικητηρίου θα γίνουν απονομές τιμητικών διακρίσεων και θα μιλήσουν: Ο Δημοσθένης Ταμπάκος για τον αθλητισμό, ο Ηλίας Μιχαλαρέας, δρ Ψυχολογίας, δρ Γεωγραφίας και πρόεδρος του ΕΣΥΝ για τα ναρκωτικά, η διατροφολόγος Αλεξάνδρα Τσεκουρά με θέμα Αθλητισμός - Υγεία και Διατροφή, και ο Νίκος Πέρρος, πρόεδρος Γυμναστών Κέρκυρας και πρόεδρος του παραρτήματος Κέρκυρας του ΕΣΥΝ, θα μιλήσει για το ντόπινγκ.
Στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «χορήγηση υποκαταστάτων στα δημόσια νοσοκομεία: θεραπεία ή συντήρηση του προβλήματος;» διοργανώνουν το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 19 Γενάρη στη 1 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του «Θεαγένειου» Νοσοκομείου. Θα μιλήσουν ο Παναγιώτης Γεωργάκας, επιστημονικά υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ» και ο Φαίδων Καλοτεράκης, ψυχολόγος, ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕΘΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ