Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Γενάρη 2012 - αριθ. φύλλου: 11164

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
Σπρώχνουν τις εργαζόμενες στη φτώχεια

Στην κλίνη του Προκρούστη τοποθετεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. κάθε κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων προϋποθέτει την ένταση της εκμετάλλευσης και επιφέρει βαριές συνέπειες στη ζωή των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Οι εργαζόμενες γυναίκες από τη μια αμείβονται ήδη χαμηλότερα από τους άντρες και η επίθεση αυτή οδηγεί τους μισθούς και τα μεροκάματά τους μερικά ακόμα σκαλιά πιο κάτω. Από την άλλη βρίσκονται πιο εκτεθειμένες στις πιέσεις που ασκεί η εργοδοσία για αποδοχή των μειώσεων και λειτουργούν ως μοχλός πίεσης για το σύνολο των εργαζομένων.

Η εργοδοσία επιδιώκει να μετατρέψει τις εργαζόμενες σε μοχλό πίεσης για την κατάργηση του βασικού μισθού για το σύνολο των εργαζομένων. Ο φόβος της ανεργίας τις κάνει πιο ευάλωτες στους εκβιασμούς του εργοδότη για αποδοχή ατομικής σύμβασης.

Eχει μεγάλη σημασία οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να καταλάβουν ότι η όποια αναμονή και υποχώρηση δεν σταματά ούτε επιβραδύνει την επίθεση αλλά αποθρασύνει τον ταξικό αντίπαλο. Απάντηση στα σχέδια αυτά μπορεί να δώσει μόνο η λαϊκή συμμαχία που θα ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου και θα του αφαιρέσει τη δυνατότητα να εκβιάζει και να τρομοκρατεί το λαό.


ΣΕΛ.  16


ΛΙΒΥΗ
Εβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Μια άλλη πτυχή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης


ΣΕΛ.  5
ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Διαλυτικές επιπτώσεις μιας επικίνδυνης πολιτικής

ΣΕΛ.  3
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Εικαστικός «ποιητής» της σκηνικής τέχνης

ΣΕΛ.  4   -   5
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΕΛΑ
Με ευαισθησία και εκφραστικότητα

ΣΕΛ.  6
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δισεκατομμύρια πλανήτες στο Γαλαξία

Στατιστική επεξεργασία των δεδομένων έρευνας για ανακάλυψη εξωπλανητών δείχνει ότι όχι μόνο υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες στο Γαλαξία, αλλά σε σημαντικό ποσοστό έχουν μέγεθος παρόμοιο με της Γης.


ΣΕΛ.  9
ΒΟΛΕΪ
«Σύγκρουση για λύση των προβλημάτων»

Ο πρώην διεθνής παίκτης Χρύσανθος Κυριαζής μιλάει στο «Ρ» για τη σημερινή κατάσταση στο χώρο του αθλήματος.


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ