ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
«Φέσια» 2,3 δισ. ευρώ στο 12μηνο 2011

Διόγκωση 15%, «κόντρα» στη ραγδαία υποχώρηση των εμπορικών δοσοληψιών

Οσο μπαίνουν λουκέτα στα καταστήματα, τόσο τα «φέσια» και οι ακάλυπτες επιταγές θα αυξάνουν...

Eurokinissi

Οσο μπαίνουν λουκέτα στα καταστήματα, τόσο τα «φέσια» και οι ακάλυπτες επιταγές θα αυξάνουν...
Διαστάσεις - μαμούθ προσλαμβάνουν τα κάθε είδους φέσια, οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, σε μια εξέλιξη που έρχεται και «δένει» με τη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ, με τα απούλητα εμπορεύματα, τις αναταράξεις και τις διαταραχές στις ροές των κεφαλαίων. Η διαδικασία θα συνεχιστεί και ενταθεί μέχρις ότου βγουν οριστικά εκτός «πεδιάς» οι αδύναμοι κρίκοι, πρώτα και κύρια, οι μικροί επαγγελματίες και επιχειρήσεις, στους οποίους μετακυλίονται όλα τα σπασμένα από την καπιταλιστική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για το 12μηνο του 2011, που η «Τειρεσίας ΑΕ» συλλέγει από τις εμπορικές τράπεζες, η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών απογειώθηκε σε νέα ύψη, έφτασε στα 2,3 δισ. ευρώ, σε ποσό που αντιστοιχεί στα 7,7 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα!

Στο 12μηνο του 2011 και παρά και τη ραγδαία υποχώρηση των εμπορικών δοσοληψιών, κόντρα και στα μέτρα ελέγχου και αποτροπής «φαινομένου» από την πλευρά των τραπεζών:

Οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν στα 2,1 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ στο 12μηνο του 2010) με το ποσοστό αύξησης να διαμορφώνεται στο 15%. Σε αριθμό τεμαχίων έφτασαν τις 178.412.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές διογκώθηκαν στα 233,2 εκατ. ευρώ (από 229 εκατ. ευρώ) με ποσοστό αύξησης 1,9% και σε αριθμό τεμαχίων τις 145.759.

Στο σύνολο (ακάλυπτες επιταγές - συναλλαγματικές) ξεπερνούν τα 2,3 δισ. ευρώ (από 2 δισ. ευρώ για το 2010).

ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Στο έλεος της τραπεζικής ασυδοσίας

Εκτιμήσεις της ΕΚΠΟΙΖΩ

Χιλιάδες νοικοκυριά έχουν περιέλθει σε απόγνωση με συσσωρευμένα χρέη απέναντι στις τράπεζες. Την ίδια στιγμή το τραπεζικό κεφάλαιο συνεχίζει και κλιμακώνει την κερδοσκοπική του δράση αξιοποιώντας το καθεστώς πλήρους ασυδοσίας που τους έχει εκχωρήσει η ασκούμενη πολιτική. Σύμφωνα με την Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), είναι ορατό το ενδεχόμενο ο νόμος για τη ρύθμιση χρεών φυσικών προσώπων να ακυρωθεί στην πράξη, δεδομένου ότι τα Ειρηνοδικεία ορίζουν δικάσιμους για τις υποθέσεις αυτές δύο και δυόμισι χρόνια μετά.

Οπως αναφέρει η καταναλωτική οργάνωση, οι λεγόμενες εισπρακτικές εταιρείες συνεχίζουν τη δράση τους για λογαριασμό των τραπεζών, πιέζοντας για την πληρωμή δανείων ακόμα και σε περιπτώσεις που έχουν κατατεθεί αιτήσεις ρύθμισης στα αρμόδια Ειρηνοδικεία. Ως πιο χαρακτηριστική αναφέρεται η περίπτωση της Eurobank που οι εισπρακτικές εταιρείες της δηλώνουν σε οφειλέτες που απαντούν πως περιμένουν τη συζήτηση της αίτησής τους ή έκδοση απόφασης ότι «και μετά την απόφαση εμείς θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τηλέφωνο»! Η Εθνική παρακρατεί αυθαίρετα ληξιπρόθεσμες δόσεις δανείων από λογαριασμούς στους οποίους κατατίθενται τα επιδόματα του ΟΑΕΔ. Η Alpha Bank απαντά σε αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού 8-9 μήνες μετά την υποβολή της αίτησης, για να προτείνει «ρυθμίσεις» με επιτόκιο 14%. Η Εμπορική αγνοεί εντελώς τις αιτήσεις, ενώ η Citibank προτείνει χαμηλά ποσά δόσεων με επιτόκια μέχρι 20% και αιώνιες δόσεις. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθυστερούν να απαντήσουν σε αιτήματα δημοσίων υπαλλήλων για επιμήκυνση σε δάνεια που παρακρατούνται από τη μισθοδοσία τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πολλοί από αυτούς να περνούν το μήνα με 100 ή 200 ευρώ.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητάει από την κυβέρνηση μεταξύ άλλων να παρατείνει την αναστολή πλειστηριασμών για τα επόμενα τρία χρόνια, να υποχρεώσει τις τράπεζες να απαντούν στις αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό και να αναστέλλεται αυτοδίκαια με την κατάθεση της αίτησης η αναγκαστική εκτέλεση κατά της κύριας ή μοναδικής κατοικίας. Ζητάει, ακόμη, να επιβληθεί η άτοκη αναστολή παρακράτησης δόσεων από τις μισθοδοσίες των δημοσίων υπαλλήλων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το ΤΤ να σταματήσει να παρακρατεί τις δόσεις από τις μισθοδοσίες και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τα στεγαστικά δάνεια, πρωτίστως αυτά που αφορούν πρώτη κατοικία, για οφειλέτες που αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν.

EΡΕΥΝΑ ICAP
Απολύσεις στο 70% των επιχειρήσεων

Με αύξηση των απολύσεων και παραπέρα πετσόκομμα μισθών προτίθενται να συνεχίσουν να «περιφρουρούν» την κερδοφορία τους οι μεγάλες επιχειρήσεις, που, όπως δηλώνουν, μάλιστα, «ακόμα» δεν έχουν κάνει χρήση των διατάξεων για μείωση του κόστους εργασίας! Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας της ΙCAP σχετικά με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Η έρευνα διενεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα μέχρι τις 22 Δεκέμβρη σε επιχειρήσεις, οι οποίες σε ποσοστό 64% ήταν ελληνικές, και κάτι περισσότερο από τις μισές, ποσοστό 53%, έχουν τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ με περισσότερους από 200 εργαζόμενους, ενώ το 30% δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών και το 19% στον τομέα του εμπορίου. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν προκύπτει ότι επτά στις δέκα επιχειρήσεις θα έχουν προχωρήσει σε απολύσεις μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ενώ τρεις στις δέκα θα επιβάλλουν και μειώσεις μισθών μέσα στο ίδιο διάστημα. Ακόμη, όλοι ανεξαιρέτως, δήλωσαν ότι επεξεργάζονται μέτρα μείωσης του κόστους εργασίας, αλλά «λίγοι», χωρίς να δημοσιοποιούνται περισσότερα στοιχεία, έχουν εφαρμόσει διαδικασίες που συνδέονται με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ «σχετικά λίγοι» έχουν προχωρήσει σε «σημαντικές περικοπές παροχών» προς το προσωπικό.

«ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ»
Ζωτικός χώρος στους μεγαλοεπιχειρηματίες

«Οριζόντια εφαρμογή» με κυβερνητική τροπολογία

«Οριζόντια διάταξη» για την «απελευθέρωση» του συνόλου των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» έρχεται με κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε χτες στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Σε αυτό το πλαίσιο καταργούν κάθε τυχόν «περιορισμό» στην άσκηση κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας, ανοίγει δηλαδή το μέτωπο για τη βίαιη συγκέντρωση κλάδων και δραστηριοτήτων που σήμερα χαρακτηρίζονται για τη σχετική διασπορά τους, για τη μάζα με τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους χώρους αυτούς.

Η «ενδεικτική λίστα» που ήδη έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει 136 επαγγέλματα. Ανάμεσα σε αυτά: Αισθητικός, αρτοποιός, ασφαλιστικός πράκτορας, διαιτολόγος, διασώστης ασθενοφόρου, διερμηνέας, εικονολήπτης, επιβατηγά ταξί δημόσιας χρήσης (αγοραία), επιχείρηση τουριστικών λεωφορείων, εφημεριδοπώλης, ηλεκτρολόγος, ηλεκτροσυγκολλητής, ηχολήπτης, ιδιωτικά σχολεία, κοινωνικός λειτουργός, μαία, μεσιτικά επαγγέλματα, μεταφραστής, λιανικό εμπόριο, λιμενεργάτης, ξυλουργός, οδοντοτεχνίτης, οικονομολόγος, σκηνοθέτης, τεχνικός αυτοκινήτων, τεχνικός κινητής τηλεφωνίας, τεχνικός κινηματογράφου - τηλεόρασης, υδραυλικός, φορτοεκφορτωτής, φυσικοθεραπευτής, ψυκτικός, ψυχολόγος, ωδεία κ.ά.

«EXELGROUP»
Αντιδρά στις συμπράξεις της ΔΕΗ

Αντιδράσεις προκαλεί η ανακοίνωση της ΔΕΗ για την πρόθεσή της να συστήσει κοινή εταιρεία με τον όμιλο SILCIO (συμφερόντων Κοπελούζου) για τα οικιακά φωτοβολταϊκά και ενεργητικές υπηρεσίες, ταυτόχρονα με την απόκτηση μεριδίου στα εργοστάσια του ομίλου που παράγουν εξοπλισμό για φωτοβολταϊκά συστήματα. Ολες οι συμμετοχές της ΔΕΗ θα είναι στο 49%.

Η EXELGROUP, η οποία δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, ζητά να ξανασυζητηθεί το θέμα στο ΔΣ της ΔΕΗ, αναφέροντας ότι η ίδια έχει τριπλάσια δυνατότητα παραγωγής πλαισίων από τη SILCIO. Ωστόσο, με επιστολή προς τη ΔΕΗ, την επικρίνει για την πρόθεσή της να εμπλακεί στον τομέα του εξοπλισμού, καθώς έχει πλεονεκτική θέση σε βάρος εκατοντάδων εταιρειών, αφού αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και χορηγεί άδειες. Σημειώνει ακόμη ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις θα επηρεάσουν αρνητικά τον τομέα κατασκευής στον οποίο ανήκουν τα εργοστάσια της SILCIO, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία είναι πιο συμφέρουσα για τον όμιλο Κοπελούζου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ