ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2012
Σελ. /32
Τα Ταμεία

Σαν έτοιμοι από καιρό, ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου επιβεβαιώνουν ότι εξετάζονται «εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης». Ανάμεσα σε αυτά, συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο καθιέρωσης ειδικού φόρου υπέρ Ταμείων, που θα πληρώνουν όλοι οι εργαζόμενοι, προκειμένου να καλυφθούν οι νέες οικονομικές «τρύπες», οι οποίες θα προκληθούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία, εξαιτίας της κυβερνητικής απόφασης να προσφέρει στους μεγαλοεργοδότες καινούργιες ασφαλιστικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές, με τη μείωση έως και κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών.

Τα «Ασφαλιστικά Ταμεία» και οι αποταμιεύσεις των εργαζομένων σε αυτά ήταν πάντα στο στόχαστρο των φιλομονοπωλιακών κυβερνήσεων του τόπου. Τότε, που τα αποθεματικά τους ήταν υποχρεωτικά σε άτοκες καταθέσεις και μετατρέπονταν σε οικονομικά κίνητρα για καπιταλιστικές επενδύσεις, επιφέροντας ζημιές πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων. Πρόσφατα, που με κυβερνητικές αποφάσεις εξανεμίζονταν ο ιδρώτας και το αίμα των εργατών, για να φουντώσει ο χρηματιστηριακός τζόγος και να ενισχυθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Τώρα, που, για να ξελασπώσουν από την κρίση οι τράπεζες, επιβάλλουν αναγκαστικά το «κούρεμα» των αποθεματικών, παραγράφοντας, ουσιαστικά, τη μισή και πλέον από την εναπομείνασα περιουσία των Ταμείων.

Κυβερνήσεις και μεγάλο κεφάλαιο, σε αγαστή συνεργασία και σε από κοινού συμπαιγνία σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων, ακολουθούσαν και ακολουθούν μια πολιτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία των Ταμείων. Η «μαύρη» - ανασφάλιστη εργασία και η εισφοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων. Οι απαλλαγές και οι ελαφρύνσεις των εργοδοτών από την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών. Η παντελής αδιαφορία για την είσπραξη οφειλόμενων εισφορών. Τα κονδύλια των πάνω από 11 δισ. που χρωστά το Δημόσιο στα Ταμεία και ουδέποτε κατέβαλε. Οι νέες μειώσεις εισφορών με πρόσχημα την κρίση. Ολα αυτά αποδεικνύουν τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες που έχουν οι διάφορες κυβερνήσεις, που στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και της εργοδοσίας.

Τα λεφτά των Ταμείων ανήκουν αποκλειστικά στους εργαζόμενους. Είναι δικές τους πληρωμές, αποτελούν μέρος της δικής τους εργασίας, απαρτίζουν αποταμιεύσεις που ανήκουν σε αυτούς τους ίδιους και σε κανέναν άλλον. Και οι εργοδοτικές εισφορές. Είναι μέρος της δουλειάς τους. Αλλά όσα έχουν αρπάξει μέχρι σήμερα από τα Ταμεία των εργαζομένων, τα έδωσαν στους κεφαλαιοκράτες και σήμερα θέλουν να τους δώσουν κι άλλα για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Οσα «έκοψαν» μέχρι τώρα από τα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των εκατομμυρίων εργαζομένων, είναι λίγα για να χορτάσουν οι εκμεταλλευτές και η τάξη τους.

Οι κομμουνιστές είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα. Τα τερατουργήματα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής δεν έχουν τελειωμό. Η πείρα, ειδικά των δύο τελευταίων χρόνων, απέδειξε ότι η προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σημαίνει συνεχή κλιμάκωση της ολομέτωπης επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους, στο δικαίωμα στην εργασία, στις αποδοχές τους, στην υγεία τους, στη μόρφωση των παιδιών τους, στους όρους συνταξιοδότησης και τις συντάξεις τους. Επίθεση ενάντια στα Ασφαλιστικά Ταμεία μας, στο όνομα των οποίων σκέφτονται τώρα να επιβάλουν ένα ακόμα χαράτσι. Χρειάζεται να το συνειδητοποιήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα. Σε αυτήν την πολιτική πρέπει να μπει ένα τέλος. Και αυτό μπορούν να το βάλουν μόνο οι εργαζόμενοι, που, με τους συμμάχους τους στο Λαϊκό Μέτωπο, έχουν και τη δύναμη να την ανατρέψουν και την ικανότητα να οδηγήσουν την κοινωνία στο δικό τους δρόμο ανάπτυξης.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Με στόχο την καπιταλιστική ανάπτυξη

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η πρόταση για τριετές πάγωμα στην αποπληρωμή του χρέους μπορεί να δώσει μια ανάσα ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, με προϋπόθεση την εγκατάλειψη των σκληρών πολιτικών λιτότητας που βαθαίνουν την ύφεση», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης.

Από κοντά ο υπεύθυνος της ΔΗΜΑΡ για τα οικονομικά, Δ. Χατζησωκράτης, τόνισε: «Η αναγκαία ανάκτηση με ταχύτατους ρυθμούς της ανταγωνιστικότητας της χώρας είναι δραματικό λάθος να αναζητείται στις εμμονές της τρόικας για συνεχείς ανατροπές των εργασιακών σχέσεων και μειώσεις των μισθών».

Και ο ένας και ο άλλος όταν αναφέρονται στην «ανάπτυξη της οικονομίας» και στην «ανταγωνιστικότητα της χώρας» δεν εννοούν παρά την καπιταλιστική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Δηλαδή, περισσότερα ακόμα κέρδη. «Σιγοντάρουν» απ' τη θέση τους την κυρίαρχη προπαγάνδα που κλίνει τις έννοιες αυτές σε όλες τις πτώσεις, δικαιολογώντας μάλιστα στο όνομά τους τα μέτρα που τσακίζουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Απ' τη στιγμή που προκρίνουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα σαν ζητούμενα, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να επικρίνουν την πολιτική λιτότητας και ανατροπών των εργασιακών σχέσεων. Και με το κεφάλαιο και με τους εργάτες δε γίνεται να είναι κανείς. Κι όποιος είναι με την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, είναι βέβαιο πως δεν είναι με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού. Για να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτουν ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ προϋπόθεση είναι το γονάτισμα των ανθρώπων του μόχθου.

Αντικαπιταλισμός στα λόγια...

Η εφημερίδα του ΝΑΡ «Πριν» (15/1/2012) διαμαρτύρεται γιατί ο «Ριζοσπάστης» σε άρθρο του την περασμένη Τρίτη διαστρεβλώνει τις θέσεις τους επειδή εκτιμούμε ότι μιλούν για φιλολαϊκή κυβέρνηση σε αστικό πλαίσιο. Και απαντούν ότι η «αντικαπιταλιστική ανατροπή παίρνει και δίνει νόημα με την επιδίωξη της επανάστασης... Απ' αυτή τη σκοπιά η αριστερή κυβέρνηση ή θα είναι αντικειμενικά γέννημα της επανάστασης ή δε θα είναι αντικειμενικά αριστερή». Στο «Πριν» (7/1/2012) μιλούσαν για «άμεσο, αναγκαίο, επείγον και σχετικά αυτοτελές πεδίο της κοινής δράσης της Αριστεράς και τη δυναμική της, στους διαφιλονικούμενους αντικαπιταλιστικούς στόχους πάλης αντιμετώπισης της αστικής πολιτικής για την κρίση. Για παύση πληρωμών του χρέους, άρση των ιδιωτικοποιήσεων, δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία, άμεση έξοδο από το ευρώ, έξοδο από την ΕΕ στην προοπτική διάλυσής της, εθνικοποίηση και εργατικό - κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, ενίσχυση του εργατικού εισοδήματος. Αυτοί οι στόχοι πάλης μπορεί να επιβληθούν εν μέρει και ασταθώς στις σημερινές συνθήκες από ένα αναγεννημένο εργατικό κίνημα, ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο, μια αντίστοιχη Αριστερά. Στο σύνολό τους και ως υποσύνολο του προγράμματος της εργατικής εξουσίας μπορεί να εφαρμοστούν μόνον από μία εξουσία που θα στηρίζεται στην επαναστατημένη εργατική τάξη και τα σύμμαχα στρώματα. Σε αυτή τη δυναμική διαδρομή μπορεί να προκύψει, ως υποπροϊόν της δυναμικής του κινήματος στον αγώνα για την επανάσταση και την κατάκτηση της εξουσίας, κυβέρνηση φιλολαϊκού προσανατολισμού... Η Αριστερά... δεν τη σνομπάρει, με γνώμονα την προώθηση και ενίσχυση της συνολικής πολιτικής δυναμικής του κινήματος και της επανάστασης»... Ο Γ. Δελαστίκ έγραφε επίσης («Πριν», 31/12/2011)! «Ο κόσμος θα στραφεί στην Αριστερά για να δει αν μπορεί να παράσχει λύση διεξόδου από τα ερείπια της κρίσης. Κυβέρνηση ψάχνει ο λαός σε τέτοιες στιγμές, όχι ομάδες πίεσης». Στα παραπάνω μιλούν για στόχους υποσύνολο του προγράμματος της εργατικής εξουσίας που θα εφαρμοστούν από «αριστερή κυβέρνηση», άρα φιλολαϊκή, που δε θα είναι εργατική εξουσία, ως γέννημα της επαναστατικής πάλης. Οσο για τους στόχους αυτής της κυβέρνησης, με εξαίρεση την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, είναι οι ίδιοι που βάζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως οι ίδιοι λένε ότι στηρίζουν μια «αριστερή» κυβέρνηση που δε θα είναι εργατική εξουσία και που θα δώσει ώθηση στην επαναστατική πάλη για την εργατική εξουσία. Τι άλλο μπορεί να είναι εκτός από κυβέρνηση εντός αστικών πλαισίων; Ποιος λοιπόν τους διαστρεβλώνει; Ετσι είναι οι οπορτουνιστές...

Με το «κομβοσχοίνι» και το... θείο έλεος

Ο Δημήτρης Καζάκης είναι κατά το βιογραφικό του «οικονομολόγος - αναλυτής με επαγγελματική διαδρομή σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό». Ετσι εμφανίζεται σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, εμφανίζεται ανά την Ελλάδα σε διάφορες εκδηλώσεις για να «σώσει» το λαό από την κρίση. Δεν μπορούσε λοιπόν να λείπει, ως ένας από τους κεντρικούς ομιλητές, από το πάνελ ημερίδας που οργάνωσε η «Εστία Πατερικών Μελετών», (εκκλησιαστική εστία), με θέμα την κρίση, και να αναπτύξει ανάμεσα σε διαφόρους ιερωμένους, «Πανοσιολογιότατους Αρχιμανδρίτες», που ανέπτυξαν θέματα όπως «Η εν Χριστώ πνευματική ζωή ως βασική προϋπόθεση υπέρβασης της κρίσεως», ή «Ο ελληνορθόδοξος πολιτισμός: το κινδυνευόμενο και το προκείμενο», τη δική του άποψη για την «υπέρβαση της κρίσης», όπως ήταν το θέμα του στην ημερίδα. Που κατέληξε και σε «πορίσματα - συμπεράσματα» τύπου: «(...) στην αντιμετώπιση της κρίσεως και στις προτάσεις για υπέρβασή της θεωρούνται σημαντικά (...) η αφύπνιση, η καταπάτηση του φόβου και η ανάκτηση γενναίου ρωμαίικου φρονήματος (...) η μετά δακρύων μετάνοια ενώπιον του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Αυτό σημαίνει ιερά εξομολόγηση (...) και αδιάλειπτη προσευχή - επίκληση του ονόματος του Χριστού με το κομβοσχοίνι για να ελκύσουμε το θείο έλεος. Από κανένα στόμα κι από καμιά καρδιά να μη λείψει το "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με"»... Ο Δ. Καζάκης αφού είπε ότι η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο, έδωσε ως διέξοδο τη στάση πληρωμών στους δανειστές την έξοδο από την ΕΕ που θα κάνουν «νέοι μπουρλοτιέρηδες Παπαφλέσσες» γιατί «το καθήκον μας είναι βαθιά απελευθερωτικό». Οχι απελευθερωτικό από την εκμετάλλευση, αλλά από την «κατοχή της τρόικας». Το πρόβλημα δε βρίσκεται στον καπιταλισμό, στα τεράστια κέρδη, αλλά στην εθνική απελευθέρωση, ώστε όλοι οι Ελληνες, καπιταλιστές και εργάτες μαζί να ανοικοδομήσουν την Ελλάδα! Φυσικά αυτή η διέξοδος θα είναι σε όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος του λαού. Αυτός είναι ο Δ. Καζάκης. Που δηλώνει επίσης ότι έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στη συγκρότηση κάποιου «Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου» (Ε.ΠΑ.Μ.) και που αρθρογραφεί συχνά - πυκνά ενάντια στο ΚΚΕ, άρθρα που καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στο blog που διατηρεί.

Υποκρισία για τον εκβιασμό του λαού...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΙΟΣ ΤΖΟΡΤΖ Κλούνεϊ, ποια Μέριλ Στριπ και τι να μας πει ο Μάρτιν Σκορτσέζε! Πήραν εκεί κάτι βραβεία για τις ταινίες τους και νομίζουν ότι είναι ηθοποιοί και σκηνοθέτες!

Προφανώς δεν έχουν δει την ελληνική υπερπαραγωγή, με τίτλο «Ο 14ος Μισθός» και το «Η πτώση του Μεροκάματου», για να καταλάβουν τι σημαίνει σκηνοθεσία και υποκριτική!

Πολύ δε περισσότερο δεν απόλαυσαν τον Γιάννη Καψή να δηλώνει χτες ότι η κυβέρνηση δε δεσμεύεται να υιοθετήσει όσα συμφωνήσουν οι εργοδότες με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Δεν παρακολούθησαν τη μεγαλειώδη ερμηνεία του Λουκά Παπαδήμου ως τον άνθρωπο που το μόνο που σκέφτεται είναι οι άνεργοι.

Δεν έχουν δει τον Δ. Δασκαλόπουλο του ΣΕΒ να χύνει μαύρο δάκρυ για τους μισθούς ή τον Γ. Παναγόπουλο, πρόεδρο της ΓΣΕΕ να δηλώνει ανένδοτος υπερασπιστής των εργατικών κεκτημένων.

Μιλάμε για ερμηνείες που χωρίς συζήτηση αξίζουν ...Οσκαρ, κι ίσως πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση να θεσμοθετήσει μερικά μόνο γι' αυτούς.

Στ' αλήθεια, όμως, νομίζουν ότι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι βλέπει παράσταση; Πιστεύουν πως δεν γνωρίζει ο εργαζόμενος που θέλουν κι άλλο να ξεζουμίσουν με όσα ετοιμάζουν ότι πρόκειται για «στημένη δουλειά»;

ΑΣ ΜΗ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ το κρύο εκεί στην κυβέρνηση, τους προειδοποιούμε! Μπορεί ο υδράργυρος στη Φλώρινα να έφτασε μέχρι τους -24 βαθμούς και στην Αθήνα να υπάρχει παγωνιά. Ομως από το πετρέλαιο δε θα βγάλουν φράγκο...

Εχουν φτάσει τον κόσμο σε τέτοιο σημείο που όσο και να φορολογούν, τα έσοδά τους (αυτά που πάνε για τους τόκους των δανειστών και τα αποθεματικά των τραπεζών) θα μειώνονται.

Το μόνο που μπορούν να αυξήσουν είναι ...η οργή του ελληνικού λαού.


Παπαγεωργίου Βασίλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ