ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παζάρια σε ΟΗΕ και Αραβικό Σύνδεσμο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Κλιμακώνονται οι πιέσεις, αλλά και οι διαβουλεύσεις τόσο στους κόλπους του ΟΗΕ όσο και του Αραβικού Συνδέσμου, λίγα 24ωρα πριν τη νέα συνεδρίαση του δεύτερου που καλείται να αποτιμήσει το, μέχρι στιγμής, έργο των Αράβων παρατηρητών και ν' αποφασίσει για το επόμενο βήμα τους. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συζητήσεις παρασκηνίου και στον ΟΗΕ, καθώς ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία πιέζουν για νέες κυρώσεις, τις οποίες η Μόσχα κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να στηρίξει εκτιμώντας ότι αποτελούν προθάλαμο εξωτερικής επέμβασης κατά της Συρίας, ενώ το Πεκίνο σε χαμηλότερους τόνους ουσιαστικά συμφώνησε με τη ρωσική στάση.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αρκέστηκε, από την πλευρά του, να εκτιμήσει ότι «η αποστολή των παρατηρητών πάει αρκετά καλά και μπορεί να φέρει ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα».

Το τι μέλλει γενέσθαι με τους παρατηρητές θα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου το Σαββατοκύριακο, οπότε θα τεθεί επί τάπητος και η πρόταση του Κατάρ για ανάπτυξη αραβικών στρατευμάτων στη Συρία, πρόταση που απορρίπτει κατηγορηματικά η Δαμασκός, αλλά και τα περισσότερα μέλη του Συνδέσμου, προς το παρόν τουλάχιστον. Αν τελικά ο Σύνδεσμος αποφασίσει να συνεχίσει την αποστολή, είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει επέκταση της δικαιοδοσίας των παρατηρητών, πέραν της χρονικής διάρκειας παραμονής τους, στη Συρία, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δεχτεί η συριακή ηγεσία.

Τοπική εκεχειρία

Στο μεταξύ, εντός χώρας, συνεχίζονται οι συγκρούσεις. Χτες, πάντως, διέρρεαν ότι στην πόλη Ζαμπαντάνι, στο βορρά κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, η οποία φερόταν να έχει περιέλθει πλήρως υπό τον έλεγχο ενόπλων λιποτακτών, όπως διατείνονται αντιπολιτευτικές πηγές, στρατός και ένοπλοι συμφώνησαν σε εκεχειρία με αποτέλεσμα εκατέρωθεν ν' αποσυρθούν δυνάμεις από τους δρόμους και τα περίχωρα και ν' αποκατασταθεί στοιχειωδώς η παροχή ορισμένων υπηρεσιών.

Οι συριακές αρχές δεν επιβεβαίωσαν την εκεχειρία, αλλά την αποχώρηση του στρατού από τους δρόμους της πόλης.

ΡΩΣΙΑ
Νέα παρέμβαση για Συρία – Ιράν

Με ποικίλους τρόπους η ρωσική ηγεσία δείχνει την ανησυχία της για τις εξελίξεις σε Συρία και Ιράν κι εκδηλώνει την αντίθεσή της σε πιθανές πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά των δύο αυτών χωρών. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οποιαδήποτε σχέδια για την αποστολή ξένων δυνάμεων στη Συρία δεν πρόκειται να εγκριθούν απ' το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, όπου η Μόσχα έχει δικαίωμα βέτο. Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για το ότι οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να αποκλείσουν από το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία τη θέση για τη μη χρησιμοποίηση δύναμης.

Ο Σ. Λαβρόφ, αναφερόμενος στην άφιξη την προηγούμενη βδομάδα του ρωσικού πλοίου «Chariot» στη Συρία, που όπως πιθανολογείται μετέφερε όπλα, δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να πουλά τα προϊόντα της στη Συρία χωρίς να παραβιάζει διεθνείς κανόνες και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση «υποσκάπτουν» τις συλλογικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Για το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε ακόμα τη Δύση ότι μία ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν θα ήταν «καταστροφική», με απρόβλεπτες συνέπειες, που επιπλέον θα προκαλούσε τεράστια κύματα μεταναστών από τη χώρα και θα πυροδοτούσε νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως το ρωσικό ρούβλι θα γίνει νόμισμα των συναλλαγών στις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν, όπως δήλωσε ο πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μόσχα, Μαχμούντ Ρεζά-Σαντζαντί. Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια η Ρωσία επιδιώκει την καθιέρωση του νομίσματός της σαν ένα από τα διεθνή νομίσματα για τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις της.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του ο Ιγκορ Κορότσενκο, διευθυντής του περιοδικού «Εθνική Αμυνα» και μέλος του Προεδρείου του «Κοινωνικού Συμβουλίου», που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, δήλωσε πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα να αποσυρθεί από το εμπάργκο στην προμήθεια στο Ιράν πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας «S-300», γιατί η ίδια εφαρμόζει αυτούς τους περιορισμούς επιπρόσθετα στις κυρώσεις του ΟΗΕ.

Να σημειωθεί πως η Ρωσία θα έπρεπε, βάσει συμβολαίου, να προμηθεύσει στο Ιράν πέντε πυροβολαρχίες του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος «S-300PMU-1» συνολικής αξίας περίπου 800 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντιεφ επέβαλε απαγόρευση στη μεταβίβαση στο Ιράν των συστημάτων «S-300», παρόλο που αυτά τα συστήματα δεν εμπίπτουν στην ισχύ των κυρώσεων του ΟΗΕ.


Ι.Π.

ΙΡΑΝ
Εντείνονται οι πιέσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Υπέρ της επανέναρξης, το συντομότερο δυνατό, του διαλόγου ανάμεσα στην ομάδα των «6» - των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και της Γερμανίας - με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του δεύτερου τάχθηκε, χτες, για άλλη μια φορά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επαναδιατύπωσε την πρόθεση της Τουρκίας να λειτουργήσει ως «διαμεσολαβητής» και να φιλοξενήσει έναν τέτοιο διάλογο, ενώ ισχυρίστηκε ότι έχει επαφές και με τις δύο πλευρές και είναι πεπεισμένος ότι επιθυμούν να γίνει συζήτηση, οπότε «μένει να οριστεί ο χρόνος και τόπος», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στο πλευρό του Νταβούτογλου ήταν ο Ιρανός ομόλογός του, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο οποίος ολοκλήρωσε 2ήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Ο Σαλεχί αναφέρθηκε στο ζήτημα των στενών του Ορμούζ, τονίζοντας ότι το Ιράν «ουδέποτε έχει παρεμποδίσει τη διέλευση από αυτά τα τόσο σημαντικά για την παγκόσμια οικονομία στενά και δεν έχει καμία πρόθεση να το πράξει χωρίς λόγο». Συμπλήρωσε ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε, απλώς, τους «γείτονές της να μη θέτουν εαυτούς σε δύσκολη θέση» και επανέλαβε ότι το Ιράν θέλει ηρεμία και ειρήνη στην περιοχή, καταλήγοντας ότι οι ΗΠΑ «είναι πολύ μακριά για να κάνουν κουμάντο σε αυτήν την περιοχή».

Η αναφορά αυτή, υποστήριξε ο Σαλεχί, σχετίζεται με την επιστολή που οι ιρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι έλαβαν, πριν από λίγες μέρες, από τις ΗΠΑ, και στην οποία, τονίζεται ότι «το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ είναι κόκκινη γραμμή για την Ουάσιγκτον». Εκτός αυτού, σύμφωνα με Ιρανό βουλευτή, με την επιστολή η αμερικανική ηγεσία ζητά να αρχίσουν άμεσες επαφές μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν. Η συγκεκριμένη πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από αλλού.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, διαμόρφωνε «κλίμα» τονίζοντας ότι «είναι πολύ κοντά η επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο». Ο Ζιπέ παρουσίασε την επιβολή εμπάργκο ως μια μάλλον ειλημμένη απόφαση που θα επισημοποιηθεί τη Δευτέρα στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, παραδεχόμενος ότι αναζητούνται λύσεις για τις χώρες εκείνες που εξαρτούν σημαντικό μέρος της κάλυψης των ενεργειακών τους αναγκών από το ιρανικό πετρέλαιο. Εντούτοις, πηγές προσκείμενες στις Βρυξέλλες δεν εμφανίζονταν τόσο σίγουρες για την απόφαση του εμπάργκο, παραδεχόμενες ότι οι αντιρρήσεις είναι αρκετές καθώς οι χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο ζητούν κάτι περισσότερο από υποσχέσεις για την κάλυψη των αναγκών τους.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Απόπειρα πραξικοπήματος

ΝΤΑΚΑ.--

Στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της πρωθυπουργού του Μπαγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα, που υποκινούσε μερίδα «ισλαμιστών» αξιωματικών, δηλώνει με ανακοίνωσή του ότι απέτρεψε ο στρατός της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το πραξικόπημα αποτράπηκε με τις «ειλικρινείς προσπάθειες» των στρατιωτών. Η φήμη για ενδεχόμενο πραξικόπημα υπήρχε επί μέρες στο Μπαγκλαντές και είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ως αιτία τις προσπάθειες για συνταγματικές αλλαγές, που θα αποδώσουν ένα περισσότερο «πολιτικό καθεστώς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μπαγκλαντές είχε σειρά κυβερνήσεων που ελέγχονταν από το στρατό.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδεία Αμπάς στην Ευρώπη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Με στάση στη Γερμανία, όπου συναντήθηκε με την Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, συνεχίζει την περιοδεία του σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Η παλαιστινιακή πλευρά εμμένει στη θέση της ότι προϋπόθεση οποιουδήποτε διαλόγου είναι το «πάγωμα» του εποικισμού και η αποδοχή ως αφετηρίας των συνόρων του 1967, κάτι που η ισραηλινή πλευρά δε δέχεται, κατηγορώντας τους Παλαιστινίους ότι «υποσκάπτουν το διάλογο».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, χτες, αρκέστηκε σε τυπικές δηλώσεις. Εξαίροντας τις συμμαχικές και φιλικές σχέσεις της Γερμανίας τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Π. Αρχή, αρκέστηκε να ζητήσει να επιτευχθεί πρόοδος. Αντίθετα, «σκληρού ύφους» ήταν οι δηλώσεις του Βρετανού αναπληρωτή πρωθυπουργού, Νικ Κλεγκ, με τον οποίο ο Αμπάς συναντήθηκε τη Δευτέρα. Ο Κλεγκ χαρακτήρισε τον εποικισμό «ηθελημένο βανδαλισμό των αρχών της οποιασδήποτε ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης». Οι δηλώσεις Κλεγκ προκάλεσαν τις έντονες ισραηλινές αντιδράσεις.

Μετά το Βερολίνο ο Αμπάς θα επισκεφτεί τη Μόσχα. Κατά πολλούς, οι επαφές αυτές αφορούν το σχεδιασμό της Π. Αρχής για το πώς θα προχωρήσει τη διπλωματική καμπάνια για μονομερή ανεξαρτησία που έχει, ήδη, ξεκινήσει.

  • Την Τετάρτη, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από ισραηλινή επίθεση στη βόρεια Γάζα, κοντά στην Μπέιτ Χανούν. Η παλαιστινιακή πλευρά υποστηρίζει ότι πρόκειται για απρόκλητη επίθεση κατά αμάχων, ενώ ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι «έπληξε υπόπτους». Δε γνωστοποιήθηκε η φύση της επίθεσης (αεροπορική ή πυραυλική).
ΗΠΑ
Αίτηση πτώχευσης από την «Kodak»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Με πάνω από 132 χρόνια ιστορίας η «Eastman Kodak Co», πρωτοπόρος στα φωτογραφικά φιλμ κατέθεσε αίτηση πτώχευσης ως «ύστατη προσπάθεια επιβίωσης» όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Η «Kodak» και οι θυγατρικές της στις ΗΠΑ, υπέβαλαν τελικά αίτηση για να υπαχθεί στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα (κάτι αντίστοιχο με το άρθρο 99 στην Ελλάδα). Αυτό την προστατεύει προς το παρόν από πτώχευση και της δίνει ένα περιθώριο 2 ετών, ώστε να καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της. Η «Kodak» είχε προσπαθήσει να εισέλθει στην αγορά των ψηφιακών μηχανών και εκτυπωτών έχοντας λάβει για το σκοπό αυτό ένα δάνειο 950 εκατομμυρίων δολαρίων από την «Citigroup», διάρκειας 18 μηνών. «Οι θυγατρικές εκτός των ΗΠΑ, δεν υπάγονται σε αυτό το αίτημα», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της διοίκησης της εταιρείας... Αγνωστο ωστόσο τι θα γίνει με τους 18.800 εργαζόμενους που απασχολεί σήμερα η «Kodak» παγκοσμίως από 145.300 που απασχολούσε στο απόγειό της το 1988, καθώς οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που πλήρωναν το κόστος του εκτοπισμού της εταιρείας από την παγκόσμια αγορά. Ενώ οι πλέον ανήσυχοι και ανάστατοι από τις εξελίξεις είναι οι συνταξιούχοι της εταιρείας, που λαμβάνουν τις συντάξεις τους από το ταμείο της εταιρείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ