ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κλιμακώνουμε την πάλη, διευρύνουμε την Κοινωνική Συμμαχία

Συνεδρίασε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

H κλιμάκωση της πάλης, με την προκήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις αρχές Φλεβάρη, όπως προτείνουν με την κοινή ανακοίνωσή τους 13 Εργατικά Κέντρα και 7 Ομοσπονδίες ήταν στο κέντρο της συζήτησης που έγινε χτες στην Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Κανένας διάλογος, καμία νέα αντεργατική παρέμβαση, κλιμάκωση των αγώνων για να παρεμποδιστεί η χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων, διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων και της λαϊκής εργατικής οικογένειας. Σε αυτά τα μέτωπα τα συνδικάτα πρέπει να επικεντρώσουν τη δράση τους, και να κάνουν πιο αποφασιστική την παρέμβασή τους, τονίστηκε χαρακτηριστικά στη χτεσινή συζήτηση.

Οι εξελίξεις στη χώρα μας, η όξυνση της κρίσης αλλά και της επιθετικότητας του κεφαλαίου, επιβάλλουν την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, αλλά και την ενδυνάμωση της Κοινωνικής Συμμαχίας, που, με οργάνωση και ενιαία πάλη, θα αντιπαλεύει τη στρατηγική των μονοπωλίων.

Στα πλαίσια αυτά, διοργανώνεται και η αυριανή πλατιά σύσκεψη ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΟΓΕ.

Η όξυνση της επιθετικότητας του κεφαλαίου, υπογραμμίστηκε στη συνεδρίαση, είναι αντανάκλαση του βαθαίματος της καπιταλιστικής κρίσης, γι' αυτό επιδιώκεται η ταχύτερη εφαρμογή των αντεργατικών ανατροπών, και η διαχείριση του χρέους προς όφελός του και σε βάρος όλων των λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παρασυρθούν από τα ιδεολογήματα της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και του εκσυγχρονισμού με τα μέσα παραγωγής στα χέρια του κεφαλαίου είναι ασυμβίβαστα με τα εργασιακά δικαιώματα.

Επείγει, λοιπόν, η γενίκευση των αγώνων, να μην περάσουν οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, να μην περάσει η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, να υπογραφούν συμβάσεις με ικανοποιητικούς όρους, να προστατευτούν οι άνεργοι, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει άνεργος χωρίς επίδομα, φαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη, ασφάλιση, κλπ. Αυτό μπορεί να το επιβάλλει μόνο η δύναμη του κινήματος.

Κρίσιμο μέτωπο είναι και η αποτροπή της φορολογίας και των χαρατσιών που έχουν πάρει γενικευμένη μορφή και μόνιμο χαρακτήρα. Γιατί, όπως φαίνεται, η φορολογική πολιτική θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο από όσο ήταν μέχρι σήμερα σε ένα εργαλείο αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων παραμερισμού και καταστροφής των μικρομεσαίων στρωμάτων και άρα πιο γρήγορης συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου.

Απαραίτητος όμως όρος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, όπως υπογράμμισαν και χτες τα στελέχη της Γραμματείας, για να δοθεί αποφασιστική ώθηση στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια είναι η καθολική απόρριψη της πολιτικής του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η ανάγκη αυτή επιβεβαιώθηκε περίτρανα και στην περίπτωση της Παναττικής απεργίας, για την οποία αν και υπήρξαν αποφάσεις για συμμετοχή σε αυτήν από συνδικαλιστικές οργανώσεις που ελέγχονται από αυτές τις δυνάμεις, στην πράξη την υπονόμευσαν με κάθε τρόπο. Και η μάχη της απεργίας δόθηκε μόνο - και για ακόμα μια φορά - από τις ταξικές δυνάμεις και πολλές φορές ενάντια στις γνωστές πλειοψηφίες.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Η ματαίωση του «διαλόγου» ήταν αποφασιστική αντίδραση στα βάρβαρα μέτρα

Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών βιοτεχνών

Σε δυνάμωμα του κοινού αγώνα με τους εργαζόμενους καλεί η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Η ματαίωση του κοινωνικού διαλόγου που οργανώθηκε από τον ΣΕΒ, την ΓΣΕΕ, την ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ μετά από τη συμβολική παρέμβαση του ΠΑΜΕ, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, είναι μια αποφασιστική απάντηση του λαϊκού κινήματος στην προσπάθεια να αντιδράσουμε στα βάρβαρα μέτρα που θέλουν να πάρουν κυβέρνηση - ΕΕ- βιομήχανοι.

Το χτύπημα του εισοδήματος των εργαζόμενων και το χάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών στους βιομήχανους και μεγαλέμπορους (το υποκριτικά λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος) θα τσακίσει και τους αυτοαπασχολούμενους. Η συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ δεν έχει καμιά σχέση και δεν εξυπηρετεί με κανέναν τρόπο τα συμφέροντα των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών - βιοτεχνών και μικρών εμπόρων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ίδια βάρβαρη πολιτική που οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτώχεια και τους αυτοαπασχολούμενους στη χρεοκοπία.

Οι διαβουλεύσεις και οι διάλογοι κάτω από την ομπρέλα των βιομηχάνων, ένα και μοναδικό σκοπό έχουν, να δείξουν ότι και οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες συναινούν στο πετσόκομμα του εισοδήματος των εργαζόμενων και στην εφαρμογή του εργασιακού μεσαίωνα. Είναι υποκριτικές οι δηλώσεις ότι τάχα υπερασπίζονται τον 13ο και 14ο μισθό. Οπως έγινε και όλες τις άλλες φορές, στο τέλος βάζουν την υπογραφή τους σε όλα τα αντεργατικά μέτρα.

Οι βιομήχανοι κάνουν τη δουλειά τους , θέλουν τους εργαζόμενους σκλάβους και τους μικρούς ΕΒΕ εκτός αγοράς και παραγωγής. Οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές με τη στάση τους εξυπηρετούν τα σχέδιά τους.

Οι αγωνιστικές - αντιμονοπωλιακές δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ καλούν το συνδικαλιστικό κίνημα και όλους τους συναδέλφους να καταδικάσουν τη στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και να δυναμώσουν τον κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους για την ανατροπή της πολιτικής που μας οδηγεί στην καταστροφή».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επαυξάνει για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού

Τη δική του υπογραφή δίπλα στων άλλων εργοδοτών στις νέες αντεργατικές μεθοδεύσεις από κοινού με κυβέρνηση και τρόικα για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού έβαλε και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Πειραιά (ΕΒΕΠ) και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) Γ. Κασιμάτης. Εκφράζοντας το υποκριτικό ενδιαφέρον του για τη μείωση των μισθών που μεταφράζεται σε μείωση της αγοραστικής δύναμης, ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων του Πειραιά ευθυγραμμίζεται με τους σχεδιασμούς της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του καλοκαιρινού επιδόματος στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μέσω της ενσωμάτωσής τους στους μηνιαίους μισθούς που βρίσκονται ήδη στη λαιμητόμο των πολιτικών κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου. «Δεν μπορεί να ορίζεται ως όρος ανταγωνιστικότητας η μείωση ή και κατάργηση ακόμη του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η ήδη μεγάλη μείωση εισοδήματος έχει πλήξει καίρια την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων (...) εάν πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή στο μισθολογικό μοντέλο του ιδιωτικού τομέα αυτή πρέπει να συνίσταται στην ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στο βασικό μηνιαίο μισθό (...)» αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο Γ. Κασιμάτης.

Η ΓΣΕΕ διαπραγματεύεται τα πάντα

Τη λύσσα τους ενάντια στο δίκιο των εργαζομένων και τη συνεπή αγωνιστική δράση του ΠΑΜΕ βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν οι εργατοπατέρες, μετά τη δυναμική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων που ανέβαλε το διάλογο - απάτη. Μετά την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που έσπευσε να χαρακτηρίσει «τραμπουκισμούς» την παρεμπόδιση μιας ακόμα συνάντησης που θα καθόριζε τα νέα βήματα εξαθλίωσης των εργαζομένων, οι παρατάξεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού έχουν επιδοθεί σ' ένα μπαράζ ανακοινώσεων, για να κρύψουν τη γύμνια της ΓΣΕΕ που δηλώνει πανέτοιμη να διαπραγματευτεί οτιδήποτε ζητήσουν οι μεγαλοεργοδότες. Ετσι και η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ έβγαλε δελτίο Τύπου, για να επαναλάβει κι αυτή πως δήθεν για τη ΓΣΕΕ η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας «είναι αδιαπραγμάτευτη».

Διαψεύδονται από μόνοι τους οι εργατοπατέρες. Τι έλεγε η ίδια η διοίκηση της ΓΣΕΕ στην ανακοίνωση που έβγαλε την Τετάρτη, κλαψουρίζοντας μαζί με τον ΣΕΒ για τη ματαίωση του «διαλόγου»; Οτι «η Συνομοσπονδία είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι προσέρχεται στη συνάντηση (απόφαση της Ολομέλειάς της) για να συζητήσει θέματα που άπτονται της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας». Δηλαδή, ουσιαστικά, για να συζητήσει όσα βάζουν οι εργοδότες στο τραπέζι για την υπεράσπιση της κερδοφορίας και αφορούν τα πάντα: και μισθούς, και συμβάσεις, και ωράρια, και σχέσεις εργασίας, και όλα. «Το κόστος εργασίας (κατώτατος μισθός, ωριμάνσεις, 13ος - 14οςμισθός) και συνακόλουθα η Εθνική Σύμβαση ΔΕΝ επηρεάζουν το κόστος ανταγωνιστικότητας» ισχυρίζεται η ΓΣΕΕ και εξηγεί ότι «στα πλαίσια αυτά (σ.σ. μόνο) η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτη».

Ομολογούν απροσχημάτιστα πως στοχοποιούν (κι αυτοί μαζί με τους μεγαλοβιομήχανους και τις κυβερνήσεις τους) οτιδήποτε επηρεάζει το «κόστος εργασίας». Αλλωστε, μόνο και μόνο «βαφτίζοντας» κι αυτοί «κόστος εργασίας» το μικρό μόνο μέρος που παίρνουν οι εργαζόμενοι από τον πλούτο που παράγουν, επιβεβαιώνουν πως αγωνία έχουν για τα συμφέροντα της εργοδοσίας και μόνο. Για τίποτα άλλο. Κι επειδή το ΠΑΜΕ χαλά τα σχέδιά τους έχουν λυσσάξει.


Α.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Αύριο σύσκεψη στην Αθήνα για την κλιμάκωση της πάλης

Στις 9 π.μ. στο ξενοδοχείο «Imperial»

Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ καλούν «σε σύσκεψη, συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, μικρομεσαίων, συνδικαλιστές, συλλόγους και ομάδες γυναικών, λαϊκές επιτροπές και επιτροπές αγώνα χώρων δουλειάς και φοιτητών και σπουδαστών, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου και ώρα 9 π.μ. στο ξενοδοχείο IMPERIAL, Πλ. Καραϊσκάκη, για να συζητήσουμε τις εξελίξεις και το συντονισμό των δυνάμεών μας μπροστά στη νέα λαίλαπα που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν Κυβέρνηση, τρόικα και η πλουτοκρατία».

Ανοιχτή σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα και την προετοιμασία μεγάλης απεργίας στις αρχές Φλεβάρη, διοργανώνουν και οι Γραμματείες Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, και οι Λαϊκές Επιτροπές, τη Δευτέρα 23 Γενάρη στις 6 μ.μ. στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ