ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημόσια νοσοκομεία
Επείγει η ενιαία και συντονισμένη δράση

Από το βήμα της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη -που έγινε χτες και προχτές- ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έκανε καθαρό πως τελείωσε η πολιτική της «ποσοτικής επέκτασης του ΕΣΥ» και ότι διά της λεγόμενης «μεταρρύθμισης» μπαίνει μπροστά η ποιοτική αναβάθμιση και ανανέωση του ΕΣΥ.

Στην πραγματικότητα αυτό δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά διευκόλυνση της δυνατότητας του επιχειρηματικού κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, «εποίησαν τη νήσσαν» όσον αφορά την ασύδοτη επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας, καθώς υπήρξε μόνο η επιδερμική αναφορά του υπουργού περί του «συμπληρωματικού ρόλου του ιδιωτικού τομέα υγείας, για τον οποίο προβλέπεται η εκπόνηση νέου θεσμικού πλαισίου».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αναφερόμενος στο «συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης υγείας» υποστήριξε ότι η «πολυδιάσπαση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης - υγείας παραβιάζει την αρχή της ισονομίας των πολιτών και εμποδίζει την πληρέστερη αξιοποίηση των διατιθεμένων πόρων» και υπογράμμισε ότι μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) θα υπάρξει «σταδιακή εναρμόνιση των παροχών», μέσα από ένα «ενιαίο και ορθολογικό σύστημα χρηματοδότησης». Η εναρμόνιση αυτή θα είναι προς τα κάτω, καθώς ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ήδη διατίθενται αρκετοί πόροι για την υγεία, ενώ δεν ανακοίνωσε καμιά πρόσθετη οικονομική δαπάνη για το εγχείρημα της κυβέρνησής του.

Οι κινητοποιήσεις

Υστερα από όλα αυτά επείγουν η ενιαία και συντονισμένη δράση των υγειονομικών φορέων σε πρώτη φάση, αλλά και η εξάπλωσή της στο επόμενο στάδιο, καθώς το θέμα της υγείας δεν είναι μόνο υπόθεση των υγειονομικών, αλλά όλου του λαού.

  • Σε νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας στις 27 και 28 του Νοέμβρη 2000.

Την ομόφωνη απόφαση για τη νέα απεργιακή κινητοποίηση πήρε το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εκφράζοντας έτσι την έμπρακτη αντίδρασή της στον αυταρχικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα, με τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει τα ανθυγιεινά μέτρα της, αλλά και την αδιαλλαξία του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου.

Τα έξι βασικά σημεία διαφωνίας της ΠΟΕΔΗΝ με το σχέδιο της λεγόμενης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ είναι τα εξής:

1. Κατάργηση της νομικής υπόστασης των νοσοκομείων.

2. Δυνατότητα στα ΠΕΣΥ να συστήνουν Ανώνυμες Εταιρίες και να εκχωρούν υπηρεσίες των νοσοκομείων.

3. Η δημιουργία του ΟΔΙΠΥ και το νομικό καθεστώς ως ΝΠΙΔ.

4. Η κατάργηση του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής εκπροσώπων εργαζομένων Τοπικής - Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στα διάφορα όργανα διοίκησης.

5. Η δημιουργία απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων συμβάλλει σε περαιτέρω ανισότητα στην πρόσβαση των υπηρεσιών Υγείας.

Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτύρεται για την απόρριψη από την κυβέρνηση όλων των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων των εργαζομένων.

  • Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει για τις 28 του Νοέμβρη η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ), με διεκδικητικό ωστόσο πλαίσιο που διαφοροποιείται τόσο από τις θέσεις της ΠΟΕΔΗΝ, όσο και από τις θέσεις αρκετών σωματείων μελών της.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ