ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Η απεργία αναγκάζει την κυβέρνηση σε διαπραγμάτευση

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Ο μαζικός απεργιακός αγώνας που ξεκίνησε τη Δευτέρα ενάντια στον τερματισμό της κρατικής επιδότησης στα καύσιμα ανάγκασε την κυβέρνηση του Νιγηριανού προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα και να εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο επαναφοράς μέρους της επιδότησης των καυσίμων...

Ετσι, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Νιγηρίας ανακοίνωσαν προσωρινή αναστολή του απεργιακού αγώνα το Σαββατοκύριακο, σημειώνοντας ότι από Δευτέρα οι απεργίες θα κλιμακωθούν, εάν στο μεσοδιάστημα δεν υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία... Επιπλέον, εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα συνδικάτα, το απεργιακό μέτωπο αναμένεται να διευρυνθεί με τη συμμετοχή των εργαζομένων στις πετρελαϊκές εταιρείες και στις εγκαταστάσεις παραγωγής «μαύρου χρυσού», καθώς το μεγαλύτερο συνδικάτο του κλάδου «PENGASSAN» έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις.

Οι διαπραγματεύσεις απεργών - κυβέρνησης ξεκίνησαν προχτές βράδυ. Συμμετείχαν ο πρόεδρος της χώρας, ο αντιπρόεδρος, ο υπουργός Οικονομικών, ο πρόεδρος της Γερουσίας, επτά κυβερνήτες πολιτειών και εννιά συνδικαλιστικά στελέχη, γεγονός που αντανακλά την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας της χώρας. Σύμφωνα με νιγηριανά ΜΜΕ, η κυβέρνηση του προέδρου Τζόναθαν προτείνει, σε πρώτη φάση, μερική επιδότηση των καυσίμων κατά 20%, όχι σε ομοσπονδιακό επίπεδο αλλά σε επίπεδο πολιτείας, και ολιγόμηνη καθυστέρηση στην εφαρμογή της πολιτικής γενικότερων «μεταρρυθμίσεων» στον ενεργειακό τομέα για κάποιους μήνες. Ωστόσο, αυτή η έστω και μικρή υποχώρηση δεν αναμένεται να ικανοποιήσει το νιγηριανό λαό, το 60% του οποίου αντιμετωπίζει κυριολεκτικά ζήτημα επιβίωσης μετά την καταιγίδα ακρίβειας που σάρωσε από την Πρωτοχρονιά καύσιμα, βασικά τρόφιμα και υπηρεσίες.

ΔΝΤ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Κόντρες και συνομιλίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ουγγρικές αρχές θα πρέπει να κάνουν «χειροπιαστά» βήματα, για να δείξουν πως ακολουθούν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά την επίτευξη της μακροοικονομικής σταθερότητας πριν ξεκινήσουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για «εξωτερική βοήθεια», δήλωσε χτες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την ανεπίσημη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με ουγγρική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Ταμάς Φελέγκι, διαμεσολαβητή της κυβέρνησης για τις συνομιλίες με το ΔΝΤ. Υπογραμμίζοντας πως τα βήματα αυτά πρέπει να γίνουν «πριν το ΔΝΤ αποφασίσει αν και πότε θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις» η Λαγκάρντ υποστήριξε επίσης πως η «στήριξη ευρωπαϊκών αρχών και ινστιτούτων θα είναι επίσης αποφασιστική για την επιτυχία των συνομιλιών». Λίγο αργότερα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να τροποποιήσει μερικώς τον επίμαχο νόμο για την Κεντρική Τράπεζα όπως απαιτεί το ΔΝΤ και η ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους μήνες η ουγγρική πλουτοκρατία αναζητά απεγνωσμένα νέο δανεισμό από την ΕΕ και το ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες για το κεφάλαιο, σε βάρος φυσικά του λαού. Το τελευταίο διάστημα η Ευρωπαϊκή Ενωση, εμφανιζόμενη ως «υπερασπιστής των δημοκρατικών δικαιωμάτων» προειδοποιεί την Ουγγαρία να διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμα της χώρας και να τροποποιήσει τα επίμαχα άρθρα του νέου Συντάγματος σε ό,τι αφορά την Κεντρική Τράπεζα, αλλιώς θα της επιβληθούν κυρώσεις. Πάντως, οι εργαζόμενοι και λαός, όχι μόνο τώρα και με αφορμή το νέο Σύνταγμα, αλλά από την καπιταλιστική παλινόρθωση και την ανατροπή του σοσιαλισμού βιώνει καθημερινά τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης με ισοπέδωση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την αύξηση του ορίου του χρέους κατά 1,2 τρισεκατομμύρια θα ζητήσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ. Η αύξηση θα έχει ως συνέπεια το χρέος να φτάσει στα 16,394 τρισ. και παρά το γεγονός ότι είναι προεκλογική χρονιά εξαιτίας της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου, αλλά και το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις αναγκαίες ψήφους, θεωρείται μάλλον απίθανο η αύξηση να απορριφθεί.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σοκ και κατακραυγή έχει προκαλέσει στη Γερμανία η παραδοχή ενώπιον δικαστηρίου από ιερέα ότι κακοποιούσε σεξουαλικώς τρία αγόρια για περισσότερα από οκτώ χρόνια. Ο 46χρονος, ο οποίος αναφέρθηκε ως Αντρέας Λ., παραδέχθηκε τις κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες κακοποιούσε τα αγόρια από το 2004.

ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ.-- Την παραπομπή σε στρατοδικείο του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που φέρεται να έδωσε στο Wikileaks χιλιάδες διπλωματικά έγγραφα, πρότεινε ο αντισυνταγματάρχης Πολ Αλαμάνζα, που προΐστατο της προκαταρκτικής δίκης που έγινε το Δεκέμβρη. Την τελική απόφαση για τη διεξαγωγή της δίκης θα πάρει ο στρατηγός Λίνινγκτον, στρατιωτικός διοικητής στην περιφέρεια της Ουάσιγκτον. Ο Μάνινγκ αντιμετωπίζει 22 αδικήματα, μεταξύ των οποίων την παροχή βοήθειας στον εχθρό, κατηγορία που επισείει και την ποινή του θανάτου, αν και η εισαγγελία αποφάσισε να ζητήσει ισόβια.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Αψιμαχίες για την «ασπίδα»

ΜΟΣΧΑ.--

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δε θα δώσει στη Ρωσία οποιαδήποτε νομικά δεσμευτική εγγύηση σε ό,τι αφορά την αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Ευρώπη και στο γεγονός ότι δε θα προσκρούσει στη ρωσική αποτρεπτική στρατηγική, δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για τον Ελεγχο των Οπλισμών και Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Ελεν Τάουτσερ. Η ίδια υποστήριξε πως κάθε ζήτημα σε ό,τι αφορά την «ευρωπαϊκή ασφάλεια» έχει ήδη «επιλυθεί» και πως οι ΗΠΑ θα υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας αργότερα μέσα στο 2012, καθώς, όπως υπογράμμισε, οι αντιρρήσεις που προβάλλει η Ρωσία αποτελούν μέρος της προεκλογικής καμπάνιας για την προεδρία το Μάρτη.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία αντιδρά στην εγκατάσταση της λεγόμενης «ασπίδας» φοβούμενη πως θα αναπτυχθούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις κοντά στα σύνορά της και πως θα χάσει την κυριαρχία της στην περιοχή. Τον περασμένο Νοέμβρη, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε πως η χώρα του θα αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους «Ισκαντέρ» στο Καλίνινγκραντ και την πιθανότητα να αποχωρήσει η Ρωσία από τη νέα Συνθήκη START για τη μείωση και τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών. Η Ρωσία έχει αντιπροτείνει τη λειτουργία από κοινού της «ασπίδας», ενώ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επιμένουν στην ανάπτυξη δύο ξεχωριστών συστημάτων.

NOTIO ΣΟΥΔΑΝ
Νέα σφαγή αμάχων

TZOYMΠΑ._ Νέα σφαγή αμάχων σημειώθηκε αργά προχτές βράδυ στην κομητεία Ούρορ της μεγαλύτερης πολιτείας του Νοτίου Σουδάν, Τζόνγκλεϊ, με φερόμενους δράστες μέλη της φυλής των «Μούρλε» και θύματα γυναικόπαιδα της φυλής των «Λου Νούερ».

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, ένοπλοι νέοι της φυλής των «Μούρλε» επιτέθηκαν μετά τα μεσάνυχτα σε τρία χωριά της κομητείας, έκαψαν σπίτια, λεηλάτησαν κτίρια προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπων και απήγαγαν άλλους. Η επίθεση θεωρείται πως έγινε σε αντίποινα επιθέσεων στην κομητεία Πίμπορ της πολιτείας Τζόνγκλεϊ.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν εκτιμούν ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ μελών των φυλών Μούρλε και Λου Νούερ έχουν αναγκάσει πάνω από 60.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δίχως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης...

Πάντως δεν είναι τυχαίο πως η έξαρση των συγκρούσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες σημειώνεται λίγες μέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, να στείλει στο πετρελαιοφόρο Νότιο Σουδάν μία πρώτη πενταμελή ομάδα στρατιωτικών «παρατηρητών» οι οποίοι θα συμβουλεύουν υποτίθεται την κυβέρνηση του προέδρου Σάλβα Κιίρ ενώ θα έχουν ασυλία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης πυρός τουλάχιστον για λόγους αυτοάμυνας... Επιπλέον, στις 6 του μήνα η κυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε να συμπεριλάβει το Νότιο Σουδάν στη λίστα των χωρών που μπορούν να αγοράζουν και να εισάγουν αμερικανικά όπλα...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο γιος της Θάτσερ θησαύρισε με πωλήσεις όπλων στο Ιράκ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, ο γιος της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, Μαρκ Θάτσερ, χρησιμοποίησε την εταιρεία «Πόλι-Πεκ» του Τουρκοκύπριου Ασίλ Ναδίρ, για την πώληση όπλων στο Ιράκ. Πωλήσεις με τις οποίες φέρεται να αύξησε την περιουσία του κατά 12 εκατομμύρια λίρες. Πρόκειται για την περίοδο που προηγήθηκε του πρώτου πολέμου εναντίον του Ιράκ και το υποτιθέμενο καθεστώς «κυρώσεων» στην κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η αποκάλυψη «έγινε» από έναν ειδικό σε θέματα πληροφοριών, που εργάστηκε στενά με τη CIA για 20 χρόνια, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, εντούτοις αξίζει να σημειωθεί ο χρόνος των αποκαλύψεων, καθώς ο Ασίλ Ναδίρ επέστρεψε στη Βρετανία πριν από πέντε μήνες - μετά από 17 χρόνια - για «να καθαρίσει το όνομά του». Ο Ναδίρ που ήταν μέγας «χορηγός » του Συντηρητικού Κόμματος και της Μάργκαρετ Θάτσερ, αντιμετωπίζει 13 κατηγορίες για κλοπές, εξαπάτηση του βρετανικού δημοσίου και παράνομες πράξεις στο χρηματιστήριο. Αυτός είναι ο «όμορφος» κόσμος του κεφαλαίου, που μαζί με τους πολιτικούς υπηρέτες του, αστικές κυβερνήσεις απομυζούν τους λαούς.

ΗΠΑ
Αναγνωρίστηκαν τα ανθρωποειδή

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο με Αμερικανούς πεζοναύτες να ουρούν στα ματωμένα πτώματα τριών Αφγανών, φερόμενων ως «μαχητών των Ταλιμπάν». Η δημοσιοποίηση εικόνων αποδεικνύουν για ακόμα μία φορά μέσα από τη βεβήλωση πτωμάτων την εξαχρείωση που επικρατεί στους ιμπεριαλιστικούς στρατούς. Πάντως, προκάλεσε σειρά δηλώσεων από Αμερικανούς αξιωματούχους περί «απαράδεκτων εικόνων» που δεν «ταιριάζουν στο ήθος των πεζοναυτών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στρατιώτες αναγνωρίστηκαν και ήταν στο Αφγανιστάν για 7 μήνες ως το Σεπτέμβρη του 2011, ενώ οι δύο υπηρετούν ακόμα στις δυνάμεις των Πεζοναυτών της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ και κλήθηκαν σε απολογία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ