ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
«Παζάρια», πιέσεις και προειδοποιήσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε σκληρό «παζάρι» εξελίσσεται η προσπάθεια των ΗΠΑ να πείσουν τους «συμμάχους» τους στην Ασία να ευθυγραμμιστούν με την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Αν και ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του και μάλιστα προανήγγειλε «τάχιστη υιοθέτηση μέτρων» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, στο Τόκιο, την Πέμπτη, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Κοϊσίρο Γκέμπα, έσπευσε να μετριάσει την ιαπωνική συγκατάνευση.

Ο Γκέμπα τόνισε ότι «θα πρέπει τα μέτρα που θα ληφθούν να εξεταστούν προσεκτικά και να μην προκαλέσουν τεράστια αύξηση της τιμής του πετρελαίου αφού κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα τα ακύρωνε». Τη σαφώς μετριοπαθέστερη αυτή προσέγγιση ήρθε να συμπληρώσει λίγο αργότερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει τίποτε συγκεκριμένο επί του θέματος».

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί, σίγουρα, βήμα υπαναχώρησης από τις σχεδόν πανηγυρικές διαστάσεις που οι ΗΠΑ έδωσαν στην αρχικά παρουσιαζόμενη ως ιαπωνική ευθυγράμμιση με τη θέση τους, προκειμένου ν' αντισταθμίσουν την άρνηση της Κίνας να συγκατανεύσει σε νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Πάντως, μετά τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών, σε χώρες του Κόλπου προγραμματίζουν να ταξιδέψουν εντός των επόμενων ημερών τόσο ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ομάν), μετά από την επίσκεψη Γκάιτνερ, όσο και ο Κινέζος ομόλογός του (Σ. Αραβία, ΗΑΕ, Ομάν), προκειμένου, προφανώς, να διασφαλίσουν την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, έστω και σε σημαντικό βαθμό, απέναντι στο ενδεχόμενο είτε επιβολής, τελικά, του εμπάργκο είτε μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στον Κόλπο λόγω μιας επίθεσης σε βάρος του Ιράν. Ενδεχόμενο που η Μόσχα χαρακτηρίζει πια «πιθανό» διαρρέοντας ότι το Ισραήλ πιέζει τις ΗΠΑ για μια τέτοια εξέλιξη και επιμένοντας, διά του υφυπουργού Εξωτερικών της, Γκενάντι Γκατίλοφ, ότι «η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν θα εκληφθεί από τη διεθνή κοινότητα ως ανοιχτή προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος αφού δεν προσφέρει τίποτε στην ειρηνική επίλυση του θέματος».

Χτες, πάντως, οι ΗΠΑ, επιδιώκοντας προφανώς ν' ασκήσουν πιέσεις για την εκμαίευση συναίνεσης, επέβαλαν κυρώσεις σε τρεις εταιρείες που έχουν συμφωνίες με το Ιράν, αλλά στη βάση του παλαιότερου πλαισίου μέτρων, που δεν προβλέπει «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων. Προφανώς, διόλου τυχαία μεταξύ των τριών εταιρειών συγκαταλέγεται η κρατική κινεζική «Zhuhai Zhenrong Corp», που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής προϊόντων πετρελαϊκής διύλισης στο Ιράν. Οι άλλες είναι η «Kuo Oil Pte Ltd» με έδρα τη Σιγκαπούρη και η «FAL Oil Company Ltd» με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Και κινήσεις για διαπραγματεύσεις

Στο διπλωματικό επίπεδο, η Τεχεράνη επανέλαβε, χτες, διά του προέδρου του Κοινοβουλίου της, Αλί Λαριτζάνι, που βρίσκεται για επαφές στην Τουρκία, ότι είναι «έτοιμη για σοβαρές διαπραγματεύσεις με την ομάδα των "6" - πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και Γερμανία - σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα», χωρίς, όμως, να διευκρινίσει αν δόθηκε η απάντηση που οι Βρυξέλλες περιμένουν σε επιστολή τους εδώ και μήνες, θέτοντάς την ως προϋπόθεση διαλόγου. Κατά τ' άλλα, ανακοινώθηκε ότι η Τεχεράνη αποδέχτηκε να δεχτεί στις 28 Γενάρη ομάδα υψηλόβαθμων επιθεωρητών από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για επαφές και ελέγχους.

Παράλληλα, κατηγόρησε ευθέως, διά στόματος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι βρίσκονται πίσω από τη νέα δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει δήλωση - αντίδραση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Λίον Πανέτα, ο οποίος υποστήριξε ότι «κάτι έχει στο μυαλό του για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο δράστης», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εμπλέκονται αμερικανικές υπηρεσίες.

ΣΥΡΙΑ
Σε λεπτές ισορροπίες ο Αραβικός Σύνδεσμος

Τα παζάρια λόγω αντιτιθέμενων συμφερόντων εντείνονται στον Αραβικό Σύνδεσμο
Τα παζάρια λόγω αντιτιθέμενων συμφερόντων εντείνονται στον Αραβικό Σύνδεσμο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο «ξεσπάσματος εμφυλίου πολέμου στη Συρία ο οποίος θα έχει σοβαρότατες συνέπειες σε όλες τις γειτονικές χώρες και την ευρύτερη περιοχή» εξέφρασε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι, σε νέες δηλώσεις του. Ο αλ Αράμπι προσπάθησε εκ νέου να ισορροπήσει τις αντίρροπες δυνάμεις μέσα στους κόλπους του Αραβικού Συνδέσμου αλλά και τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται ο Οργανισμός από ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις για να αναστείλει την αποστολή του στη Συρία και «αναφέρει» το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια κίνηση που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εξαπόλυση και στρατιωτικού πλήγματος κατά της Συρίας, προοπτική που ο αλ Αράμπι χαρακτήρισε «μάλλον απίθανη» εκτιμώντας ότι κανέναν δε συμφέρει κάτι τέτοιο άμεσα, ούτε αυτούς που επικρίνουν σφοδρά τη Δαμασκό.

Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου αποπειράθηκε ν' απαντήσει και στις κατηγορίες για αδράνεια και για πλήρη αποτυχία κατά της αποστολής των παρατηρητών. Επανέλαβε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και ότι τα περισσότερα στοιχεία που οι παρατηρητές μεταφέρουν στο Σύνδεσμο «είναι ανησυχητικά», αλλά συμπλήρωσε πως είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι μειώθηκε ο αριθμός των δολοφονιών και τα επίπεδα βίας από την ημέρα που οι παρατηρητές έφτασαν στη Συρία. Ενώ συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από το αν υπάρχει «κύμα φυγής» των παρατηρητών, με επιβεβαιωμένες μόνο δύο αποχωρήσεις, ο αλ Αράμπι επανέλαβε ότι στις 19 - 20 Ιανουαρίου, οπότε οι παρατηρητές θα ολοκληρώσουν την πρώτη τους έκθεση, ο Σύνδεσμος θ' αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι.

Στο μεταξύ, εντός Συρίας το κλίμα ήταν εξαιρετικά τεταμένο καθώς από χτες το πρωί η αντιπολίτευση καλούσε σε διαδηλώσεις υπέρ του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», ο οποίος διατείνεται ότι αποτελείται από λιποτάκτες, και έχει την στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Μία μέρα νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι επτά μέλη του σκοτώθηκαν σε μάχες στα βόρεια της Συρίας, στο Ιντλίμπ. Υπενθυμίζεται ότι πρωτοέκανε την εμφάνισή του στα μέσα καλοκαιριού, και ότι ο επικεφαλής του πρώην στρατηγός του συριακού στρατού, όπως δηλώνει, βρίσκεται εγκατεστημένος στους προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί σε τουρκικό έδαφος στα σύνορα με τη Συρία.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΙΡΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Διεύρυνση συνεργασίας

ΚΙΤΟ.--

Στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, αλλά και τη «δημιουργία κοινού μετώπου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των λαών που απειλούνται από δυνάμεις που θέλουν να επιβάλουν την κυριαρχία τους, μέσω της βίας και του πολέμου» συμφώνησαν ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιρανού προέδρου στη χώρα των Ανδεων, επίσκεψη που αποτελούσε και τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική. Περιοδεία που περιελάμβανε, επίσης, επισκέψεις στην Κούβα, στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα.

Η επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου ήταν σημαντική, καθώς χρησίμευσε τόσο για την εμβάθυνση των σχέσεων και για την ανάπτυξη των εμπορικών δεσμών, όσο και για την αντιμετώπιση των διεθνών ζητημάτων, όπως η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στις χώρες της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο Πρόεδρος Κορέα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της πολύωρης συνάντησης των δύο στο προεδρικό μέγαρο στο Κίτο. Ο Ραφαέλ Κορέα εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία» για την πολιτική απειλών και εκφοβισμού όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και καταδίκασε την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, σημειώνοντας «αυτές που δεν έχουν καν υπογράψει τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων απειλούν «το Ιράν που δεν έχει υπογράψει ακόμη».

Από την πλευρά του ο Ιρανός Πρόεδρος δήλωσε ότι επιδιώκουν την επιβολή της ψευδεπίγραφης δημοκρατίας τους μέσα από τη βία και τον πόλεμο και ότι η χώρα του «θα αντισταθεί» στις νέες διεθνείς πιέσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, καταλήγοντας ότι η πραγματική ανησυχία της Δύσης αφορά την επιδίωξη του Ιράν για ανεξαρτησία. Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Κορέα για τη θερμή υποδοχή και τόνισε ότι η Λατινική Αμερική δεν πρόκειται να είναι «η πίσω αυλή των ΗΠΑ».

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκδήλωση για τη Νίκη της Επανάστασης

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν της 53ης Επετείου της Νίκης της Κουβανικής Επανάστασης αύριο Κυριακή 15 Γενάρη στις 10.30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας (Ακαδημίας 50, αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης»). Η εκδήλωση θα αποτελέσει ευκαιρία να εκφραστεί η αλληλεγγύη προς την Κούβα και να απαιτηθεί η άρση του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, η κατάργηση της Κοινής Θέσης της ΕΕ και η απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών. Θα χαιρετίσει η Επιτετραμμένη της Κούβας Ελισέλια Ντίας Σουάρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ