ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Γενάρη 2012
Σελ. /32
Πάνω από ένα δισεκατομμύριο οι άνεργοι και οι «φτωχοί εργαζόμενοι»!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο φόβος μπροστά στην κοινωνική έκρηξη διαπνέει την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) για την ανεργία, όπου σημειώνεται ότι είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας 600 εκατομμυρίων παραγωγικών θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία για τη διατήρηση της στοιχειώδους «κοινωνικής συνοχής».

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ επαναλαμβάνεται ότι ο σημερινός αριθμός των ανέργων υπολογίζεται σε 200 εκατομμύρια, αν και υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Ετσι, για την απορρόφηση των σημερινών ανέργων και δεδομένου ότι το εργατικό δυναμικό αυξάνει κατά 40 εκατομμύρια το χρόνο, ο συνολικός αριθμός θέσεων εργασίας που απαιτούνται υπολογίζεται σε 600 εκατομμύρια.

Η ΔΟΕ επισημαίνει ακόμη ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων, πάνω από 900 εκατομμύρια, αν και έχουν δουλειά, «ζουν» (μαζί με τις οικογένειές τους) κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι εργαζόμενοι αυτοί, που ζουν κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν εισόδημα κάτω από 2 δολάρια την ημέρα!

Μάλιστα, πάνω από τους μισούς αυτής της κατηγορίας «ζουν» με εισόδημα κάτω από 1,25 δολάριο την ημέρα, σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι σ' αυτή την κατηγορία των «φτωχών εργαζόμενων» ανήκει το 30% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού...

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ αναφέρεται ότι παρά την οικονομική ανάκαμψη σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες ο συνολικός αριθμός των ανέργων είναι κατά 27 εκατομμύρια μεγαλύτερος σε σχέση με την έναρξη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

Μια άλλη αξιοσημείωτη παρατήρηση αφορά στη μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 29 εκατομμύρια, είναι κυρίως εκείνοι οι εργαζόμενοι που απελπίστηκαν από την πολυετή αναζήτηση εργασίας και αφού εγκατέλειψαν την προσπάθεια διαγράφηκαν από τα μητρώα των αντίστοιχων οργανισμών. Αν προστεθούν και αυτοί στον αριθμό των ανέργων, τότε αυτός ξεπερνάει τα 230 εκατομμύρια.

Και σ' αυτή την έκθεση της ΔΟΕ υπογραμμίζεται το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας 15-24 ετών αφού υπολογίζεται ότι το 2011 ο αριθμός των ανέργων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας σε 74.800.000, κατά 4 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με το 2007 (έτος έναρξης της κρίσης). Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νέοι αυτής της κατηγορίας έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μείνουν άνεργοι σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας των νέων υπολογίζεται σε 12,7%.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ το τι πρέπει να γίνει, η ΔΟΕ εκφράζει την αγωνία της για την εξέλιξη της ανεργίας και την ολιγωρία που δείχνουν τα κράτη και οι οργανισμοί στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι προτάσεις που διατυπώνει στην έκθεσή της αποδεικνύουν ότι το πραγματικό ενδιαφέρον βρίσκεται στο πώς θα αποσοβηθεί μια κοινωνική έκρηξη και όχι πώς θα αντιμετωπισθούν οι αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν την ανεργία. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια η ΔΟΕ υποστήριξε την «απελευθέρωση της αγοράς εργασίας» και πρωτοστάτησε στην καθιέρωση και επέκταση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας. Είναι λογικό, λοιπόν, να επιμένει ότι η λύση θα έρθει με «στοχευμένες δράσεις», όπως προτείνει.

Χωρίς δουλειά, χωρίς ελπίδα

Το δικό της ρεκόρ ανεργίας έσπασε και η Γαλλία, αφού την 31η Δεκέμβρη 2011 οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι στη Γαλλία έφθασαν τους 2.870.000 - ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 5,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο Δεκέμβρη.

Είναι χαρακτηριστικό της οικονομικής κατάστασης ότι μόνο τον τελευταίο μήνα του 2011 προστέθηκαν στους καταλόγους των ανέργων 29.700 άνθρωποι (+1%).

Αν στους παραπάνω προστεθούν και όσοι εργαζόμενοι, με μειωμένο ωράριο, αναζητούν μια «μόνιμη εργασία», τότε ο αριθμός των ανέργων στη μητροπολιτική Γαλλία (πλην των αποικιών) ανέρχεται σε 4.270.000, κατά 225.000 μεγαλύτερος σε σύγκριση με 12 μήνες πριν. Μαζί με τις υπερπόντιες κτήσεις και διαμερίσματα (DOM-TOM), ο αριθμός τους ανέρχεται σε 4.530.000!

Ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι για τους εργαζόμενους άνω των 50 ετών, σημειώθηκε αύξηση της ανεργίας 16% μέσα σε ένα χρόνο. Το ιδιαίτερο για την κατηγορία αυτή έγκειται στο ότι αυτοί οι άνεργοι θεωρείται πολύ δύσκολο να ξαναβρούν δουλειά κινδυνεύοντας να χάσουν τη σύνταξη και την περίθαλψή τους.

Για τις γυναίκες, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 7,5%. Στα τέλη του 2011 1.390.000 γυναίκες ήταν άνεργες ή αναζητούσαν μόνιμη εργασία.

Στον ενεργό πληθυσμό κάτω των 25, αναζητούσαν πέρσι το Δεκέμβρη μόνιμη δουλειά 455.000 (+2,8%).

Την ίδια ώρα, περίπου 1.610.000 άνθρωποι στη Γαλλία αναζητούσαν μια μόνιμη δουλειά για τουλάχιστον 12 μήνες, υπάγονταν δηλαδή στην κατηγορία των χρονίως ανέργων.

Τρία χρόνια χωρίς μόνιμη δουλειά ήταν σχεδόν 425.000 άνθρωποι, σημειώνοντας πολύ μεγάλη ποσοστιαία ετήσια αύξηση (+22,5%).

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Την πρόθεσή του να προχωρήσει στην απόλυση 10.000 υπαλλήλων παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 7.000 απασχολούνται στην Ιαπωνία, με στόχο την επιστροφή του σε κερδοφορία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο όμιλος ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών προϊόντων NEC. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου 2011, ο όμιλος της NEC θα καταγράψει σημαντικές ζημίες για το σύνολο της οικονομικής χρήσης, γεγονός που τον ωθεί σε ...«αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του», δηλαδή απολύσεις.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ Για πρώτη φορά, μετά από 31 χρόνια, η Ιαπωνία παρουσίασε εμπορικό έλλειμμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας. Το εμπορικό ισοζύγιο άγγιξε «κόκκινο» στο τέλος του 2011 για πρώτη φορά μετά το 1980, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, του σεισμού που έπληξε την Ιαπωνία στις 11 Μάη και της ισοτιμίας του γιεν. Το έλλειμμα άγγιξε τα 2.492,7 δισ. γιεν (περίπου 25 δισ. ευρώ) καθόλη τη διάρκεια του περασμένου έτους.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΤΙΜΕΣ Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε υπό όρους να αυξηθεί κατά περισσότερα από 30 δολάρια αν το Ιράν αποφασίσει να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας για την G20 το οποίο δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. «Μια διακοπή των εξαγωγών του Ιράν μπορεί να προκαλέσει μια αρχική αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 20% έως 30%, περίπου 20 έως 30 δολάρια το βαρέλι σήμερα», αναφέρει το ΔΝΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ