ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λουκέτο σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και κλιμάκια

Σοβαρή καταγγελία της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που κάνει λόγο για κλείσιμο συνολικά 10 πυροσβεστικών υπηρεσιών και 35 κλιμακίων

Eurokinissi

Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια σε αρκετές περιοχές της χώρας αναμένεται να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Ο λόγος είναι η υποβάθμιση από την κυβέρνηση της λειτουργίας της Πυροσβεστικής, η οποία εδώ και χρόνια ήδη υπολειτουργεί καθώς είναι τεράστια τα κενά στην οργανική δύναμη, αλλά και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, υπάρχουν προτάσεις της αρμόδιας Επιτροπής του Σώματος για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, οι οποίες ισοδυναμούν με μία λέξη. Λουκέτο. Και μάλιστα, σε υπηρεσίες που έχουν αποδείξει τη χρησιμότητά τους τόσο σε περιστατικά στην επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό, όπως είναι οι ΕΜΑΚ.

Οπως τονίζει η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η Επιτροπή αυτή αντικατέστησε την παλιά, προσχηματικά και μόνο, αφού κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα - με κάποιες διαφορές - μέσα σε ελάχιστο χρόνο (22 μέρες) για τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών. Και η νέα επιτροπή δεν έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις, προτάσεις και ενστάσεις για τα ενδεχόμενα λουκέτα σε υπηρεσίες. Οι δύο Επιτροπές, σύμφωνα με την Ενωση, «κλήθηκαν να αποφανθούν μέσα σε ένα εκ των προτέρων προκαθορισμένο και προαποφασισμένο πλαίσιο ειλημμένων πολιτικών αποφάσεων».

Αναστολή λειτουργίας ακόμα και ΕΜΑΚ

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης, σχεδιάζεται η αναστολή λειτουργίας 10 Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και 35 Κλιμακίων με πρόσχημα την εξοικονόμηση περίπου 300.000 ευρώ. Οπως υπογραμμίζεται, το ποσό αυτό θα είναι πολλαπλάσιο «από τις συνέπειες σε βάρος του ελληνικού λαού, του δασικού μας πλούτου και της οικονομίας της χώρας».

Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει την αναστολή λειτουργίας των Κλιμακίων Στυλίδας - Αργυροχωρίου και Πολυδρόσου, την κατάργηση του Κλιμακίου Γρανίτσας στην Ευρυτανία, αλλά και την αναστολή λειτουργίας των τεσσάρων ΕΜΑΚ (μεταξύ αυτών και της 7ης που έχει έδρα τη Λαμία). Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης, έχει επέμβει σε 250 περιπτώσεις διάσωσης και έχει ενισχύσει άλλες υπηρεσίες σε 810 συμβάντα την τελευταία 5ετία, ενώ έχει υπ' ευθύνη της εκατοντάδες βιομηχανίες της περιοχής που εντάσσονται στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ λόγω επικινδυνότητας. Επίσης, προτείνεται ένας περιορισμένος αριθμός υπηρεσιών για αναβάθμιση και μάλιστα καμία υπηρεσία σε Βοιωτία, Ευρυτανία και Φωκίδα δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί σε Α' τάξης.

Η Ενωση δηλώνει αντίθετη σε οποιαδήποτε αναστολή Υπηρεσίας και Κλιμακίου και προτείνει την αναβάθμιση όλων των Κλιμακίων σε σταθμούς Δ' Τάξης πλην των Κλιμακίων Αταλάντης και Αλιβερίου που πρέπει να αναβαθμιστούν σε Γ' Τάξης, την αναβάθμιση όλων των Υπηρεσιών της Στερεάς Ελλάδας σε τουλάχιστον μία Τάξη παραπάνω απ' ό,τι είναι (με τις έδρες των Νομών Βοιωτίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας που πρέπει να γίνουν Α').

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με προχτεσινή ανακοίνωσή του, τονίζει πως οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Σώματος βρίσκονται στο επίπεδο Ειδικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε από στελέχη του Σώματος και αυτές οι συζητήσεις είναι σε πρώιμο στάδιο.

Και όπου λειτουργούν, λειτουργούν σαν ψυγεία

Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, η αντίστοιχη Ενωση Υπαλλήλων της Δυτικής Ελλάδας καταγγέλλει πως οι πυροσβέστες που εργάζονται ως βάρδιες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λευκάδας και στο Κλιμάκιο της Βασιλικής Λευκάδας καλούνται να αντέξουν θερμοκρασίες που έχουν αγγίξει ακόμα και τους -7 βαθμούς Κελσίου.

Η Ενωση θυμίζει στους εργαζόμενους πως τον περασμένο Μάρτη είχε θίξει το θέμα, τονίζοντας τότε πως «σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες σε πολλές Υπηρεσίες και Κλιμάκια της Περιφέρειας υπάρχει έλλειψη καυσίμων (πετρελαίου θέρμανσης - κίνησης, βενζίνης) ... απόρροια της έλλειψης πιστώσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων (αφού στους χώρους εργασίας υπάρχει ελλιπής ή καθόλου θέρμανση)».

Οπως επισημαίνεται, οι πυροσβέστες στις δύο συγκεκριμένες υπηρεσίες εκτέλεσαν βάρδιες 8ωρες ή 24ωρες σε παλιά κτίρια, χωρίς την απαραίτητη μόνωση και με ελλιπή θέρμανση, μετατρέποντας τους χώρους εργασίας σε «ιγκλού».

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Επιχειρεί να δώσει σε ιδιώτες την πλαζ «Βοτσαλάκια»

Να εκχωρήσει σε ιδιώτη τη δημοτική πλαζ «Βοτσαλάκια», το πάρκινγκ της παραλίας και τη διάθεση ομπρελών και καρεκλών, επιχείρησε η δημοτική αρχή Πειραιά του Β. Μιχαλολιάκου κατά την τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Β' Διαμερίσματος. Η ενέργεια αυτή, όμως, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και το θέμα θα τεθεί και πάλι σε συζήτηση κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής του Β' Δημοτικού Διαμερίσματος Πειραιά κατέθεσαν υπόμνημα στα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής με το οποίο εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους και την αντίθεσή τους στην ενέργεια. Παράλληλα, κάνουν σαφές πως θα αντισταθούν στη λογική του «Καλλικράτη» ότι κάθε κοινωνική παροχή είναι εμπόρευμα και πρέπει να πληρώνεται και πως με αγώνα μαζί με το λαό θα περιφρουρήσουν και τους ελεύθερους χώρους.

«Δηλαδή, σημειώνεται στο υπόμνημα της Λαϊκής Επιτροπής, οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής και όλου του Πειραιά, για να έχουν στοιχειωδώς πρόσβαση στην παραλία για μπάνιο, θα πρέπει σύμφωνα με την πολιτική σας, να καταβάλουν χαράτσι στον ιδιώτη που θα εκμισθώσει δημοτική περιουσία για να χρησιμοποιήσουν είτε το πάρκινγκ, είτε κάποιο κομμάτι της παραλίας. Στις σημερινές συνθήκες είναι φανερό ότι όσοι δεν έχουν να πληρώσουν θα πρέπει να συνωθούνται στα μέρη εκείνα της παραλίας που έχουν βράχια ή μπάζα».

«Είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη λογική», τονίζεται στο υπόμνημα. «Είναι δικαίωμα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, των νέων του Πειραιά να έχουν δωρεάν πρόσβαση στη θάλασσα και στους γύρω χώρους αναψυχής (πολιτισμού, αθλητισμού). Πιστεύουμε ότι όσοι από αυτούς τους χώρους αξιοποιούνται ή αξιοποιηθούν στο μέλλον (κολυμβητήριο, αναψυκτήριο, κινηματογράφος, γήπεδα κ.λπ.) αυτό πρέπει να γίνει από τον Δήμο με κριτήριο φτηνές και ποιοτικές υποδομές στους λουόμενους».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ: Για χρέη δεκάδων χιλιάδων ευρώ συνελήφθη χτες από άνδρες της Ασφάλειας Αττικής ο Σεραφείμ Φυντανίδης. Επειτα από έλεγχο της ΔΟΥ Ψυχικού για οικονομικά έτη έως το 2011, αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία του «Επιχειρήσεις ΜΜΕ Σεραφείμ Φυντανίδης και ΣΙΑ» δεν απέδωσε ΦΠΑ, ύψους 135.000 ευρώ, ενώ του έχουν καταλογιστεί και σημαντικά πρόστιμα.

ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ διακόπηκε η δίκη στον Κορυδαλλό της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», ώστε οι διορισμένοι από το δικαστήριο συνήγοροι του κατηγορουμένου Δαμιανού Μπολάνο να μπορέσουν να μελετήσουν τη δικογραφία και να επικοινωνήσουν μαζί του. Οι συνήγοροι, επισήμαναν ότι ο χρόνος μιας εργάσιμης μέρας που δόθηκε για τη μελέτη της ογκωδέστατης δικογραφίας και την επικοινωνία με τον κατηγορούμενο, δεν ήταν αρκετός. Επιπλέον, τονίστηκε, ότι για να δουν τον κατηγορούμενο αναγκάστηκαν να διακόψουν το επισκεπτήριο των γονιών και συγγενών του.

Καταργείται η περιβαλλοντική αδειοδότηση για αρκετά έργα

Δε θα απαιτείται πλέον περιβαλλοντική αδειοδότηση για αρκετά έργα όπως ξενοδοχεία εντός σχεδίου πόλης, κλινικές, αθλητικές εγκαταστάσεις, νεκροταφεία κλπ. Αυτά προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σε Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και ενεργοποιεί το νόμο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση με πρόσχημα την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά στην ουσία για να διευκολύνει το κεφάλαιο να πραγματοποιεί διάφορες κερδοφόρες επενδύσεις όπου θέλει και με διαδικασίες εξπρές.

Από τη διαδικασία Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, απαλλάσσονται επίσης δραστηριότητες που αξιολογούνται από το ΥΠΕΚΑ ως έργα με τοπικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σ' αυτά περιλαμβάνονται το σύνολο των ξενοδοχείων εντός σχεδίου πόλης, μικρής κλίμακας εργοστάσια, αρδευτικά, οδοί, φράγματα, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφόρτωσης στερεών μη επικινδύνων αποβλήτων, αλλά και μεσαίου μεγέθους πολεοδομικές εγκαταστάσεις ειδικών χρήσεων όπως γήπεδα, συνεδριακά κέντρα, εκθεσιακά κέντρα, νοσοκομεία, γκαράζ, αποθήκες, κτίρια γραφείων, αίθουσες κινηματογράφων κ.ά.

Ακόμη, δεν χρειάζονται περιβαλλοντική αδειοδότηση μικρού μεγέθους πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμοί και υδροηλεκτρικά.

Η ενεργοποίηση του νόμου έχει ως συνέπεια και την κατάργηση της υποχρεωτικής προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη δημοσιότητα και την έκφραση γνώμης των τοπικών φορέων και κατοίκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ