ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2012
Σελ. /32
Κανένας στο φόβο, όλοι στο δρόμο

Εχει κάποια σχέση το θέατρο με τους «αντιστασιακούς» στη Βουλή και τους «κλαμένους» στις τι-βι, με την πραγματική ζωή των ανθρώπων;

Η λίστα της ντροπής που παρουσίασε χτες ο «Ριζοσπάστης» μαρτυρά το αντίθετο. Το 2012 εκατοντάδες παιδιά νηστικά στα σχολεία. Οχι γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά γιατί το χρήμα πάει στους καπιταλιστές. Λέξη για αυτήν την αλήθεια στη βουλή και στις τι-βι.

Απ' αυτήν την αλήθεια δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω.

Οσο κι αν φωνάζει ο ΣΕΒ ότι είμαστε όλοι μαζί σε ένα καράβι που βουλιάζει, η αλήθεια είναι ότι οι καπιταλιστές, ακόμα και την ώρα που χάνουν ένα ποσοστό από το κέρδος, κερδισμένοι είναι.

Αυτός που χάνει κάθε μέρα και πιο πολλά είναι ο εργάτης. Είτε αφορά το παιδί στον παιδικό σταθμό, είτε τον κάτοικο μιας πόλης που παγώνει. Χάνει επειδή υπάρχουν οι καπιταλιστές.

Τέτοια προβλήματα δε λύνονται με φιλανθρωπίες.

Απαιτούν άλλη οικονομία, κεντρικό σχέδιο.

***

Η Φλώρινα δεν είναι στο βόρειο πόλο. Κι όμως παγώνει. Για χρόνια οι κάτοικοί της μάθαιναν από πνευματικούς και πολιτικούς ηγέτες ότι το πραγματικό τους πρόβλημα είναι μην έρθουν οι κομμουνιστές και τους πάρουν τα σπίτια. Τελικά, ήρθε ο χειμώνας να τους τα κλείσει.

Η Φλώρινα είναι καθρέφτης του συστήματος. Δίπλα στην πόλη «κυλάνε» τα ζεστά νερά των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ ικανά να ζεστάνουν δέκα Φλώρινες. Μέσα στην πόλη παραμένουν ακίνητα τα μηχανήματα εκχιονισμού γιατί σ' αυτό το σύστημα δε μετράει το γενικό καλό αλλά το κέρδος.

Η Φλώρινα, όπως κι όλη η χώρα, για να λειτουργήσει πρέπει να τινάξει από πάνω της το κέρδος των καπιταλιστών, θέλει άλλο σύστημα, θέλει κεντρικό σχεδιασμό.

Αργά αλλά σταθερά αυτό γίνεται κοινή συνείδηση ακόμα και στην επικράτεια του Καντιώτη.

Αυτήν ακριβώς τη συνείδηση σπεύδει να προλάβει ο Μανδραβέλης με μπούρδες περί έλλειψης καινοτομίας στον κεντρικό σχεδιασμό για να καταλήξει στο συμπέρασμα μακριά κι αλάργα από τους κομμουνιστές.

***

Δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί.

Οι εφοπλιστές, σύμφωνα με χτεσινά ραπόρτα, δηλώνουν ότι χάνουν όταν εισπράττουν 8,5 χιλιάρικα τη μέρα για ένα μεσαίου τύπου πλοίο (έμαθαν στα πολλά και τους κακοφαίνονται τα λιγότερα που είναι επίσης πολλά).

Το κλειδί στη σχετική ανάλυσή τους είναι σε κάτι λεπτομέρειες, όπως ότι η κινέζικη ζήτηση σε φορτία έχει πέσει και δεν προβλέπεται άμεσα να ανακάμψει. Κι αυτό χτυπάει καμπανάκι κινδύνου συνολικά για το σύστημα. Η κρίση, που όλο ξεπερνάνε, όλο και βαθαίνει.

Οι επιμέρους καπιταλιστές έχουν μάθει να μετράνε τα κέρδη λεπτό το λεπτό, τζογάρουν στην πιθανότητα κέρδους πολύ πριν να υπάρξει παραγωγή. Στον καιρό της κρίσης καλούνται να κάνουν ταμείο με μικρότερα ποσοστά κέρδους κι εκεί ακριβώς αρχίζουν να τρώνε ο ένας τον άλλον. Κανένα κλάμα.

***

Παραμένει το κύριο: Να φύγουν απ' τη μέση οι καπιταλιστές.

Ο φόβος ότι ο εργάτης θα πάθει κάτι αν δεν υπάρχει αφεντικό, είναι ο φόβος που πρέπει να πολεμηθεί.

Δεν είναι εύκολη τέτοια αλλαγή στη συνείδηση, αλλά είναι μονόδρομος.

Αυτόν τον μονόδρομο προσπαθούν να φράξουν τύποι σαν τον Μανδραβέλη και τον Παπαχελά. Ο δεύτερος ωμά έγραψε χτες πως για την κρίση δεν φταίει άλλο από τους απεργούς χαλυβουργούς που αρνούνται να γίνουν σαν τους εργάτες της Κόσκο, στο λιμάνι, όπου τα πάντα πλέον παραπέμπουν στο σύγχρονο κινέζικο εργασιακό μεσαίωνα.

***

Η αστική προπαγάνδα δίνει ρέστα στην υποκρισία αλλά είναι και γυμνή. Χτες απ' το πρωί μερικοί δημοσιογράφοι δήλωναν έκπληκτοι γιατί διάφοροι πήγαν στο Σύνταγμα να πάρουν τζάμπα λάχανα και πατάτες. Οι ίδιοι αυτοί δημοσιογράφοι δεν έχουν καμία έκπληξη για τις χιλιάδες απολύσεις, για το πετσόκομμα στα μεροκάματα. Απορούν όμως με τη φτώχεια. Είναι οι ίδιοι που με περισπούδαστο ύφος βεβαιώνουν πως δεν καταργούνται ο 13ος και 14ος μισθός, την ώρα που αυτοί οι μισθοί έχουν ήδη εξαφανιστεί στην πράξη από τις τιμές στα προϊόντα και τα φορολογικά χαράτσια.

***

Το θέατρο συνεχίστηκε με τον Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ μετά τη συνάντηση με τον ΣΕΒ να εμφανίζεται ως αντιστασιακός. Είχε ήδη, όμως, συμφωνήσει ότι τα πάντα υποτάσσονται στην ανταγωνιστικότητα, δηλαδή στην ανάγκη να αυξάνεται διαρκώς η κερδοφορία του κεφαλαίου, άρα να τσακίζονται οι εργάτες.

***

Η κατάσταση δεν παίρνει γιατρειά. `Η, οι εργάτες θα πετάξουν απ' το σβέρκο τους κάθε δυνάστη, ή οι δυνάστες θα πίνουν στην υγεία των κορόιδων. Κι επειδή ο καιρός που οι εργάτες πηγαίναν άκλαφτοι έχει περάσει, ας εντείνουμε τις προσπάθειες για να μην υπάρχει στο τραπέζι θέση για τις βδέλλες.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΚΑΚΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: «Στην... κατάψυξη μπήκε εδώ και έναν μήνα η Φλώρινα και μπρος στο νέο κύμα κακοκαιρίας που ξεκίνησε χθες με έντονες χιονοπτώσεις οι Αρχές απευθύνουν έκκληση στην πολιτεία για βοήθεια, διαφορετικά φοβούνται ότι "θα θρηνήσουμε θύματα" (...) "Το πετρέλαιο στα σχολεία τελειώνει. Αν δεν πάρουμε έκτακτη επιχορήγηση, θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε, δεν μπορούν να γίνουν μαθήματα σε αίθουσες-ψυγεία" (...) Ο δήμαρχος εκτιμά ότι για τις επόμενες μέρες χρειάζεται τουλάχιστον 18 ιδιωτικά οχήματα για τον αποχιονισμό δρόμων, αλλά οι επιχειρηματίες εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικοί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, φοβούμενοι ότι δεν θα πληρωθούν» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

Ο ΦΟΒΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ: «Σε μια σχεδιασμένη οικονομία όλοι οι παραγωγικοί φορείς (και οι οικονομικά δρώντες άνθρωποι) ξέρουν πολύ καλά τι θα κάνουν στο μέλλον, αλλά δεν μπορούν να κάνουν και κάτι άλλο. Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αποτύχουν, αλλά ξέρουν επίσης ότι δεν μπορούν να επιτύχουν και κάτι παραπάνω. Ολα μπαίνουν στον μύλο του κεντρικού σχεδιασμού και κάθε κατεργάρης ή καινοτόμος πάει στον πάγκο του και παραμένει εκεί. Αυτό οδηγεί τα άτομα σε μια οικονομική μοιρολατρία. Ολοι νιώθουν ασφαλείς, αλλά κανείς δεν θέλει να είναι καινοτόμος (...) η αντίληψη (του ρίσκου, της καινοτομίας, της νέας - μετά την πρώτη αποτυχία - προσπάθειας) είναι που σβήστηκε κατά την περίοδο του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού στην Ανατολική Ευρώπη κι αυτό ίσως να είναι το μεγάλο έλλειμμα για την Ελλάδα» (ο Π. Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ο ΑΜΕΣΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ: «Οι σοβαροί επιχειρηματίες, πάντως, θεωρούν ότι τα ουσιαστικά προβλήματα είναι άλλα. Οι περίφημες ωριμάνσεις, για παράδειγμα, που μετατρέπουν εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα σε δημοσίους υπαλλήλους, καθώς έχουν τη βεβαιότητα σημαντικών αυξήσεων ανεξαρτήτως απόδοσης, αποτελούν μείζον πρόβλημα. Ο ρόλος κάποιων συνδικαλιστικών οργανώσεων επίσης μειώνει θέσεις εργασίας όταν προσηλώνονται σε φετίχ και αγνοούν την κρισιμότητα των περιστάσεων. Η υπόθεση της Χαλυβουργίας αποτελεί μια τέτοια περίπτωση» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ: «Κοινό μέτωπο συγκροτούν οι κοινωνικοί εταίροι στα θέματα των κατώτερων αμοιβών καθώς και του 13ου και 14ου μισθού. Από την πλευρά των εργοδοτών τέθηκε το θέμα του μέσου μισθολογικού κόστους και ζητήθηκε το πάγωμα των αυξήσεων και των ωριμάνσεων. Οι κοινωνικοί εταίροι (...) εξουσιοδότησαν τα επιστημονικά ινστιτούτα των οργανώσεων να επεξεργασθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ / ηλεκτρονική έκδοση).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τσακίζουν μισθούς καταργούν συμβάσεις συγκυβέρνηση - τρόικα - εργοδότες - ΓΣΕΕ

ΝΙΚΗ: 10.000 απολύσεις εδώ και τώρα

ΛΟΓΟΣ: Θέλουν να μας δέσουν χειροπόδαρα την ύστατη ώρα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ζητούν υπογραφές από τους 5 αρχηγούς

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παιχνίδια στη Βουλή την κρίσιμη ώρα

ΝΕΑ: Ψήφος - φαρμάκι για την κυβέρνηση

ΕΘΝΟΣ: Αλαλούμ και χάος στο ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανταρσία στη βουλή

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «Ψηφίσαμε το Μνημόνιο χωρίς να το διαβάσουμε»

ΑΥΓΗ: Κυβέρνηση οπερέτα

ΑΥΡΙΑΝΗ: Βοήθεια από τον Πούτιν θα ζητήσει ο Σαμαράς

ΒΡΑΔΥΝΗ: Δάνεια, πώς θα αποφύγετε τις κατασχέσεις

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η λίστα της ντροπής

Αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα υποσιτισμού στα σχολεία της Αθήνας. Δεκάδες παιδιά από τις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας πηγαίνουν στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία ατάιστα με μόνη τους ελπίδα να βρουν εκεί ένα πιάτο φαγητό, δείγμα της πείνας που άρχισε να θερίζει τις λαϊκές οικογένειες. Στο Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας κατατέθηκαν νέα αιτήματα από Δημοτικά και Νηπιαγωγεία να στείλει φαγητό να σιτιστούν μαθητές τους.

Τα νέα αιτήματα αφορούν συνολικά 91 επιπλέον μερίδες σίτισης και μοιράζονται ως εξής:

  • 135ο Δημοτικό Σχολείο (Γκύζη) αιτήματα για τρεις μερίδες.
  • 45ο Δημοτικό (Ανω Κυψέλη) πέντε μερίδες.
  • 50ό Δημοτικό (Πλ. Αττικής) δέκα μερίδες.
  • 108ο Δημοτικό (Κάτω Πατήσια) δώδεκα μερίδες.
  • 150ό Δημοτικό (Πλ. Αττικής) πέντε μερίδες.
  • 25ο Νηπιαγωγείο (Πολύγωνο) τέσσερις μερίδες.
  • 111ο Δημοτικό (Γκύζη) οκτώ μερίδες.
  • 115ο Δημοτικό (Ερυθρός Σταυρός) δώδεκα μερίδες.
  • 10ο Δημοτικό (Αμπελόκηποι) δύο μερίδες.
  • 40ό Δημοτικό (Γκύζη) δεκαπέντε μερίδες.
  • 132ο Δημοτικό και 38ο Νηπιαγωγείο (Κάτω Πατήσια) επιπλέον δεκαπέντε μερίδες.

Τα αιτήματα αυτά προστίθενται σε όσα συγκεντρώθηκαν το προηγούμενο δίμηνο στο ΔΒΑ, πάλι για να ταϊστούν υποσιτισμένα παιδιά, από τα εξής σχολεία:

  • 36ο Δημοτικό Σχολείο (Λόφος Στρέφη), αίτημα για 6 μερίδες.
  • 49ο Δημοτικό (Θησείο), 25 μερίδες.
  • 66ο Δημοτικό (Ακαδημία Πλάτωνα), 20 μερίδες.
  • 127ο Δημοτικό (Κολωνός), 6 μερίδες.
  • 74ο Νηπιαγωγείο και 24ο Δημοτικό (Κάτω Πατήσια), 4 μερίδες.
  • 110ο Νηπιαγωγείο και 44ο-152ο Δημοτικό (Τρεις Γέφυρες), 3 με 4 μερίδες.
  • 62ο Νηπιαγωγείο και 48ο Δημοτικό (Κάτω Πατήσια), 10 μερίδες.
  • 38ο-81ο Νηπιαγωγείο και 65ο-112ο Δημοτικό (Γκράβα), 10 μερίδες.
  • 142ο Νηπιαγωγείο και 79ο Δημοτικό (πλατεία Κολιάτσου), 10 μερίδες.
  • 109ο Δημοτικό (Κάτω Πατήσια), 3 μερίδες.
  • 35ο Δημοτικό (Εξάρχεια), 8 μερίδες.

Πλέον το Βρεφοκομείο διανέμει σε καθημερινή βάση περίπου 220 μερίδες φαγητού σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, φαίνεται όμως ότι φτάνει στα όρια των δυνατοτήτων του, ενώ τα αιτήματα διαρκώς αυξάνονται.

(η καταγραφή στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ