ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγώνας για τη ζωή των παιδιών μας

Ανοιχτή επιστολή της ΟΓΕ ενάντια στο νομοσχέδιο νομιμοποίησης των ναρκωτικών

Με «ανοιχτή επιστολή προς τους κυβερνώντες» η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) ζητά την απόσυρση του αναίσχυντου, όπως τον χαρακτηρίζει, «Κώδικα Ναρκωτικών» και τονίζει τις συνέπειες που έχει για τη νεολαία που ανήκει στα λαϊκά στρώματα η διάδοση των ναρκωτικών. Στην επιστολή της η ΟΓΕ αναφέρει:

«Κυρίες και κύριοι της συγκυβέρνησης,

Πάρτε πίσω τον αναίσχυντο "Κώδικα Ναρκωτικών" που αποποινικοποιεί τη χρήση, την προμήθεια και την κατοχή όλων των ναρκωτικών ουσιών, την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης και την παράδοση της πρόληψης - απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Οι πολιτικές σας, που σπέρνουν στους νέους και στις νέες την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, που τους αφαιρoύν κάθε εργασιακή κατάκτηση και τους στέλνουν να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, χωρίς δικαιώματα, χρειάζονταν άλλη μία μορφή κοινωνικού ελέγχου, τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών.

Για δεκαετίες προσπαθούν με όλα τα μέσα τα δύο κόμματα εξουσίας, και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου να νομιμοποιήσουν τη χρήση των ναρκωτικών, το διαχωρισμό τους σε "μαλακά - σκληρά", κάτι που δεν πέρασε ως τώρα, μπροστά στην αγωνιστική αντίσταση του λαϊκού κινήματος.

Σήμερα βρήκατε την ευκαιρία μέσα στη λαίλαπα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και με την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου που συγκροτήθηκε για να μας "σώσει" από τη χρεοκοπία, να νομοθετήσετε και αυτό το έγκλημα κατά της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων, να βυθίσετε και άλλες οικογένειες στην απελπισία, με παιδιά βαλτωμένα μέσα στους "ψεύτικους παραδείσους".

Με τη νομιμοποίηση της πορνείας το 1999 από την κυβέρνηση Σημίτη, με την κρατική πρέζα που διανέμεται στα νοσοκομεία και τη νομιμοποίηση της χρήσης με τον σημερινό "Κώδικα Ναρκωτικών" συμπληρώνεται ο στρατηγικός σας στόχος για τη νέα γενιά. Μισοαγράμματοι, φτηνοί μισοεργαζόμενοι, φοβισμένοι και άβουλοι, χωρίς δικαιώματα και προπαντός χωρίς διεκδικήσεις για ό,τι τους ανήκει. Η καλύτερη συνταγή για μια τέτοια νεολαία είναι η μαστούρα που θα σας απαλλάξει από τις αγωνιστικές της κινητοποιήσεις που προδιαγράφουν την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετείτε.

Την ίδια στιγμή που στερείτε από τη νέα γενιά στοιχειώδη δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση και στον πολιτισμό, και τη στέλνετε στα μαθητοδικεία όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους, νομοθετείτε το "δικαίωμα" στη χρήση των ναρκωτικών.

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου στη χώρα μας, τις γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά, τις νέες του μαθητικού θρανίου, του αμφιθέατρου του ΑΕΙ και ΤΕΙ, να ξεσηκωθούν. Οι αγωνιστικές παραδόσεις της χώρας μας δεν πρέπει να επιτρέψουν τη νομιμοποίηση της πρέζας.

Καμιά αναμονή. Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή των παιδιών μας.

Αν και η τοξικοεξάρτηση είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού και μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά μόνο με την ανατροπή του, ωστόσο υπάρχουν άμεσες ρεαλιστικές λύσεις που μπορούν να την περιορίσουν:

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ.

-- Οχι σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά.

-- Οχι στο διαχωρισμό σε "μαλακά - σκληρά".

-- Οχι αποποινικοποίηση του χασίς.

-- Οχι στα προγράμματα υποκατάστασης, που συντηρούν και δεν θεραπεύουν.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:

-- Πολιτική "μείωσης της ζήτησης" και όχι "μείωσης της βλάβης".

-- Αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης, χωρίς καμιά εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, της Εκκλησίας και των ΜΚΟ.

-- Θέσπιση προγράμματος για την εφαρμογή πρωτογενούς πρόληψης που θα στοχεύει τα αίτια και όχι τα αποτελέσματα της τοξικομανίας (εκπαίδευση, εργασία, οικογένεια, πολιτισμός, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, ΜΜΕ, στρατός, ψυχαγωγία - ελεύθερος χρόνος).

-- Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες θεραπευτικές κοινότητες "στεγνών" προγραμμάτων σε όλη την επικράτεια ανάλογα με τις ανάγκες.

-- Εξοντωτικές ποινές για τους εμπόρους. Εκπαιδευμένο σώμα δικαστών για τα ναρκωτικά.

Κύριοι και κυρίες της συγκυβέρνησης, ο "Κώδικας των ναρκωτικών" αποτελεί έγκλημα κατά της νεολαίας.

Να αποσυρθεί τώρα».

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΟΠΥΥ
Εκτός θεραπείας άτομα με αναπηρία μετά τα 18 τους χρόνια!

Αποκλείονται από την Ειδική Αγωγή άνθρωποι που τη χρειάζονται εφ' όρου ζωής

Ο βάρβαρος προσανατολισμός του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, που κόβει βασικές και αναγκαίες παροχές προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες της Υγείας - Πρόνοιας, φανερώνεται μέρα με τη μέρα. Ούτε μήνας δεν έχει περάσει από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και οι λαϊκές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με τραγικά αδιέξοδα. Είναι ενδεικτικό πως το άρθρο 17 του Κανονισμού αποκλείει από την Ειδική Αγωγή όλα τα παιδιά με Αναπηρία μετά τα 18 τους χρόνια. Δηλαδή τα αποκλείει από δωρεάν παροχές Υπηρεσιών Υγείας, όπως φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική ψυχολογική υποστήριξη, που είναι απαραίτητα για την υγεία τους. Λες και τα άτομα με αναπηρία παύουν μόλις ενηλικιωθούν να έχουν ανάγκη από τις παραπάνω θεραπείες, λες και με την ενηλικίωσή τους αποκτούν κάποιο εισόδημα, ώστε να αγοράζουν τις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας!

«Οταν κάποιο άτομο έχει χρόνια πάθηση ή αναπηρία χρειάζεται συνέχεια και για πάντα θεραπεία και πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτικές παροχές», σημειώνει στον «Ρ» η Σοφία Σαριδάκη, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής. Στο μεταξύ, προσθέτει, «έχει μειωθεί ο αριθμός των παρεχόμενων θεραπειών ανά παιδί, όπως και το ποσό που δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία για τα τεχνικά βοηθήματα. Αυτά κανονικά πρέπει να παρέχονται δωρεάν, ειδικά όταν μιλάμε για τόσο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, που έχουν επιπλέον προβλήματα από όλα τα άλλα των εργατικών οικογενειών. Ακόμη κι αν κάποια οικογένεια έχει να πληρώνει, είναι και πάλι απαράδεκτο. Αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν να πληρώσουν και θα μένουν χωρίς αυτές τις θεραπείες που είναι πολύ ουσιαστικές. Για παράδειγμα, αν ένας παραπληγικός κόψει τη φυσιοθεραπεία, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του».

«Διαφωνούμε κάθετα με τον Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ και τον αντιπαλεύουμε. Είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής και όχι να βαραίνει τα Ταμεία. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει επιχειρηματική δράση σε αυτούς τους τομείς», τονίζει η Γεωργία Κουρή, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής. «Η Ειδική Αγωγή - υπογραμμίζει - χρειάζεται να παρέχεται εφ' όρου ζωής για κάποιες παθήσεις, αλλιώς μιλάμε για έναν σύγχρονο "Καιάδα". Ο Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ αφήνει αυτούς τους ανθρώπους σπίτι τους, χωρίς καν να μπορούν να συντηρήσουν τις όποιες δεξιότητες ανέπτυξαν μέχρι τα 18 χρόνια. Είναι ένα δυσβάσταχτο φορτίο για την οικογένεια».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Διαφημίζουν τα εργασιακά γκέτο

«Το παράδειγμα μιας επένδυσης» διαλαλεί από το πρωτοσέλιδό της (24/1) η «Καθημερινή», αναφερόμενη στη δραστηριότητα της COSCO στις πρώην εγκαταστάσεις του ΟΛΠ στο Ικόνιο. Γράφει η «Καθημερινή»: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πολύ διαφορετική εικόνα από τη σημερινή. Απόδειξη, η μεγάλη επιτυχία της κινεζικής επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά. Η επένδυση πολεμήθηκε από συνδικαλιστές, λαϊκιστές πολιτικούς και την ελληνική γραφειοκρατία. Οι συνεχείς απεργίες προς όφελος μιας μικρής ομάδας εργατοπατέρων παρ' ολίγον να την υπονομεύσει πλήρως. Παρ' όλα αυτά, τα προβλήματα ξεπεράσθηκαν και σήμερα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν μάλιστα εκπλήξει τους υπεύθυνους της επένδυσης με την παραγωγικότητά τους και την αίσθηση ευθύνης που επιδεικνύουν. Ας σκεφτούμε, λοιπόν, πώς πραγματικά θα έμοιαζε η χώρα μας αν ξεπερνούσαμε τα εμπόδια του άλογου συνδικαλισμού και βάζαμε τέλος στον πόλεμο κατά της επιχειρηματικότητας». Μιλώντας απροκάλυπτα εξ ονόματος των αστών, η «Καθημερινή» καλεί τους εργαζόμενους να παραδειγματιστούν από τις συνθήκες δουλειάς στην COSCO και το κράτος να διευκολύνει επενδύσεις σαν αυτή που ξεκίνησε επί ΝΔ και ολοκληρώθηκε επί ΠΑΣΟΚ. Η συγκεκριμένη «επένδυση» παρέδωσε στο κινέζικο μονοπώλιο εγκαταστάσεις που φτιάχτηκαν με τον ιδρώτα του λαού και έναν από τους πλέον στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, που συνδέεται άμεσα με το εξωτερικό εμπόριο.

***

Αυτή είναι η μια πλευρά της εγκληματικής για το λαό αστικής πολιτικής, για την οποία βέβαια η «Καθημερινή» έχει κάθε λόγο να επιχαίρει, αφού είναι αναφανδόν υπέρ της παράδοσης στα μονοπώλια και του τελευταίου ψήγματος από τη δημόσια περιουσία που έχει απομείνει και της μονοπώλησης όλων των στρατηγικών κλάδων της παραγωγής. Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με τους όρους εργασίας που επέβαλε η COSCO στις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να αυξήσει την «παραγωγικότητα» και να γίνει υπόδειγμα επένδυσης, όπως γράφει η «Καθημερινή». Η σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν οι λιμενεργάτες της κινέζικης πολυεθνικής, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους εξής όρους: Ολοι οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται ως ανειδίκευτοι εργάτες. Η εταιρεία έχει το δικαίωμα μετακίνησης χωρίς συμφωνία του εργαζόμενου. Η εργασία είναι οκτάωρη, σε κυλιόμενες βάρδιες και το ωράριο συνεχές ή σπαστό. Η υπέρβαση του ωραρίου λογίζεται ως οικειοθελής προσφορά, εκτός κι αν υπάρχει γραπτή εντολή διευθυντή. Η αμοιβή είναι 40 ευρώ την ημέρα. Στο ημερομίσθιο περιλαμβάνονται τα επιδόματα και οι πρόσθετες αμοιβές για νυχτερινή εργασία, αργίες, υπερεργασία, εκτός έδρας. Στην αμοιβή περιλαμβάνονται και όλες οι κρατήσεις, εισφορές, φόροι, τέλη κ.λπ. Οι εργαζόμενοι, παρότι έχουν ημερομίσθιο, πληρώνονται την τελευταία ημέρα του μήνα. Η εταιρεία έχει δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης, αν παραβιαστεί ένας όρος ή ο εργαζόμενος απουσιάσει χωρίς άδεια 3 ημέρες, σε διάστημα ενός έτους (π.χ. απεργία). Αν η εταιρεία επιλέξει να μην καταγγείλει τη σύμβαση, αυτή η στάση πρέπει να θεωρείται προσωρινή, για μόνιμο εκβιασμό του εργαζόμενου. Σε περίπτωση ασθένειας του εργαζομένου, η εταιρεία δικαιούται να ελέγχει με γιατρό της δικής της επιλογής τον ασθενή. Ο εργαζόμενος αναλαμβάνει έναντι της εταιρείας την υποχρέωση πίστης, ή αλλιώς δεσμεύεται να μη λέει κουβέντα σε κανέναν για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της δουλειάς του.

***

Σύμφωνα με στοιχεία που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, χωρίς να διαψευσθούν, το ωράριο των εργατοτεχνιτών στο ΣΕΜΠΟ της COSCO είναι σπαστό και κανείς δε γράφει υπερωρία, ενώ όσοι εργάζονται πενθήμερο, περίπου οι μισοί, έχουν μηνιαίες αποδοχές γύρω στα 700 ευρώ. Για τους υπόλοιπους ισχύει καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, με αποδοχές 300 - 400 ευρώ. Οι συμβάσεις είναι ημερήσιες και γίνονται μέσω εταιρείας που έχει συσταθεί γι' αυτό το σκοπό και μέσω πέντε υπεργολάβων. Κανονισμός εργασίας δεν υπάρχει, σωματείο δεν επιτρέπεται και δεν αναγνωρίζεται η δικαιοδοσία του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων, ακόμα και της ΓΣΕΕ. Αυτό είναι το γκέτο της COSCO το οποίο διαφημίζει η «Καθημερινή», επιβεβαιώνοντας ότι η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου θέλει εργάτες - δούλους στα μονοπώλια. Αυτή την πραγματικότητα θέλουν να διαμορφώσουν σε κάθε χώρο δουλειάς οι εργοδότες και τα κόμματά τους, με τα μέτρα που διαχρονικά προωθούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και κλιμακώνονται σε συνθήκες κρίσης. Αυτή την Ελλάδα, που γυρνάει την εργατική τάξη δεκαετίες πίσω, οραματίζονται οι αστοί, τα κόμματα και τα ΜΜΕ που ελέγχουν. Στο χέρι των εργαζόμενων και του λαού είναι να τους χαλάσουν τα σχέδια και τον ύπνο. Συμμαχία για να εμποδίσουν τα μέτρα. Αντεπίθεση τώρα για την ανατροπή της αστικής πολιτικής και εξουσίας.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ