ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Ετοιμος για διάλογο» δηλώνει ο Αχμαντινετζάντ

«Η Ευρώπη θα πληγεί από το εμπάργκο που επέβαλε στο ιρανικό πετρέλαιο όχι το Ιράν» σημειώνει ο Ιρανός Πρόεδρος

Με άμεση διακοπή τροφοδοσίας της Ευρώπης με πετρέλαιο, πολύ πριν εφαρμοστεί το εμπάργκο των Βρυξελλών, απειλεί το Ιράν

Associated Press

Με άμεση διακοπή τροφοδοσίας της Ευρώπης με πετρέλαιο, πολύ πριν εφαρμοστεί το εμπάργκο των Βρυξελλών, απειλεί το Ιράν
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΕΚΙΝΟ.--

«Ετοιμος για διαπραγματεύσεις» με την «ομάδα των 6» -τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα) και τη Γερμανία- όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του δήλωσε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ υποστήριξε ότι η Τεχεράνη ουδέποτε υπαναχώρησε από τον εποικοδομητικό διάλογο και τις επαφές αφού «δεν υπάρχει λόγος η πλευρά που έχει δίκιο και είναι λογική να αποφεύγει το διάλογο».

Αντίθετα, κατηγόρησε την «ομάδα των 6» ότι χρησιμοποιεί το διάλογο ως πρόσχημα για ν' ασκήσει πιέσεις και ότι ποτέ δε συζήτησε με διάθεση εξεύρεσης πραγματικής λύσης και σεβασμού του συνομιλητή. Ο Αχμαντινετζάντ επανέλαβε την πάγια θέση της Τεχεράνης ότι δεν προτίθεται ν' απεμπολήσει το δικαίωμά της στον εμπλουτισμό ουρανίου, το ζήτημα που αποτέλεσε το βασικό λόγο κατάρρευσης των ανάλογων συνομιλιών πέρυσι τον Ιανουάριο, όταν η ιρανική πλευρά απέρριψε την πρόταση να παραδώσει στη διεθνή κοινότητα όλο το εμπλουτισμένο ουράνιο που διαθέτει με αντάλλαγμα τη χορήγηση ειδικών ράβδων ουρανίου έτοιμων προς χρήση για τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις. Στην Τεχεράνη φθάνει την Κυριακή υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, με επικεφαλής τον υποδιευθυντή Χέρμαν Νακάερτς, προκειμένου να έχει έναν ακόμη γύρο επαφών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Ιρανός Πρόεδρος σχολίασε και την απόφαση επιβολής εμπάργκο στις ιρανικές πετρελαϊκές εισαγωγές στην Ευρώπη, από την 1η Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να βλάψει το Ιράν, αλλά την ίδια την Ευρώπη, που θα αγοράζει πολύ ακριβά το πετρέλαιό της, ενώ το Ιράν θα βρει άλλους αγοραστές». Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι την Κυριακή θα αρχίσει στο ιρανικό Κοινοβούλιο η επίσημη συζήτηση για τη νομοθετική πρόταση που προβλέπει άμεση διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης με πετρέλαιο, πολύ πριν εφαρμοστεί η απόφαση των Βρυξελλών και πολύ πριν καταστεί δυνατή η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για προμήθεια πετρελαίου με εξίσου συμφέροντες όρους.

Την επιβολή επιπλέον κυρώσεων και από την ΕΕ, μετά τις ΗΠΑ, σε βάρος του Ιράν επέκρινε, χθες, ανοιχτά και το Πεκίνο, χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις «αναποτελεσματικές» και υποστηρίζοντας ότι «οι τυφλές πιέσεις δεν φέρνουν ποτέ λύση».

ΣΥΡΙΑ
Επαφές Αραβικού Συνδέσμου με Συμβούλιο Ασφαλείας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Για συνομιλίες με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μεταβαίνει το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, συνοδευόμενος από τον προεδρεύοντα του Συνδέσμου, πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Χάμαντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι. Στόχος, όπως δήλωσε ο αλ Αράμπι, είναι να ασκηθεί πίεση προκειμένου να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο η νέα πρόταση του Συνδέσμου.

Η πρόταση προβλέπει να παραδώσει ο Πρόεδρος Ασαντ την εξουσία σε έναν από τους αντιπροέδρους του, ν' αρχίσει διάλογος που θα καταλήξει στη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου, για να διεξαχθούν νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές εντός διμήνου. Η Δαμασκός την έχει, ήδη, απορρίψει κατηγορηματικά ως «ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της» και έχει χαρακτηρίσει το Σύνδεσμο «έρμαιο ορισμένων αραβικών χωρών που προσπαθούν να διεθνοποιήσουν την κατάσταση και να εξυπηρετήσουν ξένα συμφέροντα».

Χτες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επαναλάμβανε ότι η Μόσχα «δε συναινεί σε κυρώσεις και όρους (μια νύξη που αναφέρεται πιθανότατα στον όρο της παράδοσης της εξουσίας από τον Ασαντ), αλλά είναι ανοιχτή σε δημιουργικές προτάσεις που στοχεύουν στο διάλογο», αφήνοντας ανοιχτό το αν η Ρωσία θα συζητούσε το αραβικό σχέδιο. Το βέβαιο είναι ότι η Μόσχα επιμένει, προς το παρόν τουλάχιστον, στο δικό της σχέδιο απόφασης στο Σ. Ασφαλείας, «λαμβάνοντας υπ' όψιν και ορισμένες παρατηρήσεις από τα άλλα μέλη», χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές.

Εντός Συρίας, έγιναν διαδηλώσεις υπέρ του καθεστώτος Ασαντ σε Δαμασκό, Ντέιρ αλ Τζούρ, Χαλέπι, Λαττάκεια, Ταρσό και Χασάκε ενώ επανεμφανίστηκαν στους δρόμους οι εναπομείναντες 120 παρατηρητές του Συνδέσμου (μετά την αποχώρηση όσων προέρχονταν από τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου). Σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, σκληρές μάχες σημειώνονταν σε Χαράστα, Ντούμα και Ιρμπίν, κοντά στη Δαμασκό, αλλά και στην Ντεράα, στο νότο, καθώς και στο Χιρμπέτ Γκαζάλεχ, κοντά στην Ιορδανία, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες, σύμφωνα με τις συριακές αρχές. Ενδιαφέρον έχει ότι ο Χουσεΐν Μαχλούφ, διοικητής της ευρύτερης περιφέρειας της Δαμασκού, υποστήριξε ότι γίνονται «διαπραγματεύσεις» με τους ενόπλους έτσι ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία, όπως έγινε στην πόλη Ζαμπαντάνι», η οποία, όμως, έμεινε στον έλεγχο του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πρόεδρος μέχρι το 2014 ο Α. Γκιουλ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Διάταγμα με το οποίο παρατείνει τη θητεία του μέχρι το 2014, υπέγραψε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ. Σύμφωνα με νεότερη αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος η προεδρική θητεία είναι πενταετής και όχι επταετής όπως ίσχυε όταν εξελέγη ο Α. Γκιουλ, το 2007. Το «ερμηνευτικό κενό» που δημιουργήθηκε επιχειρεί να καλύψει το διάταγμα της παράτασης της θητείας του σημερινού Τούρκου Προέδρου έως το 2014, το οποίο ερμηνεύεται ως αποτύπωση της πρόθεσης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην περιορίσει τις δραστηριότητές του και να εξαντλήσει στο ακέραιο τα χρονικά περιθώρια του στην πρωθυπουργία.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντι-ΝΑΤΟική διαμαρτυρία στη Σεβαστούπολη

ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ.--

«Θερμή υποδοχή» επεφύλαξαν οι κάτοικοι της Σεβαστούπολης στην άφιξη του αμερικανικού αντιτορπιλικού «USS Vella Gulf (CG72) στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ. Το αμερικανικό αντιτορπιλικό - που μεταφέρει 26 πυραύλους «Τόμαχοκ» - αναμένεται να καταπλεύσει στα λιμάνια της Οδησσού και της Κονστάντζα της Ρουμανίας, ενώ θα παραμείνει στη Σεβαστούπολη έως τις 31 Γενάρη και θα πάρει μέρος σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με μονάδες του ουκρανικού ναυτικού.

Οι διαδηλωτές καταδίκασαν τις σχέσεις που διατηρεί η κυβέρνηση της χώρας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και υπογράμμισαν πως η παρουσία του αμερικανικού αντιτορπιλικού θέτει σε κίνδυνο την Ουκρανία, καθώς, σε περίπτωση που ενδεχομένως λάβει εντολές να επιτεθεί στο Ιράν, η χώρα αυτομάτως θα εμπλακεί σε μια διεθνή σύγκρουση.

Υπενθυμίζεται πως οι κάτοικοι της Σεβαστούπολης πραγματοποιούν συχνά διαμαρτυρίες ενάντια σε αμερικανικά πολεμικά πλοία που καταπλέουν στο λιμάνι.

Οι λαοί θα πληρώσουν τη νύφη

Μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στο εμπάργκο κατά του Ιράν, λέγοντας ότι επιβεβαιώνει την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και τόνισε: «Ποιοι θα πληρώσουν το κόστος από αυτές τις επιθετικές ιμπεριαλιστικές πολιτικές; Πού θα βρείτε αλλού να σας δίνουν με τέτοιους ευνοϊκούς όρους πετρέλαιο, αφού η Ελλάδα προμηθεύεται το 35% του πετρελαίου από το Ιράν; Που θα βρείτε πίστωση μηνών ή και ενός έτους που σας κάνουν οι Ιρανοί; Με αυτήν την πολιτική ποιοι θα πληρώσουν τη νύφη; Οι Ελληνες εργαζόμενοι και ο ιρανικός λαός και βεβαίως τα τύμπανα του πολέμου θα ενισχύονται και θα δυναμώνουν στην περιοχή. Να, γιατί λέμε ότι ο λαός χρειάζεται να αντισταθεί, να ξεσηκωθεί, προκειμένου να βάλει εμπόδια σε μια τέτοια επικίνδυνη για το λαό και τους εργαζόμενους πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ