ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Τα υποκατάστατα δεν είναι θεραπεία

Πετυχημένη εκδήλωση από το ΕΣΥΝ και το ΠΑΜΕ στο Θεαγένειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης δε λύνεται με την υποκατάσταση - συντήρησή του. Κόντρα στο ειδεχθές σχέδιο κοινωνικού ελέγχου που προωθεί η κυβέρνηση, πρέπει να αντιπαραταχθεί ένα κίνημα που θα παλεύει και θα διεκδικεί ένα ολοκληρωμένο, κεντρικά σχεδιασμένο, δημόσιο δωρεάν σύστημα πρόληψης, θεραπείας μέσω «στεγνών» προγραμμάτων (και μονάδων υποκατάστασης υψηλών προδιαγραφών για συγκεκριμένες μόνο πληθυσμιακές ομάδες) και κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων.

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν μέσα από την εκδήλωση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο Θεαγένειο Νοσοκομείο με θέμα «Χορήγηση υποκατάστατων στα δημόσια νοσοκομεία: Θεραπεία ή συντήρηση του προβλήματος;». Στην εκδήλωση, που έγινε στο αμφιθέατρο του Θεαγένειου Νοσοκομείου, με αφορμή την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας μίας ακόμη μονάδας υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, συμμετείχαν μαζικά εργαζόμενοι του νοσοκομείου, καθηγητές και πλήθος μαθητών από τα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής.

Οι ομιλητές εξέφρασαν την ανησυχία τους και την κατηγορηματική τους αντίθεση στη γενίκευση της υποκατάστασης - συντήρησης του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης. Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Γεωργάκας, ψυχίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ - ΑΡΓΩ, και ο Φαίδωνας Καλοτεράκης, ψυχολόγος - ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕΘΕΑ, αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι η πρόσφατη επέκταση κατά 7.000 των θέσεων υποκατάστασης πανελλαδικά συνιστά ένα «θεραπευτικό θαύμα». Αποκάλυψαν για ακόμη μία φορά ότι η χορήγηση υποκατάστατων δε συνιστά θεραπεία, αλλά συντήρηση της δουλικής σχέσης του ατόμου με την εξαρτητική ουσία. Αμφισβήτησαν επίσης τον ισχυρισμό ότι η εξάρτηση συνιστά μία βιολογική νόσο (μία «αυτοπροκαλούμενη, υποτροπιάζουσα χρόνια νόσο»), ισχυρισμό στον οποίο στηρίζεται η φιλοσοφία των προγραμμάτων υποκατάστασης και ο οποίος δε βασίζεται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο. Οσο για τα φαινόμενα παραβατικότητας ή ακόμη και θανάτων στα πλαίσια των προγραμμάτων υποκατάστασης, διευκρίνισαν ότι τα φαινόμενα αυτά είναι αναμενόμενα, καθώς σχετίζονται τόσο με τις χαμηλές προδιαγραφές αυτών των προγραμμάτων όσο και με την αδυναμία τους να απαντήσουν στο φαινόμενο της πολυτοξικομανίας, της ταυτόχρονης δηλαδή εξάρτησης από περισσότερες από μία ουσίες, που αποτελεί άλλωστε το κύριο μοντέλο συμπεριφοράς της συντριπτικής πλειοψηφίας των εξαρτημένων ατόμων.

Καταστροφική η υποχρηματοδότηση των «στεγνών» προγραμμάτων

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος ΕΣΥΝ Θεσσαλονίκης, Ηλίας Κονδύλης, παρουσίασε στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του ΕΚΤΕΠΝ, που αποδεικνύουν ότι στις συνθήκες βίαιης επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου του λαού, το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες και τραγικότερες διαστάσεις. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 2010, ο αριθμός των ατόμων με προβληματική χρήση και κύρια ουσία κατάχρησης την ηρωίνη στην Ελλάδα ανήλθε σε 22.516 άτομα, αυξημένος κατά 12% σε σχέση με το 2008. Η αύξηση αυτή είναι πολύ πιο έντονη στην ηλικιακή ομάδα 35 - 64 ετών (αύξηση 89% μεταξύ 2010 - 2008), κάτι που, όπως είπε, υποδηλώνει πιθανότατα την αύξηση των υποτροπών ως συνέπεια της ανεργίας, της εργασιακής επισφάλειας και αβεβαιότητας.

Μπροστά στη γενίκευση του φαινομένου της εξάρτησης η κυβέρνηση απαντά με υποχρηματοδότηση και συρρίκνωση των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης και γενίκευση της υποκατάστασης. Ετσι, το 2010, σε σχέση με το 2009, η χρηματοδότηση του 18 ΑΝΩ μειώθηκε κατά 9%, η χρηματοδότηση του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ μειώθηκε κατά 35%, η χρηματοδότηση του προγράμματος ΙΑΝΟΣ του ΨΝΘ μειώθηκε κατά 31% ενώ η χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ κατά 8,5%.

Από την άλλη πλευρά, από το Σεπτέμβρη του 2011, η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πρόγραμμα επέκτασης της χορήγησης υποκατάστατων μέσω της δημιουργίας μονάδων στα δημόσια νοσοκομεία. Ετσι, μέσα σε 2 μήνες, σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας, ο αριθμός των μονάδων χορήγησης υποκατάστατων αυξήθηκε από 3 σε 11 και οι θέσεις χορήγησης συνθετικών οπιοειδών αυξήθηκαν κατά 600.

Πρωτοβουλίες ενάντια στη ναρκω-καταστολή

Ολοκληρώνεται το μαθητικό τουρνουά των Συντονιστικών Αθήνας και Πειραιά με εκδήλωση αύριο, στις 6.30 μ.μ., στο γήπεδο 7χ7 στο σταθμό ΗΣΑΠ Περισσού

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο που αποποινικοποιεί τη χρήση, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, την καλλιέργεια κάνναβης και ιδιωτικοποιεί την πρόληψη, απεξάρτηση, κοινωνική επανένταξη.

Με μεγάλη εκδήλωση κορυφώνεται αύριο το μαθητικό τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργάνωσαν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά. Το τουρνουά ποδοσφαίρου ξεκίνησε στα τέλη του Νοέμβρη, αγκαλιάστηκε από πολλά σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά, πρόβαλε το σύνθημα «Κλώτσα την μπάλα και όχι τη ζωή σου! Οχι σε όλα τα ναρκωτικά!», ανέδειξε τις ανάγκες των μαθητών για άθληση και ελεύθερο χρόνο. Η κορύφωση του τουρνουά συνέπεσε με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά και έτσι οι σχετικές εκδηλώσεις θα αναδείξουν έντονα την επικινδυνότητά τους και την ανάγκη η νεολαία να το αντιπαλέψει.

Σήμερα Σάββατο από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ πραγματοποιούνται οι αγώνες της φάσης των «16». Αύριο Κυριακή, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι οι αγώνες της φάσης των «8». Στη συνέχεια, από τις 12.30 μέχρι τις 2 το μεσημέρι οι ημιτελικοί και στις 5 το απόγευμα ο τελικός.

Αύριο, στις 6.30 το απόγευμα θα γίνει η εκδήλωση λήξης όπου θα απονεμηθούν και τα βραβεία στους συμμετέχοντες. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης συναυλία, χαιρετισμούς εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Τόσο οι αγώνες όσο και η εκδήλωση λήξης θα πραγματοποιηθούν στο γήπεδο 7 επί 7 στο σταθμό ΗΣΑΠ Περισσού.

Στην Πάτρα

«Ούτε σκληρά - ούτε μαλακά. Οχι σε όλα τα ναρκωτικά» διαμηνύουν και οι μαθητές στην Πάτρα. Η Γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πάτρας καταθέτει ψήφισμα στα σχολεία ενάντια στο νομοσχέδιο, το οποίο ήδη έχει υιοθετηθεί από τέσσερα μαθητικά συμβούλια: Από το 3ο και το 5ο Λύκειο Πάτρας, το Γυμνάσιο και Λύκειο Βραχνέικών.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, το Συντονιστικό των μαθητών στην Πάτρα διοργανώνει συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά το Σάββατο 28 Γενάρη στις 7 μ.μ. στην πλ. Γεωργίου και καλεί σε συλλαλητήριο την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Αλλες πρωτοβουλίες

«Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το άθλιο νομοσχέδιο της ναρκω-καταστολής» ζητά το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών που καταθέτει σχετική πρόταση ψηφίσματος προς τα διοικητικά συμβούλια και τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών και σπουδαστικών συλλόγων της χώρας.

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου απαιτεί με ανακοίνωσή του και το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, που δηλώνει ότι «απορρίπτει το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "μαλακά" και "σκληρά". Απορρίπτει την αποσιώπηση των κοινωνικών αιτιών της κρίσης. Απορρίπτει την ανοχή στη χρήση, την αθώωση των ναρκωτικών στη συνείδηση της νεολαίας. Απορρίπτει την "ιατρικοποίηση" του προβλήματος ή την προβολή της δήθεν "ελεύθερης διακίνησης του σώματος"».

Επίσης ψήφισμα ενάντια στο επικίνδυνο νομοσχέδιο έχει καταθέσει το ΔΣ του Σωματείου Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Πάτρας.

Εορταστική εκδήλωση

Ο Σύλλογος Οικογένειας του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «Στροφή» διοργανώνει εορταστική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση των 23 του χρόνων. Η εκδήλωση γίνεται στις 6 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31).

ΚΝΕ
Δράσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Πικετοφορίες και μαζικές εξορμήσεις ενημέρωσης για το νομοσχέδιο «Κώδικας Ναρκωτικών» που κατέθεσε η κυβέρνηση και προωθεί τη νομιμοποίηση της χρήσης, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και την παράδοση της πρόληψης, της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης στα χέρια των ιδιωτών, προγραμματίζει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Οι πικετοφορίες γίνονται σήμερα Σάββατο:

  • Στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη.
  • Στις 12 το μεσημέρι στην Αγία Βαρβάρα της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη.
  • Στις 12 το μεσημέρι στις Σέρρες.

Επίσης, οι ΟΒ της ΚΝΕ στην Πτολεμαΐδα δίνουν σήμερα συνέντευξη Τύπου, στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του ΚΚΕ, με θέμα τις εξελίξεις από τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ