ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Kανένα παιδί νηστικό, κανένα παιδί αμόρφωτο

Τα κρούσματα υποσιτισμού δέκα τουλάχιστον παιδιών ηλικίας 6-12 χρόνων, που παρουσιάστηκαν στο 54ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την προβληματική κατάσταση στη θέρμανση του σχολικού κτιρίου είναι ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η καπιταλιστική κρίση βιώνεται με αφόρητο τρόπο από τις λαϊκές οικογένειες. Το συγκεκριμένο σχολείο είναι από αυτά που η πλειοψηφία των μαθητών ανήκει σε οικογένειες μεταναστών. Χτες μετά από παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής Ανω Πόλης και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο δήμος έδωσε εντολή να εξασφαλιστεί η προμήθεια πετρελαίου (τέλειωνε χτες) ώστε να μη μείνουν χωρίς θέρμανση τα παιδιά. Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα υποσιτισμού που στο συγκεκριμένο σχολείο αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, ο δήμος αντί να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παροχή δωρεάν πρωινού σε όλα τα παιδιά, ζήτησε λίστα για τον αριθμό των παιδιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ώστε να στέλνει κολατσιό. Πρακτική που οδηγεί στο στιγματισμό τους.

Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή Ανω Πόλης σημειώνει ότι ο υποσιτισμός παιδιών είναι ο ορισμός της σύγχρονης βαρβαρότητας και προσθέτει: «Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την κατάσταση που ζούμε. Κανένας από εμάς δεν επέλεξε να είναι άνεργος, ανασφάλιστος, εργαζόμενος με το "κομμάτι". Κανένα από τα παιδιά μας δεν πάει στο σχολείο νηστικό επειδή ...θέλει να αδυνατίσει για κομψότητα».

«Δεν ντρεπόμαστε για την κατάσταση», επισημαίνει η Λαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι αυτοί που πρέπει να ντρέπονται είναι αυτοί που «"πτωχεύουν συντεταγμένα" το λαό για χάρη της κερδοφορίας μονοπωλιακών ομίλων». Καλεί δε σε «οργάνωση σε κάθε τάξη, σχολείο, γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς! Ολοι στα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές της γειτονιάς».

Και καταλήγει: «Μαζί, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, εργαζόμενοι να απαιτήσουμε:

  • Ούτε ευρώ από τη λαϊκή οικογένεια για θέρμανση στα σχολεία. Αμεση χρηματοδότηση των αναγκών των σχολείων.
  • Δωρεάν διατροφή στο σχολείο με ευθύνη του κράτους για τους μαθητές, αλλά και τους ανήμπορους, τους ανέργους.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα κυλικεία.
  • Δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
  • Ειδική μέριμνα για τα παιδιά των ανέργων».
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΟΧΙ στο νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο στους αναπληρωτές!

Ανακοίνωση - καταγγελία της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

«Εφαρμόζουν το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο και στους αναπληρωτές» καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και καλεί «να σημάνει συναγερμός». Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία απευθύνεται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και τονίζει: «Από 1/11/2011 εφαρμόζουν το νέο μισθολόγιο και σε εσάς. Σας εισάγουν όλους στο ΣΤ' βαθμό (1.092 ευρώ μεικτά)! Δηλαδή, ο μισθός ενός αναπληρωτή πλήρους ωραρίου κατρακυλάει από 1.150 ευρώ στα 853 ευρώ καθαρά»!

Η εξέλιξη αυτή ήρθε, σημειώνει το ΠΑΜΕ, σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι οι αναπληρωτές δεν έχουν σταθερή εργασία, προσλαμβάνονται όποτε να 'ναι και γυρνούν όλη την Ελλάδα, δουλεύουν με 9 μορφές ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση (και έπονται κι άλλες), δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους (κατατάχθηκαν όλοι στο ΜΚ 18), αμείβονταν ούτως ή άλλως με ψίχουλα...

Το ΠΑΜΕ καλεί να μη γίνει αποδεκτή η άγρια περικοπή του μισθού, οι αμοιβές πείνας, υπογραμμίζοντας προς τους αναπληρωτές: «Να οργανωθείτε, να συσπειρωθείτε στις Επιτροπές Αγώνα Ωρομισθίων - Αναπληρωτών, στο ΠΑΜΕ και να παλέψετε. Μέσα από συλλογικές αποφάσεις να μη δεχτείτε καμιά βλαπτική μεταβολή στα δικαιώματά σας. Καλούμε σωματεία να αναλάβουν πρωτοβουλίες (συσκέψεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις)».

Επίσης, τονίζει: «Πρέπει να δώσουν λογαριασμό οι πλειοψηφίες των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ που έβαλαν πλάτη στην καθιέρωση και διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση. Οι δυνάμεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ αποδέχτηκαν την ανάγκη ύπαρξης προϋπηρεσίας ως προϋπόθεση για το μόνιμο διορισμό, αποδέχτηκαν το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, τους πίνακες του 60%-40%, λοιδορούν τη θέση του ΠΑΜΕ για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στήριξαν τη λογική "πρώτα συμβασιούχος και μετά μόνιμος"».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών απαιτεί:

  • Καμιά μείωση μισθού! Να ανακληθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την κατάταξή τους στο ΜΚ 18. Να αναγνωριστεί όλη η προϋπηρεσία τους.
  • ΟΧΙ στο νέο μισθολόγιο. 2.000 ευρώ (μεικτά) στο νεοδιόριστο εκπαιδευτικό.
  • Πλήρη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις!
Για την κατάργηση της Θεατρικής Αγωγής στα σχολεία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Αναστάτωση έχει δημιουργήσει σε εκατοντάδες θεατρολόγους που εργάζονταν σε σχολεία η κατάργηση του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής, όπως φαίνεται από τα πιλοτικά αναλυτικά προγράμματα που είτε εφαρμόζονται είτε εξαγγέλλονται. Πρόκειται για εξέλιξη συνδεδεμένη με το νέο σχολείο που φέρνει η κυβέρνηση και που δεν αφορά μόνο τους θεατρολόγους, οι οποίοι κινδυνεύουν να απολυθούν, αλλά το σύνολο των εκπαιδευτικών και κάθε λαϊκή οικογένεια. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι το «νέο σχολείο» και η επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού προχωράει χέρι - χέρι με τις απολύσεις, την ανατροπή εργασιακών σχέσεων.

Για την κατάργηση της Θεατρικής Αγωγής στα σχολεία και τις συνέπειές της κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ: Γιάννης Πρωτούλης, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Ζιώγας, Κώστας Καζάκος, Νίκος Καραθανασόπουλος και Αντώνης Σκυλλάκος, που ρωτούν την υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει για να μην καταργηθεί το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής, να μην απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός και να μην μπει κανείς σε εφεδρεία, αλλά όλοι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί να μονιμοποιηθούν, όλοι οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν οργανική θέση.

Στο κείμενο της Ερώτησής τους, οι βουλευτές επισημαίνουν:

«Ενα από τα μέτρα που συνοδεύουν την υλοποίηση του νέου σχολείου είναι και η αλλαγή του αναλυτικού προγράμματος, η κατάργηση μαθημάτων που υπήρχαν μέχρι τώρα. Ενα από τα μαθήματα αυτά είναι και το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής, που καταργείται πλέον στα πιλοτικά Δημοτικά Σχολεία. Το μάθημα του Θεάτρου δε θα ενταχθεί στα πιλοτικά Γυμνάσια, ενώ έχει ήδη καταργηθεί από τον Σεπτέμβρη του 2011 το μάθημα Στοιχεία Θεατρολογίας στο Νέο Λύκειο.

Η επιχειρούμενη κατάργηση της Θεατρικής Αγωγής, αλλά και άλλων μαθημάτων από το σχολείο σπρώχνει στον καιάδα της ανεργίας χιλιάδες εκπαιδευτικούς, συμβασιούχους και μόνιμους.

Αναγκαίο υπόβαθρο για την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικής εκπαίδευσης είναι η οικοδόμηση γερών θεμελίων γενικής παιδείας και η συστηματική καλλιέργεια της αισθητικής αγωγής όλων των νέων από τη σχολική ηλικία. Αυτή θα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της γενικής μόρφωσης μέσα από το συνολικό περιεχόμενο και τη λειτουργία μιας δωδεκάχρονης γενικής εκπαίδευσης (ενιαίο βασικό δωδεκάχρονο σχολείο) με τη συμβολή και των μαθημάτων καλλιτεχνικής παιδείας.

Κάτι τέτοιο δεν το θέλει, ούτε το επιδιώκει το "νέο σχολείο". Τα νέα φανταχτερά "πιλοτικά προγράμματα σπουδών" για την καλλιτεχνική παιδεία στο σημερινό σχολείο αποτελούν τυχαίες και ασυνάρτητες συγκολλήσεις για εκγύμναση των μαθητών σε στοιχειώδεις δεξιότητες, που ακυρώνουν την όποια συμβολή είχαν τα καλλιτεχνικά μαθήματα στην ολόπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων.

Κάθε μαθητής της γενικής εκπαίδευσης που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με οποιοδήποτε συγκεκριμένο είδος τέχνης, θα μπορεί με την παρακίνηση και τη συνεργασία του σχολείου του να φοιτήσει σε δημόσια κέντρα καλλιτεχνικής παιδείας, που θα δημιουργηθούν σε επίπεδο δήμων, καλύπτοντας μια ομάδα σχολείων και τα οποία θα παρέχουν δωρεάν τις απογευματινές ώρες καλλιτεχνική εκπαίδευση (μουσικά όργανα, εικαστικά, θέατρο, κινηματογράφο, χορό, γραφιστική κ.λπ.).

Σε αυτό το πλαίσιο, όχι μόνο πρέπει να μονιμοποιηθούν άμεσα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και οι θεατρολόγοι αλλά να γίνουν επιπλέον προσλήψεις με κατοχυρωμένο το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ