ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Απόφαση - καταπέλτης για τις συνθήκες εργασίας

Οι συνθήκες του «ατυχήματος» που έγινε τον Οκτώβρη του 2010 επιβεβαιώνουν τους κινδύνους που διατρέχει καθημερινά η ζωή των εργατών

Η εικόνα είναι λίγη ώρα μετά το ατύχημα τον Οκτώβρη του 2010 στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας»

Eurokinissi

Η εικόνα είναι λίγη ώρα μετά το ατύχημα τον Οκτώβρη του 2010 στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας»
Το δίκαιο χαρακτήρα των απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και τους κινδύνους που διατρέχουν καθημερινά οι εργάτες μέσα στους τόπους δουλειάς επιβεβαιώνει η απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (151/2012) σχετικά με το «ατύχημα» που σημειώθηκε στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου στις 13/10/2010. Το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του 54χρονου Γιώργου Τσακαράκη και το βαρύ τραυματισμό του 35χρονου Πάρη Ιμανούμ, που βγήκε από το χαλυβουργείο με όλο του το κορμί καμένο και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να χρειάζεται ιατρικές επεμβάσεις. Στο κείμενο της απόφασης περιγράφονται οι συνθήκες μέσα στις οποίες έγινε το «ατύχημα», αναδεικνύοντας τους κινδύνους που διατρέχει η ασφάλεια των εργατών στους τόπους δουλειάς καθώς τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας συγκαταλέγονται - όπως μαρτυρά η πείρα της εργατικής τάξης - στις ...«δαπάνες» που κόβονται για να προστατευθεί η «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων.

Λειτουργία χωρίς μέτρα ασφαλείας

Σύμφωνα με την απόφαση, υπαίτιοι για το «ατύχημα» θεωρούνται οι εκπρόσωποι της εταιρείας (από αμέλειά τους) και επιδικάζεται αποζημίωση στα θύματα.

Οπως αναφέρει η απόφαση, το «ατύχημα» έγινε ενώ ο γερανός μετέφερε από το φούρνο προς το μηχάνημα χύτευσης κάδο με 65 τόνους λιωμένου σιδήρου (θερμοκρασίας 1.600 βαθμών Κελσίου) σε ύψος περίπου 7 μέτρων και έσπασε το αριστερό συρματόσκοινο. Ο κάδος πήρε απότομα μεγάλη κλίση και στη συνέχεια έσπασε και το δεύτερο συρματόσχοινο του κάδου, με αποτέλεσμα την πλήρη ανατροπή του και το άδειασμα των 65 τόνων. Μετά ακολούθησε έκρηξη με ωστικό κύμα και εκδηλώθηκε φωτιά! Και από την υψηλή θερμοκρασία, σημειώνει η απόφαση, κάηκε οποιοδήποτε εύφλεκτο υλικό σε ακτίνα 30 μέτρων γύρω από τον πεσμένο κάδο!!!

Οπως τονίζει στη συνέχεια, οι δύο εργάτες βρίσκονταν σε απόσταση 7-8 μέτρων και ο 35χρονος προκειμένου να διασωθεί κινήθηκε προς την πύλη εξόδου, αλλά δεν μπόρεσε καθώς υπήρχαν τσουβάλια με άμμο και παλέτες με υλικά που εμπόδιζαν. Ετσι υποχρεώθηκε να κινηθεί στο χώρο πίσω από τη σκάφη συρόμενος στο έδαφος καθώς δεν υπήρχε φυσικό φως ούτε φωτισμός ασφαλείας.

Αναφερόμενη στη συνέχεια η απόφαση στα αίτια του ατυχήματος επισημαίνει ξεκάθαρα ότι αποδείχθηκε: «Στις ράγες κίνησης της γερανογέφυρας υπήρχαν ανωμαλίες και κενά στις ενώσεις των ραγών, που επέφεραν άνιση κατανομή του βάρους στα δύο βαρούλκα, πράγμα που επιβάρυνε κατά πολύ την αντοχή του συρματόσχοινου. Επίσης η μεγάλη θερμική καταπόνηση του συρματόσχοινου από τη θερμότητα του τηγμένου μετάλλου συνετέλεσε στη θραύση του τελευταίου».

Δε γινόταν έλεγχος

Καταπέλτης είναι στη συνέχεια για την εταιρεία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «αποδείχθηκε ότι η πρώτη εναγομένη δεν είχε μεριμνήσει για τον έλεγχο και την ορθή συντήρηση της γερανογέφυρας ώστε να ελεγχθούν τυχόν φθορές στο συρματόσχοινο και να επισκευασθούν οι ανωμαλίες στις ράγες για να εξασφαλισθεί η σταθερότητά της. Εξάλλου στο "βιβλίο συμβάντων μηχανολογικής συντήρησης χαλυβουργείου" δεν υπάρχει καταγραφή που να δηλώνει ότι η εναγόμενη είχε προβεί σε κάποια ενέργεια, ούτε βεβαιώνεται ο τακτικός έλεγχος του συρματόσχοινου, λαμβάνοντας υπόψη και τις υψηλές θερμικές καταπονήσεις».


ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Διαδήλωσαν ενάντια στις ατομικές συμβάσεις και τα μεροκάματα πείνας

Στο πλευρό τους βρέθηκαν απεργοί της «Ελληνικής Χαλυβουργίας»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
«

Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», τα συνθήματα αυτά αντηχούσαν χτες το μεσημέρι στο λιμάνι του Πειραιά. Τα βροντοφώναζαν οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, κατά τη διάρκεια μαζική τους διαδήλωσης μπροστά από το υπουργείο Ναυτιλίας, δίνοντας το στίγμα της απόφασής τους να υπερασπίσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους, τα δικαιώματά τους, από την επίθεση που έχουν εξαπολύσει εργοδότες και συγκυβέρνηση, επιδιώκοντας να επιβάλουν ατομικές συμβάσεις πείνας.

Ταυτόχρονα, απαιτούν μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, τη χωροθέτηση και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης, το άνοιγμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την επαναφορά τους μαζί με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στον κρατικό έλεγχο. Ενώ στο διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει μέσα από γενικές συνελεύσεις διεκδικούν την ανάπτυξη συνολικά της ναυπηγικής βιομηχανίας προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι για την κερδοφορία των εφοπλιστών και των μονοπωλιακών ομίλων.

Οι εργαζόμενοι της Ζώνης στα πλαίσια παύσης εργασιών που κήρυξαν τα ταξικά τους συνδικάτα συγκεντρώθηκαν στις 2 το μεσημέρι μπροστά στις δεξαμενές της Ακτής Βασιλειάδη. Από εκεί με μαχητική πορεία έφτασαν στο υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο ήταν ζωσμένο μέσα και έξω από δυνάμεις καταστολής.


Στο πλευρό των εργατών της Ζώνης βρέθηκαν και απεργοί χαλυβουργοί που είχαν το δικό τους μαζικό μπλοκ στη διαδήλωση με προμετωπίδα το πανό τους που ανέγραφε: «Οργάνωση, ενότητα, λαϊκή συμμαχία. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία». Ενώ ο πρόεδρος του σωματείου τους Γ. Σιφωνιός χαιρετίζοντας τη κινητοποίηση εκεί μπροστά στο υπουργείο ξεκαθάρισε ότι «δεν κάνουμε πίσω από όσα έχουμε κατακτήσει. Θα μας βρίσκουν συνεχώς κάθε μέρα στο δρόμο του αγώνα. Θα τελειώσουμε τον αγώνα μας μόνο αν είναι νικηφόρος. `Η αυτοί ή εμείς». Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Νίκος Ξουράφης από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ο οποίος σημείωσε ότι στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει ενάντια στην εργατική τάξη οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, η απάντηση είναι: «οργάνωση στους τόπους δουλειάς, μαζικοποίηση των συνδικάτων, αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, να ανάψει παντού η φωτιά της χαλυβουργίας».

Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αδ. Γεωργιάδη, τον οποίο, όπως ενημέρωσε τους εργαζόμενους αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης, «το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η θέση των εργοδοτών για τη μείωση του μεροκάματου. Ο σχεδιασμός τους είναι να δουλεύουμε τσάμπα». Ο υφυπουργός τους κάλεσε σε νέα συνάντηση αύριο Παρασκευή στις 5 το απόγευμα, ενώ ανέφερε ότι θα γίνει διυπουργική την ερχόμενη βδομάδα με θέμα τη Ζώνη.

«Εμείς, συνέχισε ο συνδικαλιστής, απαντάμε με την παραπέρα οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης μας. Να γίνει όλη η Ελλάδα μία χαλυβουργία». Το αγωνιστικό πρόγραμμα που έχουν καθορίσει οι εργάτες της Ζώνης είναι συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση των χαλυβουργών στην Ομόνοια, συνέχιση των καθημερινών συγκεντρώσεων στην κεντρική πύλη της Ζώνης στο Πέραμα, 24ωρη απεργία στις 9 Φλεβάρη και έπεται συνέχεια.


Σήμερα νέα διαδήλωση στην Αθήνα

Στις 11 π.μ. στην Ομόνοια

Σε νέα κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας με συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη, στις 11 το πρωί στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, προχωρούν οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο. Με τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη σωματείων, συλλόγων, φορέων, εργαζόμενων, νέων, γυναικών κ.ά. οι απεργοί χαλυβουργοί, που βρίσκονται σήμερα στην 95η ημέρα απεργίας, συνεχίζουν τον παλικαρίσιο αγώνα. Απαιτούν από την εργοδοσία την ανάκληση των 65 απολύσεων και να πάρει πίσω κάθε αντεργατική αξίωση για εκ περιτροπής εργασία με μειώσεις μισθών. Την ίδια στιγμή καλούν όλη την εργατική τάξη σε πανεργατικό ξεσηκωμό ενάντια στη σφοδρή επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία επιδιώκοντας την εξαθλίωσή τους με τη στήριξη της πολιτικής του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ