ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «INTRACOM DEFENSE»
Σήμερα αποφασίζουν για τη συνέχιση του αγώνα

Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Σε νέα Γενική Συνέλευση προχωρούν σήμερα, στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.), οι εργαζόμενοι στην «Intracom Defense», ενώ χτες ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 48ωρη απεργία τους. Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση διανύουν την τρίτη βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να επιβάλει την εκ περιτροπής 4ήμερη εργασία.

Κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, η εργοδοσία κατέφυγε σε έναν ψευτοελιγμό που σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει την προσπάθειά της για χτύπημα στη σταθερή εργασία και τις Συλλογικές Συμβάσεις. Συγκεκριμένα, ζητά από τους εργαζόμενους να δεχτούν την εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή τη μείωση των μισθών τους, να χάσουν ασφαλιστικά δικαιώματα, με «αντάλλαγμα» διατακτικές αγορών (δηλαδή, κάτι ψίχουλα με τη μορφή κουπονιών) σε μηνιαία βάση, τη διατήρηση του ομαδικού ασφαλιστηρίου και για ακόμα μια σεζόν το επίδομα του βρεφονηπιακού σταθμού (θα επανεξεταστεί το καλοκαίρι). Σε διαφορετική περίπτωση η εργοδοσία δήλωσε ότι «θα αγριέψει»...

Αξιους συνεργάτες η εργοδοσία έχει τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, αφού ήδη από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση οι εκλεγμένοι της ΠΑΣΚΕ κάλεσαν ευθέως τους εργαζόμενους να σταματήσουν την απεργία και να ανοίξουν διάλογο με την εργοδοσία, ανέτρεψαν μαζί με ένα συνδικαλιστή της «Γένοβα» απόφαση του ΔΣ του σωματείου για Γενική Συνέλευση σε όλο τον όμιλο με πρόταση για απεργία, προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα για λογαριασμό της εργοδοσίας, δηλαδή τον αγωνιστικό συντονισμό των εργαζομένων σε όλο τον όμιλο.

Η «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» σήμερα στη Γενική Συνέλευση θα καταθέσει πρόταση για κλιμάκωση του αγώνα με νέα τριήμερη απεργία και καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τις ΣΣΕ, τη σταθερή και πλήρη εργασία, το 8ωρο. Η όποια υποχώρηση θα ανοίξει το δρόμο στην εργοδοσία για να επιτεθεί με μεγαλύτερη σφοδρότητα το επόμενο διάστημα εκ νέου σε ό,τι θα έχει απομείνει από δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων προκειμένου να επιτύχει το βασικό της στόχο, τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης για να θωρακίσει την κερδοφορία της.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Λουκέτο» στη ΦΙΛΚΕΡΑΜ

Αλλοι 220 εργάτες στην ανεργία

Στην ανεργία οδηγούνται οι 220 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΦΙΛΚΕΡΑΜ - ΤΖΟΝΣΟΝ στη Θεσσαλονίκη, μετά το κλείσιμο της επιχείρησης. Οι εργάτες απολύθηκαν χωρίς να πάρουν ούτε ευρώ αποζημίωση, αλλά ούτε και τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η επιχείρηση από τον Απρίλη του 2011. Θα πρέπει να περιμένουν τη χρονοβόρα διαδικασία των πλειστηριασμών για να πάρουν - αν πάρουν - μετά από χρόνια, μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται. Την ίδια ώρα ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κ. Φιλίππου, εξακολουθεί να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και να κερδίζει από την εκμετάλλευση άλλων εργατών.

«Αυτός είναι ο καπιταλισμός και αυτό είναι το μέλλον που υπόσχεται για τους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο της κοινωνίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Καλεί τους απολυμένους της ΦΙΛΚΕΡΑΜ να βγάλουν συμπεράσματα «για το βρώμικο ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (πλειοψηφίες ΓΣΕΕ, ΕΚΘ και Σωματείου) που όλα αυτά τα χρόνια, δεν αντιδρούσαν ουσιαστικά σε απολύσεις λέγοντας ότι θα σωθούν οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας, τους έσπερναν αυταπάτες για να περιμένουν λύσεις από κοινωνικούς διαλόγους με υπουργούς και κυβερνητικούς βουλευτές, τους καλούσαν να ψηφίσουν τα κόμματα που σήμερα τους σφαγιάζουν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.), τους παραμύθιαζαν για τον παράδεισο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΥΡΙΖΑ, Κουβέλης κ.λ.π.). Να καταλάβουν ότι απέναντι στο ζοφερό μέλλον που συνδιαμορφώνουν όλοι αυτοί, επιβάλλεται η αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός ισχυρού, ενιαίου ταξικού κινήματος, μιας συμμαχίας εργατών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, φοιτητών και σπουδαστών, των γυναικών της λαϊκής οικογένειας που θα διεκδικήσει διέξοδο σε άλλη κατεύθυνση όπου κουμάντο στην κοινωνία θα κάνουν οι παραγωγοί του πλούτου, δηλαδή οι εργαζόμενοι».

«Οι απολυμένοι της ΦΙΛΚΕΡΑΜ έχουν μια επιλογή. Να στραφούν αποφασιστικά στο ΠΑΜΕ. Να οργανωθούν στις Επιτροπές Ανέργων του ΠΑΜΕ και στις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές. Να συμμετέχουν οργανωμένα σε κάθε κινητοποίηση που καλεί η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ είτε κεντρικά, είτε στις γειτονιές (ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΟΑΕΔ, Εφορίες κ.λ.π.).

Οι άνεργοι από τη ΦΙΛΚΕΡΑΜ να δώσουν τη δική τους απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, με τη μαζική συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία της 9 Φλεβάρη, που πρότεινε το ΠΑΜΕ, για τα νέα μέτρα - σφαγείο της συγκυβέρνησης και για προστασία των ανέργων».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Ολοι οι λιθογράφοι στις αρχαιρεσίες

«Μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης» καλεί τους λιθογράφους να στείλουν με τη μαζική συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες του συνδικάτου η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Οι αρχαιρεσίες πραγματοποιούνται από τις 6 μέχρι τις 17 Φλεβάρη και απαραίτητα έγγραφα για την ψηφοφορία είναι η αστυνομική ταυτότητα (ή διαβατήριο) και το βιβλιάριο ασθενείας. Αναλυτικά, το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών έχει ως εξής:

Δευτέρα 6 Φλεβάρη: Θήβα - Μόρνος (11 π.μ. - 11.30 μ.μ.). Τρίτη 7 Φλεβάρη: Μεσόγεια (8 π.μ. - 4 μ.μ.). Τετάρτη 8 Φλεβάρη: Μεσόγεια (07.30 π.μ. - 3.30 μ.μ.) και Αγ. Ανάργυροι (1 μ.μ. - 6.30 μ.μ.). Πέμπτη 9 Φλεβάρη: Μεσόγεια (07.30 π.μ. - 3.30 μ.μ.). Παρασκευή 10 Φλεβάρη: Μεσόγεια (07.30 π.μ. - 11.30 μ.μ.). Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Φλεβάρη: Σωματείο (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος, 9 π.μ. - 5 μ.μ.). Από Δευτέρα 13 Φλεβάρη μέχρι και Παρασκευή 17 Φλεβάρη: Σωματείο (11 π.μ. - 7 μ.μ.).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «ΝΟΒΟΤΕΛ»
Απεργούν αύριο και μεθαύριο

Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας ξεκίνησαν χτες οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ολύμπικ Ρουαγιάλ» για τα δεδουλευμένα τους

Με δύο νέες 24ωρες απεργίες, αύριο Παρασκευή, 3 Φλεβάρη, και το Σάββατο 4 Φλεβάρη, συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» απαιτώντας να ανακληθεί η πρόσφατη απόλυση συναδέλφου τους και στέλνουν ταυτόχρονα σαφές μήνυμα στην εργοδοσία ότι δε θα επιτρέψουν καμία απόλυση εργαζομένου στο ξενοδοχείο. Την προηγούμενη Παρασκευή οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν με επιτυχία 24ωρη απεργία και τη Δευτέρα στάση εργασίας και παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στην εργοδοσία μαζί με συνδικαλιστές και εργαζόμενους άλλων σωματείων του κλάδου.

Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας (καθημερινά 1 μ.μ. - 5 μ.μ.) άρχισαν από χτες οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ολύμπικ Ρουαγιάλ» διεκδικώντας τα δεδουλευμένα δυο μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία. Η κινητοποίηση των εργαζομένων θα σταματήσει όταν εξοφληθούν τα δεδουλευμένα.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Την Κυριακή η συγκέντρωση στο «Ιμπέριαλ»

Ανοιχτή συγκέντρωση εργαζομένων του κλάδου την Κυριακή 5 Φλεβάρη στις 10 π.μ., στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» για την οργάνωση, το συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα τους με απεργία στις αρχές του Φλεβάρη οργανώνουν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου στην Αθήνα. Συγκεκριμένα στη σύσκεψη καλούν: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δ. Αττικής, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Ιδ. Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Σωματείο Εργαζομένων στα «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ», Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «Πράκτικερ», Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «ΛΙΝΤΛ» Ν. Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση «Κωνσταντακάτος», Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων «Σκλαβενίτης», Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων «Market In», Επιτροπή Ανέργων Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

COCA - COLA
Νέες απεργίες από σήμερα

Με 48ωρες απεργίες κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της COCA COLA στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ανάκληση των απολύσεων, προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν από τις «οικειοθελείς» αποχωρήσεις και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων COCA COLA 3Ε Θεσσαλονίκης προκήρυξε δύο 48ωρες απεργίες για σήμερα Πέμπτη 2 και αύριο Παρασκευή 3 Φλεβάρη καθώς και την Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10 Φλεβάρη.

Το Συνδικάτο Πωλητών - Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και τυποποιημένων Τροφίμων Βόρειας Ελλάδας προκήρυξε 48ωρη απεργία στις 6 και 7 Φλεβάρη στο εργοστάσιο της COCA COLA στη Θεσσαλονίκη και 4ωρες στάσεις εργασίας σε όλα τα εργοστάσια του κλάδου. Επίσης, προκήρυξε 24ωρη απεργία σε όλα τα εργοστάσια του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα για την Πέμπτη 9 Φλεβάρη.

Τη Δευτέρα, 6 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πλατιά σύσκεψη για τη συγκρότηση της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού και τα ξενοδοχεία. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών της Αθήνας (Κάνιγγος 27).

Εκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλεί, σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, η Διοίκηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην νέα, σφοδρή αντεργατική επίθεση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ΛΑ.Ο.Σ., η οποία -όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συνδικάτου- «σε συνεργασία με την τρόικα και ικανοποιώντας τις όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις και ανάγκες του κεφαλαίου, γενικεύει και κλιμακώνει τον καθολικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει ενάντια στις εργατικές οικογένειες, στα πλατιά λαϊκά στρώματα για να τσακίσει ό,τι εργατικό δικαίωμα απέμεινε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ