ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Απεργιακή κινητοποίηση στον όμιλο Σαράντη

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις καλεί τους εργαζόμενους του ομίλου Σαράντη η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών
Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις καλεί τους εργαζόμενους του ομίλου Σαράντη η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών
Κάλεσμα στους εργαζόμενους των γαλακτοβιομηχανιών ΟΛΥΜΠΟΣ, ΤΥΡΑΣ και ΡΟΔΟΠΗ (του ομίλου Σαράντη) να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση που θα κηρύξει το επερχόμενο διάστημα στα εργοστάσια του ομίλου η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και τα αντίστοιχα Συνδικάτα Λάρισας, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, απευθύνει με σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία. Η απεργία πραγματοποιείται, όπως τονίζεται, ενάντια στην επιχείρηση των εργοδοτών να καταργήσουν τις κλαδικές συμβάσεις και το 8ωρο - πενθήμερο.

«Δεν αναγνωρίζουμε», σημειώνει η Ομοσπονδία, «τις "ενώσεις προσώπων" που έστησαν οι εργοδότες με το πιστόλι στον κρόταφο με απίστευτη και απροκάλυπτη εργοδοτική παρέμβαση που προσβάλλει ακόμα και την αξιοπρέπεια των εργαζόμενων. Η εργοδοσία του ομίλου υπόγραψε μ' αυτές τις ψευτοενώσεις την καρατόμηση των μισθών μας. Με βάση τα στοιχεία που πλέον αποκαλύφθηκαν η μείωση ξεκινάει από 16% και φτάνει έως και 45%. Αυτές οι ενέργειες που καταστρέφουν τη ζωή μας δε μπορεί να μένουν αναπάντητες. Δε θα σκύψουμε το κεφάλι σ' αυτή την απροκάλυπτη επίθεση». Και τονίζει:

  • Καμιά μείωση στους μισθούς, δώρα, άδειες, αλλά και αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό για το 2010-2011-2012.
  • Καμιά αλλαγή στο σταθερό χρόνο απασχόλησης (8ωρο, πενθήμερο).
  • Δε θα δεχθούμε καμιά απόλυση.
  • Απαιτούμε προσλήψεις νέου προσωπικού για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για να μειωθεί η ανεργία στη χώρα μας.

Η Ομοσπονδία, καταλήγει: «Σ' αυτόν τον αγώνα θέλουμε τη συμπαράσταση και την κατανόηση των κτηνοτρόφων, των ιδιοκτητών φορτηγών και των αντιπροσώπων που συνεργάζονται με τα παραπάνω εργοστάσια καθώς και των καταναλωτών που και αυτοί υποφέρουν από την απληστία των παραπάνω εργοδοτών. Ο αγώνας αυτός πρέπει να αγκαλιαστεί από όλο τον κλάδο των τροφίμων - γάλακτος - ποτών, γιατί οι συγκεκριμένοι βιομήχανοι είναι επικεφαλής των αντίστοιχων βιομηχάνων του κλάδου για να περάσουν με συνοπτικές διαδικασίες τα νέα μέτρα που προωθούνται από την τρόικα και την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.) για να υλοποιηθούν γρήγορα σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και παραπέρα».

ΟΤΕ
Τώρα έρχεται και το σπαστό ωράριο

Νέα επίθεση στα δικαιώματά τους δέχονται οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ καθώς από προχτές με απόφαση του εκτελεστικού διευθυντή εφαρμόζεται σε όλα τα καταστήματα του ΟΤΕ το σπαστό ωράριο εργασίας. Με ανακοίνωσή της η παράταξη της ΕΣΚ - ΟΤΕ καταγγέλλει την επίθεση της διοίκησης και καλεί τους εργαζόμενους σε οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς για να μην εφαρμοστεί το σπαστό ωράριο, αλλά και κάθε μέτρο του ΟΤΕ που αφαιρεί δικαιώματα.

Η νέα εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της επιθετικότητας της διοίκησης του Οργανισμού στο πλαίσιο της «αναδιοργάνωσης» για πιο ανταγωνιστικό και κερδοφόρο ΟΤΕ που εκφράζεται με το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είναι αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλει και η ΕΣΚ - ΟΤΕ, της παρελκυστικής τακτικής του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού όπως αυτός εκφράζεται, στην προκειμένη περίπτωση από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων στον ΟΤΕ, που καλλιεργεί τον εφησυχασμό και την αδράνεια, δημιουργεί συγχύσεις και στοχεύει στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, σε πλήρη σύμπλευση με τις αντίστοιχες δυνάμεις στην ΟΜΕ - ΟΤΕ. Δεν έχει στεγνώσει, άλλωστε, ακόμα το μελάνι στην κατάπτυστη σύμβαση που υπέγραψε η ΟΜΕ - ΟΤΕ με την οποία προβλέπεται μείωση των μισθών των εργαζομένων 11% μεσοσταθμικά για τα επόμενα τρία χρόνια. Οταν λήξει η σύμβαση, οι μισθοί των εργαζομένων το 2013 θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2009.

Η «ΕΣΚ - ΟΤΕ», σημειώνεται στην ανακοίνωση της παράταξης, «έχει επιβεβαιωθεί πλήρως στις θέσεις της, τις εκτιμήσεις της για την πορεία των εξελίξεων, για τους σχεδιασμούς εργοδοσίας, κεφαλαίου γενικότερα. Είναι μονόδρομος η συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις, την ΕΣΚ - ΟΤΕ, το ΣΕΤΗΠ, η πάλη με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, ο συντονισμός, η κοινή δράση με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου τηλεπικοινωνιών και στους άλλους κλάδους που τσακίζουν ό,τι έχει απομείνει από δικαιώματα - κατακτήσεις. Αυτή είναι η ενιαία απάντησή μας στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου».

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΠΑΜΒΩΤΙΣ»
Εντατικοποίηση και απληρωσιά

Παρέμβαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων

Συνθήκες «γαλέρας» για 90 περίπου εργαζόμενους επιβάλλει η εργοδοσία της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Παμβώτις» στα Γιάννενα. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και δυο μήνες (Δεκέμβρης - Γενάρης), τους οφείλεται ακόμη επίδομα αδείας, υπερωρίες, δουλεύουν μέχρι τις 10 το βράδυ ακόμη και Κυριακές. Επιδιώκει να απολύσει εργαζόμενη μητέρα με ανήλικο παιδί η οποία προχώρησε σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα της. Με την απλήρωτη εργασία και την εκμετάλλευση των εργαζομένων η εργοδοσία «Παμβώτις» αυγατίζει τα κέρδη της, συγκεντρώνει χρήμα για να ανοίξει νέο κατάστημα στα 6 που διατηρεί την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι γυρνούν στα σπίτια τους με άδειες τσέπες και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Για να υλοποιεί τις άθλιες αυτές αντεργατικές πρακτικές καταφεύγει στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς.

Τα παραπάνω καταγγέλθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων που προχώρησε παράλληλα σε άμεση κινητοποίηση στα δυο κεντρικά καταστήματα στην Μιχαήλ Αγγέλου και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μοιράστηκε η ανακοίνωση στη γειτονιά, σε περαστικούς και διερχόμενους οδηγούς που εξέφραζαν την οργή τους και αγανάκτησή τους για τις συνθήκες «κάτεργο» από την εργοδοσίας των «Παμβώτις». Εγινε γνωστό και καταδείχθηκε με μεγάφωνα σε όλη την πόλη ότι ντόπια και μη μεγαλοεργοδοσία, συνολικά το κεφάλαιο, ένα στόχο είχαν και έχουν, να ξεζουμίσουν τους εργαζόμενους για περισσότερα κέρδη. Μέσα από αυτή την πρώτη δυναμική κινητοποίηση ξεκαθαρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Παμβώτις» δεν είναι μόνοι. Οτι έχουν τη δύναμη, οργανωμένα μαζί με το ταξικό τους σωματείο, την στήριξη και αλληλεγγύη άλλων εργαζόμενων να βάλουν φραγμό στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, να υπερασπιστούν το μόχθο τους και τα δικαιώματά τους απέναντι στην πολιτική που θέλει πιο φτηνούς εργάτες για χάρη της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «INTRACOM DEFENSE»
Πιέζεται από τον απεργιακό αγώνα

Προσπαθεί να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό

Με την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να εφαρμοστούν τα σχέδια της εργοδοσίας για εκ περιτροπής απασχόληση 4 ημερών, ολοκλήρωσαν χτες με καθολική συμμετοχή την τριήμερη απεργία τους οι εργαζόμενοι στην «Intracom Defense» του Ομίλου «Intracom». Τη Δευτέρα στις 9.30 το πρωί οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα.

Η συμμετοχή στην απεργία, η αποφασιστικότητα και η μαχητικότητα των εργαζομένων έχει θορυβήσει ιδιαίτερα την εργοδοσία. Αφού δεν κατάφερε τις προηγούμενες μέρες να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να τους διασπάσει, επιχειρεί εκ νέου να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στους συνδικαλιστές, η εργοδοσία καλεί εργαζόμενους να πάνε για δουλειά σήμερα και αύριο Κυριακή, ενώ αυτές τις μέρες - κανονικά - η εταιρεία δε λειτουργεί. Γι' αυτό και χτες έξω από τις πύλες του εργοστασίου οι απεργοί αποφάσισαν να βρίσκονται έξω από την επιχείρηση σήμερα και αύριο προκειμένου να μην επιτρέψουν στην επιχείρηση να σπάσει τον αγώνα τους. Παράλληλα, αυξάνοντας τις πιέσεις προς τους εργαζόμενους, η εργοδοσία ζήτησε αναβολή της τριμερούς συνάντησης που είχε οριστεί για τη Δευτέρα με το γελοίο επιχείρημα ότι εξαιτίας της απεργίας δεν μπορεί να πάρει από την επιχείρηση τα στοιχεία που απαιτούνται για τη συνάντηση στο υπουργείο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Διευκρινίσεις για την καταβολή των συντάξεων

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ διευκρινίζει προκειμένου να ενημερωθούν οι συνταξιούχοι ότι η διοίκηση του ΙΚΑ έδωσε εντολή στην εκάστοτε πληρωμή των συντάξεων να υπάρχει διαχωρισμός στο λογαριασμό κατάθεσης της κύριας και της επικουρικής σύνταξης. Δηλαδή στο λογαριασμό του κάθε συνταξιούχου θα μπαίνει ξεχωριστά η κάθε σύνταξη. Σε πολλούς συναδέλφους η εντολή αυτή δεν εφαρμόσθηκε με αποτέλεσμα οι αποδοχές τους να φαίνονται μειωμένες. Να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να προσφύγουν στο ΙΚΑ της περιοχής τους για τη διόρθωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ