ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Σήμερα η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς την «Aγρότικα»

Με την αγωνιστική συγκέντρωση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και την πορεία που θα ακολουθήσει προς την «Αγρότικα» κλιμακώνονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ, που εδώ και 15 μέρες εκτυλίχθηκαν με ποικιλόμορφες δράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η μαχόμενη αγροτιά έχει συνειδητοποιήσει ότι ο μόνος δρόμος είναι η αντίσταση και η πάλη ενάντια στη σκληρή αντιαγροτική - αντιλαϊκή επίθεση που έχουν εξαπολύσει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, η ΕΕ, η τρόικα και το ΔΝΤ. Μια ολέθρια πολιτική που οδηγεί τους μικρούς και φτωχούς αγρότες στην ολοκληρωτική καταστροφή σε όφελος των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών και των μονοπωλίων. Η μαχόμενη αγροτιά, μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ και μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, με τον αγώνα της και με τη σημερινή κινητοποίηση θα απαιτήσει ικανοποίηση των άμεσων και ζωτικών αναγκών της. Θα προβάλει την προοπτική φιλολαϊκής διεξόδου που βρίσκεται στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο, με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών για τη μικρομεσαία αγροτιά, για την ικανοποίηση των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού μας.

Η φτωχομεσαία αγροτιά πλήττεται καίρια από την ολέθρια πολιτική που ακολουθείται. Οι τιμές των προϊόντων μειώνονται, το κόστος παραγωγής και ζωής αυξάνεται με το ΦΠΑ στο 23%, την ακρίβεια χωρίς τέλος στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, την επιβολή κάθε είδους χαρατσιών, όπως για τ' ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, την αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ, χωρίς να ασφαλίζουν και να αποζημιώνουν την παραγωγή, την αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ κατά 23%. Ακόμα, με την αύξηση στο αγροτικό ρεύμα κατά 20% και στο οικιακό κατά 11%, τα χαράτσια που θα έρθουν στο νερό ύδρευσης και άρδευσης, τη μείωση παροχών στην Υγεία με τον ΕΟΠΠΥ, τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και την καθιέρωση να τηρούν αγρότες λογιστικά βιβλία, που σημαίνει ακόμα πιο άγρια φορολόγηση και επίσης προσαρμογή στις απαιτήσεις της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ που για την καταβολή των επιδοτήσεων μετά το 2013 απαιτεί να τηρούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι λογιστικά βιβλία. Μέχρι και φορολόγηση στο κρασί προτείνεται.

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Σημαντικές ζημιές από τον παγετό

Απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και γάλα, καταστροφές σε εσπεριδοειδή, κηπευτικά και πατάτες

Σημαντικά προβλήματα και ζημιές στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία έχουν προκληθεί σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας από τις πολιτικές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Ηδη έχουν γίνει πολλές αναγγελίες ζημιών στον ΕΛΓΑ από αγροτοκτηνοτρόφους, που ζητούν να ξεκινήσει η διαδικασία εκτίμησης.

Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, ενώ και το γάλα που παραδίδουν οι κτηνοτρόφοι είναι σημαντικά μειωμένο λόγω του παγετού. Σημαντικές ζημιές επίσης υπάρχουν στη ηπειρωτική χώρα στα εσπεριδοειδή, στις χειμωνιάτικες πατάτες και στα κηπευτικά Θερμοκηπίων. Προβλήματα ενδεχομένως να υπάρξουν από τον παγετό και στα σιτηρά. Το αν έγινε ζημιά θα φανεί στο επόμενο διάστημα. Ζημίες επίσης αναφέρονται και σε ελαιόδεντρα.

Μεγάλες ζημιές πάντως έχουν γίνει στα εσπεριδοειδή της Αρτας, ενώ ζημιές φαίνεται να υπάρχουν και στα εσπεριδοειδή της Αργολίδας και της Λακωνίας. Σημαντικές ζημιές έχουν γίνει επίσης στις πατάτες σε Νευροκόπι, Φλώρινα και Αμύνταιο, ενώ πάγωσαν και αχρηστεύτηκαν επίσης και αποθηκευμένες πατάτες, αφού η θερμοκρασία στις περιοχές αυτές έπεσε ακόμα και κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου.

Ζημιές έχουν γίνει επίσης σε υπαίθρια λαχανικά, καθώς και σε θερμοκήπια χωρίς θέρμανση σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οπως αναφέρεται μέχρι τώρα, πιο έντονο φαίνεται το πρόβλημα στο νομό Πρέβεζας.

Το ζήτημα είναι να γίνει η άμεση καταγραφή των ζημιών από τον παγετό και να δοθούν σύντομα δίκαιες αποζημιώσεις. Αλλά ο ΕΛΓΑ έχει μετατραπεί σε μηχανισμό είσπραξης χαρατσιών. Το 2011 παρακρατήθηκαν εκβιαστικά από τους αγροτοκτηνοτρόφους τσουχτερές εισφορές και το συνολικό ποσό ξεπέρασε τα 130 εκατ. ευρώ. Και από την άλλη, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα δοθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που έγιναν και ότι θα είναι δίκαιες.

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να παλέψουν μέσα από τις γραμμές τις ΠΑΣΥ να μην ισχύσει ο νόμος - έκτρωμα για τον ΕΛΓΑ, να καταργηθεί το χαράτσι και να είναι ο ΕΛΓΑ κρατικός φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους. Αν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι παλέψουν για την εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής δε θα έχουν να χάσουν, ακόμα κι αν παθαίνουν ζημιές από καιρικά φαινόμενα και νόσους.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Υπόθεση όλων η υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Σε συστράτευση για την προστασία της Κοινωνικής Ασφάλισης καλεί η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, ενόψει και των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Ηταν στραβό το κλήμα... το έφαγε και η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου!!! Οι κυβερνήσεις της χώρας τα 20 τελευταία χρόνια προχωράνε, υλοποιώντας αποφάσεις της ΕΕ που και οι ίδιες έχουν αποδεχτεί, σ' ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Τη διάλυση της δημόσιας Ασφάλισης (περίθαλψη - σύνταξη). Τη μετατροπή της από κοινωνικό αγαθό, σε μια διαδικασία που θα παρέχει τις ελάχιστες παροχές Υγείας και θα δίνει σ' όσους φτάσουν την ηλικία και έχουν τις προϋποθέσεις ένα επίδομα πτωχοκομείου. Παράλληλα παίρνουν όλα τα μέτρα, βήμα βήμα, ώστε να απαξιωθεί το σύστημα στη συνείδηση εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων και να στραφούν στους ιδιωτικούς φορείς Ασφάλισης. Ετσι:

  • Από το 1993 ξεκίνησε η υποχρηματοδότηση των Ταμείων των αυτοαπασχολούμενων και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τον ΟΑΕΕ.
  • Κρατούν με νόμο άτοκα τα αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδας.
  • Τζογάρισαν τα αποθεματικά στο χρηματιστήριο και στα διάφορα "Δοδημένα Ομόλογα".
  • Δημιούργησαν τον ΟΑΕΕ υποβαθμίζοντας συνολικά την περίθαλψη και τις συντάξεις.

Με αφορμή την καπιταλιστική κρίση:

  • Μείωσαν ακόμη περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση.
  • Δημιούργησαν τον ΕΟΠΥΥ που το ορατό του αποτέλεσμα είναι και αυτοί που μπορούν να πληρώνουν ακόμη εισφορές, να πληρώνουν και τον γιατρό.
  • Εβγαλαν χιλιάδες φάρμακα απ' τη λίστα.
  • Αύξησαν τα νοσήλια χρεώνοντας ακόμα παραπέρα τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Επέβαλαν νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα με πρόσχημα την περίθαλψη ανέργων συναδέλφων και χορήγηση 3 μηνών επιδόματος ανεργίας χωρίς καν να έχει ξεκινήσει διαδικασία υλοποίησης του μέτρου με αποτέλεσμα απλά(!!!) το χαράτσωμα των αυτοαπασχολούμενων.
  • Τα ομόλογα που είχε ο ΟΑΕΕ, περίπου 88.500.000 ευρώ, την 31/12/2011 είχαν γίνει 30.554.310 ευρώ. Με το νέο "κούρεμα" που έρχεται ο ΟΑΕΕ θα χάσει το 90% των χρημάτων του.

Συνάδελφοι.Ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Συσπειρωνόμαστε με την ΠΑΣΕΒΕ, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ. Πραγματοποιούμε ενημερώσεις, συσκέψεις, κατά τόπους κινητοποιήσεις. Η υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης να γίνει υπόθεση όλων.

Είναι πιο καθαρό, από κάθε άλλη φορά, ότι οι προτάσεις της ΠΑΣΕΒΕ για την κρίση και τον ΟΑΕΕ είναι οι μοναδικές που μπορούν να δώσουν λύση:

  • Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.
  • Κρατική χρηματοδότηση σε 2/3 των εξόδων του ΟΑΕΕ.
  • Σφράγισμα, τώρα, βιβλιαρίων υγείας χωρίς προϋποθέσεις.
  • Πάγωμα των οφειλών προς το Ταμείο όσο διαρκεί η κρίση.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς υποβιβασμό της κλάσης και χωρίς μείωση της σύνταξης.
  • Επιστροφή και συμψηφισμός των χρημάτων που προεισπράχτηκαν για επιδότηση και περίθαλψη ανέργων με τις ασφαλιστικές εισφορές. Το κράτος να πληρώσει».
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤA AKINHTA
Ελιγμοί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Τροπολογία από το υπουργείο Οικονομικών

Σε έναν ακόμα ελιγμό καταφεύγει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το διογκούμενο κίνημα ενάντια στην αντιλαϊκή της πολιτική και τα χαράτσια στα ακίνητα. Μετά από τις διαστάσεις που προσέλαβε η οργανωμένη παρέμβαση από τις Λαϊκές Επιτροπές που στήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή επιχειρεί την απεμπλοκή της ΔΕΗ από το μηχανισμό είσπραξης για το χαράτσι στη λαϊκή κατοικία.

Τη δουλειά αναλαμβάνουν οι ίδιες οι Εφορίες με τις διαδικασίες που προβλέπονται και για τους άλλους φόρους, για τα κάθε είδους χαράτσια.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

  • Η ΔΕΗ και οι άλλοι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης, θα διαγράφουν την «οφειλή» κατά το μέρος που αφορά στο χαράτσι.
  • Στη συνέχεια οι εταιρείες θα διαβιβάζουν τις λίστες στο υπουργείο Οικονομικών και οι Εφορίες, θα «μεριμνούν για την είσπραξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».
  • Στις περιπτώσεις απορριπτικής απόφασης από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ, μπορεί να γίνει ένσταση μέχρι και 2 μήνες μετά την κοινοποίησή τους στους ενδιαφερόμενους
  • Η ένσταση διαβιβάζεται στο υπουργείο Οικονομικών και οι αρμοδιότητες μεταβιβάζονται σε ειδική 3μελή επιτροπή. «Κάθε θέμα» που σχετίζεται με αυτή καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών...

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η απεμπλοκή των λογαριασμών ρεύματος από το χαράτσι, δεν σημαίνει οριστικό τέλος στις προσπάθειες που θα καταβάλει η κυβέρνηση για να το εισπράξει. Οι εκπρόσωποί της θα εντείνουν τις διάφορες απειλές, ώστε να εξασφαλίσουν την πληρωμή με άλλους τρόπους. Σε κάθε περίπτωση θα συναντήσουν και πάλι την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ