ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με λύσσα και με ψέματα ενάντια στον εχθρό λαό

Πασχίζει να αντιστρέψει την πραγματικότητα για το μνημόνιο και προκλητικά παρουσιάζει την ψήφισή του σαν «λαϊκή απαίτηση»!

Στις εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές της Κυριακής, η κυβέρνηση είδε «μικρή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις» και συμφωνία του λαού με την πολιτική της. Η πρόκληση πρέπει να απαντηθεί με ένταση της πάλης για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής που υπηρετεί
Στις εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές της Κυριακής, η κυβέρνηση είδε «μικρή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις» και συμφωνία του λαού με την πολιτική της. Η πρόκληση πρέπει να απαντηθεί με ένταση της πάλης για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής που υπηρετεί
Την ικανοποίησή τους για την ψήφιση του μνημονίου, που πτωχεύει τα λαϊκά νοικοκυριά, εξέφραζαν χτες κυβερνητικά στελέχη, δηλώνοντας παράλληλα ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας. Την ίδια ώρα, τα στελέχη της συγκυβέρνησης, κάτω από τη λαϊκή πίεση που κλιμακώνεται, αλλά και τις «ρωγμές» που έχουν υποστεί οι δυο εταίροι του μαύρου κυβερνητικού μετώπου, θέτουν χρονοδιάγραμμα για προσφυγή στις κάλπες τον Απρίλη.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζει την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το μνημόνιο, «δεδομένης της δυσκολίας του προγράμματος» και την Κυριακή εκτιμούσε ότι το αποτέλεσμα «θα ικανοποιήσει και τους Ευρωπαίους εταίρους». Στο ίδιο πνεύμα, διαρρέονταν ότι η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εφαρμόσει το αντιλαϊκό της πρόγραμμα, ακόμα και μετά τις μαζικές διαγραφές.

Σε μια επίδειξη πυγμής απέναντι στο λαό και προκλητικής αντιστροφής της πραγματικότητας, κυβερνητικές πηγές διέδιδαν την εκτίμηση ότι οι μεγαλειώδεις εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις της Κυριακής «είχαν μικρή συμμετοχή» και άρα «ο κόσμος στηρίζει το πρόγραμμά μας»! Πρόκειται για χονδροειδέστατη προπαγάνδα, από μια κυβέρνηση που χρησιμοποίησε κάθε μηχανισμό για να διαλύσει τη μαζικότερη λαϊκή κινητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών, ακριβώς επειδή φοβάται το λαό και τη δύναμή του.

Στο ίδιο πνεύμα, διαρρέονταν ότι τα επεισόδια και οι εμπρησμοί στο κέντρο «ήταν οργανωμένο σχέδιο ακραίων ομάδων», σε μια αισχρή και χυδαία προσπάθεια να θολώσουν τα νερά σχετικά με την προβοκάτσια, την ευθύνη της οποίας έχει εξ ολοκλήρου το αστικό κράτος και η κυβέρνηση.

Σε όλους τους τόνους, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν και χτες ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί το «κυβερνητικό έργο» και μετά θα πάνε σε εθνικές εκλογές. «Εχουμε μπροστά μας τρεις διαβολοβδομάδες (...) πολλά πρέπει να γίνουν για τη σύμβαση και την υλοποίηση του PSI. Τα χρονοδιαγράμματα είναι εξαιρετικά πιεστικά», τόνισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, παρουσιάζοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «σήμερα ή αύριο θα υπάρξουν και οι έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών - πιθανά με τη μορφή επιστολής» - για την εφαρμογή του μνημονίου, προκειμένου να τις παρουσιάσει την Τετάρτη στη συνεδρίαση του «Γιουρογκρούπ» ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Σε ό,τι αφορά την προχτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας να παρουσιάσει την ψήφιση του σφαγιαστικού μνημονίου από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σαν λαϊκή απαίτηση, ισχυρίστηκε, ότι «η Ελλάδα αποφάσισε να μείνει χώρα του ευρώ και να υλοποιήσει τη σχετική συμφωνία». Ο ίδιος πρόσθεσε «ότι τα κόμματα πέρασαν μια δύσκολη στιγμή. Ο τρόπος που αντέδρασαν οι αρχηγοί τους δείχνει την απόφασή τους να υλοποιηθεί η σύμβαση».

Ανασχηματίζεται το μαύρο μέτωπο

Σήμερα εξάλλου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα προβεί σε περιορισμένες αλλαγές και μόνο στην αντικατάσταση των υπουργών που παραιτήθηκαν. «Το πιο πιθανό είναι ότι θα στελεχώσουν τις θέσεις πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», σημείωνε χτες κυβερνητικό στέλεχος, θέλοντας να «διαλύσει» τα σενάρια περί σαρωτικού ανασχηματισμού που είχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες μέρες.

Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια εκλογών ο Π. Καψής την προσδιόρισε για τα μέσα Απριλίου, αλλά την ίδια στιγμή ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γ. Σταυρόπουλος, σημείωσε ότι «η διενέργεια εκλογών είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού πότε θα γίνουν». Οι συγκεκριμένη δήλωση έγινε στο φόντο της «δέσμευσης» Σαμαρά ότι θα «προκαλέσει εκλογές τον Απρίλιο». Στην αντίθετη κατεύθυνση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, δήλωνε χτες στο «ΒΗΜΑ FΜ» ότι «οι εκλογές σε μια συγκυρία τόσο φορτισμένη συναισθηματικά, θα δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα».

Αδίστακτη προπαγάνδα

Είπε ο Γ. Παπανδρέου προχτές στη Βουλή: «Εχουμε διαχρονικά ευθύνη. Φταίμε, είτε γιατί κάναμε, είτε γιατί ανεχτήκαμε, είτε γιατί κλείσαμε τα μάτια. Ναι, φταίμε. Για κάθε ρουσφέτι που διορίσαμε, για κάθε παραθυράκι που οικοδομήσαμε, για κάθε προνόμιο που νομοθετήσαμε, για κάθε συντεχνία που υπερασπιστήκαμε, για κάθε παράλογο αίτημα που πετύχαμε να ικανοποιηθεί, για κάθε υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα που δώσαμε, για κάθε συνδικαλιστή που γαλουχήσαμε και παρεξήγησε το ρόλο του. Φταίμε για κάθε επιχειρηματία που αθέμιτα ευνοήσαμε, για κάθε "λαμόγιο", όπως λέει ο ελληνικός λαός, που δεν φυλακίσαμε, για κάθε ανομία που ανεχτήκαμε ή ακόμα χειρότερα παροτρύναμε εδώ και δεκαετίες, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, οι νεότεροι κυρίως συνάδελφοι ενδεχομένως καθόλου. Αλλά όλοι σήμερα έχουμε ευθύνη. Πρέπει σήμερα όλοι μας, από δεξιά μέχρι αριστερά, ως πολιτικός κόσμος, να μην ψελλίσουμε μια δημοκοπική συγνώμη, αλλά η ψήφος μας σήμερα να είναι η απόφαση. Η ατσάλινη βούλησή μας, να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τελευταία δημοκρατική ευκαιρία, για μια ομαλή, όσο και δύσκολη μετάβαση σε μια άλλη Ελλάδα».

Με το ίδιο θράσος που τσακίζει το λαό για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, προσπαθεί να τον κοροϊδέψει, επιβεβαιώνοντας ότι η σοσιαλδημοκρατία είναι αδίστακτη στον τρόπο με τον οποίο επιτίθεται στις λαϊκές συνειδήσεις, για να τις αποπροσανατολίσει, να τις ενσωματώσει, να τις καθυποτάξει. Τι λέει ο Γ. Παπανδρέου; Οτι για το σημερινό αστικό κράτος, τους θεσμούς και τη σαπίλα του, φταίνε όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Αυτές που κυβέρνησαν, και αυτές που δεν κυβέρνησαν. Αυτές που από πρωταγωνιστικές θέσεις διηύθυναν πολιτικά το κράτος των αστών, και αυτές που σταθερά το αντιπάλευαν, μαζί και την εξουσία που υπηρετεί. Είναι ψεύτης. Τα φαινόμενα που περιγράφει σαν «στρεβλώσεις» δήθεν του αστικού κράτους, στις οποίες μάλιστα προσπαθεί αντιεπιστημονικά να αποδώσει και την κρίση, είναι σύμφυτα με τον καπιταλισμό και τους θεσμούς του, τους οποίους, τα κόμματα της αστικής διαχείρισης προσαρμόζουν κάθε φορά στις ιδιαίτερες ανάγκες τις πλουτοκρατίας. Για παράδειγμα, οι συνδικαλιστές, που γαλούχησαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, δεν «παρεξήγησαν το ρόλο τους», όπως λέει ο Παπανδρέου. Αντίθετα, έπαιξαν επάξια το ρόλο που τους ανέθεσαν, σαν εκπρόσωποι του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, πέμπτη φάλαγγα της εργοδοσίας και του κράτους στο εργατικό κίνημα, με αποστολή την ενσωμάτωση και τον εκφυλισμό του. Ο ρόλος τους στη σταθεροποίηση του αστικού συστήματος κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, με χτύπημα των εργαζομένων από τα μέσα, είναι αναντικατάστατος. Η διαφορά είναι ότι σήμερα, το αστικό σύστημα σπάει τις συμμαχίες που διατηρούσε στο παρελθόν με μεσοστρώματα, βρίσκοντας απέναντί του και τους συνδικαλιστές που το ίδιο «εκπαίδευσε», για να κάνουν τη δουλειά του μέχρι σήμερα.

Το ίδιο ισχύει και με κάθε «ρουσφέτι που διορίσαμε», για κάθε «συντεχνία που υπερασπιστήκαμε» ή για κάθε «επιχειρηματία που αθέμιτα ευνοήσαμε», όπως λέει ο Παπανδρέου. Τα ρουσφέτια ήταν επίσημη πολιτική των αστικών κυβερνήσεων για εξαγορά συνειδήσεων, με στόχο τη σταθεροποίηση του αστικού συστήματος και την καθυπόταξη του κινήματος, που τη δεκαετία του '80 διατηρούσε ακόμα την ορμή της μεταπολίτευσης. Στο πρόσωπο των επιχειρηματιών που «αθέμιτα» τάχα ευνοήθηκαν, ο λαός πρέπει να βλέπει συνολικά το κεφάλαιο, που με τους νόμους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αύξησε την τελευταία δεκαπενταετία την περιουσία των επιχειρήσεών του κατά 800 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 600 δισ. κλεμμένος ιδρώτας των εργαζόμενων βρίσκεται σε θυρίδες της Ελβετίας. Ολα αυτά είναι έργα του δικομματισμού και όσων ανέχτηκαν ή δεν αντιπάλεψαν στρατηγικά την ενιαία φιλομονοπωλιακή πολιτική του. Το ΚΚΕ καμιά ευθύνη δεν έχει για τη σαπίλα του κράτους τους. Το ΚΚΕ έχει ευθύνη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων, κόντρα στη λυσσαλέα επίθεση των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, των εργατοπατέρων και της ΕΕ. Εχει ευθύνη για την ανάδειξη στους εργαζόμενους του αντιλαϊκού κράτους των αστών και την οργάνωση της πάλης για την ανατροπή του. Βρίσκεται απέναντι στα αστικά κόμματα, πολεμάει την πολιτική τους, παλεύει να ανατρέψει την εξουσία που υπηρετούν. Η προσπάθεια του σοσιαλδημοκράτη Παπανδρέου να διαχύσει τις ευθύνες σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για να κοροϊδέψει το λαό ότι «όλοι ίδιοι είμαστε» και όλοι έχουμε ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, είναι χυδαία και πέφτει στο κενό.


Π.

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

-- Σήμερα Τρίτη, στις 4.30 π.μ. στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην Πέτρου Ράλλη θα περιοδεύσει ο Γ. Πάσουλας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Αύριο Τετάρτη, στις 7.30 π.μ., περιοδεία στο αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ, στον Κόκκινο Μύλο, θα πραγματοποιήσει η Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Αύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ. στο Τζάνειο νοσοκομείο θα περιοδεύσει ο Γ. Νάνος, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Πέμπτη 16/2, στις 7.30 π.μ. στο αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ στην πλατεία Αττικής θα περιοδεύσει ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Πέμπτη 16/2, στις 10.30 π.μ. σε συγκέντρωση εργαζομένων της Εργατικής Εστίας θα μιλήσει ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Πέμπτη 16/2, στις 4.30 π.μ. στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στο Ελληνικό θα περιοδεύσει ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη 21/2, στις 4 μ.μ. σε συγκέντρωση στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών HOL, θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ