ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ρίχνει ευθύνες στους διαδηλωτές

Την ευθύνη για το οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας επιχειρεί να ρίξει στους διαδηλωτές η κυβέρνηση
Την ευθύνη για το οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας επιχειρεί να ρίξει στους διαδηλωτές η κυβέρνηση
Την ευθύνη σε διαδηλωτές (σ.σ. έτσι «βάφτισε» τους κουκουλοφόρους που έκαιγαν κτίρια) έριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής για το γεγονός ότι δεν μπορούσαν τα οχήματα της Πυροσβεστικής να προσεγγίσουν κτίρια και να σβήσουν τις φωτιές. «Σε όλες τις φωτιές όταν επιχειρούσε η Πυροσβεστική να επέμβει συναντούσε αντίσταση από συγκεκριμένους διαδηλωτές, οι οποίοι μάλιστα επιτίθεντο εναντίον στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος», είπε συγκεκριμένα προχτές αργά το βράδυ και ενώ το οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας ήταν σε εξέλιξη. Και μπορεί να αναφέρθηκε σε «συγκεκριμένους» αλλά τι υπαινίσσεται; Οτι αυτοί που έκαιγαν τα κτίρια ήταν διαδηλωτές που όπως και οι υπόλοιποι διαδηλωτές αντιδρούσαν στο νέο μνημόνιο και στα αντιλαϊκά μέτρα, όταν έγιναν όλοι μάρτυρες ενός προβοκατόρικου σχεδίου, για να διαλυθούν οι διαδηλωτές και να μην τούς επιτραπεί να φτάσουν στο Σύνταγμα; `Η όταν στη Θεσσαλονίκη στην οδό Μητροπόλεως, υπάρχει καταγεγραμμένο στιγμιότυπο σε βίντεο που δείχνει το εξής: δυνάμεις των ΜΑΤ να ρίχνουν πισώπλατα χημικά σε διαδηλωτές που προχωρούν στο δρόμο.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο υπουργός επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν και, στην ουσία, κάνουν δηλώσεις ενάντια στο οργανωμένο λαϊκό εργατικό κίνημα. Αυτός είναι ο εχθρός τους, γι' αυτό επιχειρούν να το χτυπήσουν και στήνουν προβοκάτσιες. Αυτό έγινε προχτές. Υλοποιήθηκε ένα οργανωμένο σχέδιο από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής και τους κουκουλοφόρους που ανήκουν στους μηχανισμούς τους, για να διαλύσουν τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις.

Οσο για τους κουκουλοφόρους, η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της ξέρουν πολύ καλά ότι, αντικειμενικά, η δράση τους λειτουργεί συμπληρωματικά στις κρατικές δυνάμεις καταστολής. Τροφοδοτούν την προβοκάτσια, την κρατική βία και τρομοκρατία. Δίνουν το πρόσχημα, για να χτυπηθεί το κίνημα, ενώ μηχανισμοί (ντόπιοι και ξένοι) αξιοποιούν τη δράση των κουκουλοφόρων για να το τσακίσουν. Και ας μην προσπαθούν να ξεγελάσουν. Εχει αποκαλυφθεί πολλές φορές ο ρόλος τους. Δικοί τους είναι. Και ας μην προσπαθούν να ρίξουν ευθύνες στον εργατόκοσμο που διαδηλώνει. Ο λαός θα τους δώσει την απάντηση που πρέπει ό,τι κι αν μεθοδεύουν. Αυτό αποδείχτηκε και προχτές που οι διαδηλωτές έμειναν στη θέση τους για πάνω από 6 ώρες και ενώ οι δυνάμεις καταστολής και οι κουκουλοφόροι είχαν μετατρέψει το κέντρο σε θάλαμο αερίων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά από χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, με αφορμή τα επεισόδια, έκανε λόγο «για ανευθυνότητα στη σκέψη και δράση ορισμένων» και συμπλήρωσε: «Ολοι εκείνοι που καταδικάζουν ή σχολιάζουν τις καταστροφές εκ των υστέρων, καλά θα κάνουν να απευθύνουν μηνύματα προληπτικά. Ολους εκείνους που έσπευσαν ακόμα και πριν τελειώσουν οι επιχειρήσεις και οι συγκρούσεις, να καταδικάσουν, να είχαν προβλέψει και να είχαν ζητήσει από όλους αυτοσυγκράτηση». Για ποια «πρόληψη» και «αυτοσυγκράτηση» μιλά; Δικοί τους αστοί δημοσιολόγοι και δημοσιογράφοι βγαίνουν και λένε ξεκάθαρα ότι: «Ηξεραν (σ.σ. η κυβέρνηση) για τα επεισόδια και δεν έκαναν τίποτα». Από πού ήξεραν; Μήπως γνώριζαν ποιοι ακριβώς μηχανισμοί θα δράσουν για να τσακιστεί το εργατικό λαϊκό κίνημα; Μήπως αυτά συζητούσαν και σχεδίαζαν μέρες πριν;

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Συγκαλύπτουν το οργανωμένο σχέδιο καταστολής

Να συγκαλύψει τις παραμέτρους του οργανωμένου κρατικού σχεδίου καταστολής, που εφαρμόστηκε την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο την τρομοκράτηση των λαϊκών στρωμάτων επιχείρησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την ίδια ώρα που όλος ο ελληνικός λαός έγινε μάρτυρας της συντονισμένης δράσης ΜΑΤ και κουκουλοφόρων, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει «όλους τους τρόπους» ώστε «να εντοπιστούν όλοι οι ένοχοι και να μην επαναληφθούν αυτά τα γεγονότα».

Την ίδια ώρα ο Π. Καψής επιχείρησε να αποσυνδέσει την συνάντηση της προηγούμενης Παρασκευής ανάμεσα στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Χρ. Παπουτσή και τις κυβερνητικές διαρροές εκείνης της μέρας ότι παρουσιάστηκε έκθεση της ΕΥΠ για το ενδεχόμενο - όπως ανέφερε - «κοινωνικών εντάσεων» εξαιτίας της ψήφισης των μέτρων. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε: «Οσον αφορά στη συνάντηση προχθές το βράδυ (σ.σ. μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής), εξ όσων γνωρίζω, δεν είχε σχέση με αυτό. Ο κ. Παπουτσής έχει αναφερθεί κατά καιρούς στο κλίμα της έντασης, αλλά δεν νομίζω ότι είχε κάποια σχέση».

Παράλληλα ο Π. Καψής και σε μια προσπάθεια να συσκοτίσει τα γεγονότα, σε σχέση με την κρατική προβοκατόρικη επιχείρηση, υποστήριξε: «Το τι πήγε στραβά, δεν είναι πολιτικό. Είναι θέμα επιχειρησιακό. Είναι ζήτημα της αστυνομίας». Ο ίδιος ταυτόχρονα απέκλεισε το ενδεχόμενο να βγει από το κυβερνητικό σχήμα ο Χρ. Παπουτσής.

Πλήρη κάλυψη στην κρατική προβοκάτσια στο κέντρο της Αθήνας πρόσφερε ο Α. Σαμαράς, ενώ αξιοποίησε τα επεισόδια για να στείλει μήνυμα πυγμής, ενισχύοντας το αρχηγικό προφίλ του. «Την πόλη την διέλυσαν. Την αγορά την διέλυσαν. Επέλεξαν παραδοσιακά κτίρια επίτηδες και τα έκαψαν. Να γνωρίζουν αυτά τα καθάρματα ότι, όταν έρθει η ώρα, τις κουκούλες τους θα τις κατεβάσω», ήταν τα μεγάλα, πλην κούφια, λόγια, που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
Καταγγελία για την κρατική και παρακρατική δράση

Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση», σχετικά με το όργιο τρομοκράτησης του λαού και τα όσα συνέβησαν την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Καταγγέλλουμε το όργιο τρομοκράτησης και εκβιασμού του λαού από κυβέρνηση και μιντιακά παπαγαλάκια, με την απειλή λιμών - πνιγμών - καταποντισμών, πριν τα προγραμματισμένα μεγάλα συλλαλητήρια του λαού μας ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση που τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη πτώχευση.

Καταγγέλλουμε το όργιο κρατικής και παρακρατικής καταστολής που εξελίχθηκε για μια ακόμη φορά κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων, με σκοπό τη ματαίωση και αμαύρωση των μεγαλειωδών διαδηλώσεων της εργατικής τάξης και του λαού ενάντια στο νέο καταστροφικό για τα λαϊκά στρώματα μνημόνιο.

Καταγγέλλουμε τη χρήση από την αστυνομία επικίνδυνων χημικών ουσιών, με αποτέλεσμα δεκάδες διαδηλωτές να υποστούν εγκαύματα και να αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Καταγγέλλουμε τη στάση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που, ενώ έδειχναν και αναπαρήγαγαν γλαφυρές λεπτομέρειες από την καταστροφική δράση ΜΑΤ και προβοκατόρων, απέκρυπταν συστηματικά και με σχέδιο ότι η μαζική, μαχητική και περιφρουρημένη από χαφιέδες και προβοκάτορες διαδήλωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια παρέμεινε για πάνω από 5 ώρες ως ο άσβεστος, αγωνιστικός φάρος των διαδηλωτών εργαζομένων.

Απαντάμε στους εκβιασμούς, την καταστολή, τις προβοκάτσιες και την παραπληροφόρηση με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μαζικότητα και συνειδητή δράση. Για να φύγει τώρα η κυβέρνηση, η τρόικα και τα οικονομικά συμφέροντα που εκφράζουν από το σβέρκο του λαού μας, για έξοδο από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους, για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και λαϊκή εξουσία.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει - Του λαού η πάλη θα τη σπάσει».

Αποκαλύπτονται

-Δημοσιογράφος:Υπήρχαν προβοκάτορες;

-Δ. Φωτόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων:Πάντα υπάρχουν...

-Δημοσιογράφος:...σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ;

-Δ. Φωτόπουλος:Δεν το γνωρίζω αυτό... Πάντως, η λειτουργία χτες αυτό καταδεικνύει... Και τα πρώτα φυσουνιάσματα δεν ερχόντουσαν από μπροστά, αλλά από πίσω. Δεν ξέραμε από πού μας έρχονταν τα χημικά. Γνωρίζω ότι και από άλλες πηγές πέραν από τους συναδέλφους μου χρησιμοποιήθηκαν τέτοιου είδους υλικά.

Αυτός ο διάλογος έγινε χτες σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ και είναι άκρως αποκαλυπτικός. Και για το πώς και με ποιους λειτουργούν οι προβοκάτορες κουκουλοφόροι. Και για το ότι οι προβοκάτορες έχουν αντίστοιχο εξοπλισμό με τους αστυνομικούς, όπως υπαινίσσεται ο Δ. Φωτόπουλος. Πού τον βρίσκουν; Ποιος τους προμηθεύει; Οτι είναι εξοπλισμένοι φάνηκε και από τον περασμένο Οκτώβρη, όταν οι κουκουλοφόροι έκαναν δολοφονική επίθεση σε βάρος διαδηλωτών και του ΠΑΜΕ, με εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις καταστολής. Δικοί τους είναι οι κουκουλοφόροι, μηχανισμοί ντόπιοι και ξένοι τούς αξιοποιούν για να χτυπήσουν το κίνημα.

Γνώριζαν για τη Νομική μέρες πριν

Χτες, τα ξημερώματα έληξε η κατάληψη που είχαν κάνει ομάδες «αντιεξουσιαστών» από την Πέμπτη το μεσημέρι και, όπως δήλωσαν στελέχη της αστυνομίας, μετατράπηκε σ' ένα απ' τα σημεία που «οργανωνόταν» η προχτεσινή δράση των κουκουλοφόρων. Χαρακτηριστικό είναι πως στο κτίριο υπήρχαν σπασμένα μάρμαρα, τα οποία, προφανώς χρησιμοποιήθηκαν στα επεισόδια. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έλειπαν πυροσβεστήρες, προτζέκτορες κ.ά. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η κυβέρνηση και οι δυνάμεις καταστολής γνώριζαν για όσα συνέβαιναν στη Νομική από την Πέμπτη...

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθήνας, Θ. Πελεγρίνης, χτες, έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα με τις ενέργειες της πρυτανείας από την Πέμπτη έως το Σάββατο. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η πρυτανεία απευθύνθηκε «εγγράφως στις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας για τις δικές των ενέργειες χωρίς καμία ανταπόκριση εκ μέρους τους ούτε καν επικοινωνία». Θεωρεί πως η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο κτίριο της ΝΟΠΕ οφείλεται στην πολιτεία που «άφησε το δημόσιο Πανεπιστήμιο στην τύχη του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ