ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Μαζικά λουκέτα - ελεύθερο το πεδίο στα μονοπώλια
  • Περίπου 400.000 μικροεπαγγελματίες βρέθηκαν εκτός «ανταγωνισμού» την τριετία. Ρεκόρ το 2010
  • Μαζικά στις Εφορίες για κλείσιμο βιβλίων

Τη μαζική εκκαθάριση του πεδίου της «επιχειρηματικότητας» από τους πλέον αδύναμους κρίκους, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ καταγράφουν στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτήν τη φάση, η διαδικασία συγκέντρωσης της πίτας που απομένει και περνάει στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και τα μονοπώλια προσλαμβάνει ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Συντελείται με βάση τα πλάνα, τον ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό που κλιμακώνει το μαύρο μέτωπο κυβερνήσεων - τρόικας - πλουτοκρατίας συνολικά απέναντι στο λαό και το εισόδημά του με συγκεκριμένες εξειδικεύσεις (χαράτσια κ.ά.) απέναντι και στους μικρούς ΕΒΕ.

Συγκεκριμένα:

Αυτοαπασχολούμενοι - μικροί ΕΒΕ: Τα οριστικά λουκέτα, αυτά που μπήκαν στην περίοδο 2009 - 2011, έφτασαν σε περίπου 391.000 χιλιάδες. Ο αριθμός των μικροεπαγγελματιών που έκλεισαν τα βιβλία τους στην Εφορία από 97.600 για το 2009, απογειώθηκε στις 153.840 για το 2010 με το ρυθμό διόγκωσης να φτάνει στο 58%! Μέσα στο 2011 έκλεισαν τους λογαριασμούς τους με την Εφορία ακόμη 139.500 επαγγελματίες - φυσικά πρόσωπα, ενώ σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες κατά χιλιάδες συρρέουν να κλείσουν, ακόμη και αναδρομικά, προκειμένου να αποφύγουν τα χαράτσια (τέλη επιτηδεύματος κ.ά.) που από φέτος παίρνουν και αύξηση.

Νομικά πρόσωπα: Περίπου 95.000 εταιρείες, έβαλαν λουκέτο στην τριετία 2009 - 2011 και από αυτές περίπου 75.000 αφορούν στη διετία 2010 - 2011.

Τα συνολικά λουκέτα που μπήκαν στην 3ετία 2009 - 2011 φτάνουν στα 486.000, από τα οποία ποσοστό πάνω από το 80% προέρχεται από αυτοαπασχολούμενους - μικροεπαγγελματίες (391.000). Σύμφωνα με στοιχεία της Εφορίας στο ίδιο διάστημα εμφανίζονται να έχουν κάνει έναρξη περίπου 228.000 κάθε είδους επιχειρήσεις, δηλαδή ούτε οι μισές σε σχέση με αυτές που έκλεισαν. Να σημειωθεί πως στις εμφανιζόμενες «ενάρξεις» περιλαμβάνονται και μεταβιβάσεις επιχειρήσεων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.

Η διαδικασία συγκέντρωσης της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, η οριστική έξοδος των αυτοαπασχολούμενων από αυτή, θα ενταθεί και θα επιταχυνθεί, ταυτόχρονα με την παραπέρα σφοδρή κλιμάκωση, την εξάπλωση της φτώχειας, τη ραγδαία υποχώρηση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης. Αυτός ήταν και ο στόχος των μνημονίων τους, η διαμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Πέρα από το γενικό πλαίσιο, τις ρυθμίσεις που χτυπάνε συνολικά το λαό και το εισόδημά του, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ετοιμάζει την κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και με νέας κοπής λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια. Στις άμεσες προτεραιότητες που βάζουν με το νέο μνημόνιο είναι και η έκδοση της υπουργικής απόφασης, που αφορά στις διαδικασίες είσπραξης του «τέλους επιτηδεύματος». Για την ώρα, το συγκεκριμένο χαράτσι ανεβαίνει για φέτος στα 500 ευρώ το κεφάλι (από 400 ευρώ πέρσι) για τους επαγγελματίες με έδρα σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και στα 400 ευρώ (από 300 ευρώ πέρυσι) στις άλλες περιοχές της χώρας.

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Ξεκίνησε η διαδικασία ξεπουλήματος

Εβαλε μπρος τη διαδικασία για το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ η διοίκηση της ΑΤΕ. Ανακοίνωσε και επίσημα τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του πακέτου των μετοχών που κατέχει η ΑΤΕ (67,7%) και η προθεσμία είναι μέχρι τις 9 Μάρτη 2012.

Μπήκε και η ΔΩΔΩΝΗ, όπως αναμενόταν, στον ντορβά του ξεπουλήματος και ιδιωτικοποίησης των αγροτοσυνεταιριστικών βιομηχανιών που κατέχει μετοχές η ΑΤΕ. Στο πλαίσιο των εντολών του μνημονίου και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η ΑΤΕ ξεπουλάει όλες ανεξαιρέτως τις θυγατρικές της εταιρείες, όπως είναι και η ΔΩΔΩΝΗ, για να εξασφαλίσει κεφάλαια πιο αποδοτικά και με καλύτερους όρους. Σε αυτήν την ολέθρια πολιτική οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι διοικήσεις των ενώσεων στην Ηπειρο έδειξαν και δείχνουν ανοχή και στήριξη με τα πεπραγμένα τους. Το μόνο που έκαναν όλο το τελευταίο διάστημα ήταν να ανακοινώνουν πρωτοβουλίες για το πώς θα αγοράσουν τις μετοχές της ΑΤΕ στη ΔΩΔΩΝΗ οι Ενώσεις της Ηπείρου και αναζήτησαν μέχρι και σύμβουλο για την αγορά... Ομως, πώς θα γίνει αυτό, αφού φυτοζωούν οικονομικά με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την ΕΑΣ Πρέβεζας που μπαίνει σε διαδικασία πτώχευσης;

Οι μικρομεσαίοι παραγωγοί, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ΔΩΔΩΝΗΣ, χρειάζεται να παραμερίσουν τις αγροτοσυνδικαλιστικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου που αναλαμβάνουν να παροπλίσουν τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και να προχωρήσουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα εξυπηρετούν τα πραγματικά συμφέροντά τους. Η υπόθεση της ΔΩΔΩΝΗΣ δεν αφορά μόνο την Ηπειρο, αλλά τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας. Αν ξεπουληθεί - ιδιωτικοποιηθεί η ΔΩΔΩΝΗ χαμένοι θα είναι όλοι οι κτηνοτρόφοι και κερδισμένοι θα είναι οι γαλακτοβιομήχανοι και τα μονοπώλια.

ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ
«Στενότητα» νερών και φυσικού αερίου

Κλίμα ελεγχόμενης ανησυχίας προκαλεί το θέμα της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, την ίδια ώρα που η κακοκαιρία στην Ευρώπη συνεχίζεται, η ροή από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχει σταματήσει και η στάθμη των υδάτινων αποθεμάτων στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ κρίνεται χαμηλή! Ο ΔΕΣΦΑ (διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου) ζήτησε με επείγουσα κλήση την υποβολή προσφορών για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, αφού η διακοπή τροφοδοσίας μέσω Τουρκίας συνεχίζεται και οι μεγάλες ανάγκες στη Βαλκανική έχουν περιορίσει τις δυνατότητες αύξησης της τροφοδοσίας με ρώσικο αέριο. Προς το παρόν δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα, φαίνεται όμως, να εξετάζεται η μεγαλύτερη χρήση από τη ΔΕΗ των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της, εάν παραστεί ανάγκη.

Ωστόσο, πρόβλημα υπάρχει και με τη στάθμη των υδάτων για ηλεκτροπαραγωγή. Η ΔΕΗ ενημέρωσε το νέο διαχειριστή του συστήματος, τον ΑΔΜΗΕ, για τη στάθμη στους ταμιευτήρες της και εξέφρασε την ανησυχία της για τη μείωση των αποθεμάτων, όταν στις γειτονικές χώρες παρατηρείται έλλειψη στην ηλεκτροπαραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο ΑΔΜΗΕ συμμερίστηκε αυτές τις ανησυχίες και προώθησε την πρότασή του στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που με τη σειρά της συμφώνησε και έβγαλε απόφαση για τη στάθμη ασφαλείας που οφείλουν να διατηρήσουν οι ταμιευτήρες.

ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Τρίβουν τα χέρια τους

Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν ουσιαστικά τη νέα αντιλαϊκή και αντεργατική συμφωνία οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που ερμηνεύουν το συντριπτικό χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, τους μισθούς πείνας, τις συντάξεις - ασφαλιστικές παροχές ανέχειας και τη μισθωτή σκλαβιά για όλους τους νέους, ως ιδανικές συνθήκες επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πρώτος και καλύτερος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, δήλωσε στο πρακτορείο «Bloomberg» ότι η Ελλάδα έζησε την τελευταία πράξη του δράματος, εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι η αρχή για μια νέα εποχή και εκτίμησε ότι υπάρχει κόσμος έτοιμος να επενδύσει στη χώρα, αρκεί, όπως είπε, να αφεθεί η οικονομία να αναπνεύσει!

Ο Ευ. Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, τάχθηκε κατά της επιστροφής στη δραχμή, προβάλλοντας και την... πατριωτική διάσταση του ανάλγητου και ανελέητου μεγάλου κεφαλαίου. Σημείωσε ότι αν και η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν χρυσωρυχείο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ο ίδιος δεν θέλει να γυρίσει η χώρα του 50 χρόνια πίσω, επειδή πρώτα είναι Ελληνας και μετά επιχειρηματίας. Εντελώς υποκριτικά, πρόσθεσε ότι κανείς δεν θέλει χαμηλότερα τους μισθούς, για να επιβραβεύσει αμέσως μετά τα όσα προβλέπει η νέα συμφωνία για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις, λέγοντας ότι το ζήτημα είναι η λειτουργία και η «ευελιξία» της αγοράς εργασίας και ότι οι νέοι νόμοι δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος αναφέρεται σε επιλογή που έγινε «παρόλο που και οι εκπρόσωποι της τρόικας, που επέβαλε το μνημόνιο, και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, που συμφώνησε σε αυτό και ανέλαβε να το εφαρμόσει, αναγνωρίζουν ότι περιέχει τραγικά λάθη». Η εφαρμογή του PSI και η νέα δανειακή σύμβαση δεν αποτελούν πανάκεια και δεν θα οδηγήσουν αυτόματα ούτε στη σωτηρία, ούτε στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει ο εκπρόσωπος των εμποροβιομηχάνων για να εξειδικεύσει τις αξιώσεις του για λογαριασμό των τμημάτων του κεφαλαίου που εκπροσωπεί μιλώντας για αναγκαιότητα «περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μιας σκληρής διαπραγμάτευσης από ελληνικής πλευράς».

Στη λογική του αποπροσανατολισμού ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ζητά από «την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς να διαπιστώσουν τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στη βούληση των πολιτών και τις πολιτικές δυνάμεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και να υπερασπιστούν εμπράκτως τις δημοκρατικές διαδικασίες». Αυτοί που πανηγύριζαν και εναπόθεταν... ελπίδες στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου τώρα «θυμήθηκαν» τις «δημοκρατικές διαδικασίες» και βάζουν στην ίδια όχθη όλα τα κόμματα. Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ βλέπει ότι «σώθηκε προσωρινά η οικονομία από τη χρεοκοπία, αλλά η ελληνική κοινωνία "πτωχεύει" και το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης "χρεοκοπεί"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ