ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προϋπολογισμός πολέμου και «ανάπτυξης» για το κεφάλαιο

Το αεροπλανοφόρο Καρλ Βίνσον
Το αεροπλανοφόρο Καρλ Βίνσον
OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο κογκρέσο απέστειλε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το προσχέδιο προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος για το 2013 που ξεκινά το Σεπτέμβρη και με την εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη ήδη να έχει ξεκινήσει θεωρείται δεδομένο ότι το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει μία ακόμη αφορμή για διαξιφισμούς δίχως ουσία και για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Επίκεντρο των διαξιφισμών θα είναι, δημοσίως, η υποτιθέμενη αύξηση της φορολογίας των πλουσίων, στην οποία υποτίθεται «επιμένει» ο Πρόεδρος Ομπάμα και αντιστέκονται σθεναρά οι Ρεπουμπλικανοί. Εξάλλου, στην επίθεσή τους προς τον αμερικανικό λαό υπάρχει από την πρώτη στιγμή ομοφωνία.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο προϋπολογισμός είναι σχεδιασμένος να επιτύχει μείωση του ελλείμματος κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία με αυξήσεις στη φορολογία των πλούσιων Αμερικανών και περιορισμό των κρατικών δαπανών. Oσο για τις δαπάνες, οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες έχουν τη μερίδα του λέοντος και ειδικότερα τα προγράμματα περίθαλψης των ηλικιωμένων και των ανέργων, Medicare Medicaid και άλλα προγράμματα υγείας όπου προβλέπονται περικοπές ύψους 360 εκατομμύρια την επόμενη δεκαετία. Την ίδια ώρα προβλέπεται αύξηση των δαπανών για έργα υποδομών, όπως αυτοκινητόδρομοι και άλλα δίκτυα μεταφορών, καθώς επίσης και για προγράμματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα διαφημίζει όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα τις «βαθιές περικοπές» στο Πεντάγωνο εξαιτίας της κρίσης και του χρέους της χώρας, το Πεντάγωνο χθες ανακοίνωσε πως σκοπεύει να διαθέσει τουλάχιστον 2,8 δισ. δολάρια σε εξοπλιστικά προγράμματα το ερχόμενο έτος, τα οποία σχετίζονται με την άμυνα των ΗΠΑ απέναντι στην ανερχόμενη περιφερειακή επιρροή της Κίνας και την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στους τομείς του Δυτικού Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής.

Συνολικά περίπου 1,8 δισ. δολάρια θα διατεθούν για την αναβάθμιση των ασύρματων δικτύων αισθητήρων και άλλον εξοπλισμό κατά του ηλεκτρονικού πολέμου, 600 εκατ. δολάρια για την κατασκευή μίας πλωτής «προκεχωρημένης βάσης» και άλλα 100 εκατ. δολάρια για την αύξηση των δυνατοτήτων των πυραύλων «Κρουζ» στα αμερικανικά υποβρύχια, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο κατά τη δημοσίευση του προϋπολογισμού του για το 2013.

ΙΤΑΛΙΑ
Καταδίκες στη «Δίκη του αμιάντου»

ΤΟΡΙΝΟ.--

Σε κάθειρξη 16 χρόνων καταδικάστηκαν χτες δύο κατηγορούμενοι της λεγόμενης «Δίκης του αμιάντου», ο πρώην ιδιοκτήτης του ελβετικού ομίλου «Eternit» 65χρονος Ελβετός δισεκατομμυριούχος Στέφαν Σμιντχάινι και ο διευθυντής του «Eternit Italia», 90χρονος Βέλγος βαρόνος Ζαν Λουί Μαρί Ζισλέν ντε Καρτιέ ντε Μαρσιέν. Οι δύο προαναφερόμενοι κρίθηκαν υπεύθυνοι για το θάνατο περίπου 2.000 ανθρώπων στην Ιταλία, πρώην εργατών ή ανθρώπων που κατοικούσαν στις τέσσερις τοποθεσίες όπου η «Eternit Italia» είχε τα εργοστάσιά της καθώς προκάλεσαν μια διαρκή υγειονομική και περιβαλλοντική καταστροφή με τις παραβιάσεις στους κανονισμούς ασφαλείας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το περιβάλλον. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δίκη του είδους, για την οποία χρειάστηκαν 5 χρόνια ερευνών, ενώ η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε τρία χρόνια.

Οι καταδικασθέντες θα πρέπει να καταβάλουν αποζημίωση ύψους 30.000 ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων, καθώς και 25 εκατομμύρια ευρώ στην πόλη Κασάλε Μονφεράτο και 20 εκατομμύρια ευρώ στην περιφέρεια Πιεμόντ όπου βρίσκονταν εργοστάσια του «Eternit».

Μέχρι τη δεκαετία του '80 ο αμίαντος χρησιμοποιούνταν μαζικά, ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών (αμιαντοτσιμέντο), στα πεζοδρόμια, δικαστήρια ή για μόνωση της στέγης σπιτιών, χωρίς την ανάλογη προειδοποίηση για τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης του. Μέσω μικροσκοπικών ινών ο αμίαντος εισχωρεί εύκολα μέσω της αναπνοής στους πνεύμονες. Οι ίνες αμίαντου είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες για τον άνθρωπο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΑΜΑ.- Με δακρυγόνα και κροτίδες οι δυνάμεις καταστολής απέτρεψαν διαδηλωτές να πλησιάσουν την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του Μπαχρέιν Μανάμα. Ενόψει της σημερινής επετείου συμπλήρωσης ενός χρόνου από την έναρξη των διαδηλώσεων στο βασίλειο, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερα καταστολή, με την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και με την αποστολή ξένων στρατευμάτων από Σ. Αραβία και ΗΑΕ (τα οποία παραμένουν στη χώρα), οι αρχές έχουν αναπτύξει ισχυρότατες δυνάμεις ασφαλείας σε όλη την πρωτεύουσα και ιδιαίτερα περιμετρικά της συμβολικά σημαντικής πλατείας.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.- Απορρίφθηκε από ισραηλινό στρατοδικείο η έφεση που είχε καταθέσει ο Παλαιστίνιος κρατούμενος Κχάντερ Αντνάν, ζητώντας την άρση της απόφασης διοικητικής κράτησής του για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Ο Αντνάν βρίσκεται πλέον στην 58η ημέρα απεργίας πείνας διαμαρτυρόμενος για τη σύλληψή του στην πόλη του στη Δυτική Οχθη και κράτησή του υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης (δηλαδή χωρίς απαγγελία καμίας κατηγορίας, κάτι που μπορεί ν' ανανεώνεται επί μήνες, μέθοδος που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις). Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, η ζωή του κρέμεται πλέον από μία κλωστή.

ΛΑΓΟΣ.- Πειρατές έξω από τις νιγηριανές ακτές επιτέθηκαν σε εμπορικό πλοίο προκαλώντας το θάνατο του καπετάνιου και του αρχιμηχανικού από βροχή πυρών. Το υπόλοιπο πλήρωμα κατάφερε να σωθεί, καταφεύγοντας σε ασφαλή καμπίνα του σκάφους. Η επίθεση έγινε σε απόσταση 110 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λάγος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Στις 23 του μήνα στο Πεκίνο θα πραγματοποιηθεί ο τρίτος γύρος απ' ευθείας συνομιλιών μεταξύ του Αμερικανού απεσταλμένου Γκλιν Ντέβις και του πρώτου υφυπουργού Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας Κιμ Κίε Γκουάν σχετικά με την έναρξη πολυμερούς βοήθειας για τον πυρηνικό αφοπλισμό στην Κορεατική Χερσόνησο.

ΚΑΡΑΚΑΣ.- Ο κυβερνήτης στην επαρχία Μιράντα, Ενρίκε Καπρίλες,θα είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, όπου θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Ούγο Τσάβες. Ο Καπρίλες κέρδισε με άνεση τον αντίπαλό του Πάμπλο Πέρες, ενώ για πρώτη φορά εδώ και δεκαετία η αντιπολίτευση θα κατέβει «ενωμένη» με έναν υποψήφιο.

ΛΙΜΑ.- Σε παράδοση των όπλων κάλεσε ο Πρόεδρος Ογιάντα Ουμάλα μετά τη σύλληψη του φερόμενου ως ηγέτη της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, Φλορίνδο Ελεουτέριο Φλόρες Αλα, γνωστού ως Αρτέμιο. Ο Αρτέμιο τραυματίστηκε σε μάχη στην Κοιλάδα Ουαγιάγκα στο Περού, ενώ συνελήφθη αργότερα μετά από κοινή επιχείρηση του στρατού και της αστυνομίας.

ΡΩΣΙΑ
Υποσχέσεις κοροϊδίας ενώ πεθαίνουν άνθρωποι από το κρύο

ΜΟΣΧΑ.--

Μια δραστική πολιτική για τη διαφύλαξη του πληθυσμού υποσχέθηκε χτες ο Ρώσος πρωθυπουργός και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 4ης του Μάρτη, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» υποσχέθηκε να καταπολεμήσει το δημογραφικό πρόβλημα της μείωσης του ρωσικού πληθυσμού και να σώσει με την πολιτική του «50 εκατομμύρια ζωές» έως το 2050. Υποστήριξε επίσης πως θα δώσει υψηλότερα οικογενειακά επιδόματα και μια μεταναστευτική πολιτική που θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό 300.000 ανθρώπων το χρόνο, υποσχέσεις που εντάσσονται στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Την ίδια στιγμή που δηλώνει τις ...προθέσεις του, το ρωσικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 215 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ρωσία εξαιτίας του ψύχους από τις αρχές του έτους, ενώ 5.546 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 154 παιδιά, έχουν νοσηλευθεί με υποθερμία και κρυοπαγήματα από την 1η Γενάρη του 2012. Προκλητικές είναι οι δηλώσεις του Πούτιν περί διάσωσης του πληθυσμού την ώρα που στην καπιταλιστική Ρωσία πεθαίνουν εκατοντάδες από το κρύο...

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ζήτησε βοήθεια από το ... ΝΑΤΟ κατά του χιονιά

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Τη βοήθεια του ΝΑΤΟ ζήτησε χτες η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου με αφορμή τις σφοδρές χιονοπτώσεις και τις πολικές θερμοκρασίες που πλήττουν τη χώρα πάνω από δύο βδομάδες, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία βασικών υπηρεσιών, όπως η ηλεκτροδότηση και οι συγκοινωνίες που έχουν χωρίσει τη χώρα στα δύο...

Ηδη ο πρωθυπουργός Ιγκορ Λούκσιτς έστειλε αίτημα στην έδρα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες για την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης και εξοπλισμού, ενώ από προχτές κήρυξε το Μαυροβούνιο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Συμβολική βοήθεια έσπευσε να δώσει μεταξύ άλλων και το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα της Ποντγκόριτσας. Ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας από την 112η Πτέρυγα Μάχης, που θα μεταβεί στο Τίβα μέσω Κέρκυρας, αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και παροχής βοήθειας σε συντονισμό με τις μαυροβουνιακές αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ