ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Γνωριμία με τη δύναμη του επαναστατικού κομματικού Τύπου

Ιστορικός περίπατος της ΚΝΕ έγινε προχτές στην Καλλιθέα

Κάτω από τη βροχή, έξω από το σπίτι που στέγαζε το παράνομο τυπογραφείο του ΚΚΕ
Κάτω από τη βροχή, έξω από το σπίτι που στέγαζε το παράνομο τυπογραφείο του ΚΚΕ
Ο παράνομος επαναστατικός Τύπος, οι άνθρωποι που δούλεψαν σε συνθήκες άγριου κυνηγητού για την έκδοση και διακίνησή του, αλλά και πλευρές της ιστορίας της Αντίστασης στην περιοχή της Καλλιθέας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ιστορικού περιπάτου της ΚΝΕ, που έγινε προχτές, παρά τη συνεχή βροχή, με τη συμμετοχή μαθητών κυρίως των νότιων συνοικιών της Αθήνας.

Πρώτη στάση, το μνημείο που έχει στηθεί για τον Ν. Βαβούδη, λίγα μέτρα μετά το σταθμό του ηλεκτρικού στον Ταύρο, κοντά στο σπίτι όπου αυτοπυροβολήθηκε το 1951 για να μην πέσει στα χέρια των διωκτών του. Εγινε ένα αφιέρωμα στη θρυλική μορφή του ΚΚΕ, που έδρασε σε όλες τις συνθήκες της ταξικής πάλης, στην Ελλάδα, στη Ρωσία, στην Ισπανία, στις διεθνείς ταξιαρχίες, στα χαρακώματα του μεγάλου πατριωτικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Επόμενος σταθμός του περιπάτου, το σπιτάκι της οδού Σκρα που στέγασε το παράνομο τυπογραφείο του ΚΚΕ στα χρόνια της φασιστικής κατοχής (1941-1944) και τώρα απαιτείται να γίνει μουσείο. Οι νεαροί επισκέπτες άκουσαν για την όμορφη και γεμάτη αγώνες ιστορία του παράνομου κομματικού Τύπου, για τον τιτάνιο αγώνα που δινόταν για να μη σιγήσει η φωνή του ΚΚΕ, για το πώς στήθηκε εκεί το παράνομο τυπογραφείο, πώς μεταφέρθηκε και λειτουργούσε στην υπόγεια κρύπτη η εκτυπωτική μηχανή, η θρυλική «Βικτώρια», τυπώνοντας τρικ, κουπόνια, έντυπα του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, οι μαθητές πήγαν στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ στην Καλλιθέα, όπου ο Ερρίκος Βακαλόπουλος, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ και πρόεδρος του παραρτήματος της Καλλιθέας, μίλησε στους επισκέπτες και για άλλες σημαντικές στιγμές της Αντίστασης στην περιοχή, τη μάχη που έγινε στο σπιτάκι - κάστρο της Μπιζανίου, τους εκτελεσμένους στις Τζιτζιφιές κ.ά., ενώ στάθηκε στο ρόλο που έπαιξε η νεολαία στην Αντίσταση. Ακολούθησε συζήτηση για τον αναντικατάστατο ρόλο του κομματικού Τύπου, το ρόλο των αστικών ΜΜΕ που δημιουργούνται και ελέγχονται από το μεγάλο κεφάλαιο για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της τάξης των καπιταλιστών και τα ειδικά συμφέροντα τμημάτων της. Συμπερασματικά αναδείχθηκε η ανάγκη μελέτης, διακίνησης του «Ριζοσπάστη» και των άλλων κομματικών εντύπων, που αποκαλύπτουν την αλήθεια και καθοδηγούν την επαναστατική πάλη.

66ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Απαράδεκτη συνδικαλιστική δίωξη μαθητή

Με αποβολή τιμωρήθηκε μαθητής, επειδή καλούσε σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια

Στο... ποινολόγιο καταγράφηκε το κάλεσμα που απηύθυνε μαθητής του 66ου Γυμνασίου στον Κολωνό προς τους συμμαθητές του για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονταν ενόψει της ψήφισης του νέου μνημονίου. Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Παρασκευή, μέρα γενικής απεργίας ενάντια στον ενταφιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δε φτάνει, δηλαδή, που μια τέτοια μέρα το σχολείο λειτουργούσε κανονικά με εκπαιδευτικούς που δεν απεργούσαν, αλλά κάποιοι που θέλουν να ονομάζονται και παιδαγωγοί εκτίμησαν πως ο μαθητής που ενημέρωνε τους συμμαθητές του και τους καλούσε στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις... έπρεπε να τιμωρηθεί με αποβολή και καταγραφή του στο ποινολόγιο για τη συνδικαλιστική του δράση!

Μπροστά στις ευθύνες της έφεραν τη διεύθυνση του σχολείου αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, της ΑΣΓΜΕ και του τοπικού Συντονιστικού χτες με παράσταση διαμαρτυρίας. Τόνισαν ότι είναι απαράδεκτο να τιμωρείται ο μαθητής για τη δράση του αυτή, τη στιγμή μάλιστα που από την Παρασκευή ήταν σε εξέλιξη απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στη λαίλαπα του νέου μνημονίου. Από την πλευρά του, ο διευθυντής επικαλέστηκε το... «τυπικό» που απαγορεύει «συνδικαλιστική» ενημέρωση σε ώρα μαθήματος!

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Κολωνού - Σεπολίων σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Ο συμμαθητής μας δεν ενοχλούσε τη διαδικασία του μαθήματος αλλά αντίθετα ενημέρωνε τους συμμαθητές του για τα νέα μέτρα - καταδίκη για τις λαϊκές οικογένειες, τους καλούσε να συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία και στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο της Κυριακής.

Δίδαξε αξιοπρέπεια σε συμβιβασμένους καθηγητές που κάνουν μαθήματα υποταγής και απεργοσπασίας, όταν οι γονείς μας οδηγούνται στην εξαθλίωση με μισθούς των 400 ευρώ και συμμαθητές μας λιποθυμάνε από την πείνα στα σχολεία.

Ολοι πιο μαζικά και οργανωμένα απαντάμε στην τρομοκρατία και γυρίζουμε την πλάτη μας στη μερίδα εκείνη των καθηγητών και διευθυντών που προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν και να μας κάνουν να σκύψουμε το κεφάλι», σημειώνουν οι μαθητές.

Αντιδράσεις ενάντια στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις απέναντι στο εγκληματικό νομοσχέδιο «Κώδικας Ναρκωτικών», που νομιμοποιεί τη χρήση, προμήθεια, κατοχή ναρκωτικών ουσιών, την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης και ιδιωτικοποιεί την πρόληψη, απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη.

Οι Σύλλογοι Γονέων του 6ου Λυκείου Ιλίου και του Μουσικού Σχολείου Ιλίου διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση σήμερα Τρίτη, στις 6 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Στέκι «Μελίνα Μερκούρη» (Αγ. Φανούριος, Ιλιον), απαιτώντας την άμεση απόσυρση του εγκληματικού νομοσχεδίου. «Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών μάς αφορά όλους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Θα είναι βαριά ήττα και μεγάλη υποχώρηση, έγκλημα απέναντι στους μαθητές και τα παιδιά μας αν αποδεχθούμε τα ιδεολογήματα της νομιμοποίησης και την ίδια τη νομιμοποίηση», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση.

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου απαιτεί και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, επισημαίνοντας σε ψήφισμά του: «Το νομοσχέδιο "Κώδικας Ναρκωτικών", που συζητιέται στη Βουλή, προσπαθεί να φέρει άλλο ένα πλήγμα στην εργατική τάξη, στους αγώνες και την ποιότητα ζωής της. Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου με επείγουσες διαδικασίες θέλει να περάσει το Ν/Σ που θα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά και θα πολλαπλασιάζει το εμπόριο και τη διακίνηση του λευκού θανάτου».

Με ψήφισμά του ο Αθλητικός Κολυμβητικός Ομιλος Λιβαδειάς (ΑΚΟΛ) εκφράζει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο «Κώδικας Ναρκωτικών», καθώς το περιεχόμενό του «δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, στα ήδη οξυμένα, από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Γι' αυτό στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις ομάδες, στους φορείς και τις κινήσεις πολιτών, που αντιστέκονται και πρωτοστατούν σ' ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη και προστασία των νέων από τη μάστιγα των εξαρτησιογόνων ουσιών. Με δεδομένο ότι ο αθλητισμός είναι ένα μέσο πρόληψης, ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς να ενθαρρύνουν και να προτρέψουν τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό». Παράλληλα εκφράζει την αλληλεγγύη του στα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους και απαιτεί «άμεσα τη λειτουργία στην πόλη μας συμβουλευτικού σταθμού, καθώς και τη δημιουργία κέντρου στεγνού θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης».

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διεργασίες ενόψει των προγραμματισμένων εκλογών

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις διδασκόντων, εργαζομένων και φοιτητών με στόχο τη ματαίωση των εκλογών για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχουν οριστεί να γίνουν αύριο Τετάρτη, στο πλαίσιο παρεμπόδισης στην πράξη του νέου νόμου-πλαισίου. Χτες βράδυ σε σύσκεψη των συνδικαλιστικών φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας αποφασίστηκε κινητοποίηση την Τετάρτη, στις 8 π.μ., στη Σχολή Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών όπου είναι προγραμματισμένο να γίνουν οι εκλογές.

Την ίδια ώρα ο πρύτανης και το πρυτανικό συμβούλιο του ΑΠΘ ζητούν την αλλαγή ημερομηνίας των εκλογών, όχι όμως με κάποιο σκεπτικό μη εφαρμογής του νόμου, που εξάλλου εφαρμόζουν σε πολλές άλλες πλευρές του. Το σκεπτικό τους, που καταγράφεται στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής για το νέο Συμβούλιο, αναφέρει:

«Από χτες, και ως αποτέλεσμα των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων, η χώρα ζει μια εντελώς διαφορετική και απολύτως ανησυχητική πραγματικότητα. Η κοινωνική ένταση και η βία τείνουν να αποκτήσουν επικίνδυνες και αστάθμητες διαστάσεις. Για το λόγο αυτό μάλιστα η πανεπιστημιακή φύλαξη του ΑΠΘ έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Εν μέσω τέτοιων συνθηκών γενικευμένης αναστάτωσης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η εκλογική διαδικασία στο ΑΠΘ να αποτελέσει εστία αναταραχής (...) Η μετάθεση των εκλογών σε χρόνο εκτός της παρούσας συγκυρίας θα συμβάλει αποφασιστικά στην εκτόνωση του κλίματος και στην ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος. Η ευθύνη σας γι' αυτό είναι καθοριστική».

Είναι φανερό η πρόταση του πρυτανικού συμβουλίου εκφράζει αγωνία για την απρόσκοπτη εφαρμογή του νόμου και καμία σχέση δεν έχει με το αίτημα ματαίωσης των εκλογών που εκφράζεται από διδάσκοντες, εργαζόμενους και φοιτητές, οι οποίοι παλεύουν για δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο, ταγμένο στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των επιχειρήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ