ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντίσταση στη βαρβαρότητα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΠΟ-Τ και πορεία στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου) διοργανώνουν τα σωματεία των καλλιτεχνών και εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού, στις 17 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι

Τα σωματεία των καλλιτεχνών και εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού, αντιστεκόμενα στο καθεστώς γαλέρας και τη βαρβαρότητα που επικρατεί στο χώρο τους, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΠΟΤ και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, στις 17/2, στις 12μ.

Οι καλλιτέχνες (εικαστικοί, μουσουργοί, συνθέτες, σκηνογράφοι, χορογράφοι, λογοτέχνες κλπ.) παραμένουν ανασφάλιστοι. Ο αγώνας για το Ασφαλιστικό και το δικαίωμα στη δουλειά σηματοδοτεί και την αντίστασή τους στην ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση της Τέχνης. «Το ότι υπάρχουν ανασφάλιστοι καλλιτέχνες, υποαπασχολούμενοι, άνεργοι και οι μεσάζοντες λυμαίνονται το χώρο της τέχνης είναι βαρβαρότητα», τονίζεται στην ανακοίνωσή τους.

Οι άνθρωποι του Πολιτισμού παλεύουν για τη δημιουργία προϋποθέσεων για ανεμπόδιστη καλλιτεχνική δημιουργία (ανεμπόδιστη στην παραγωγή, στη διακίνηση και στην επαφή της με το λαό). Το πρόβλημα της ασφάλισης και συνταξιοδότησης των καλλιτεχνών επιδεινώνει την κατάστασή τους και αποτελεί παράγοντα βλαβερό για την ίδια την καλλιτεχνική δημιουργία. Ο αγώνας για το Ασφαλιστικό συνδέει τους καλλιτέχνες με τους αγώνες της υπόλοιπης εργατικής τάξης και σηματοδοτεί την αντίσταση στην ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση της Τέχνης.

Τα σωματεία διεκδικούν: Βασική αξιοπρεπή σύνταξη για όλους - και όσους έχουν από την Τέχνη μηδενικά έσοδα - σε βάση συλλογική και αναλογική των εσόδων των καλλιτεχνών και βάσει του τρόπου εργασίας τους, με δωρεάν τον κλάδο της Υγείας. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Κανένα εισοδηματικό κριτήριο για τα βιβλιάρια της Πρόνοιας που δίνονται σε ανασφάλιστους καλλιτέχνες. Ενίσχυση των ανέργων. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού, χωρίς όρους, αποκλεισμούς κλπ.

Παραστάσεων συνέχεια κι αρχή

«Ο Μαρξ στο Σόχο»
«Ο Μαρξ στο Σόχο»
Κάθε Τρίτη και Τετάρτη «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, παίζεται στο «Τριανόν». Σήμερα, που συμπληρώνονται 102 παραστάσεις, μετά την παράσταση φίλοι, θεατρολόγοι, ηθοποιοί, συζητήσουν για τον πολύ σημαντικό, πρόωρα χαμένο, θεατρικό συγγραφέα. Σκηνοθεσία: Νίκος Ορφανός - Κωνσταντίνος Κάππας. Φωτισμοί: Γιώργος Ανεστόπουλος. Μουσική επιμέλεια: Νίκος Ορφανός. Σκηνικά - κοστούμια: Πηνελόπη Μπάμπου. Παίζουν: Νίκος Ορφανός, Κωνσταντίνος Κάππας.

  • Ο μονόλογος του Χάουαρντ Ζιν «Ο Μαρξ στο Σόχο», με τον Αγγελο Αντωνόπουλο στο ρόλο του θεμελιωτή της κομμουνιστικής ιδεολογίας Καρλ Μαρξ, θα συνεχιστεί στο θέατρο «Ιλίσια» (Δευτέρα, Τρίτη) μέχρι τις 21/2. Ακολουθούν παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Ενα πνευματώδες έργο (1999), που αποδεικνύει ότι η θεωρία του Μαρξ παραμένει επίκαιρη. Ο Μαρξ «ζωντανεύει» για να μας αποδείξει πως οι ιδέες του δεν πέθαναν. Μετάφραση: Αρης Λασκαράτος. Σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Δραματουργική επεξεργασία: Αγγελος Αντωνόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Ασημακόπουλος. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου.
  • Συνεχίζονται στη θεατρική σκηνή «Ζωή Λάσκαρη» στην «Αθηναΐδα», οι παραστάσεις με το διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού «Το αμάρτημα της μητρός μου». Η παράσταση είναι μια ποιητική θεατρική αφήγηση, που αναδείχνει τη γοητεία της γλώσσας, τη λεπτότητα των αισθημάτων και τις αποχρώσεις των χαρακτήρων του Βιζυηνού. Τα τραγούδια που ακούγονται είναι ποιήματα του Γεωργίου Βιζυηνού, μελοποιημένα για την παράσταση και συνοδευμένα ζωντανά από τον μουσικό Νίκο Ψαριανό. Σκηνοθεσία: Ηλίας Λογοθέτης. Παίζουν: Ηλίας Λογοθέτης, Μαρία Ζαχαρή, Ελένη Υφαντή, Σάββας Σουρμελίδης. Σκηνογραφία: Μαρία Ζαχαρή. Μουσική: Μιχάλης Γληνιαδάκης. Φωτιοσμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη.
  • Το «Αντιθέατρο Μαρίας Ξενουδάκη» (Μοσχονησίων 36, πλατεία Αμερικής, τηλ: 210-8661.168) παρουσιάζει (έως τέλος Απριλίου), τον «Ξένο» του Αλμπέρ Καμύ. «Ο Ξένος» - σημειώνει η Μ. Ξενουδάκη - «στρέφεται γύρω από το «παράλογο» και την «επανάσταση». Ο ήρωας του έργου αφηγείται την ύπαρξή του και παρατηρεί ότι μπορεί να κάνει «ή το ένα ή το άλλο» και ό,τι του είναι αδιάφορο. Φέρεται σα να μην έχει η ζωή κανένα νόημα. Η εντύπωση που προκαλεί ο "Ξένος" μας οδηγεί στο αίσθημα του παραλόγου». Μετάφραση: Λίλα Παπαδούλη - Γκινάκα. Διασκευή: Γιώργος Λιβανός. Σκηνοθεσία: Μαρία Ξενουδάκη. Μουσική επιμέλεια (hard rock κομμάτια) του Ιάκωβου Δρόσου. Σκηνικά - κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη. Παίζουν: Μαρία Ξενουδάκη, Μανώλης Κονταξάκης. Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη,Τετάρτη (9 μ.μ.).
Τραγουδά στο Ηράκλειο

«Χωρίς πρόβες και πρόγραμμα» ο Παντελής Θαλασσινός προσκαλεί σε δύο ξεχωριστές μουσικές βραδιές, σήμερα και αύριο (10μμ), στο Ηράκλειο Κρήτης («Πυξίδα» - 1866 αρ. 69 και Τσικριτζή 3, 2810-240444). Ενα πειραματικό πρόγραμμα του τραγουδοποιού, όπου τα τραγούδια ακούγονται καθάρια, στην απλή τους μορφή, συντροφιά με επίλεκτους μουσικούς συνοδοιπόρους του. Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται τραγούδια της νέας ανέκδοτης δουλειάς «Κόντρα στον καιρό» (σε στίχους Θαλασσινού, Ηλία Κατσούλη, Πόλυ Κυριακού, Ελένης Σιούφτα, Ευαγγελίας Ναρλή, Χρυσάνθης Τουφεξή και ποίηση Κώστα Ουράνη), ενώ για τη συνέχεια ...τίποτα δεν είναι προγραμματισμένο. Μαζί του οι μουσικοί Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο), Δημήτρης Γάσιας (βιολί), Φίλιππος Λευκαδίτης (κρουστά), Νίκος Μέρμηγκας (λαούτο, μπουζούκι, λάφτα).

Επίκαιρη σάτιρα

Η πάντα δραστήρια ερασιτεχνική θεατρική σκηνή «Εκτός σχεδίου» παρουσιάζει (κάθε Παρασκευή, Σάββατο, 8.45 μ.μ.) στο θέατρο των Εργατικών Πολυκατοικιών Γεροβουνού, στο Καματερό (επί της οδού Θεοτόκου, οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Δημ. Γούναρη και Κ. Παλαμά) το έργο του Αουγκούστο Μπόαλ «Θείος Πάπαρος». Η θεατρική ομάδα, δίνοντας το «στίγμα» της παράστασης, επισημαίνει: «Αδίστακτοι επενδυτές και διεφθαρμένες κυβερνήσεις εξαθλιώνουν το λαό. Παράξενα όντα από το αστρικό διάστημα "μολύνουν" ιδεολογικά νέους και εργάτες. Υπερήρωες βρίσκονται σε αισθηματικό και πολεμικό οίστρο... Ξεχάστε ό,τι έχετε δει μέχρι σήμερα!!! Ο "Θείος Πάπαρος" έρχεται... η κατάθλιψη φεύγει...». Και προειδοποιεί: «Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις είναι απολύτως Μη συμπτωματική...»

Είσοδος ελεύθερη. Τηλ. επικοινωνίας: 6944935221.

ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ με θέμα «Η ξακουστή ρεμπέτικη τετράς του Πειραιά (Μάρκος Βαμβακάρης, Στράτος Παγιουμτζής, Γιώργος Μπάτης και Ανέστης Δεληάς)» διοργανώνει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά (ΣΑΙΣΠ), αύριο (9μμ), στο αμφιθέατρό του (Πραξιτέλους 236, Πειραιάς), με ελεύθερη είσοδο. Ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Γιάννης Λεμπέσης με τη «Λαϊκή Στράτα» θα παρουσιάσει 40 αριστουργήματα της δεκαετίας 1930-1940 («Φραγκοσυριανή», «Ολοι οι ρεμπέτες του ντουνιά», «Αντιλαλούν οι φυλακές» κ.ά.) και λιγότερο γνωστά («Κορόιδο», «Σουλτάνα μαυροφόρα», «Μπαρμπεράκι» κ.ά.). Η βραδιά θα κλείσει με κοινωνικού περιεχομένου τραγούδια του Γ. Λεμπέση.

ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΡΔΙΑΣ, στη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, πέθανε χτες ο ιδιοκτήτης του ιστορικού κινηματογράφου «Ζέφυρος», Νίκος Μουζακιώτης, ο οποίος θα κηδευτεί αύριο στην εκκλησία της Αγ. Μαρίνας, στην Ηλιούπολη. Ο Ν. Μουζακιώτης γεννήθηκε το 1943 στο Βοτανικό. Πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την εκμετάλλευση κινηματογράφων («Ριρίκα» Ηλιούπολη, «Αθηνά» Ιλίσια, «Βυζάντιο» Αιγάλεω και «STUDIO»). Εδώ και 25 χρόνια λειτουργούσε τον ιστορικό θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρος» (Πετράλωνα) και τα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν αποκλειστικά με τη «NEW STAR».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ