ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΠΟΤ
Καλεί σε κορύφωση των αγώνων

Τα πανό του ΠΑΜΕ δε βεβηλώνουν το μνημείο. Η εμπορευματική παραχώρησή του από τους συγκυβερνώντες το βεβηλώνουν

Eurokinissi

Τα πανό του ΠΑΜΕ δε βεβηλώνουν το μνημείο. Η εμπορευματική παραχώρησή του από τους συγκυβερνώντες το βεβηλώνουν
Τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό «που συμμετείχαν στις δυναμικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, τις προηγούμενες μέρες, και βροντοφώναξαν με τους χιλιάδες διαδηλωτές των ταξικών δυνάμεων ένα ηχηρό "Οχι" στο Μνημόνιο - σφαγείο, προκαλώντας τη μέγιστη συγκίνηση», χαιρετίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού.

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ «στέλνει ελπιδοφόρο μήνυμα για κορύφωση των αγώνων μας στο μέλλον και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία στο ΥΠΠΟΤ να αντισταθούν στην αντιλαϊκή επίθεση που αφανίζει και τον πολιτισμό, καθιστώντας μας "αναλώσιμους" και "φθηνή εργατική δύναμη" προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας».

Επίσης καταγγέλλει την ανακοίνωση του τομέα Πολιτισμού της ΝΔ, με την οποία «η ανάρτηση πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη», το Σάββατο 11/2/2012, χαρακτηρίζεται ως «...επαναλαμβανόμενο απαράδεκτο φαινόμενο εκμετάλλευσης των μνημείων μας για κομματική προβολή»!!!

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟΤ θεωρεί ότι «οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν, τουλάχιστον, πρόκληση, όταν το ίδιο το ΥΠΠΟΤ παραχωρεί τα μνημεία της χώρας σε ιδιώτες για διαφημιστικές καμπάνιες και κινηματογραφικά θεάματα» και υπογραμμίζει: «Το μήνυμα για αντίσταση κατά των μονοπωλίων δεν προκαλεί δυσφήμηση για τη χώρα μας. Αντίθετα, είναι ένα μήνυμα περηφάνιας, ανάτασης και ξεσηκωμού, που ταξιδεύει από ένα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και αναγνώρισης προς όλους τους λαούς της Ευρώπης».

ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
Ενάντια στην εργασιακή και πολιτιστική εξαθλίωση

Σε 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις σε Αθήνα (12 το μεσημέρι στη Βουλή) και Θεσσαλονίκη (την ίδια ώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο) προχωρούν σήμερα οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, αντιδρώντας στον εμπαιγμό της κυβέρνησης που παρατείνει την εργασιακή ομηρία από τους 24 στους 60 μήνες, και στην ιδιωτικοποίηση ακόμη και των σωστικών ανασκαφών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, ξεκίνησε από χτες και συνεχίζεται σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου «για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα», που στο άρθρο 42 προβλέπει ότι οι αρχαιολόγοι δεν θα μπορούν να εργαστούν ποτέ ξανά μετά τη συμπλήρωση 5 ετών απασχόλησης, «στερώντας μας ακόμα και τη δυνατότητα να κάνουμε αίτηση στις όποιες θέσεις προκηρυχθούν», σημειώνει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Μέχρι τώρα αυτό συνέβαινε με την παρέλευση 24 μηνών. Ετσι, «αντί να επιλύεται το πρόβλημα, μετατίθεται για το εγγύς μέλλον, παρατείνοντας την αγωνία των αρχαιολόγων και των εργαζομένων στον πολιτισμό».

Ταυτόχρονα, με την παράταση της εργασιακής ομηρίας, στο άλλο νομοσχέδιο για τη «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται ότι τους αρχαιολόγους που θα εργάζονται στις σωστικές ανασκαφές στα Μεγάλα Ιδιωτικά Εργα δεν θα τους επιλέγει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως γίνεται σήμερα, αλλά οι ιδιώτες κατασκευαστές. «Με τον τρόπο αυτό παραχωρείται μέρος του ελέγχου των σωστικών ανασκαφών στους ιδιώτες εργολάβους και οι αρχαιολόγοι εγκαταλείπονται, έρμαια, στις πιέσεις και τις ορέξεις τους».

Ο ΣΕΚΑ προσθέτει ότι τα νέα μέτρα «εξαθλιώνουν τις ζωές μας, ανατρέπονται εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών και καθιερώνονται μισθοί πείνας για τους εργαζομένους. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, όπως του Σ.ΕΚ.Α., τις οποίες προσπαθούν να καταργήσουν (...) Θύμα της γενικευμένης αντιλαϊκής επίθεσης είναι και ο πολιτισμός και οι εργαζόμενοι σε αυτόν».

«Λουκέτο»... στο ΕΚΕΜΕΛ

«Πέφτει η αυλαία για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας - Επιστημών του Ανθρώπου. Στο τέλος του μήνα κλείνει, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του». Ετσι αρχίζει η χτεσινή ανακοίνωση της διευθύντριας του πάσχοντος οικονομικά, δύο και πλέον χρόνια, λόγω διακοπής της επιχορήγησής του από το ΥΠΠΟΤ, ΕΚΕΜΕΛ, Ελένης Ζέρβα.

Το καλοκαίρι του 2010, εξαιτίας του άμεσου κινδύνου να μπει λουκέτο στο ΕΚΕΜΕΛ, μετά από διαμαρτυρίες και υπογραφές πλήθους ανθρώπων των Γραμμάτων και Τεχνών, το ΥΠΠΟΤ έδωσε στον κρατικό αυτό φορέα μια ανάξια αναφοράς οικονομική «ελεημοσύνη». Σε σχετικό δημοσίευμά του (6/8/2010) ο «Ρ» επισήμανε ότι το «προσωρινό» βοήθημα δεν λύνει το πρόβλημα.

Απόδειξη της επισήμανσης του «Ρ» αποτελεί η χτεσινή ανακοίνωση της διευθύντριας του ΕΚΕΜΕΛ, η οποία χαρακτηρίζει «θαύμα το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια το ΕΚΕΜΕΛ λειτουργούσε, κάλυπτε τις υποχρεώσεις του έναντι των σπουδαστών και των εταίρων του στο πλαίσιο ποικίλων δραστηριοτήτων, από τα βραβεία μετάφρασης ως τα συνέδρια και τις συνεργασίες με πανεπιστήμια και οργανισμούς του εξωτερικού». Η Ε. Ζέρβα απαντά στις απόψεις πως «όταν κάτι δεν χρειάζεται, καλύτερα να κλείνει», σημειώνοντας: «Ζούμε πλέον σε μια χώρα όπου το θέατρο, η επιμόρφωση, τα σεμινάρια θεωρούνται πολυτέλεια. Σε καμία περίπτωση δεν θα υποβαθμίσουμε τις δυσκολίες της εποχής που διανύουμε (...) Θα ήταν ύβρις τόσο για το επάγγελμά μας όσο και για τα πραγματικά προβλήματα μέσα στα οποία ζούμε να λέμε ότι ένα κέντρο μετάφρασης κλείνει επειδή δεν είναι πια χρήσιμο στην κοινωνία».

Η κυβερνητική πολιτική, οδηγώντας στο κλείσιμο του ΕΚΕΜΕΛ, άφησε ελεύθερο το πεδίο για να δράσει η Ελληνοαμερικανική Ενωση, η οποία ανακοίνωσε - επίσης χτες - ότι ιδρύει Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Λογοτεχνικής Μετάφρασης, στο οποίο θα υπαχθούν όλες οι δράσεις του ΕΚΕΜΕΛ: Τα μαθήματα λογοτεχνικής μετάφρασης, που θα περιλάβουν την αγγλική, γερμανική, ιταλική, γαλλική, ισπανική και άλλες γλώσσες. Το Ετήσιο Συνέδριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Το εργαστήρι του μεταφραστή». Η συνέχιση της έκδοσης του ηλεκτρονικού περιοδικού «Απηλιώτης». Η λειτουργία του «Σπιτιού της Λογοτεχνίας» σε Πάρο και Κρήτη. Η υποστήριξη του θεσμού των Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης. «Ψυχή», μάλιστα, αυτού του ινστιτούτου θα είναι η διευθύντρια του καταργημένου ΕΚΕΜΕΛ!!!

ΑΧΤΙΔΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα πνευματικά - συγγενικά δικαιώματα

Η Αχτίδα Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνουν συζήτηση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα», την Τρίτη, 21 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8, 7ος όροφος). Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίκαιρη σάτιρα

Η πάντα δραστήρια ερασιτεχνική θεατρική σκηνή «Εκτός σχεδίου» παρουσιάζει (κάθε Σάββατο και Κυριακή, 8.45 μ.μ.) στο θέατρο των Εργατικών Πολυκατοικιών Γεροβουνού, στο Καματερό (επί της οδού Θεοτόκου, οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Δημ. Γούναρη και Κ. Παλαμά) το έργο του Αουγκούστο Μπόαλ «Θείος Πάπαρος». Η θεατρική ομάδα, δίνοντας το «στίγμα» της παράστασης, επισημαίνει: «Αδίστακτοι επενδυτές και διεφθαρμένες κυβερνήσεις εξαθλιώνουν το λαό. Παράξενα όντα από το αστρικό διάστημα "μολύνουν" ιδεολογικά νέους και εργάτες. Υπερήρωες βρίσκονται σε αισθηματικό και πολεμικό οίστρο... Ξεχάστε ό,τι έχετε δει μέχρι σήμερα!!! Ο "Θείος Πάπαρος" έρχεται... η κατάθλιψη φεύγει...». Και προειδοποιεί: «Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις είναι απολύτως Μη συμπτωματική...» Είσοδος ελεύθερη. Τηλ. επικοινωνίας: 694.4935.221.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ