ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κλιμάκωση του αγώνα και άμεσες λύσεις

«Ο αγώνας συνεχίζεται πιο οργανωμένα με μεγαλύτερη ορμή μέχρι η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου και η τρόικα να πάνε στα τσακίδια», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο νέος Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων και Μικρών Εμπόρων Αθήνας, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του στην προσπάθεια των μικρών εμπόρων για τη διόρθωση των ζημιών που άφησε πίσω της η δράση των προβοκατόρων στην Αθήνα. Υπογραμμίζει ότι «οι προβοκάτορες έπαιξαν για μία φορά ακόμα το ρόλο τους, υλοποιώντας ένα καλά οργανωμένο σχέδιο των κρατικών μηχανισμών» και ότι «την ώρα που τα κόμματα της ευρωλυκοσυμμαχίας εκβίαζαν και απειλούσαν το λαό, τα ΜΑΤ και οι κουκουλοφόροι σε μοιρασμένους ρόλους δρούσαν συντονισμένα, καίγοντας και καταστρέφοντας, ενάντια στις μεγαλειώδεις λαϊκές διαδηλώσεις για να τις διαλύσουν».

Ο Σύλλογος καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα, μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ και το ΠΑΜΕ, ενώ σημειώνει ότι «το κράτος των μονοπωλίων που βάζει τα λουκέτα στα μικρομάγαζα είναι το ίδιο που τροφοδοτεί το παρακράτος των κουκουλοφόρων που τα καίει» και απαιτεί: «Εκλογές τώρα - Μονομερή διαγραφή του χρέους, αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το χρέος δεν είναι δικό μας. Να το πληρώσουν αυτοί που το δημιούργησαν, τα μονοπώλια, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι».

Ο Σύλλογος καλεί τους εμπόρους να μην παρασύρονται από «τα ψέματα και τις ρεαλιστικές λύσεις και προτάσεις που ακούγονται από τους συμβιβασμένους του Εμπορικού Συλλόγου, τον πρώην και τον σημερινό δήμαρχο Αθήνας. Ολοι τους υπηρετούν την ίδια πολιτική που σε καταστρέφει». Τους καλεί, επίσης, να οργανωθούν στο Σύλλογο και διεκδικεί:

  • Αμεση - ολική αποκατάσταση των ζημιών από το κράτος.
  • Χρηματοδότηση άτοκη για τους μικρούς ΕΒΕ όσο διαρκεί η κρίση με την εγγύηση του Δημοσίου.
  • Στις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί καταστροφές να επιχορηγηθούν οι μισθοί και η ασφάλεια των εργαζομένων για όλη τη διάρκεια που θα χρειαστεί να αποκατασταθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.
  • Να παγώσουν τα χρέη που έχουν οι καταστραμμένες επιχειρήσεις.
  • Κανένας συνάδελφος να μη μείνει χωρίς ασφάλιση. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Θεώρηση όλων των βιβλιαρίων».
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΩΔΩΝΗ
Πρασινογάλαζος αποπροσανατολισμός

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να βάλουν φρένο στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ

Να προκαλούν αποπροσανατολισμό και να σπέρνουν αυταπάτες στους αγροτοκτηνοτρόφους της Ηπείρου, παρά το επίσημο πωλητήριο της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ από την ΑΤΕ, που προσκαλεί μέχρι τις 9 Μάρτη σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά των μετοχών που κατέχει (67,7%), συνεχίζουν απρόσκοπτα οι διοικήσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου.

Ακόμη και σήμερα που μπαίνει στην τελική ευθεία το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ οι «πρασινογάλαζοι» αγροτοσυνδικαλιστές ζητούν οι Ενώσεις - μέτοχοι να μη μείνουν εκτός των εξελίξεων και αναζητούν φόρμουλα διαπραγμάτευσης στην εξαγορά της ΔΩΔΩΝΗΣ. Ζητούν να προτιμηθούν οι Ενώσεις από την ΑΤΕ για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της, την ίδια ώρα που οι Ενώσεις βουλιάζουν και ματώνουν οικονομικά όπως, π.χ., η ΕΑΣ Πρέβεζας, σπέρνοντας αυταπάτες στους κτηνοτρόφους ότι έτσι μπορούν να διασφαλιστούν τα συμφέροντά τους. Για να ρίξουν βέβαια στάχτη στα μάτια των κτηνοτρόφων και να κρύψουν επιδιώξεις που σχετίζονται με την αποδοχή - διαχείριση στο αποφασισμένο εδώ και καιρό από κυβέρνηση και τρόικα ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ και των υπόλοιπων αγροτοσυνεταιριστικών βιομηχανιών, επικαλούνται υποκριτικά τη διατήρηση της ιδρυτικής πράξης της Βιομηχανίας και τον δικαστικό αγώνα.

Οι ίδιες όμως οι πράξεις τους και τα αποτελέσματα τους προδίδουν. Επιβεβαιώνουν ότι αυτά αποτελούν κούφια λόγια αφού προχώρησαν στην πρόσληψη συμβούλου για να διερευνήσουν τις οικονομικές δυνατότητες εξαγοράς των μετοχών. Ομως, η ΑΤΕ μπορεί να ξεπουλάει, αλλά δε χαρίζει. Και δε φαίνεται φως, ακόμα και αν οι Ενώσεις της Ηπείρου μετατραπούν σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς στα πρότυπα των ανωνύμων εταιρειών, όπου θα κυριαρχούν οι μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες, πράγμα που επίσης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Για παράδειγμα, η ΕΑΣ Ιωαννίνων (κατέχει το 24,78% των μετοχών στη ΔΩΔΩΝΗ) έχει ορίσει Γενική Συνέλευση στις 25 Φλεβάρη για τη μετατροπή της σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό. Επίσης, η επίκληση συνέχισης του δικαστικού αγώνα για να μην αναγνωριστεί απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών της ΑΤΕ, επειδή όπως επικαλούνται ένα ποσοστό 7,7% των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗΣ δεν αποκτήθηκε νόμιμα, δεν αποτελεί λύση. Ηδη το Εφετείο Ιωαννίνων δικαίωσε την ΑΤΕ και δεν τίθεται θέμα εκκρεμοδικίας που θα μπλοκάρει τους επίδοξους αγοραστές όπως υποστηρίζουν οι «πρασινογάλαζοι» αγροτοσυνδικαλιστές. Αυτό είναι άλλο ένα θέμα με το οποίο σπέρνουν αυταπάτες. Και από την άλλη μεριά μεγάλο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΩΔΩΝΗΣ έχουν εκφράσει εδώ και καιρό πολυεθνικές και ντόπιοι μεγαλοβιομήχανοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Στην ίδια ρότα του αποπροσανατολισμού η Περιφέρεια Ηπείρου ανάγει ως πρωτεύον η ΔΩΔΩΝΗ να παραμείνει σε ηπειρώτικα - ελληνικά χέρια λες και το ζήτημα είναι η προέλευση του αγοραστή ιδιώτη και όχι η ένταση της εκμετάλλευσης παραγωγών και εργαζομένων από την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.

Γι' αυτό οι μικρομεσαίοι παραγωγοί που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ΔΩΔΩΝΗΣ πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις αγροτοσυνδικαλιστικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε όλους αυτούς που στην πράξη επιδιώκουν να βάλουν φρένο στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ. Εδώ και τώρα να συμπορευτούν με την ΠΑΣΥ για ολομέτωπη σύγκρουση με την αντιαγροτική πολιτική, την πολιτική που παραδίδει κοψοχρονιά στα ντόπια ή τα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα το μόχθο των αγροτών και του λαού.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στα αγροτοδικεία

Την Παρασκευή 17 Φλεβάρη, στις 9 το πρωί

Συνέχεια στην τρομοκράτηση και εκφοβισμό των αγώνων της φτωχομεσαίας αγροτιάς με τα αγροτοδικεία των «γαλαζοπράσινων» κυβερνήσεων δίνεται και από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2010 ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική σέρνονται στα δικαστήρια κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στα αγωνιστικά μπλόκα. Απάντηση στην προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων, τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος δίνεται την Παρασκευή 17 Φλεβάρη και ώρα 9 το πρωί στα δικαστήρια Αγρινίου στην κινητοποίηση που διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Σε σχετική της ανακοίνωση σημειώνει ότι «τα νέα αγροτοδικεία έρχονται σαν συνέχεια ανάλογων αγροτοδικείων, που προηγήθηκαν σε άλλους νομούς σε όλη τη χώρα. Επιδιώκουν να καθυποτάξουν το αγροτικό κίνημα για να μην αντισταθεί στη λαίλαπα των αντιαγροτικών αποφάσεων της ΕΕ, της ΚΑΠ και των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες αξιοποίησαν και αξιοποιούν τα αγροτοδικεία σαν μέσο τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων μας. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι οξύνεται η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της, φορτώνοντας τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα, νέα βάρη δισεκατομμυρίων ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι στις πόλεις με τα χαράτσια της ΔΕΗ, του ΕΛΓΑ, τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000, την αύξηση του ρεύματος, τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα, με παράλληλη αύξηση του κόστους παραγωγής και ζωής. Πιστεύει ότι με την τρομοκρατία και την ποινικοποίηση, με τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία, με τα συνεχόμενα εκβιαστικά διλήμματα θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα και τις αντιστάσεις του λαϊκού κινήματος. Ο αυταρχισμός ξεκαθαρίζει δεν πρόκειται να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά θα γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές του, πεισμώνει τους αγρότες ακόμη πιο μαζικά και δυναμικά, ακόμη πιο οργανωμένα να συνεχίσουν την αγωνιστική τους δράση.

Ελλείψεις σε καυσόξυλα

Οι πολύ υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και του φυσικού αερίου ανάγκασαν πάρα πολλά λαϊκά νοικοκυριά να καταφύγουν στις ξυλόσομπες και στα τζάκια, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη ζέστη του χειμώνα. Αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε μεγάλη άνοδο στις πωλήσεις καυσόξυλων - φέτος σε σχέση με πέρσι αυξήθηκαν πάνω από 30% - ενώ «τσίμπησε» και η τιμή αγοράς τους, που κυμαίνεται γύρω στα 16 λεπτά το κιλό.

Ο «κακός καιρός», με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια, ψυχρούς ανέμους και βροχές, που κρατάει για μεγάλο χρονικό διάστημα και, όπως φαίνεται, θα συνεχιστεί για καιρό ακόμα, έχει ως αποτέλεσμα τα καυσόξυλα που προμηθεύτηκαν οι λαϊκές οικογένειες να τελειώνουν γρήγορα και να υπάρχει ανάγκη ν' αγοράσουν κι άλλες ποσότητες. Ομως, στην αγορά παρατηρείται έλλειψη καυσόξυλων - στη Θεσσαλία, αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να βρει καυσόξυλα κι αν βρει μερικές μικροποσότητες, θα είναι είτε μουσκεμένα ή χλωρά - και το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες, καθώς τα πολλά χιόνια που υπάρχουν στα βουνά δύσκολα θα λιώσουν, οπότε δεν μπορεί να γίνει υλοτόμηση για την προμήθεια των νοικοκυριών που έχουν ξεμείνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ