ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ «ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
Στο απυρόβλητο ο πραγματικός αντίπαλος

Οι διοργανωτές σε χώρες της ΕΕ και αλλού εμφανίζουν τους Ελληνες αταξικά, σαν ενιαίο σύνολο και ζητούν «καλύτερη» διαχείριση της κρίσης

Με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Ελληνες», που προβλήθηκε κατά κόρον αυτές τις μέρες από τα εγχώρια αστικά ΜΜΕ, πραγματοποιήθηκαν, σε διάφορες χώρες, το Σάββατο, οι λεγόμενες εκδηλώσεις «συμπαράστασης στην Ελλάδα», για να εκφραστεί, όπως λένε οι έχοντες την πρωτοβουλία, η «αλληλεγγύη στην Ελλάδα που δέχεται επίθεση από το νέο μνημόνιο, που ψηφίστηκε την Κυριακή 12 Γενάρη».

Στην κίνηση αυτή ενεργοποιήθηκαν οι λεγόμενοι «αγανακτισμένοι», ιστοσελίδες «κοινωνικής δικτύωσης» (Facebook κ.λπ.), αστικά ΜΜΕ σε Ευρώπη και Αμερική. Εκδηλώσεις, με μερικές εκατοντάδες ή και δεκάδες Ελληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και ντόπιους, έγιναν σε Παρίσι (οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 2.000 άτομα), Μασσαλία, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Αμστερνταμ, Κοπεγχάγη, Ρώμη, Βαρκελώνη και Νέα Υόρκη.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη Γαλλία, όταν κάποιοι Γάλλοι πολίτες ζήτησαν την ελληνική υπηκοότητα από τις προξενικές αρχές, με το σύνθημα «Είμαι και εγώ Ελληνας». Την κίνηση αυτή στήριξε από την αρχή και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (όπου συμμετέχει ο ΣΥΝ) και το Γαλλικό ΚΚ. Με το ίδιο σύνθημα βγήκε η εφημερίδα «Ουμανιτέ», με άρθρο του διευθυντή της και με δηλώσεις του προέδρου της, που είναι και πρόεδρος του ΚΕΑ, Πιέρ Λοράν.

Μέσα από αυτές τις κινήσεις, η Ελλάδα και οι Ελληνες εμφανίζονται να είναι στα «νύχια της Μέρκελ και του Σαρκοζί και της ΕΕ, που δεν λειτουργεί με αλληλεγγύη, αλλά εκδικητικά». Οι δυνάμεις που καθοδηγούν τέτοιες κινήσεις δεν προσεγγίζουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και τη σκληρή ταξική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με ή χωρίς μνημόνια.

Η «βοήθεια» που προτείνουν στον ελληνικό λαό και κατ' επέκταση στους άλλους λαούς (παρά τα ακόμα και αντικαπιταλιστικά συνθήματα) είναι επί της ουσίας μια άλλη διαχείριση του συστήματος. Για παράδειγμα, στη Γαλλία, οι δυνάμεις του λεγόμενου «Αριστερού Μετώπου» που πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις, με τη γραμμή του ΚΕΑ, προτείνουν «καλύτερη διαπραγμάτευση του χρέους, δανεισμό των κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με 1% επιτόκιο, ή για την Ελλάδα τράτο κάποιων χρόνων μέχρι να έρθει η ανάπτυξη και μετά να αρχίσει να ξεπληρώνει το μη επαχθές μέρος του χρέους». Αυτές οι προτάσεις όμως δεν αποτελούν διέξοδο ούτε για τον ελληνικό λαό ούτε για κανέναν άλλο λαό. Αυταπάτες καλλιεργούν και δυσκολεύουν τη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων.

Το ζήτημα της διεξόδου από την κρίση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων απαιτεί έξοδο από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων, λαϊκή εξουσία, που θα ελέγχει τα κλειδιά της οικονομίας, με κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εγγυάται την εφαρμογή του νέου μνημονίου

«Ψήνει» ήδη τη μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Την εικόνα ότι είναι η μόνη «σταθερά του συστήματος» που μπορεί να υλοποιήσει πλήρως τα μέτρα του νέου μνημονίου και να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και την ΕΕ, καλλιεργεί η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να καταξιωθεί ως άξιος διαχειριστής των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Στην κατεύθυνση αυτή, μπαίνει μπροστά προκειμένου να υπερψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου μνημονίου, διεκδικώντας ταυτόχρονα πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση τρομοκρατίας του λαού, προκειμένου να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα.

Το τόνο το δίνει ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» ενόψει της επίσκεψής του στην Κύπρο, επέσεισε τον κίνδυνο της «ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας» και της «αληθινής λεηλασίας της χώρας, του λαού και του πλούτου της», προκειμένου να δικαιολογήσει την υπερψήφιση του νέου μνημονίου και την υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων που καταστρέφουν τη ζωή του λαού. «Πιστεύω ότι με την απόφασή μας να στηρίξουμε το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, η χώρα απομακρύνθηκε από τον γκρεμό», ισχυρίστηκε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «τίποτα δεν κρίθηκε οριστικά, έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας».

Οσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, η ηγεσία της ΝΔ κρατά χαμηλούς τόνους, αναμένοντας να αποσαφηνιστεί το τοπίο με το PSI, ωστόσο τα στελέχη της έχουν αρχίσει να καλλιεργούν το έδαφος ότι η κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές.

Στο μεταξύ, την επικίνδυνη θεωρία του «εθνικού κέντρου» επανέφερε έμμεσα ο Αντ. Σαμαρά στις δηλώσεις που έκανε μετά τις επαφές που είχε χθες στην Κύπρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και τους αρχηγούς των κομμάτων, αναδεικνύοντας στη βάση αυτή την ανάγκη μιας «εθνικής συμμαχίας» στο χώρο της οικονομίας, με έμφαση την κοινή στρατηγική για την ΑΟΖ. Αργότερα, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη, αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου υποστήριξε ότι «η ανάγκη δημιουργίας εθνικής συμμαχίας περνάει τα στενά πολιτικά όρια και είναι σαφές ότι η συμμαχία αυτή οικοδομείται και στον χώρο της οικονομίας».

Νέα απόπειρα τρομοκράτησης του κινήματος

Η αστυνομία προσήγαγε αντιπροσωπεία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου που διαμαρτύρονταν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ

Ενα ακόμα απαράδεκτο κρούσμα καταστολής και τρομοκράτησης του κινήματος καταγράφηκε χτες, όταν η αστυνομία προσήγαγε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής επτά μέλη του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης. Η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου, με επικεφαλής τον πρόεδρο Νίκο Καρανδρέα, είχε πάει στην πρεσβεία των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί και να θυροκολλήσει ψήφισμα αλληλεγγύης με τους πέντε Κουβανούς, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.

Χωρίς καμία αφορμή, αστυνομικές δυνάμεις (με εντολή ποιου;) προχώρησαν στη προσαγωγή των αγωνιστών, για πρώτη φορά, παρά τις πολλές ανάλογες παραστάσεις διαμαρτυρίας που έχουν γίνει στο παρελθόν. Υστερα από έντονες διαμαρτυρίες, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθερα. «Η ενέργεια αυτή δεν είναι μεμονωμένη. Είναι μέρος της πολιτικής της καταστολής που εφαρμόζει η αντιλαϊκή κυβέρνηση κατά του εργατικού, λαϊκού κινήματος», τονίζεται σε ανακοίνωση του Ελληνοκουβανικού. Ανάλογη καταγγελία εξέδωσε και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοινός εχθρός η δικτατορία των μονοπωλίων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Πραγματική διέξοδο για τους λαούς, μπορεί να δώσει μόνο η πάλη για την κατάργηση της δικτατορίας των μονοπωλίων σε κάθε χώρα
Πραγματική διέξοδο για τους λαούς, μπορεί να δώσει μόνο η πάλη για την κατάργηση της δικτατορίας των μονοπωλίων σε κάθε χώρα
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ απευθύνει μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης: Δεν χρειάζεται να "γίνετε Ελληνες" για να συμπαρασταθείτε στο λαό της Ελλάδας. Σας καλούμε να συναντηθούμε στον ίδιο δρόμο για τα σύγχρονα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε τον κοινό εχθρό μας, τη δικτατορία των μονοπωλίων, την ΕΕ, τα κόμματα που τα υπηρετούν. Η ανατροπή τους σε κάθε χώρα ή ομάδα χωρών, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, η αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, με εργατική - λαϊκή εξουσία θα είναι η μεγαλύτερη συμβολή στην πάλη των λαών της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Το πιο νέο και το πιο σύγχρονο σύνθημα, που είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο, είναι: ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ».

Νέες δημοσκοπήσεις

Τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας χτες και την Κυριακή, καταγράφουν τα εξής ευρήματα στην πρόθεση ψήφου: ALCO για «Πρώτο Θέμα»: ΝΔ 24%, ΔΗΜΑΡ 11,5%, ΚΚΕ 11%, ΠΑΣΟΚ 11%, ΣΥΡΙΖΑ 8%, ΛΑ.Ο.Σ. 5%, Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%, «Χρυσή Αυγή» 3,5%, ΔΗΣΥ 3%. MARC για «Εθνος» (με αναγωγή): ΝΔ 24%, ΔΗΜΑΡ 15,2%, ΠΑΣΟΚ 13,9%, ΚΚΕ 11,9%, ΣΥΡΙΖΑ 10,7%, ΛΑ.Ο.Σ. 6,9%, Οικολόγοι - Πράσινοι 3,3%, ΔΗΣΥ 3,2%, «Χρυσή Αυγή» 2,8%, Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών 1,7%. MRB για «Real News»: ΝΔ 27,5%, ΔΗΜΑΡ 14,6%, ΚΚΕ 12,8, ΠΑΣΟΚ 11,9%, ΣΥΡΙΖΑ 11,9%, ΛΑ.Ο.Σ. 4,9%, Οικολόγοι 3,9%, ΔΗΣΥ 3%, Αρμα Πολιτών 3%. Rass για «Παρόν»: ΝΔ 20,1%, ΔΗΜΑΡ 12,5% ΣΥΡΙΖΑ 10,2%, ΠΑΣΟΚ 8,5%, ΚΚΕ 8,1%, Οικολόγοι 3,8%, ΛΑ.Ο.Σ. 3%. GPO για «Μέγκα»: ΝΔ 19,4%, ΠΑΣΟΚ 13,1%, ΔΗΜΑΡ 12%, ΚΚΕ 9,5%, ΛΑ.Ο.Σ. 5,1%, ΣΥΡΙΖΑ 8,5%, ΔΗΣΥ 2,5%, Οικολόγοι 1,9%, Αρμα Πολιτών 0,8%, Λευκό/άκυρο/άλλο κόμμα 16,8%, ΔΞ/ΔΑ 10,4%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ