ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Σέρνονται στην απογραφή–«μαχαίρι» των επιδομάτων τους

Απίστευτη ταλαιπωρία και χτες στην υπηρεσία Πρόνοιας του Κεντρικού Τομέα της Αθήνας

Απίστευτη ταλαιπωρία βίωσαν και χτες οι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες στις Υπηρεσίες Πρόνοιας των Περιφερειών προκειμένου να πάρουν τη σχετική βεβαίωση για να απογραφούν στη συνέχεια στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ως δικαιούχοι επιδομάτων πρόνοιας. Από τα ξημερώματα ανήμποροι άνθρωποι και συνταξιούχοι προχωρημένης ηλικίας στοιβάχτηκαν μέσα κι έξω από την Υπηρεσία του Κεντρικού Τομέα της Αθήνας, ελπίζοντας ότι μετά από μέρες αναμονής θα εξυπηρετηθούν. Στο σημείο βρέθηκαν και χτες δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, κάνοντας εξόρμηση.

«Από τις 5 το πρωί έχω έρθει και δεν ξέρω τι ώρα θα ξεμπερδέψω. Εχουν τρεις υπαλλήλους όλους κι όλους. Ψάχνουν επί μισή ώρα σε κούτες και φακέλους να βρουν μια βεβαίωση», λένε στον «Ρ» όσο περιμένουν οι δικαιούχοι. «Ηρθα δυο φορές την περασμένη βδομάδα και σήμερα τελικά το πήρα μετά από δυόμισι ώρες!», σημειώνει κάποιος άλλος.

Πολλοί ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες δεν μπορούν να μετακινηθούν και αναγκάζονται οι συγγενείς τους να χάνουν χρόνο και μεροκάματα για να περιμένουν στις ατέλειωτες ουρές. Η Γιάννα, μόλις σχόλασε από τη βραδινή βάρδια του εργοστασίου όπου δουλεύει, πήγε κατευθείαν στην υπηρεσία. «Μετά από ένα χρόνο στην ανεργία βρήκα επιτέλους αυτή τη δουλειά. Το παιδί μου έχει σακχαρώδη διαβήτη από 7 χρονών και θα το έχει εφ' όρου ζωής και το ποσοστό αναπηρίας που δίνουν είναι 10%-15%. Ασε που μόλις κολλήσει το πρώτο του ένσημο κόβεται αυτό το πενιχρό επίδομα των 300 ευρώ το μήνα, λες και θα πάψει να το χρειάζεται. Η συμμετοχή που δίνουμε στα φάρμακα κάθε μήνα φτάνει τα 60 ευρώ. Εγώ δουλεύω και παρ' όλα αυτά στερώ από το παιδί μου τα απαραίτητα τρόφιμα υψηλής ποιότητας που είναι απαραίτητα για την υγεία του. Φανταστείτε να κοπεί το επίδομα μόλις αρχίσει να έχει ένσημα ή να πληρώνουμε όλο το ποσό για τα φάρμακα επειδή θα έχει χαμηλό ποσοστό αναπηρίας...».

Θα πέσει «μαχαίρι»

Το πιο τραγικό είναι ότι τα άτομα με αναπηρία σέρνονται σε αυτή τη διαδικασία προκειμένου να πέσει «μαχαίρι» σε επιδόματα και συντάξεις. Καταρχήν είναι πολλοί αυτοί που δεν θα καταφέρουν να απογραφούν, οπότε αυτομάτως χάνουν το δικαίωμα στο επίδομα. Οπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, υπάρχουν πολλοί μοναχικοί άνθρωποι, ηλικιωμένοι, με βαριές νοητικές και κινητικές αναπηρίες, που δεν έχουν κανένα να τους ενημερώσει ή να κάνει την απογραφή για λογαριασμό τους. Είναι ενδεικτικό ότι - σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας - από τους περίπου 220.000 δικαιούχους (που παίρνουν σήμερα επίδομα) έχουν απογραφεί μόλις οι 85.000 και η προθεσμία λήγει στις 15 Μάρτη. Την ίδια ώρα ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ή με χρόνια πάθηση είναι περίπου στο 10% του πληθυσμού. Από αυτούς οι 500.000 έχουν βαριά αναπηρία και οι μισοί και πλέον δεν παίρνουν κανένα επίδομα. Για παράδειγμα, οι κωφοί από 18-65 ετών, όσοι πάσχουν από γεροντική άνοια. Μάλιστα, οι κατάκοιτοι δεν αναγνωρίζονται ως παραπληγικοί, άρα δεν παίρνουν τίποτα. Επίσης αν κάποιος εργαζόμενος με ανάπηρο παιδί παίρνει επίδομα και από το ασφαλιστικό του ταμείο και το προνοιακό επίδομα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να του κόψουν το ένα από τα δυο παρότι τα δικαιούται.

ΤΥΦΛΟΙ
Κινητοποίηση ενάντια στις δραματικές περικοπές

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία
«Οι ανάπηροι πληρώνουν με αίμα και στερήσεις για να κερδίζουν τράπεζες και επιχειρήσεις!», φώναξαν χτες τυφλοί και άτομα με προβλήματα όρασης από διάφορες περιοχές της χώρας, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που οργάνωσε η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών κάτω από την πίεση των εκρηκτικών προβλημάτων.

Τόσο με το νέο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), όσο και στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός για την περικοπή επιδομάτων και συντάξεων μέσω της μείωσης του ποσοστού αναπηρίας. Να γιατί οι τυφλοί φώναζαν χτες στους δρόμους του κέντρου της πόλης: «Ο κανονισμός τους είναι καρμανιόλα, αν δεν ξεσηκωθούμε θα μας τα πάρουν όλα» και «600 δισ. φυλάν στην Ελβετία και τους ανάπηρους στα ΚΕΠΑ τα σφαγεία». Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων συμμετέχοντας μαζικά και μαχητικά στη συγκέντρωση διεκδίκησε τις σύγχρονες ανάγκες των ανάπηρων και των τυφλών, να γίνουν σχολεία για τους τυφλούς μαθητές, να έχουν όλοι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να παίρνουν αξιοπρεπή επιδόματα όλοι όσοι έχουν ανάγκη κ.ά.

«Τα προβλήματα οξύνονται και στους τυφλούς κι όλους τους ανάπηρους και με το νέο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, αλλά και με τις περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα, αλλά και με την ανεργία που μαστίζει το 95% των αναπήρων. Με το νέο κανονισμό, πρακτικά καταργούνται οι περιπτώσεις του εφόρου ζωής ποσοστού αναπηρίας, δίνονται πάρα πολύ μειωμένα ποσοστά αναπηρίας και λειτουργεί σαν όχημα για περικοπές στις όποιες μηδαμινές παροχές είχαν μέχρι τώρα οι ανάπηροι, οι γονείς και κηδεμόνες των ανάπηρων παιδιών. Οπως όλοι οι εργαζόμενοι, όλος ο κόσμος, έτσι και οι ανάπηροι κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, το νοσοκομείο, το γιατρό ακόμα και τα 200 και 300 ευρώ που έπαιρναν το μήνα για να ζήσουν ολόκληρες οικογένειες», δήλωσε ο Μάριος Δουμπός μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και της ΕΣΚ Τυφλών.

Οι τυφλοί με πορεία κατευθύνθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Σταυρόπουλο, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος και ...«δεσμεύτηκε» να μεταφέρει τα αιτήματά τους στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας. Παρόλα αυτά, η ηγεσία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών - που ζητάει εξαίρεση των τυφλών από την αντεργατική λαίλαπα - επιδίωξε να καθησυχάσει τους συγκεντρωμένους και να σκορπίσει αυταπάτες.

Απεργία αύριο στα δημόσια νοσοκομεία

Με απόφαση της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ. Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 πμ

Με 24ωρη απεργία αύριο και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας απαντούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης που εντείνεται με το τελευταίο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Τις αποφάσεις για τις απεργίες πήραν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας θα γίνει στις 11 πμ. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα κάνουν και συγκεντρώσεις στις έδρες των Υγειονομικών Περιφερειών. Στη Θεσσαλονίκη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα κάνουν συγκέντρωση στο «Θεαγένειο» νοσοκομείο στις 12:30 το μεσημέρι.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οσοι λένε ότι το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση είναι υποτακτική στην τρόικα, κρύβουν ότι τα μέτρα είναι πρώτα από όλα απαιτήσεις των Ελλήνων βιομηχάνων, τραπεζιτών και εφοπλιστών. Αυτοί που σήμερα δήθεν κλαίγονται για την απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας, ήταν αυτοί που πανηγύριζαν όταν η Ελλάδα παραχωρούσε κυριαρχικά της δικαιώματα για να ενταχθεί στην ΕΟΚ - ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα από μας..! Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε σε πόλεμο. 'Η Εμείς ή Αυτοί. Απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας, με μεγαλύτερη ορμή στις μάχες που έρχονται. Με οργάνωση από τα κάτω, με πείσμα και αντοχή. Κάθε νοσοκομείο, κάθε χώρος δουλειάς να γίνει το ορμητήριο της αντίστασης, της αντεπίθεσης. Να πολλαπλασιαστούν οι Χαλυβουργίες».

Συγκέντρωση των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) κηρύσσουν στάση εργασίας αύριο, Πέμπτη, από τις 10:30 το πρωί ως τη λήξη του ωραρίου εργασίας και καλούν την ίδια μέρα στην προσυγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 11 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και τη ΓΣΕΕ.

Τα ΚΠ για το 2010 και το 2011 χρηματοδοτήθηκαν κατά 50% λιγότερο απ' τις ανάγκες τους και για το 2012 έχουν εγγεγραμμένο στον Κρατικό Προϋπολογισμό το 25% της συνολικής χρηματοδότησής τους.

Σήμερα η διαμαρτυρία στη Λιβαδειά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις βάρβαρες περικοπές στην Υγεία και την Πρόνοια οργανώνουν σήμερα στη Λιβαδειά το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Επιτροπή Αγώνα ΑΜεΑ, ο Σύλλογος Νεφροπαθών, ο Σύλλογος Γυναικών Λιβαδειάς (ΟΓΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και η Επιτροπή Αγώνα Οικοδόμων. Η συγκέντρωση θα γίνει αύριο στις 7 μμ το απόγευμα στην αίθουσα του ΕΣΥΝ (αίθουσα Μαίρης Τσιροπούλα). Θα μιλήσει ο Χάρης Χουρδάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ