ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΙΑΣ «ELITE»
Δε δέχονται τα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή τους

Με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης δηλώνουν ότι απορρίπτουν τα νέα βάρβαρα μέτρα

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της ELITE
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της ELITE
Μετά τους εργαζόμενους της ΦΑΓΕ και της ΜΕΒΓΑΛ και οι εργαζόμενοι της υποδηματοποιίας ELITE ξεκαθάρισαν ότι δε θα δεχθούν να εφαρμοστεί κανένα μέτρο που θα συντρίβει τα δικαιώματα και τη ζωή τους, δε θα δεχτούν να χτυπηθούν οι μισθοί, οι συλλογικές συμβάσεις, οι συντάξεις τους. Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ELITE πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στο χώρο του εργοστασίου, μετά από πρόσκληση της Εργοστασιακής Επιτροπής και του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής, όπου και συζητήθηκαν οι εξελίξεις μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου από τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου.

Στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης σημειώνεται:

«Τα βάρβαρα μέτρα, που πτωχεύουν τους εργαζόμενους, είναι μέτρα που έχουν ένα και μόνο κερδισμένο. Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Το τσάκισμα των μισθών και των συντάξεων, το χτύπημα και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές, δεν είναι μέτρα που καλύπτουν το δημόσιο χρέος, δεν έχουν σχέση με τα ελλείμματα. Ο πραγματικός στόχος τους είναι να πληρώσει την κρίση ο λαός και όχι το μεγάλο κεφάλαιο που τη δημιούργησε.

Εχουμε δύο δρόμους να διαλέξουμε. 'Η θα υποταχθούμε και θα τα σαρώσουν όλα ή θα τους πάρουμε στο κυνήγι. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις ζωές μας, των παιδιών μας και των εγγονιών μας στα χέρια των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και του πολιτικού τους προσωπικού.

Ο πολύμηνος ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών μάς δείχνει το δρόμο. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να ζούμε με 400 ευρώ. Απορρίπτουμε τα νέα βάρβαρα μέτρα. Δε δεχόμαστε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Απευθυνόμαστε προς τη διεύθυνση της επιχείρησης στην οποία εργαζόμαστε. Δεν θα δεχτούμε την κατάργηση καμίας ΣΣΕ που καλύπτει τους εργαζόμενους της ΕLΙΤE (υποδηματεργατών, εργατών αποθήκης, λογιστών, υπαλλήλων γραφείου κλπ.). Σε αντίθετη περίπτωση, αποφασίζουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις κάθε μορφής (απεργιακές κινητοποιήσεις, καταλήψεις κλπ)».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΛΟΝΙΚΗΣ
Αποκαλύπτει τον αντεργατικό της ρόλο

Για μια ακόμα φορά η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης απέδειξαν ότι ακολουθούν με συνέπεια την πολιτική των κομμάτων που τους στήριξαν, τη βάρβαρη πολιτική των κομμάτων του Μνημονίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μέσα από επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, το ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα, αρνήθηκαν για μια ακόμα φορά χτες να αναγνωρίσουν με απόφασή τους, ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη καθαριότητα καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες, αποκλείοντάς τους έτσι ακόμα και από το δικαίωμα να διεκδικήσουν (όπως άλλοι εργαζόμενοι στο παρελθόν) τη συνέχιση της εργασίας τους.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και χτες την ώρα έναρξης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτώντας να προταχθεί η συζήτηση του αιτήματός τους. Η πλειοψηφία της Διοίκησης αρνήθηκε εξαπολύοντας προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά πάντων και οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη της αίθουσας. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διέκοψε τη συνεδρίαση.

Νωρίτερα, στην αρχή της συνεδρίασης, ο δήμαρχος, Γ. Μπουτάρης, έλεγε «εμείς βεβαιώσαμε ότι οι θέσεις είναι πάγιες και διαρκείς όχι οι άνθρωποι που τις καλύπτουν», ότι «τα ψηφίσματα είναι κωλόχαρτα έτσι κι αλλιώς για τις διάφορες αρχές». Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Π. Αβραμόπουλος επιτέθηκε με μειωτικούς χαρακτηρισμούς στον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης που στέκεται στο πλευρό των συμβασιούχων.

Οι δηλώσεις του δημάρχου για το θέμα των συμβασιούχων, αποκαλύπτουν σε κάθε περίπτωση το πόσο επικίνδυνη είναι η διοίκηση του δήμου, αφού με την πολιτική της στρέφεται ευθέως κατά των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού. Ενώ λοιπόν μιλά για «πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην καθαριότητα» οι οποίες θα έπρεπε να «καλύπτονται από μόνιμους υπαλλήλους», στερεί από τους συμβασιούχους εργαζόμενους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την επιστροφή τους στην εργασία.

Την ίδια ώρα υπερασπίζεται τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ως δήθεν γιατρικό για την ανεργία, λέγοντας: «Αν αυτή τη λογική των συμβάσεων ορισμένου χρόνου την ανατρέψουμε, μονιμοποιώντας τους συμβασιούχους, τότε ουσιαστικά εξυπηρετούμε τις ανάγκες και το δικαίωμα στην εργασία μόνο ορισμένων συμπολιτών μας (συγκεκριμένα περίπου 600 ανθρώπων), αφήνοντας έξω από το λογαριασμό τους χιλιάδες ανέργους».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καταγγέλλουν τον επικίνδυνο κατήφορο της διοίκησης Μπουτάρη. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Αρνούνται πάνω απ' όλα ότι το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και όχι η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι πάγιο και διαρκές δικαίωμα όλων των εργαζόμενων, ότι κι αν λένε οι νόμοι των κυβερνήσεων της εργοδοσίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η διοίκηση Μπουτάρη προσπαθεί να φέρει σε αντίθεση τους απολυόμενους με τους άνεργους, μοιράζοντας τις θέσεις ανεργίας και καλλιεργώντας κλίμα ανθρωποφαγίας.

Πάνω απ' όλα στο στόχο αυτής της πολιτικής είναι η ιδιωτικοποίηση μεταξύ των άλλων και της καθαριότητας, πάνω στο πτώμα των εργατικών δικαιωμάτων, με μισθούς 300 ευρώ».

Αλληλεγγύη στο ΠΑΜΕ και τους εργατικούς αγώνες

Μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο

Συνεχίζουν να φτάνουν μηνύματα αλληλεγγύης στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, από πολλές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, στον αγώνα του για την ανατροπή των νέων βάρβαρων μέτρων που προβλέπει το νέο μνημόνιο που θέλουν να επιβάλουν η πλουτοκρατία και η ΕΕ στους εργάτες.

Το Συντονιστικό Χιλιανών Εργαζομένων, που συσπειρώνεται γύρω από την αγωνιστική γραμμή της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό αγώνα σας για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση που δημιουργούν οι καπιταλιστές και το σύστημά τους».

Με τη συμμετοχή και της Ενωσης Συνδικάτων Βάσης της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στις 15/2 παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου εκφράστηκε η αλληλεγγύη στον αγώνα των εργατών της Ελλάδας.

Επίσης μήνυμα αλληλεγγύης στους αγώνες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα έστειλε και η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βραζιλίας.

«ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ»
Συνεχίζουν την απεργία

Απεργοσπαστικό μηχανισμό έστησε η πολυεθνική COCA COLA προκειμένου να σπάσει τον αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιούν 48ωρες κυλιόμενες απεργίες μέχρι τις 23 του Φλεβάρη.

Χτες το πρωί, οι απεργοί εργάτες εντόπισαν ένα φορτηγό, με συρόμενη καρότσα και βουλγάρικους αριθμούς κυκλοφορίας, να μεταφέρει προϊόντα της COCA COLA - 3Ε από την Ιταλία για να τα ξεφορτώσει σε μεγαλοκατάστημα στη Θεσσαλονίκη.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν και το μπλόκαραν. Οδήγησαν το φορτηγό στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και το ξεφόρτωσαν. Εκεί διαπίστωσαν ότι όλα τα προϊόντα είχαν ελληνικά γράμματα, δηλαδή παρασκευάστηκαν στην Ιταλία για να διοχετευθούν στην ελληνική αγορά.

Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, κόντρα στους μηχανισμούς και τις απειλές της εργοδοσίας, ενάντια στις απολύσεις, διεκδικούν προσλήψεις εργαζομένων και την υπογραφή ΣΣΕ.

Θυμίζουμε ότι με απόφαση της ΠΟΕΕΠ, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και οι εργαζόμενοι στα άλλα εργοστάσια του ομίλου (Βόλο, Πάτρα, Ρόδο) πραγματοποιούν καθημερινά τρίωρες στάσεις εργασίας. Στις 23 του Φλεβάρη η ΠΟΕΕΠ έχει προκηρύξει πανελλαδική απεργία σε όλα τα εργοστάσια της COCA COLA (σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και Ρόδο).

Σε τρίωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Hellas Online» (HOL) του Ομίλου «Ιντρακόμ» ενάντια στις απολύσεις - πάνω από 20 - που πραγματοποιεί η εργοδοσία τους τελευταίους δύο μήνες. Την απόφαση για τη στάση εργασίας πήρε το επιχειρησιακό σωματείο μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων, ενώ στάση εργασίας κήρυξε και το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ