ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει τους «εφαρμοστικούς» της βαρβαρότητας

Το Υπουργικό Συμβούλιο δρομολογεί σήμερα τη νομοθέτηση μέτρων του νέου μνημονίου, ενόψει και του Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει τη Δευτέρα

Οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα αποτελέσουν όπλο στα χέρια του λαού, αν πατώσει τα κόμματα που του μαυρίζουν τη ζωή και βγάλει ενισχυμένο το ΚΚΕ
Οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα αποτελέσουν όπλο στα χέρια του λαού, αν πατώσει τα κόμματα που του μαυρίζουν τη ζωή και βγάλει ενισχυμένο το ΚΚΕ
Σαφέστατες δεσμεύσεις για την προώθηση και εφαρμογή των νέων βάρβαρων μέτρων του μνημονίου δίνει προς κάθε κατεύθυνση η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, εξαπολύοντας ταυτόχρονα μαζί με τους άλλους εταίρους της Ευρωζώνης ένα τρομοκρατικό μπαράζ εκβιασμών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Χτες, ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, είχε τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Μόντι, που είχε και την πρωτοβουλία της τριμερούς επικοινωνίας, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού μετά την τηλεδιάσκεψη σημειώνεται: «Οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν από κοινού την αισιοδοξία τους για μια συμφωνία πάνω στο ελληνικό ζήτημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόταξε την απόλυτη στήριξη που του παρέχουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά μετά και τις προχτεσινές συναντήσεις του με Παπανδρέου, Σαμαρά - στην υλοποίηση του μνημονίου και στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, που πτωχεύει το λαό. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε και τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση με περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να καλυφθούν τα πρόσθετα μέτρα των 325 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Λ. Παπαδήμος είχε, επίσης χτες, τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ν. Σαρκοζί, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους. «Εμείς, ως κυβέρνηση, είχαμε αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις και έπρεπε να κάνουμε ορισμένες κινήσεις για να πετύχουμε αυτήν τη συμφωνία. Νομίζω ότι αυτές έχουν γίνει από την πλευρά της Ελλάδος και νομίζω ότι δεν αμφισβητείται ούτε από τους εταίρους πια αυτό», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Χτες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, συνεχίζοντας τις επαφές του με τους προέδρους των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», συναντήθηκε με τον αρχηγό της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, και τον ενημέρωσε σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το Γιούρογκρουπ και την Ευρωζώνη. Μετά τη συνάντηση, ο Φ. Κουβέλης είπε ότι δεν του τέθηκε θέμα υπογραφής για εφαρμογή του μνημονίου μετά τις εκλογές και ότι αν του ζητηθεί, θα αρνηθεί.

Σήμερα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητήσει τους εφαρμοστικούς του νέου μνημονίου, το σχέδιο νόμου για το ξεπούλημα του Ελληνικού στους ιδιώτες, όπως και το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ», για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τον εφαρμοστικό νόμο για τη σφαγή των κύριων και επικουρικών συντάξεων, ώστε άμεσα να προχωρήσει η κατάθεσή του στη Βουλή.

Ο ίδιος νόμος ενδέχεται να περιέχει ακόμα τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τις μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όπως και τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και τα άλλα μέτρα που συμπληρώνουν το πακέτο των 325 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη του προϋπολογισμού του 2012. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τα τέλη Φλεβάρη ή το πολύ μέχρι αρχές του Μάρτη, να έχει ψηφίσει το σύνολο των αντιδραστικών εφαρμοστικών νόμων που εξειδικεύουν τα μέτρα του νέου μνημονίου και θα ισοπεδώσουν εργασιακά δικαιώματα και μισθούς.

«Ρίχνουν» ημερομηνίες εκλογών

Η συγκυρία του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας συμπίπτει με νέα όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στους κόλπους της ευρωπαϊκής λυκοσυμμαχίας και οι αποφάσεις του αναμένεται να επηρεάσουν συνολικά τις εξελίξεις εντός της ΕΕ. Η έγκριση του νέου δανειακού πακέτου για την Ελλάδα, αλλά και το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων (PSI) συνδέονται άμεσα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα ανταγωνιζόμενων μερίδων της πλουτοκρατίας μέσα στην ΕΕ, αλλά και στο εσωτερικό των κρατών - μελών της.

Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ αναμένεται να συζητηθούν και οι «πολιτικές δεσμεύσεις» από το σύνολο των αστικών κομμάτων στην Ελλάδα, για εφαρμογή της δανειακής σύμβασης και μετά τις εθνικές εκλογές. Επίσης, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη δημιουργία του «ειδικού λογαριασμού εξυπηρέτησης του χρέους», αλλά και την ενισχυμένη «κοινοτική εποπτεία», με την εγκατάσταση τεχνοκρατών της ΕΕ μόνιμα στην Ελλάδα.

Για να χρυσώσουν το χάπι των αντιδραστικών αποφάσεων, κυβερνητικές πηγές σημείωναν χτες ότι αν τελικά προχωρήσει η σύσταση του «ειδικού λογαριασμού», αυτός θα αφορά αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των δόσεων για τα δάνεια και ότι δε θα μεταφερθούν στη δικαιοδοσία του κρατικοί πόροι.

Οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, όπως σημειώνουν στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, θα καθορίσουν και το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. «Αν πάρουμε το πράσινο φως για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές», σημείωνε χτες κυβερνητικό στέλεχος. Πληροφορίες θέλουν τους Παπαδήμο - Παπανδρέου - Σαμαρά να έχουν καταλήξει στην ημερομηνία των εκλογών, με πιθανότερες την τελευταία Κυριακή του Απρίλη ή την πρώτη του Μάη (29/4 ή 6/5).

«Το πότε θα κάνουμε εκλογές είναι απόλυτα δική μας υπόθεση», επανέλαβε χτες ο Π. Καψής στη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ σχολιάζοντας τις απαιτήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για μετάθεση του χρόνου των εκλογών και παράταση της θητείας της συγκυβέρνησης. Ο ίδιος ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο των εκλογών υποστηρίζοντας: «Το έργο της κυβέρνησης προσδιορίζει και το χρόνο των εκλογών (...) Προχωράμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει».

Συγκέντρωση στο Περιστέρι

Σε συγκέντρωση, με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα των ναρκωτικών, αύριο Κυριακή 19/2, στις 6.30 μ.μ., στο Περιστέρι (ΚΥΒΕ), θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την Ιστορία του Κόμματος

Εκδήλωση για την Ιστορία του ΚΚΕ, με αφορμή την επέτειο της μάχης του ΔΣΕ στη Φλώρινα, διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος, αύριο Κυριακή 19 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Φλώρινας (Νέο Πάρκο). Στην εκδήλωση με θέμα «Διδασκόμαστε από την Ιστορία του ΚΚΕ, συνεχίζουμε τον αγώνα για το σοσιαλισμό» θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με πορεία προς τον ομαδικό τάφο, όπου βρίσκονται θαμμένα τα λείψανα των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, που το Φλεβάρη του 1949 πήραν μέρος στη μεγάλη μάχη της Φλώρινας.

Πλήγμα στη σαπίλα με ισχυρό ΚΚΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για το τι κρίνεται στις εκλογές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει: «Αυτό που κρίνεται στις εκλογές, όποτε γίνουν, είναι το αν ο ήδη χρεοκοπημένος λαός αξιοποιήσει την πείρα του από την καπιταλιστική κρίση και τις αιτίες της, για να καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στο σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, ώστε από την επόμενη μέρα να δώσουν οι εργαζόμενοι από καλύτερες θέσεις τη μάχη ενάντια στην απόλυτη εξαθλίωση που τους φέρνουν (με ή δίχως ευρώ), με αντεπίθεση για τη λαϊκή εξουσία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να αποκρούσει τους εκβιασμούς

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τους εκβιασμούς Γιούρογκρουπ - κυβέρνησης σε βάρος του λαού και τα νέα μέτρα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι εκβιασμοί του Γιούρογκρουπ προστίθενται και ενισχύουν τα τρομοκρατικά διλήμματα που θέτει η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας στον ήδη χρεοκοπημένο λαό για να επιβάλλει τη συνεχή λήψη των βάρβαρων μέτρων, όπως είναι τώρα οι νέες περικοπές στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει πιο αποφασιστικά να αποκρούσουν τους εκβιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ, να οργανώσουν τον αγώνα τους στους κλάδους και τόπους δουλειάς, στις λαϊκές συνοικίες, για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική. Λαϊκή συμμαχία, αντεπίθεση, συμπόρευση με το ΚΚΕ. Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα των μονοπωλίων και της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ