ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Φλεβάρη 2012
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΜΑΝΕΣΗ
Του έδωσαν την άδεια να φτιάξει δικό του λιμάνι!

Την ίδια ώρα, εκβιάζουν τους εργάτες να σταματήσουν την απεργία

Την ώρα που οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο συνεχίζουν κοντά τέσσερις μήνες το σκληρό αγώνα τους, αντιμετωπίζοντας την αδίστακτη εργοδοσία με απολύσεις και τρομοκρατία, η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου προκλητικά και ωμά παραχωρεί στον βιομήχανο Μάνεση και νέα προνόμια, δίνοντας άδεια να κατασκευάσει δικό του λιμάνι μπροστά από το χαλυβουργείο μεγαλύτερο ακόμα και από αυτό της Ελευσίνας.

Την αποκάλυψη έκανε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, όπου του παρουσίασε σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (αριθμ. πρωτ. 189750) με την υπογραφή του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου και με ...ημερομηνία 3 Φλεβάρη 2012.

Την ώρα, δηλαδή, που οι χαλυβουργοί βρίσκονταν στην 96η ημέρα απεργίας, και τα συνολικότερα σχέδια για τη μείωση της τιμής πώλησης της εργατικής δύναμης για να αυξηθούν τα καπιταλιστικά κέρδη ήταν σε πλήρη ανάπτυξη, η κυβέρνηση εξασφάλιζε ειδικά για τον Μάνεση και επιπλέον προνόμια με τη δυνατότητα κατασκευής και λειτουργίας ιδιωτικού λιμανιού. Η κυβερνητική απόφαση ικανοποιεί παλιότερη αξίωση της επιχείρησης που σκόνταφτε στη μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα επιφέρει στον κόλπο της Ελευσίνας και στην οξυμένη αντίδραση όλων των μαζικών φορέων του Θριασίου.

Προκλητικά, όμως, και στις πλάτες των απεργών η κυβέρνηση έσπευσε, εν μέσω απεργίας, να ικανοποιήσει την αξίωση της εργοδοσίας και να της εξασφαλίσει τις υποδομές που θα διευκολύνουν την εντατικότερη και πιο κερδοφόρα αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο (σ.σ. η εταιρεία γνωρίζοντας ότι τα δύο παλιά εργοστάσια σε Βόλο και Βελεστίνο έχουν πεπερασμένο χρόνο ζωής και υψηλό κόστος μεταφοράς καθώς βρίσκονται μακριά από το λιμάνι του Βόλου, έχει βάλει λυτούς και δεμένους, ώστε να εξασφαλίσει: όσο το δυνατόν χαμηλότερα αμειβόμενους εργάτες στον Ασπρόπυργο και όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος μεταφοράς).

Η διοίκηση του σωματείου κατάγγειλε στον υπουργό ότι η κυβέρνηση τόσο με την απόφαση για το ιδιωτικό λιμάνι και με το δάνειο 265 εκατομμυρίων ευρώ που του δόθηκε από τράπεζες πριν ξεκινήσει η απεργία, δίνει πράσινο φως στην εργοδοσία για να χτυπήσει ακόμα περισσότερο τους εργάτες.

Το σωματείο αποκάλυψε επίσης ότι στη σχετική απόφαση για να εξασφαλιστεί η άδεια για το λιμάνι στον Μάνεση, η κυβέρνηση έκανε δεκτό το σενάριο ότι η επιχείρηση θα έχει 420 άτομα και θα λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο.

Την ίδια στιγμή, όμως, η εργοδοσία είχε απολύσει ήδη 65 εργαζόμενους και διαμήνυε ότι θα συνεχίσει την «αναδιοργάνωση» της επιχείρησης, δηλαδή συνολικά 180 απολύσεις, καθώς, όπως υποστηρίζει, υπάρχει μείωση των παραγγελιών!

Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος αυτής της απόφασης και του προνομίου, όπως αναφέρεται στους περιβαλλοντικούς όρους της απόφασης, το λιμάνι που θα κατασκευαστεί θα μπορεί να εξυπηρετεί πλοία έως 20.000 τόνους, όταν στο ίδιο το λιμάνι της Ελευσίνας δεν εξυπηρετούνται πλοία πάνω από 8.000 τόνους. Πρακτικά αυτό ίσως να σημαίνει ότι ο Μάνεσης σχεδιάζει αφού τσακίσει - όπως ελπίζει - τους εργάτες στον Ασπρόπυργο, να μεταφέρει εδώ τουλάχιστον μέρος από την παραγωγή του Βελεστίνου, όπου ο φούρνος του έχει ISO (πιστοποίηση λειτουργίας) που λήγει φέτος και δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι σκοπεύει να χτίσει νέο φούρνο στη Μαγνησία.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε δήθεν ανενημέρωτος για την απόφαση και δεσμεύτηκε, για μία ακόμα φορά - το έχει κάνει ήδη τέσσερις φορές τον τελευταίο μήνα - ότι θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον εργοδότη και την Παρασκευή θα ενημερώσει το σωματείο.

Την ίδια στιγμή, στα αιτήματα που του έθεσαν και πάλι για οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων, κάλυψη των ενσήμων των ημερών της απεργίας, πάγωμα για ένα χρόνο των δανείων χωρίς πανωτόκια, απάντησε ότι θα τα συζητήσει μόνο μετά τη λήξη της απεργίας!!! Το Σωματείο κατήγγειλε την κυβέρνηση για κοροϊδία και ότι κάνει πλάτες στον Μάνεση, ενώ μετά τη συνάντηση κατέθεσαν την απόφαση σε όλα τα κόμματα της Βουλής.

COCA - COLA 3E
Κλείνει τα εργοστάσια Θεσσαλονίκης και Πάτρας

Σε ετοιμότητα καλεί τους εργαζόμενους η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

Σε νέο γύρο αντεργατικής επίθεσης περνάει η πολυεθνική εταιρεία «COCA-COLA 3Ε». Με χτεσινή ανακοίνωση, η εταιρεία δηλώνει πως θα κλείσει τα εργοστάσια παραγωγής σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα και θα μεταφέρει τις γραμμές παραγωγής (συνολικά 5 και θα μειωθούν σε 3) στα εργοστάσια της εταιρείας σε Σχηματάρι, Βόλο και Ηράκλειο Κρήτης. Σύμφωνα με την εταιρεία «θα συνεχίσει να λειτουργεί κέντρα διανομής και γραφεία για τις πωλήσεις και άλλες υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Η μετάβαση στη νέα λειτουργική δομή θα επηρεάσει 30 εργαζόμενους».

Η παραπάνω εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των συνολικών αντεργατικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - πλουτοκρατίας - τρόικας. Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι και τις 15 Μαρτίου, καθώς επίσης, συνεχίζονται οι τρίωρες στάσεις εργασίας σε άλλα εργοστάσια του ομίλου. Να σημειωθεί πως η εργοδοσία της εταιρείας, έχει προχωρήσει όλο το προηγούμενο διάστημα σε μπαράζ απολύσεων μέσω «οικειοθελών» αποχωρήσεων (ξεπερνούν τις 300), αλλά και με άμεσες απολύσεις. Ταυτόχρονα, εντείνει τις εργολαβοποιήσεις τμημάτων της εταιρείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καταγγέλλει ότι οι πολυεθνικές στη χώρα μας μετά και τις τελευταίες αντεργατικές εξελίξεις προσπαθούν, διώχνοντας με εθελούσιες εξόδους παλιούς εργαζόμενους που είχαν καλύτερους μισθούς, να τους αντικαταστήσουν με νέους που θα έχουν πολύ χαμηλότερους μισθούς. Στο πλαίσιο αυτό, η «Coca-Cola 3E» προσπαθεί να μεταφέρει γραμμές παραγωγής σε άλλα εργοστάσια στη χώρα μας. Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καλεί τους εργάτες σε όλο τον κλάδο σε ετοιμότητα, να αντιμετωπίσουν μειώσεις θέσεων εργασίας, μειώσεις μισθών, αλλαγή του εργάσιμου χρόνου (διευθέτηση χρόνου εργασίας) και αλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τη μάχη για την υπογραφή της Σύμβασης

Μπροστά στην πύλη των Ναυπηγείων Ελευσίνας και στο Νέο Μόλο Δραπετσώνας, οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, συνεχίζουν να περιφρουρούν, όπως και χτες, την απεργία που έχουν ξεκινήσει εδώ και 10 μέρες, σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα υπογράψει την ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με τη μάχη αυτή για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, οι εργάτες της Ζώνης με οργανωτές τα συνδικάτα τους, δίνουν και την κατάλληλη απάντηση στη συντονισμένη επίθεση που εξαπέλυσαν εργολάβοι για να περάσουν στη Ζώνη ατομικές συμβάσεις με μεροκάματα εξαθλίωσης, ενώ στέλνουν το μήνυμα συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική και τη συγκυβέρνηση ότι τα νέα ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα που χαλκεύουν που φτάνουν ακόμα και στην κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης δε θα περάσουν.

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, οι εργάτες, παρά το γεγονός ότι έχουν να δουν μεροκάματο μέχρι και δύο χρόνια ήταν και χτες το πρωί από τα χαράματα μπροστά στην πύλη, κάνοντας δική τους υπόθεση την περιφρούρηση της απεργίας. «Οσο εμείς θα σκύβουμε το κεφάλι, τόσο αυτοί θα επιτίθενται και θα αξιώνουν να δουλεύουμε κάθε φορά με μικρότερο μεροκάματο. Ποιος μπορεί να ζήσει με 23 και 28 ευρώ μεροκάματο καθαρά που σας δίνει η ΖΗΜΕΝΣ. Εσύ συνάδελφε μπορείς να ζήσεις με αυτά τα λεφτά τα παιδιά σου; Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Οι επιχειρηματίες με την κυβέρνησή τους κοιτάνε τα δικά τους συμφέροντα που είναι τα κέρδη τους. Ηρθε η ώρα να κοιτάξουμε και εμείς οι εργαζόμενοι τα δικά μας, το συμφέρον των οικογενειών μας των παιδιών μας», σημείωσε ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων πλοίων, μιλώντας το πρωί στους απεργούς του συνεργείου της ΖΗΜΕΝΣ μπροστά στην πύλη του ναυπηγείου. Πρόκειται για συνεργείο ηλεκτροτεχνιτών που πληρώνονται με τέτοια μεροκάματα, όταν η Συλλογική Σύμβαση προβλέπει 99 ευρώ μεροκάματο μικτά.

Δεν θα καταφέρουν να χτυπήσουν τον αγώνα των χαλυβουργών

Αφορμή από μια στημένη υπόθεση βρήκε ο αστικός Τύπος και με πανομοιότυπα δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες χτυπά τον αγώνα των χαλυβουργών, το σωματείο, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Εμφανίζουν λοιπόν την προβοκάτσια της «Χρυσής Αυγής» που πήγε στη «Χαλυβουργία» δήθεν για να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων και κάνουν λόγο για «συνάντηση των άκρων».

Αυτή τη φορά ο στόχος τους είναι γενικότερος. Ξέρουν καλά ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με τους εχθρούς των εργατών, όπως είναι η «Χρυσή Αυγή». Το κάνουν σκόπιμα για να καλλιεργήσουν μια τέτοια άποψη στις συνειδήσεις των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προβοκάτσια που συνεχίζει να ξεδιπλώνεται συγχρονισμένα περιλαμβάνει και δήλωση Μιχαλολιάκου που λέει στο ΒΗΜΑ της Κυριακής. «Δεν χαρίζουμε τους απεργούς στο ΚΚΕ».

Θυμίζουμε απλά τι έλεγε η «Χρυσή Αυγή» απευθυνόμενη στους χαλυβουργούς στο Βόλο. «Μην τολμήσετε να απεργήσετε. Κάντε ό,τι σας ζητάει ο εργοδότης. Αλλιώς θα χάσετε τη δουλειά σας»! Και επίσης: «Η πρόταση της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" (δηλαδή του Μάνεση) προς τους εργαζόμενους (σ.σ. για μείωση ωρών εργασίας και μισθών) ήταν λογική υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά»...

Ποιοι ήταν οι μόνοι που κατήγγειλαν αυτή τη στάση της «Χρυσής Αυγής»; Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Και συνέβαλαν στην αποκάλυψή τους ώστε να μην υπονομευτεί ο αγώνας. Και βέβαια, οι ίδιοι οι εργάτες της «Χαλυβουργίας». Κάτι που υπενθύμιζε και σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το σωματείο με αφορμή την προβοκάτσια της "Χρυσής Αυγής". Συγκεκριμένα λέει η ανακοίνωση: «Το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" καταγγέλλει την προσπάθεια της "Χρυσής Αυγής" και διάφορων άλλων ομάδων να προβοκάρουν, να συκοφαντήσουν και να αμαυρώσουν τον ηρωικό αγώνα μας. Η "Χρυσή Αυγή" από την αρχή τάχθηκε ενάντια στον αγώνα μας, όπως και σε κάθε εργατικό λαϊκό αγώνα. Υπερασπίστηκε τον Μάνεση»...

Οσον αφορά την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ (κάποιοι λεγόμενοι αντιεξουσιαστές) συνεχίζουν στο ίδιο βιολί. Απλά θυμίζουμε και πάλι ότι είναι οι ίδιοι που ενώ ο αγώνας των χαλυβουργών ήταν σε εξέλιξη μιλούσαν για «απεργία σε τέλμα». Και όχι μόνο... ΚΟΝΤΡΑ και «Χρυσή Αυγή» εναντιώθηκαν με δημοσιεύματά τους στην εκτίμηση του ΔΣ του σωματείου των χαλυβουργών για «την ανάγκη ενίσχυσης της "περιφρούρησης του αγώνα" επειδή όσοι έρχονται εδώ δεν έρχονται όλοι για το καλό μας»... Το ίδιο διάστημα η «Χρυσή Αυγή» καλούσε τους χαλυβουργούς να δεχτούν όσα ζητούσε ο Μάνεσης και να γυρίσουν στο χαλυβουργείο με σκυμμένο το κεφάλι...

Ολοι μαζί, αστοί, χρυσαυγίτες και «αντιεξουσιαστές» πασχίζουν να στηρίξουν τον Μάνεση συμβάλλοντας στο τσάκισμα όχι μόνο του αγώνα των χαλυβουργών αλλά γενικά της ταξικής πάλης. Ξέρουν καλά τον αντίπαλο των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ξέρουν καλά πως η πολιτική του ΚΚΕ και η δράση του ΠΑΜΕ ανοίγει το δρόμο της καθολικής εναντίωσης των εργατών στους δυνάστες τους. Αυτό φοβούνται και γι' αυτό πολεμούν με κάθε μέσο, ακόμη και με προβοκάτσιες, το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα. Οσο για τη θεωρία των άκρων που προβάλλουν τα αστικά επιτελεία, είναι γελασμένοι αν νομίζουν πως με ένα δικό τους γέννημα, όπως η φασιστική «Χρυσή Αυγή», μπορούν να χειραγωγούν το λαό αποστρέφοντάς τον από τους αγώνες και στρέφοντάς τον ενάντια στο ΚΚΕ. Ηδη νοιώθουν την ανάσα ενός ανερχόμενου ταξικού εργατικού κινήματος και θα νοιώσουν την ανάσα του ακόμη πιο καυτή...


Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ