ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Φλεβάρη 2012
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καταγγέλλει ψήφισμα του Δήμου Αθήνας για ένταση της καταστολής

Επιστολή της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ προς το δήμαρχο Αθηνών

Οσοι επιχειρούν να καταστείλουν τις εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις θα βρουν μπροστά τους, τους χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες που βασανίζονται από την αντιλαϊκή πολιτική

MotionTeam

Οσοι επιχειρούν να καταστείλουν τις εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις θα βρουν μπροστά τους, τους χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες που βασανίζονται από την αντιλαϊκή πολιτική
Τα νέα σχέδια καταστολής και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος τα οποία ο δήμαρχος Αθηναίων επανέφερε και στη συνεδρίαση που έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη, καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Σε επιστολή της προς το δήμαρχο Γ. Καμίνη, η Εκτελεστική Γραμματεία επισημαίνει:

«Προς τον δήμαρχο Αθηναίων

κ. Καμίνη

κύριε Δήμαρχε

Στις 23 Φλεβάρη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου φέρατε για έγκριση ψήφισμα που στην ουσία ζητάτε την απαγόρευση των διαδηλώσεων, κάθε κινητοποιήσεων της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Ζητάτε την ένταση της καταστολής στο κέντρο της πόλης. Σε ρόλο λαγού, των πιο αντιδραστικών μεθοδεύσεων, μαζί με την πλειοψηφία του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας, υποστηρίζετε το σχέδιο που από καιρό ζητούν να εφαρμοσθεί οι καπιταλιστές, ΣΕΒ, ΕΒΕΑ και οι μεγαλοξενοδόχοι της Αθήνας. Στόχος σας, όπως βεβαίως και της κυβέρνησης, είναι να σταματήσετε κάθε αντίσταση των εργαζομένων, να βάλετε εμπόδια στην απάντησή της στο τσάκισμα των δικαιωμάτων της, της ίδιας της ζωής. Να παρεμποδίσετε να εκφραστεί η οργανωμένη απάντησή της στην πιο άγρια αντιλαϊκή επίθεση που δέχεται. Να σκύψει με κάθε τρόπο η εργατική τάξη και ο λαός το κεφάλι και να αποδεχθούν τα πιο βάναυσα αντεργατικά μέτρα, τον εργασιακό μεσαίωνα, προκειμένου να υπηρετηθούν τα κέρδη μια χούφτας πλουτοκρατών.

Η προσπάθειά σας αυτή δεν είναι τωρινή, αλλά και πριν λίγο καιρό μαζί με τον πρώην δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη ζητούσατε να παρθούν μέτρα γιατί η αιτία της πτώσης του τζίρου στις επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας είναι οι πορείες και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων...

Αλλωστε είναι γνωστό σε όλη την εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα ότι την ώρα που δεκάδες χιλιάδες λαού διαδήλωναν ενάντια στο νέο μνημόνιο αντιμέτωπες με τόνους χημικά των ΜΑΤ και τη δράση συμμοριών, την ώρα που τα επεισόδια ξεκίνησαν προσχεδιασμένα, με μια οργανωμένη και γενικευμένη προβοκάτσια, προκειμένου να αποτρέψουν τις χιλιάδες λαού να διαδηλώσουν ενάντια στα βάρβαρα μέτρα, την ώρα που ο λαός μας δείχνει αποφασιστικότητα να συγκρουστεί με την πολιτική συγκυβέρνησης - ΕΕ, καλούσατε τα κόμματα να το υπερψηφίσουν.

Κε Δήμαρχε

Το ΠΑΜΕ, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και δεκάδες σωματεία, μαζικοί φορείς και χιλιάδες εργαζόμενοι που κάθε μέρα βρίσκονται στο δρόμο της οργάνωσης της πάλης, που πραγματοποιούν εκατοντάδες κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και πορείες απαιτούν:

Σταματήστε τώρα και πάρτε πίσω ψηφίσματα η όποια άλλη απόφαση επιδιώκετε να πάρετε. Να είστε σίγουροι ότι τα σχέδιά σας θα τσακιστούν σε αυτό που προσπαθείτε πάση θυσία να εμποδίσετε, στον κυματοθραύστη του εργατικού λαϊκού κινήματος. Στη μαζική, μαχητική και οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Θα βρείτε μπροστά σας τους χιλιάδες εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, που βασανίζονται από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΣΕΒ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΔΝΤ, και όσους τους υπηρετούν. Το κίνημα, που αποτελεί τη μαμή της Ιστορίας και της κοινωνικής εξέλιξης, που όσα εμπόδια και αν μπήκαν στη μακρόχρονη πορεία του κανένας δεν μπόρεσε να το σταματήσει και δεν θα το σταματήσει».

ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Εστειλαν 2.000 επιβάτες να ταξιδέψουν με 9 μποφόρ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 37 οικισμοί στα Γρεβενά

Λαχτάρισαν προχτές Καθαρή Δευτέρα, κοντά 2.000 επιβάτες, από τους οποίους οι 1.258 επέβαιναν στο ακτοπλοϊκό πλοίο «ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ ΙΙ» και 629 στο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ». Τα δύο πλοία, παρά τις προειδοποιήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, βρέθηκαν να ταξιδεύουν με θυελλώδεις ανέμους και σφοδρή θαλασσοταραχή ως και 9 μποφόρ, για να μη χάσουν κανένα φράγκο οι πλοιοκτήτριες εταιρείες, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές επιβατών και ναυτεργατών. Ετσι το 38χρονο «ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ ΙΙ» της εταιρείας ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ του Βγενόπουλου, από τις 7 περίπου το απόγευμα προσπαθούσε να καταπλεύσει στο λιμάνι της Ραφήνας. Κάποια στιγμή τα κατάφερε, όμως βγήκαν λιγοστοί επιβάτες και οχήματα, καθώς το πλοίο ανέβασε καταπέλτη αιφνιδιαστικά και απέπλευσε, αφού δεν μπορούσαν να το κρατήσουν οι άγκυρές του στο λιμάνι. Τελικά, μετά από 3 ώρες, δηλαδή λίγο πριν τις 10 τη νύχτα της Δευτέρας προσέδεσε στον ντόκο αποβίβασε τους υπόλοιπους επιβάτες και τα οχήματα και απέπλευσε για ασφάλεια στο αγκυροβόλιο στον όρμο Μαραθώνα.

Ακριβώς τα ίδια συνέβησαν στο λιμάνι της Ραφήνας και με το πλοίο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ», το οποίο είχε αποπλεύσει από Μαρμάρι με 629 επιβάτες. Δύο φορές έγινε προσπάθεια να καταπλεύσει το πλοίο στο λιμάνι της Ραφήνας. Αφού τελικά κάποια στιγμή τα κατάφερε δεν έγινε κατορθωτό να αποβιβαστούν όλοι οι επιβάτες. Το πλοίο επέστρεψε για ασφάλεια στο αγκυροβόλιο Μαρμαρίου, από εκεί πήγε σε άλλο όρμο και στη συνέχεια ξανά επιστροφή στο Μαρμάρι, όπου αποβιβάστηκαν οι επιβάτες.

Κι άλλα προβλήματα

Προβλήματα προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, λόγω του νέου ισχυρού κύματος κακοκαιρίας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης 37 οικισμοί στα Γρεβενά.

Η χιονόπτωση στα βόρεια προάστια της Αττικής δημιούργησε χτες το πρωί προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων τοπικά, όπως και καθυστερήσεις στην κίνηση προς το κέντρο. Δεν εκτελέστηκαν δρομολόγια του ΟΣΕ μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η σιδηροδρομική γραμμή ήταν κλειστή στο τμήμα Τιθορέας - Λιανοκλαδίου, λόγω κατολίσθησης που προκάλεσε εκτροχιασμό συρμού.

Εμπρηστικός μηχανισμός σε σταθμό του μετρό

Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός βρέθηκε σε συρμό του μετρό στο Αιγάλεω το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με τις αρχές, ο μηχανισμός αποτελείτο από 4λιτρο δοχείο με εύφλεκτο υγρό, οκτώ μπαταρίες, καλώδια, ρολόι, αντίσταση και διακόπτη, ενώ ήταν σε κάθισμα μέσα συσκευασία δώρου.

Το μηχανισμό βρήκε ο μηχανοδηγός, όταν ο συρμός ήταν ακινητοποιημένο στο σταθμό και μέσα στα βαγόνια δεν υπήρχαν επιβάτες. Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα αν είχε τοποθετηθεί για να εκραγεί μέσα στο τρένο, το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει για το αεροδρόμιο, ή κάποιος άφησε, για άλλο λόγο, το δέμα στο σημείο αυτό.

Σύμφωνα με πηγές από την αστυνομία, ο μηχανισμός ήταν ενεργοποιημένος και ο δείκτης του διακόπτη, που επρόκειτο να κλείσει το κύκλωμα για να γίνει η έκρηξη, είχε φτάσει στο τέρμα του, χωρίς να γίνει τελικά έκρηξη. Ερευνάται το οπτικό υλικό από τις κάμερες του σταθμού, ενώ στα εγκληματολογικά εργαστήρια, ερευνάται ο αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, για τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα, γενετικό υλικό και άλλα στοιχεία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών.

Με τηλεφωνήματα στο «Mega» και στον «ΣΚΑΪ» άγνωστος που επικοινώνησε δήλωσε πως την ευθύνη για την τοποθέτηση του αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού αναλαμβάνει μια αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Αντάρτικο Πόλεων». Οι αρχές εξετάζουν εάν το τηλεφώνημα στους σταθμούς είναι έγκυρο. Το σύστημα και οι μηχανισμοί του χρειάζονται αυτού του είδους τις αυτοαποκαλούμενες οργανώσειςαλλά και τέτοιες ενέργειες, αφού λειτουργούν και ως εργαλείο για την ενίσχυση των εσωτερικών κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους.

Σε ιδιώτες η διαχείριση των αποβλήτων

Η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, που θα έχει ως συνέπεια οι λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν ακόμη πιο ακριβά ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας. Οπως δήλωσε πριν μερικές μέρες, μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, η προκήρυξη της Α' φάσης των διαγωνισμών από τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για την κατασκευή και λειτουργία από ιδιωτικές εταιρείες των τεσσάρων εγκαταστάσεων στην Αττική, θα γίνει μέσα στο Μάρτη.

Σε ιδιώτες, επίσης, θα ανατεθεί και η δημιουργία υποδομών για τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων.

Περιοδείες στην Αθήνα

Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι περιοδείες και εκδηλώσεις των Κομματικών Οργανώσεων Αθήνας του ΚΚΕ όπου παρουσιάζονται οι θέσεις του Κόμματος για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και την κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σήμερα Τετάρτη 29/2, στις 7 μ.μ., προγραμματίζεται σύσκεψη στο καφενείο «Μουριά», στη συμβολή των οδών Χαρ.Τρικούπη και Καλλιδρομίου, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 1/3, στις 11 π.μ., προγραμματίζεται περιοδεία στα καταστήματα της Πλάκας, με επικεφαλής τον Στέλιο Λάμπρου, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 2/3, στις 6 μ.μ., προγραμματίζεται περιοδεία στα καταστήματα στα Θυμαράκια και στις 8 μ.μ. σύσκεψη στο ουζερί της πλατείας του Αγ. Μάρκου, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό.

Κινητοποιήσεις Λαϊκών Επιτροπών

Νέα κινητοποίηση ενάντια στα χαράτσια και συνολικά τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, διοργανώνουν την Πέμπτη στις 8 το πρωί στο κατάστημα της ΔΕΗ στα Καμίνια, η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, ταξικά σωματεία, οι Λαϊκές Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί σε όλες τις πόλεις της πειραιώτικης περιφέρειας, Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές Ανέργων.

Επίσης, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΕ και στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους, διοργανώνουν αύριο Πέμπτη 1η Μάρτη, στις 9 το πρωί, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης. Καλούν τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, να συμμετέχουν μαζικά και να απαιτήσουν θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας για όλους τους ανασφάλιστους. «Ούτε ένας ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Κανένας μόνος του. Ολοι για έναν και ένας για όλους», σημειώνουν.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΕΗ πραγματοποιεί το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου την Τετάρτη και ώρα 11 π. μ. ενάντια στα χαράτσια και απαιτώντας να μην διακοπεί το ρεύμα σε καμία εργατική λαϊκή οικογένεια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ