ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Φλεβάρη 2012
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μην καταργηθούν οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εστίας

Από την πρόσφατη κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ενάντια στο κλείσιμο ΟΕΚ - ΟΕΕ
Από την πρόσφατη κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ενάντια στο κλείσιμο ΟΕΚ - ΟΕΕ
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το σοβαρό θέμα της κατάργησης των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Ολόκληρη η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής:

«

Σύμφωνα με το Μνημόνιο ΙΙ, όπου συνθλίβονται κατακτήσεις δεκαετιών, τσακίζονται μισθοί, συντάξεις, επιδόματα για λογαριασμό της ολιγαρχίας του πλούτου. Στον άξονα της εξυπηρέτησης αυτών των συμφερόντων επιχειρείται και η κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας.

Το κλείσιμο των οργανισμών είναι ολέθριο για τους δικαιούχους και τους εργαζόμενους σε αυτούς καθώς:

  • Καταργείται η χορήγηση άτοκων δανείων από κεφάλαια του ΟΕΚ για πολύτεκνους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
  • Καταργούνται τα δάνεια αποπεράτωσης και επισκευής των κατοικιών που ήταν άτοκα και από κεφάλαια του ΟΕΚ. Μέχρι τώρα ο ΟΕΚ χορηγούσε 10.000 τέτοια δάνεια κάθε χρόνο.
  • Καταργείται η επιδότηση ενοικίου από τον ΟΕΚ για 60.000 οικογένειες.
  • Καταργείται το κατασκευαστικό πρόγραμμα που ήταν το βασικότερο πρόγραμμα που μπορούσε να προσφέρει φθηνή και ποιοτική κατοικία στους δικαιούχους.
  • Καταργούνται 25 βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε 2.000 παιδιά.
  • Καταργούνται τα προγράμματα παροχής κοινωνικού τουρισμού, πολιτισμού.
  • Πετιούνται στο δρόμο και οδεύουν προς την ανεργία 1.400 εργαζόμενοι των οργανισμών.
  • Κάνει "φτερά" η περιουσία των οργανισμών που ανέρχεται σε δισ. ευρώ. Υπάρχουν εκτάσεις "φιλέτα" που χρόνια πιέζουν κατασκευαστικές εταιρείες να τα αρπάξουν.

Οπως κυνικά ομολογείται από τη συγκυβέρνηση ο στόχος είναι ενταγμένος στην προσπάθεια της μείωσης της εισφοράς των εργοδοτών, αφού τους αναλογούσε εισφορά 1,10% επί του μεικτού μισθού. Ολα τα εναλλακτικά σχέδια, που προβλήθηκαν ανεπίσημα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο όνομα της "διάσωσης" των Οργανισμών, στην καλύτερη περίπτωση διατηρούν μόνο κάποια αποκαΐδια από τους οργανισμούς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα ληφθούν από την κυβέρνηση για:

  • Να μην καταργηθούν οι Οργανισμοί αυτοί.
  • Την άμεση καταβολή από το ΙΚΑ των 4 δισ. ευρώ που παράνομα παρακρατάει από τους Οργανισμούς.
  • Την απόδοση όλων των τρεχουσών εισφορών στους Οργανισμούς.
  • Την άμεση κρατική χρηματοδότηση.
  • Να ξεπαγώσουν όλα τα προγράμματα του ΟΕΚ.
  • Την ενίσχυση του κατασκευαστικού προγράμματος.
  • Να εξασφαλιστεί σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους των Οργανισμών.
  • Να μην κλείσει κανένας βρεφονηπιακός παιδικός σταθμός και να μη γίνει καμία απόλυση».
Παρεμβάσεις ενάντια στο «λουκέτο»

Εν τω μεταξύ, χτες πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας τους οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική υπηρεσία του Οργανισμού και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, σε όλη τη χώρα οργανώνονται μια σειρά από συσκέψεις και άλλες πρωτοβουλίες ενάντια στο κλείσιμο των δύο Οργανισμών. Συγκεκριμένα:

  • Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς και η Επιτροπή Αγώνα Οικοδόμων οργανώνει σύσκεψη, συγκέντρωση, αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς. Στη σύσκεψη, θα συμμετέχει ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.
  • Αύριο, Πέμπτη, στις 6 μ.μ. σωματεία και φορείς της περιοχής οργανώνουν σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας (Παγκάλου και Κίμωνος) για την οργάνωση του αγώνα. Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη καλούν: Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας, Εργαζόμενοι στον παιδικό σταθμό της Εργατικής Εστίας, Σωματείο Εργαζομένων Χαλυβουργίας Ελλάδας, τα σωματεία ΟΤΑ Θριασίου, Μεταλλεργατών, Εργαζομένων «Αγγέλου», Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Συνταξιούχων ΙΚΑ και Σύλλογος Γυναικών.
  • Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση την Παρασκευή, 2 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
ΟΙΚΙΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
«Οχι» στο κλείσιμο ΟΕΚ - ΟΕΕ

Την αντίθεσή της στο κλείσιμο του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικιστών Εργατικών Κατοικιών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας και Ηπείρου. Απαιτεί τη συνέχιση της λειτουργίας των δύο οργανισμών, να μην επιχειρηθεί συγχώνευσή τους και να μη φαγωθούν τα λεφτά των εργαζομένων από τους εργοδότες και το κράτος τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν και να διεκδικήσουν:

  • Το ΙΚΑ ν' αποδώσει, άμεσα, τα 3 δισ. ευρώ στον ΟΕΚ και το 1 δισ. ευρώ στον ΟΕΕ από την συνείσπραξη που παράνομα παρακρατεί και να καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές που εισπράττει.
  • Το κράτος να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα του ΟΕΚ, για να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην απόκτηση κατοικίας από τους δικαιούχους.
  • Αμεσα να ξεκινήσουν τα προγράμματα κατασκευής κατοικιών, γρήγορη αποπεράτωση των οικισμών που βρίσκονται υπό κατασκευή, δάνεια στους δικαιούχους από κεφάλαια του ΟΕΚ, στο ύψος της αξίας της κατοικίας.
  • Ο ΟΕΕ να ικανοποιήσει τις ανάγκες των δικαιούχων σε δελτία κοινωνικού τουρισμού και τις άλλες παροχές, να μην κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί, να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι.
  • Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους των δύο Οργανισμών, απαιτούμε δουλειά με πλήρη δικαιώματα, μισθούς για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, καμιά απόλυση και πρόσληψη προσωπικού.
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ένστολη διαμαρτυρία των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας έγινε χτες. Πυροσβέστες, λιμενικοί και αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στην πλατεία Κολοκοτρώνη διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που έχουν παρθεί σε βάρος τους. Με την πορεία τους στη Βουλή, επέδωσαν το ψήφισμα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΘΩΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ για την υπόθεση αγοραπωλησίας μη δομημένων ομολόγων από ασφαλιστικά ταμεία (περίοδο 2001 - 2007) εξέδωσε το Β' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Το δικαστήριο αθώωσε τους 16 κατηγορούμενους, πρώην προέδρους και στελέχη έξι ασφαλιστικών ταμείων (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, Επικουρικής Ασφάλισης και Κοινής Διανομής Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Ταμείο Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Οργανώσεων, Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων) και τους νόμιμους εκπροσώπους τεσσάρων χρηματιστηριακών εταιρειών (Ακρόπολη Χρηματιστηριακή, Αρτιον Χρηματιστηριακή, Πήγασος Ανώνυμος Χρηματιστηριακή, Τρωύλος Κυπριακή Εταιρεία).

ΔΙΑΡΡΗΞΗ στο δημοτικό γυμναστήριο Πρέκα (Φιλολάου 176 και Φρύνωνος) του Δήμου Αθηναίων, σημειώθηκε στη διάρκεια του τριημέρου 25-27 Φλεβάρη. Εργαζόμενοι στο δημοτικό γυμναστήριο διαπίστωσαν χτες πρωί την παραβίαση της εξωτερικής πόρτας, καθώς και του χρηματοκιβωτίου, από το οποίο έχει αποσπαστεί χρηματικό ποσό. Θυμίζουμε ότι αρχές Φλεβάρη διάρρηξη έγινε και στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Βρεφοκομείου, στην πλατεία Κουμουνδούρου, εκεί που ως το 2010 στεγαζόταν η Δημοτική Πινακοθήκη. Μέχρι τώρα διεξάγεται απογραφή, για να αποσαφηνιστεί αν υπήρξε κλοπή έργων ή όχι.

Προσφορά

Για τους Χαλυβουργούς, που έγιναν παγκόσμιο σύμβολο μαχητικότητας της ταξικής εργατιάς με τον ακατάβλητο αγώνα τους, η Βίκυ Τσαμπάζη - Γαλανοπούλου καταθέτει 100 ευρώ στη μνήμη των γονιών της, και ο Τάκης Μαραγιάννης 50 ευρώ.

Τιμή στο Μπλόκο της Καλογρέζας

Οι οργανώσεις Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το παράρτημα Ν. Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, την Κυριακή 4 Μάρτη και ώρα 11 το πρωί, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους 22 κομμουνιστές -αντιστασιακούς ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας, στο χώρο του Μνημείου των εκτελεσθέντων. Προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10.15 πμ, στην πλατεία Αναπήρων στην Καλογρέζα.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενταση του κυνηγητού των μεταναστών

Συνεχίζονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε γειτονιές του κέντρου όπου ζουν και εργάζονται μετανάστες. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. το 2011 διενεργήθηκαν 226 έλεγχοι σε κτίρια του κέντρου, κατά τους οποίους ανευρέθησαν 2.023 αλλοδαποί στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, συνελήφθησαν 28. Από αρχές 2012 ως σήμερα, ελέγχθηκαν 30 διαμερίσματα, προσήχθησαν 142 αλλοδαποί, εκ των οποίων συνελήφθησαν 38 για διοικητική απέλαση, 15 για παράνομη είσοδο στη χώρα, 8 για διευκόλυνση διαμονής σε παράνομους αλλοδαπούς.

Καταστολή και αστυνομοκρατία, καμία ουσιαστική λύση δεν φέρνουν για τα πλατιά λαϊκά στρώματα που στενάζουν σε ένα κέντρο επίτηδες υποβαθμισμένο, προκειμένου να αγοραστεί τζάμπα από κερδοσκόπους της αγοράς ακινήτων. Οι κυβερνώντες επέτρεψαν, ανέχθηκαν και ανέχονται το στοίβαγμα μεταναστών υπό άθλιες συνθήκες σε συγκεκριμένες περιοχές. Ψήφισαν και στηρίζουν τη Συνθήκη Σένγκεν και τον Κανονισμό «Δουβλίνο 2» μετατρέποντας τη χώρα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης κι εγκλωβισμού μεταναστών που είχαν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ. Στηρίζουν την πολιτική που οξύνει το μεταναστευτικό ζήτημα και τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ