ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να καταργηθεί το χαράτσι να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα σπίτι

Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις για προστασία των ανέργων και Υγεία - Πρόνοια

Από την κινητοποίηση στη Λάρισα
Από την κινητοποίηση στη Λάρισα
Να καταργηθεί το χαράτσι για τα ακίνητα, να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν το πλήρωσαν, να μην υποχρεώνονται να πληρώσουν το χαράτσι όσοι ήταν συμβεβλημένοι με άλλες, ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος και επανασυνδέονται με τη ΔΕΗ, και, επιπλέον, το κόστος του σχεδίου επανασύνδεσης όσοι άλλαξαν όνομα ιδιοκτήτη, να παρθούν πίσω οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, απαίτησαν οι Λαρισαίοι που πήραν μέρος, χτες το πρωί, στην νέα, δυναμική, αγωνιστική κινητοποίηση στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ, την οποία οργάνωσαν η Λαϊκή Επιτροπή Λάρισας, και οι Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί σε συνοικίες και κεφαλοχώρια του νομού.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, με επικεφαλής τον Τ. Τσιαπλέ, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, είχε συνάντηση με προϊστάμενο του τοπικού καταστήματος της ΔΕΗ, στον οποίο και παραδόθηκε ένα νέο πακέτο απλήρωτων λογαριασμών που ξεπερνούν τους 540, ενώ συνολικά έχουν παραδοθεί πάνω από 2.000 απλήρωτοι λογαριασμοί Λαρισαίων καταναλωτών.

Η Λαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει ως εκβιαστική την τακτική της ΔΕΗ απέναντι σε όσους αναγκάζονται να επανασυνδεθούν μαζί της και καλεί όλους όσοι έχουν αυτό το πρόβλημα να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που οργανώνει, την Τετάρτη 29 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, προκειμένου να οργανώσουν την αντίδρασή τους.

Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Παρέμβαση στο Δήμο Αγίου Δημητρίου πραγματοποίησαν χτες εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο μαζί με μέλη της Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής, καθώς μητέρα δύο παιδιών - πρώην συμβασιούχος - και άνεργη τους τελευταίους 19 μήνες, απειλείται με έξωση από το σπίτι της, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το ενοίκιο αλλά και να πληρώσει τους λογαριασμούς που τρέχουν.

Εκπρόσωποι των συγκεντρωμένων συναντήθηκαν με τη δήμαρχο (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) όπου ζήτησαν να επέμβει, ώστε γυναίκα και παιδιά να βρουν άμεσα κατάλυμα, ενώ έθεσαν και το ζήτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η απάντηση της δημάρχου ήταν ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από το γράμμα του νόμου - παρότι, όπως είπε, γνωρίζει, πολλές, ανάλογες περιπτώσεις στην περιοχή. Οι συγκεντρωμένοι τόνισαν ότι η δημοτική αρχή ευθύνεται για τις πολιτικές που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα και τώρα, οι οποίες συντηρούν και διευρύνουν τη φτώχεια ολοένα περισσότερο, ενώ αποφάσισαν να δώσουν συνέχεια στο θέμα με παρέμβασή τους, στη διοίκηση του ΟΑΕΔ, την ερχόμενη Τρίτη στις 10 το πρωί.

Συνέχεια στις δράσεις τους έδωσαν επίσης χτες, η Λαϊκή Επιτροπή 5ου-6ου διαμερίσματος με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στον ΟΑΕΔ Γαλατσίου, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την προστασία όλων των ανέργων, ενώ φορείς από τη Νέα Σμύρνη και το Παλαιό Φάληρο παρέδωσαν τους πληρωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι για τα ακίνητα, στη ΔΕΗ Καλλιθέας.

  • Χτες το μεσημέρι, μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Νέας Ιωνίας και του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας απέκλεισαν τα ταμεία της εφημερίας στο νοσοκομείο «Αγ. Ολγα» και δεν επέτρεψαν κανένας ασθενείς να πληρώσει τις εξετάσεις. Να σημειώσουμε ότι το νοσοκομείο «Αγ. Ολγα» εξυπηρετεί περίπου 1,5 εκατομμύριο εργατικές και λαϊκές οικογένειες της Βορειοδυτικής Αθήνας.
Σε διατεταγμένη αποστολή η ΚΕΔΕ προς όφελος των μονοπωλίων

Δήλωση της Ελπίδας Παντελάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος

Με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με θέμα «τις συνέπειες του εφαρμοστικού νόμου στην Τοπική Διοίκηση», στη διάρκεια της οποίας ουσιαστικά έγιναν αποδεκτές οι νέες περικοπές στα οικονομικά των δήμων, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωπος του συνδυασμού της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, δημοτική σύμβουλος Δήμου Πειραιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το νέο μνημόνιο της συγκυβέρνησης του "μαύρου μετώπου" ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με την τρόικα, όπως και το προηγούμενο του ΠΑΣΟΚ, προστατεύει τα κέρδη των μονοπωλίων μέσα και έξω από την Ελλάδα. Χρησιμοποιείται ως όργανο νέας επίθεσης στο εργατικό και λαϊκό εισόδημα και ταυτόχρονα ως μέσο εκβιασμού της εργατικής τάξης. Επιδιώκει με την τρομοκρατία και το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή" να υποτάξει τους εργαζόμενους, ώστε να αποδεχθούν: Τη νέα απόλυτη μείωση μισθών και συντάξεων, την επιβολή αλλεπάλληλων νέων φόρων και αύξηση των παλιών. Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Το μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας με περιορισμό ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας. Την προοπτική στάσης πληρωμών, μισθών και συντάξεων από το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους καπιταλιστές. Τις νέες περικοπές στις ήδη περιορισμένες κρατικές δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια κ.λπ.

Στη νέα μείωση πόρων προς την Τοπική Διοίκηση που σημαίνει νέα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και μεγαλύτερες ελλείψεις σε έργα και κοινωνικές υπηρεσίες, το ΔΣ της ΚΕΔΕ δε ζητά να μην υπάρχουν περικοπές (αφού αυτές τις θεωρεί δεδομένες!) αλλά ζητά η μείωση των αναπτυξιακών πόρων (ΣΑΤΑ) "να γίνει με ισόρροπο επιμερισμό μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης", δηλαδή να επιβαρυνθεί και η περιφερειακή διοίκηση (!).

Π.χ. από τη μείωση της ΣΑΤΑ προς τους Δήμους που είναι 140 εκατ. ευρώ ζητά στη Β/βάθμια Τοπική Διοίκηση να υπάρχουν μειώσεις της τάξης των 50 εκατ. ευρώ (!), ώστε η μείωση της ΣΑΤΑ να είναι στα 90 εκατ. ευρώ (!!!).

Οσον αφορά για την πρόσκληση της ΚΕΔΕ να επισκεφτούν την Αθήνα οι Ιταλοί Δήμαρχοι που ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προσφέρουν το μισθό τους στην Ελλάδα για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει "τάχα" την κρίση, εντάσσεται σε επικοινωνιακό μπαράζ αποπροσανατολισμού και εμπαιγμού του λαού που συνθλίβεται στις μυλόπετρες του ευρωενωσιακού ονείρου και των αλλεπάλληλων μνημονίων, για να στηρίξουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και να κάνουν πάμφθηνη την εργατική δύναμη.

Επιδιώκουν να ταυτίσει στη συνείδησή του ο λαός ότι η αιτία της καπιταλιστικής κρίσης βρίσκεται στους μισθούς, στις σπατάλες και την κακοδιαχείριση, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα μονοπώλια και την εξουσία τους, που ξεζουμίζουν τα λαϊκά στρώματα και κλέβουν τους καρπούς του μόχθου τους.

Από αυτήν την άποψη, το ΔΣ της ΚΕΔΕ με βάση τους δοσμένους συσχετισμούς βρίσκεται σε διατεταγμένη αποστολή. Να προωθήσει με "νύχια και με δόντια" την περιβόητη "κοινωνική συνοχή". Δηλαδή, προσπαθεί να πείσει το λαό να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του, να υποκλιθεί στην εξουσία των καπιταλιστών και να υιοθετήσει ως αναγκαία επιλογή το μοίρασμα της φτώχειας και της μιζέριας για "να σωθεί τάχα" η χώρα. Δηλαδή, για να σωθούν τα μονοπώλια με νέα προνόμια και κίνητρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Επομένως, οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί μικρομεσαίοι αγρότες, οι συνταξιούχοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και να την επιβάλουν. Να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική, αυτήν την εξουσία συνολικά, να οργανώσουν την πάλη τους και να απαιτήσουν μέτρα που ανακουφίζουν τη ζωή τους».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Στον αέρα» οι εποχικοί πυροσβέστες

Κατάργηση οργανικών θέσεων και αβέβαιο μέλλον για τους εποχικούς πυροσβέστες! Αυτή είναι η πολιτική δασοπροστασίας της κυβέρνησης όπως την περιέγραψε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ε. Οθωνας, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ. Ο βουλευτής του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος, στην τοποθέτησή του, απαίτησε την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων με πυροσβέστες πλήρους απασχόλησης, τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και σαφείς απαντήσεις για το μέλλον των 5.500 συμβασιούχων εποχικών δασοπυροσβεστών.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υφυπουργός, «ο νόμος περί 5ετούς θητείας λέει ότι οι θέσεις εποχικών θεσπίζονται σε βάρος των οργανικών θέσεων», στηρίζοντας τη λογική της συρρίκνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ προϊδέασε για νέες απολύσεις εποχικών πυροσβεστών, αναφέροντας ότι οι 3.500 προσληφθέντες δασοπυροσβέστες «εφόσον δεν δημιουργείται πρόβλημα στον προϋπολογισμό του πυροσβεστικού σώματος, υπερβάσεις, μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούνται ως εποχικοί». Συνολικά, υποστήριξε ότι οι δαπάνες για την πυροπροστασία «εξορθολογίζονται. Αυτή είναι μια απόφαση ειλημμένη για να μην ξοδεύονται δυνάμεις και χρήματα».

«Ενα ακόμα θύμα των μνημονίων είναι και τα δάση», τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, θυμίζοντας πως «μέχρι πέρυσι εργάζονταν σαν συμβασιούχοι 5.500 εποχιακοί δασοπυροσβέστες. Κάνατε διαγωνισμό και προσλήφθηκαν 3.500 και 2.000 έμειναν στον αέρα», θέτοντας το ερώτημα του «τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους». Σημείωσε πως «δεν είναι δυνατόν να μειωθεί κατά 2.000 το προσωπικό», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για το ότι «καταργείτε οργανικές θέσεις από την πυροσβεστική», τη στιγμή που «λείπουν 4.000 άτομα». Παράλληλα, πρότεινε «να υπάρχει ενιαίος δημόσιος φορέας δασοπροστασίας», αφού «όλοι οι μαζικοί φορείς το προτείνουν».

Επίθεση αγνώστων σε σπίτι μεταναστών

Δύο μετανάστες από το Πακιστάν τραυματίστηκαν μετά από επίθεση αγνώστων το απόγευμα της Τετάρτης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους περίοικους, περίπου 10 άτομα, οπλισμένα με σιδερολοστούς και πέτρες πήγαν στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης στο σπίτι, όπου διέμεναν οι 4 μετανάστες επί της οδού Δεληγιώργη και Διστόμου στην περιοχή Ευαγγελίστρια του Πειραιά.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι δράστες κτύπησαν την πόρτα του σπιτιού τους - στο οποίο εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν οι τρεις από τους τέσσερις μετανάστες - και αφού μπήκαν μέσα άρχισε ο ξυλοδαρμός τους. Από τα πολλαπλά χτυπήματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο οι δύο από τους τρεις με τραύματα στο κεφάλι και σε διάφορα σημεία του σώματος όπου και παραμένουν για νοσηλεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ