ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Αποφάσισε απεργία με ανοιχτή ημερομηνία

Πρόγραμμα δράσης με στόχο, σε κάθε τόπο δουλειάς, να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην κατακρεούργηση μισθών και συμβάσεων

Από απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου
Από απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου
Απόφαση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στον κλάδο με ανοιχτή ημερομηνία πήρε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, απαιτώντας την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και για την απόκρουση των άγριων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων που κάνει χάρισμα η κυβέρνηση στην εργοδοσία.

Ταυτόχρονα, με στόχο την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα, η Ομοσπονδία προχωρά σε σειρά δραστηριοτήτων. Σήμερα γίνονται περιοδείες σε εργοστάσια του κλάδου στη βιομηχανική ζώνη Πατρών («Georgia Pacific», «El Pack» κλπ.), ενώ έχει προγραμματιστεί και γενική συνέλευση του κλαδικού συνδικάτου Τύπου - Χάρτου Αχαΐας. Για αύριο Παρασκευή προγραμματίζεται σύσκεψη των σωματείων του κλάδου της Πελοποννήσου. Στο μεταξύ, την ερχόμενη βδομάδα, οργανώνονται μια σειρά από Γενικές Συνελεύσεις εργαζομένων στα εργοστάσια της Αττικής.

Επιστολή στις εργοδοτικές ενώσεις

Με επιστολή τους προς όλες τις εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου, η διοίκηση της Ομοσπονδίας και τα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, τονίζουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν καμιά μείωση μισθών, καμιά επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η επιστολή απευθύνεται στους: ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Χάρτου, Ελληνικό Σύνδεσμο Κατασκευαστών Κυματοειδούς Χαρτονιού και Χαρτοκιβωτίων, Σύνδεσμο Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδας, Βιοτεχνική Ενωση Κλάδων Βιβλιοδεσίας Αττικής, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών, Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, Σύνδεσμο Φωτοστοιχειοθετικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων.

Η επιστολή της Ομοσπονδίας, έχει ως εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου όπως και τα Σωματεία του κλάδου επιχειρησιακά και κλαδικά, αποφασίσαμε να μη δεχθούμε καμία μείωση στα μεροκάματα και στους μισθούς μας, γιατί ήδη οι μισθοί μας έχουν υποστεί πολύπλευρη μείωση που φτάνει έως και 40% από τη συνεχιζόμενη φοροληστεία που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση, τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης όπως επίσης στο ρεύμα, νερό, στο πετρέλαιο, βενζίνες, τις περικοπές και την εμπορευματοποίηση σε Υγεία, Παιδεία, την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου της εκ περιτροπής εργασίας που σε ορισμένους χώρους η μείωση φτάνει έως και 50% και τέλος βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο χωρίς καμία αύξηση με την αδιαλλαξία που εσείς δείχνετε στην υπογραφή των ΣΣΕ.

Για όλους αυτούς τους λόγους θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι αν προτίθεστε να κάνετε και άλλη μείωση στους μισθούς πείνας και εξαθλίωσης που παίρνουμε αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους θα μας βρείτε απέναντί σας. Σας προειδοποιούμε ότι θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις κατά χώρους δουλειάς και κατά κλάδο, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης και αναλαμβάνεται πλήρως την ευθύνη για τις εξελίξεις που με τις ενέργειές σας εσείς θα πυροδοτήσετε, να μας βυθίσετε στη φτώχεια και την εξαθλίωση, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης που τα κέρδη σας δημιούργησαν».

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Διευρύνονται οι απεργιακοί αγώνες

Με αγωνιστική αποφασιστικότητα συνεχίζουν την απεργία διαρκείας οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια ΜΕΚ και ΒΕΚ, (ιδιοκτησίας Λεμονιά ), στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που, από τον περασμένο Νοέμβρη, τους χρωστάει η εταιρεία. Σε απεργιακό αγώνα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του «ΚΑΝΑΚΗ», που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες και είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, την οποία το Πρωτοδικείο Βόλου έκρινε καταχρηστική, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο η εργοδοσία προχώρησε σε ολοκληρωτική παύση πληρωμών των τακτικών μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων, καθώς και του επιδόματος άδειας. Εδώ και καιρό κινητοποιούνται και οι απολυμένοι της «ΚΟΝΤΙ», που ζητούν επαναλειτουργία της επιχείρησης με την επαναπρόσληψή τους και περιφρουρούν το εργοστάσιο, για να εμποδίσουν τα φορτηγά της εταιρείας να βγάλουν έξω προς πώληση πρώτη ύλη, αλλά και μηχανήματα.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», που κήρυξε την απεργία διαρκείας, έχει καθορίσει πρόγραμμα περιοδειών σε όλα τα εργοστάσια μεταλλουργίας της περιοχής, συζητώντας με τους μεταλλεργάτες για την ανάγκη οργάνωσης, συντονισμού και κλιμάκωσης της πάλης, ενώ προσανατολίζεται στην κήρυξη Πανμαγνησιακής απεργίας στον κλάδο του Μετάλλου στις επόμενες μέρες.

Στο μεταξύ, στην πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και στην αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν, με όλες τις δυνάμεις τους, κατά της αντεργατικής πολιτικής, αναφέρονται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων - Εργατοτεχνιτών Βιομηχανίας «ΒΕΚ ΑΕ» και οι Εργοστασιακές Επιτροπές των εργαζομένων στην «ΜΕΚ ΑΕ» και στην «ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΕ».

«Απλήρωτα ενοίκια, τράπεζες να στέλνουν κατασχετήρια περιουσιακών στοιχείων, αδυναμία πληρωμών σε κοινόχρηστα, τέλη κυκλοφορίας, ΔΕΗ, χαράτσια είναι μερικά από τα φαινόμενα που βιώνουμε εδώ και πολύ καιρό και έχουν μετατρέψει την καθημερινότητά μας σε μια εφιαλτική ταινία τρόμου», σημειώνουν και τονίζουν: «Εχουμε υποχρέωση σε μας και τα παιδιά μας, να παλέψουμε αταλάντευτα, ώστε, αφ' ενός να μην εφαρμοστεί, αφ' ετέρου να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική. Αυτή μας η πάλη πρέπει να είναι ενιαία από όλους τους εργαζόμενους γιατί ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ».

ΔΙΟΙΚΗΣΗ «ΠΙΤΣΟΣ»
Καλεί σε μείωση του ... «κόστους»

Καμιά συναίνεση στη σφαγή των δικαιωμάτων μας, τονίζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας

Σε οργάνωση της πάλης ενάντια στη νέα επίθεση, που, όπως όλα δείχνουν, θα εξαπολύσει η εργοδοσία, καλεί τους εργαζόμενους της ΠΙΤΣΟΣ, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», ενώ καθημερινά προσπαθεί να οργανώσει την πάλη τους, με εξορμήσεις και συζητήσεις εργάτη τον εργάτη. Η εργοδοσία της επιχείρησης ανακοίνωσε στους εργαζόμενους από την περασμένη εβδομάδα ότι θα προχωρήσει σε μείωση του κόστους στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, δίχως να διευκρινίσει περισσότερα (από πού θα προέρχεται αυτή η μείωση του κόστους, αν θα μειωθούν οι μισθοί, αν θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις κλπ).

Δουλειά έχουν πιάσει και τα «παπαγαλάκια» της εταιρείας, διαδίδοντας μια σειρά σενάρια με στόχο να καλλιεργήσουν κλίμα τρομοκρατίας, ενώ αύριο πρόκειται να γίνει γενική συνέλευση των εργαζομένων όπου και θα γνωστοποιηθούν επίσημα οι προθέσεις της εταιρείας. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το επιχειρησιακό σωματείο της ΠΙΤΣΟΣ (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ), δεν κάνει απολύτως τίποτα για να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων. Αντιθέτως, όλο το προηγούμενο διάστημα το σωματείο είχε βάλει πλάτη στην εργοδοσία να περάσει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (10ωρο, δουλειά τα Σάββατα κ.λπ.).

Με ανακοίνωσή του, προς τους εργαζόμενους της ΠΙΤΣΟΣ, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», τονίζει: «Αρνούμαστε κάθε πρόταση μείωσης μισθών - επιδομάτων, κάθε πρόταση για απολύσεις. Δεν υποκύπτουμε σε κανέναν εκβιασμό. Δε συναινούμε στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας, στη λογική μικρότερου κακού. Απαντάμε ταξικά - αγωνιστικά, με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, συσπειρωμένοι στο κλαδικό συνδικάτο μετάλλου».

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στο ΡΩΜΑΝΑ - ΜΥΛΩΝΑ, συνεχίζουν τον αγώνα τους για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων, προχωρώντας τη Δευτέρα σε στάση εργασίας και προχτές Τρίτη σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση απαιτώντας την καταβολή δεδουλευμένων που ξεπερνούν τους τρεις μήνες. Επίσης, στο ΛΟΥΚΙΣΑ, οι εργαζόμενοι μετά από περισσότερους από τρεις μήνες επίσχεσης εργασίας, πέτυχαν να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων και επέστρεψαν στη δουλειά τους.

Σύσκεψη για τον αγωνιστικό συντονισμό

Με κλιμάκωση και συντονισμό της πάλης, με απεργίες και άλλες δράσεις, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του ομίλου COCA COLA 3Ε τον αγώνα ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει τα εργοστάσιά της σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν την απεργία και τη μάχη κόντρα στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έχει στήσει η εργοδοσία για να τροφοδοτήσει την αγορά με προϊόντα της. Πολύμορφα, με στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις συνεχίζουν τον αγώνα και οι εργαζόμενοι στα άλλα εργοστάσια του ομίλου.

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των δύο Ομοσπονδιών του κλάδου, της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών (ΠΟΕΥΓΤΠ) και με τη συμμετοχή όλων των εργοστασιακών σωματείων μελών τους, του ομίλου 3Ε (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου, Ρόδου, Αιγίου και Κρήτης) αποφασίσθηκε η συνέχιση και κλιμάκωση του κοινού αγώνα απέναντι στις εκβιαστικές απολύσεις, το κλείσιμο εργοστασίων Θεσσαλονίκης και Πάτρας, αλλά και τη γενικότερη αντεργατική επίθεση που εξαπέλυσε η COCA COLA 3E ενάντια στους εργαζόμενους του Ομίλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ