ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2012
Σελ. /28
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Πλούσια δράση από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ

Στο επίκεντρο βρέθηκε, μεταξύ άλλων, και αναδείχτηκε η ανάγκη για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία

Εξω από το «Αλεξάνδρα»
Εξω από το «Αλεξάνδρα»
Πικετοφορίες, εκδηλώσεις, συζητήσεις, εξορμήσεις και πολλές ακόμα αγωνιστικές πρωτοβουλίες ανέλαβαν χτες, σε ολόκληρη τη χώρα, σε τόπους δουλειάς και εργατογειτονιές, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και συνδικάτα μαζί με συλλόγους της ΟΓΕ, αναδεικνύοντας έτσι την ανάγκη να δυναμώσει ο συντονισμός μεταξύ του εργατικού και του γυναικείου κινήματος, με στόχο τον ξεσηκωμό των εργαζομένων γυναικών.

Στην Αθήνα, ΠΑΜΕ και ΟΓΕ, βρέθηκαν έξω από από το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου δεν έγινε τυχαία. Σε μια περίοδο που τα πυρά της επίθεσης του κεφαλαίου συγκεντρώνονται στο δικαίωμα στη μητρότητα και η υγεία μετατρέπεται σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, η ΟΓΕ επέλεξε να επισκεφθεί τη Μέρα της Γυναίκας το δημόσιο αυτό νοσοκομείο και μαιευτήριο. Με κεντρικό σύνθημα «Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, Μητρότητα - Κοινωνική Αξία», η ΟΓΕ και το ΠΑΜΕ κάλεσαν τις γυναίκες να παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες τους, για το δικαίωμά τους στη μητρότητα. Μοίρασαν πλατιά την ανακοίνωση της ΟΓΕ, πραγματοποίησαν περιοδεία και συζήτησαν με τις εργαζόμενες του νοσοκομείου. Αρκετές είδαν πολύ θετικά την πρωτοβουλία και στάθηκαν και οι ίδιες πίσω από το πανό.

Η εμπειρία των εργαζομένων επιβεβαιώνει την επιλογή της ΟΓΕ, καθώς η κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της Υγείας είναι εκρηκτική. Οι ελλείψεις σε υλικά αλλά και σε προσωπικό είναι τεράστιες. «Εχουμε γίνει λάστιχο», τονίζουν οι μαίες. Μια από αυτές είναι μόνη της για ένα ολόκληρο τμήμα: «Βολευόμαστε με τα κορίτσια από ΤΕΙ και ΙΕΚ που κάνουν την πρακτική τους». Ως παράδειγμα ενδεικτικό της υποβάθμισης της περίθαλψης αναφέρουν, επίσης, την κατάσταση του ογκολογικού τμήματος στο οποίο υπάρχουν 4 τουαλέτες για 22 νοσηλευόμενους. «Γίνεται ακόμη και ουρά για τις τουαλέτες», λένε και υπογραμμίζουν πως, δεδομένου ότι πρόκειται για σοβαρά περιστατικά, η κατάσταση αυτή είναι επικίνδυνη και επιβάλλεται να αλλάξει.

Πικετοφορία στη Νίκαια
Πικετοφορία στη Νίκαια
Σε κρίσιμο ζήτημα αναδεικνύεται η περίθαλψη των ανασφάλιστων γυναικών, η φροντίδα της υγείας των ίδιων και των παιδιών τους. Οσον αφορά τις ανασφάλιστες εγκύους, το νοσοκομείο τις δέχεται μόνο όμως ως επείγοντα περιστατικά, όταν δηλαδή φτάνει η ώρα να γεννήσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να παραμένουν σε απόσταση βολής από το νοσοκομείο, έξω όμως από τις πόρτες του, μέχρι την τελευταία στιγμή. «Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί μια λύση», τονίζουν οι εργαζόμενες, καθώς με τη διόγκωση της ανεργίας «όλες είμαστε υποψήφιες ανασφάλιστες».

Στη «Χαλυβουργία» των αγώνων

Η πολύτιμη πείρα που προσφέρει όλη η ιστορία των αγώνων του γυναικείου κινήματος βρέθηκε στο επίκεντρο της κεντρικής εκδήλωσης που έκανε η ΟΓΕ για την 8η Μάρτη, επιλέγοντας καθόλου τυχαία, το χώρο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο εργοστάσιο της 3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗΣ, όπου συνεχίζεται ο αγώνας για την καταβολή των δεδουλευμένων. Στην εκδήλωση, εκτός απ' τις εργαζόμενες του χώρου συμμετείχαν και οι γυναίκες των εργαζομένων της 3Ε, έγινε συζήτηση για τη θέση της γυναίκας σήμερα, για την επίθεση που δέχονται συνολικά οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι γυναίκες, αλλά και τις αντικειμενικές δυνατότητες που υπάρχουν για να ζήσει καλύτερα σήμερα όλη η εργατική τάξη. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάγκη οι γυναίκες να οργανωθούν στους τόπους δουλειάς και στη γειτονιά, ενώ οι γυναίκες της ΟΓΕ κάλεσαν τις εργαζόμενες να έρθουν σε επαφή με τις Λαϊκές Επιτροπές στη γειτονιά τους. Αμέσως μετά, γιόρτασαν τη Μέρα της Γυναίκας με ένα ποτήρι κρασί και καλό φαγητό, ενώ έγινε και προβολή ντοκιμαντέρ για τους αγώνες των γυναικών.


ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΡΕΦΩΝ «Η ΜΗΤΕΡΑ»
Εγκληματική πολιτική με θύματα ανυπεράσπιστα παιδιά

Το Κέντρο επισκέφθηκε χθες ο Σύλλογος Γυναικών Ιλίου

Τα παιδιά στο Κέντρο Προστασίας Βρεφών «Η Μητέρα» δεν έχουν γνωρίσει άλλο σπίτι από το ίδρυμα αυτό, δεν έχουν δεχτεί άλλη φροντίδα πέρα από αυτή που τους προσφέρουν οι εργαζόμενες του Κέντρου. Κι όμως η εγκληματική πολιτική των περικοπών στον ευαίσθητο τομέα της Πρόνοιας, δε λογαριάζει τίποτα. Σαρώνει τα πάντα αφήνοντας πίσω θύματα ακόμη και βρέφη, εγκαταλειμμένα και άρρωστα παιδιά που δεν έχουν κανένα άλλο στήριγμα. Ο ιδιωτικός τομέας και οι κάθε λογής «έμποροι» τρίβουν τα χέρια τους.

Στο Κέντρο «Μητέρα» βρέθηκαν χθες γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Ιλίου. Το προσωπικό είναι πλέον ελάχιστο για περίπου 86 παιδιά. «Είμαστε 2 άτομα για 12 παιδιά. Σκέψου πώς τα βγάζουμε πέρα, αν αυτό είναι καλό για τα παιδιά που έχουν ανάγκη από πολλή φροντίδα», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενες. Στο βρεφικό τμήμα φιλοξενούνται νεογέννητα και βρέφη. «Είμαστε το πολύ 2 άτομα, πολλές φορές και ένα για 8 μωρά. Μέχρι τη δεκαετία του '90 ήταν 5 ή 6 άτομα ανά βάρδια...», μας λέει μια εργαζόμενη.

Η Κοινωνική Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη - με 7 ή 8 άτομα αντί για 30 - οπότε μεγαλώνει ο χρόνος παραμονής των παιδιών στο ίδρυμα, αφού δεν επαρκεί το προσωπικό να ασχοληθεί με την κάθε υπόθεση, τη φυσική μάνα, το ανάδοχο ζευγάρι, το παιδί. «Γίνονται υιοθεσίες, αλλά έχει μεγαλώσει ο χρόνος αναμονής. Παλιότερα κατά μέσο όρο ήταν 2,5 χρόνια για να πάρει ένα ζευγάρι παιδί. Τώρα έχει πάει στα 5 - 6 χρόνια. Απογοητεύεται το ζευγάρι, απευθύνεται στην "ελεύθερη αγορά"...», λέει στον «Ρ» η Τασούλα Παπαδογιαννάκη, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο «Μητέρα».

Οπως εξηγούν οι εργαζόμενες, υπάρχουν παιδιά που έχουν μεγαλώσει και πάνε σχολείο, ενώ θα μπορούσαν να έχουν δοθεί σε κάποια οικογένεια. «Φανταστείτε τι σημαίνει για την ψυχολογία αυτών των παιδιών να συναναστρέφονται στο σχολείο με τα υπόλοιπα παιδιά. Και με την υποβάθμιση των υπηρεσιών, τι ψυχολογική υποστήριξη να τους δώσεις, πότε να προλάβεις να τα διαβάσεις; Εγκληματούν σε βάρος των παιδιών. Μέσα από δύσκολες συνθήκες προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε, είναι φοβερά ψυχοφθόρο και για μας».

Οι ιδιώτες «τρίβουν τα χέρια τους»

Εδώ και χρόνια η υποβάθμιση αφήνει ορθάνοιχτα τα παράθυρα για τις κάθε λογής Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να ασχολούνται με τον ευαίσθητο τομέα της προστασίας και της υιοθεσίας παιδιών. «Δεν είναι τυχαίο που δεν μας έρχονται πια πολλά παιδιά, ούτε άγαμες μητέρες. Θέλουν Πρόνοια για τους πολύ εξαθλιωμένους. Ερχονται παιδιά με αρκετά προβλήματα που δεν τα προτιμούν οι ΜΚΟ. Επίσης τον τελευταίο καιρό φέρνουν και μεγαλύτερα παιδιά που δεν μπορούν οι γονείς ή οι συγγενείς να τα ζήσουν με την εξαθλίωση που έχει πέσει», επισημαίνει η Τ. Παπαδογιαννάκη και προσθέτει:

«Τώρα με τις περικοπές - φτάνουν στο 50% τα τελευταία δυο χρόνια - έχει βγει η διοίκηση στη "ζητιανιά" και παίρνουμε πετρέλαιο, πάμπερς, τρόφιμα από χορηγούς. Τους προηγούμενους μήνες - με τόσο κρύο - δεν είχαμε πετρέλαιο, κάναμε οικονομία, ανάβαμε το καλοριφέρ λίγες ώρες, δεν είχαμε ούτε ζεστό νερό. Με το τελευταίο μνημόνιο η ευθύνη λειτουργίας του Κέντρου μεταφέρθηκε από το υπουργείο Υγείας στο Εργασίας. Δεδομένου ότι το κράτος θέλει να ξεφορτωθεί κάθε ευθύνη για πρόνοια και κοινωνικές υπηρεσίες, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν τα ταμεία, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δηλαδή».


«ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ»
Απέλυσε μάνα τριών παιδιών

18 μήνες αφού γέννησε το τρίτο της παιδί...

Εργαζόμενη, μητέρα τριών παιδιών, απέλυσε χτες, η εργοδοσία της αλυσίδας σούπερ Μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ», από το κατάστημα της Ειρηνούπολης στη Νάουσα. Η απόλυση της εργαζόμενης έγινε ουσιαστικά με τη λήξη της 18μηνης περιόδου προστασίας της μητρότητας, μετά τη γέννα. Την Παρασκευή είχε απολυθεί εργαζόμενος και από κατάστημα της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί έξω από το κατάστημα στην Ειρηνούπολη της Νάουσας, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στον «Αρβανιτίδη», της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και σωματεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ