ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2012
Σελ. /28
Ενοχοι για το τσάκισμα των γυναικών

Γρηγοριάδης Κώστας

Την ενόχλησή του για τα όσα είπε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, κατά την ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, εξέφρασε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτής. Με αφορμή την κινητοποίηση των χαλυβουργών και των γυναικών τους, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας, χαιρέτισε τις αγωνιζόμενες γυναίκες και μεταξύ άλλων είπε: «Το ΚΚΕ καλεί τις εργαζόμενες, τις νέες γυναίκες, τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες να απορρίψουν τους ωμούς εκβιασμούς της συγκυβέρνησης, της τρόικας, της ΕΕ, να πιστέψουν στη δύναμή τους, να παλέψουν για την ανατροπή της συγκυβέρνησης και μέσα από τις εκλογές που άμεσα πρέπει να γίνουν να συμβάλουν στο βάθεμα του ρήγματος που έχει ανοίξει στο πολιτικό σύστημα της χώρας και να συμπορευθούν με το ΚΚΕ». Παίρνοντας το λόγο, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Γ. Πεταλωτής ισχυρίστηκε ότι «είναι μικρόψυχη και μικροκομματική» η τοποθέτηση της Β. Νικολαΐδου ότι «για τα δεινά των γυναικών και τη μη προστασία που υπάρχει φταίνε τα κόμματα του μνημονίου». Εφτασε μάλιστα στο σημείο να κάνει λόγο για «ανεπίτρεπτη καπηλεία που καταλήγει σε μικροκομματικά συμφέροντα». Δεν εκπλήσσει η προσπάθεια της κυβέρνησης, διά του Πεταλωτή, να αποποιηθεί τις ευθύνες της για τη σφαγή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που χτυπούν πρώτα και κύρια τις γυναίκες. Το κόμμα του ήταν αυτό και η ΝΔ που κατήργησαν κάθε ευνοϊκή για τη μητρότητα διάταξη στο ασφαλιστικό, που νομοθετούν τη δουλεία της μερικής απασχόλησης στο όνομα του να μειωθεί τάχα η ανεργία κύρια στις γυναίκες, που αφήνουν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά χωρίς παιδικούς σταθμούς, που καταργούν κάθε έννοια πρόνοιας για τους ηλικιωμένους, αναγκάζοντας βασικά τις γυναίκες να τα βγάλουν πέρα μόνες με τη φροντίδα τους, που προβάλλουν σαν «εναλλακτική» στην ανεργία την κοροϊδία της «κοινωνικής οικονομίας» και πάει λέγοντας. Τα δικά τους κόμματα είναι αυτά που υπερασπίζονται ένα σύστημα σάπιο, που κατοχυρώνει την ισοτιμία στα χαρτιά και στην πράξη βαθαίνει την ταξική και φυλετική εκμετάλλευση σε βάρος των γυναικών. Είναι αποκλειστικά ένοχοι και σαν τέτοιους πρέπει να τους πολεμήσουν οι γυναίκες, παίρνοντας θέση στο κίνημα για την ανατροπή της πολιτικής τους.

Φιλολαϊκή διέξοδος σημαίνει ανατροπή

Κάθε φορά που δημοσιοποιούνται τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία, τα κόμματα της πλουτοκρατίας, εκτός από τα κροκοδείλια δάκρυα και τα ξετσίπωτα «λόγια συμπάθειας» για τους ανέργους την ίδια στιγμή που πετάνε κατά χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο, αξιοποιούν την ευκαιρία για να καλλιεργήσουν το έδαφος για τη λήψη νέων μέτρων που τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα στο όνομα του «να βρουν οι άνεργοι δουλειά»! Αυτό ακριβώς επαναλήφθηκε με αφορμή τα χτεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Με μια φωνή, οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων, με πρώτο το κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη, έσπευσαν να ζητήσουν «επιτάχυνση όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση του κράτους και την παρέμβασή του στην οικονομία», «άρση των αντικινήτρων που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα», με σταθερό στόχο να δημιουργηθεί ένα «ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση των επενδύσεων», που θα δώσει τάχα νέες θέσεις εργασίας. Ζητάνε, δηλαδή, να υλοποιηθούν άμεσα οι εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου που σφαγιάζουν τους μισθούς και καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, ώστε να συμπιεστεί όσο γίνεται η τιμή της εργατικής δύναμης και ταυτόχρονα να δοθεί «γην και ύδωρ» στα μονοπώλια. Αυτή είναι η διέξοδος που δίνουν, έτσι θα έλθει η ανάπτυξη που επαγγέλλονται, μέσω των μισθών Βουλγαρίας και Κίνας, με εργαζόμενους σύγχρονους είλωτες δίχως δικαιώματα, με το λαό στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση. Τότε υπόσχονται ότι θα δίνουν δουλειά στους ανέργους, αλλά, παραλείπουν να πουν, για μια κούπα ρύζι... Διέξοδος για το λαό όμως σημαίνει ανατροπή του καπιταλισμού. Μόνο η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της μπορούν να εξασφαλίσουν πραγματική ανάπτυξη με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και την ικανοποίηση των αυξανόμενων σύγχρονων αναγκών του, ανάπτυξη που καταργεί την ανεργία και τη φτώχεια. Σ' αυτή τη ρότα το εργατικό, λαϊκό κίνημα μπορεί να βάλει εμπόδια να ακυρώσει μέτρα.

Ολοκληρωτικό «κούρεμα» στα κόμματα της πλουτοκρατίας

Η λυσσαλέα επίθεση που έχει εξαπολύσει εδώ και μέρες ο Ε. Βενιζέλος κατά των ασφαλιστικών ταμείων που δε συναίνεσαν στη νέα ληστεία των αποθεματικών τους που γίνεται μέσω του «κουρέματος», δεν έχει να κάνει με τη «ζημιά» που προκαλείται από τη μη συμμετοχή τους στο PSI, αλλά κυρίως από το μήνυμα της «μη συμμόρφωσης» των πάντων στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Ετσι και αλλιώς η συμμετοχή των συγκεκριμένων Ταμείων στο κούρεμα είναι μικρή, περίπου 3,5 δισ. ευρώ, και άρα επηρεάζει ελάχιστα τη συνολική επιχείρηση του κουρέματος (206 δισ. ευρώ). Επίσης, με την ενεργοποίηση των λεγόμενων ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) θα «κουρέψει» υποχρεωτικά τα αποθεματικά τους, ενώ ήδη έχει «κουρέψει» άγρια το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών όλων των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται στο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας. Ομως, ο υπουργός ήθελε την εθελοντική συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων κυρίως για πολιτικούς λόγους, να στείλει δηλαδή μήνυμα υποταγής των πάντων στις αποφάσεις της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και της τρόικας. Κατά τα λοιπά, στα «οργισμένα» επιχειρήματα του Ε. Βενιζέλου στη Βουλή ταιριάζει περίφημα η φράση «φωνάζει ο κλέφτης...». Αυτοί που έχουν καταληστεύσει και λεηλατήσει την περιουσία των ασφαλιστικών Ταμείων εδώ και εξήντα χρόνια, έχουν το θράσος και εμφανίζονται κέρβεροι και θεματοφύλακες της περιουσίας τους, ενώ συνεχίζουν την ίδια εγκληματική πολιτική: να θυσιάζουν τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων στο βωμό του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρηματικών ομίλων. Και αυτό ο υπουργός Οικονομικών το βαφτίζει «εθνική προσπάθεια» για τη σωτηρία της χώρας, ταυτίζοντας ως συνήθως το συμφέρον της πλουτοκρατίας με το «εθνικό συμφέρον». Ο λαός πρέπει να «κουρέψει» ολοκληρωτικά την πολιτική δύναμη των κομμάτων της πλουτοκρατίας και να συστρατευτεί αποφασιστικά με το ΚΚΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μόνο ανατρέπεται

Η αντιδραστικοποίηση του μονοπωλιακού καπιταλισμού είναι δεδομένη και αφορά τα πεδία της οικονομίας (π.χ. τσάκισμα μισθών), των διεθνών σχέσεων, του ιδεολογικού και πολιτικού εποικοδομήματος. Ομως σε περίοδο οικονομικής κρίσης και έντασης των δυσκολιών για τη διαχείρισή της τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι εκπρόσωποί τους, αντιδραστικοποιούνται περαιτέρω. Γίνονται επιθετικότεροι, βιαιότεροι, κυνικότεροι, πιο αυταρχικοί. Δείγμα γραφής αυτής της αντιδραστικοποίησης και αυταρχικοποίησης του ελληνικού πολιτικού συστήματος, της επίδειξης της πολιτικής του κνούτου, αποτελούν ασφαλώς και οι παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομικών της συγκυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, σε μια πληθώρα θεμάτων. Τις δύο προηγούμενες μέρες, γίναμε μάρτυρες, μιας οξύτατης, θρασύτατης επίθεσης του υπουργού σε βάρος των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, στην ουσία εναντίον των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που «τόλμησαν» να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία «κουρέματος» των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. Η «έκρηξη» του υπουργού Οικονομικών κατά των ...απείθαρχων διοικήσεων των Ταμείων διανθίστηκε με απροκάλυπτες απειλές, εκβιασμούς, επίκληση τρομοκρατικών διλημμάτων, με επιχειρήματα που δεν απέχουν πολύ από την αλήστου μνήμης εποχή του «δεν δικαιούσαι να ομιλείς». Τα Ταμεία που δεν συμμετείχαν στο PSI στιγματίζονται και κατηγορούνται για αγνωμοσύνη, επειδή, όπως ισχυρίζεται...έχουν λάβει διαχρονικά κοινωνικές παροχές, ενισχύσεις, επιχορηγήσεις και παρά ταύτα αρνήθηκαν να βάλουν, από μόνα τους, το κεφάλι στην κρεμάλα. Αλλά, ο πιο ωμός εκβιασμός είναι «κούρεμα» ή θα κοπούν οι συντάξεις.

Μα καλά, δεν του έχει πει κανείς σε αυτόν τον τόπο ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί; Δε γνωρίζει ότι τα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων έχουν καταληστευτεί διαχρονικά από τις αστικές μεταπολεμικές κυβερνήσεις, και ότι ο μόχθος των εργαζομένων μετατράπηκε σε θαλασσοδάνεια προς εφοπλιστές, βιομήχανους, τραπεζίτες και μεγαλοξενοδόχους; Φυσικά και το γνωρίζει, αλλά το αποσιωπά. Και με περισσό θράσος ισχυρίζεται ότι τα Ταμεία διασώθηκαν από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Ασυγκράτητος ο υπουργός Οικονομικών, εξαπέλυσε χτες μύδρους, από το βήμα της Βουλής, στο ΚΚΕ γιατί ...τόλμησε να αντιταχθεί στη νέα αύξηση κατά 30 δισ. ευρώ των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου η τελευταία να συνεχίσει να χορηγεί πιστώσεις προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα ενισχυθούν και με άλλα 50 δισ. από το 2ο μνημόνιο. Και τι επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει το νέο πακτωλό προς το τραπεζικό κεφάλαιο; Ούτε λίγο, ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι οι ενισχύσεις αυτές προς τους μεγαλομετόχους των τραπεζών, δίνονται για να... προστατευτούν οι λαϊκές καταθέσεις!

Μήπως νομίζει πως απευθύνεται σε αφελείς που είναι έτοιμοι να πιστέψουν ό,τι τους σερβίρει; Γιατί οι τράπεζες δε δημιουργήθηκαν για να...προστατεύουν τις λαϊκές καταθέσεις, αλλά να συγκεντρώνουν τις σκόρπιες αυτές καταθέσεις και να τις μετασχηματίζουν σε ένα γιγάντιο κεφάλαιο, το οποίο, ως κεφάλαιο πλέον, απαιτεί μερίδιο στη ληστεία που συντελείται σε βάρος του λαού. Και ο ελληνικός μονοπωλιακός καπιταλισμός έχει περάσει ανεπιστρεπτί στην ολοκληρωτική αντίδραση. Είναι ο καπιταλισμός που σαπίζει, που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος για τα λαϊκά συμφέροντα, τα οποία απειλούνται ως τη ρίζα της ζωής τους. Ο μονοπωλιακός καπιταλισμός δεν μεταρρυθμίζεται, δεν εξανθρωπίζεται, μόνο ανατρέπεται. Η πάλη για τη λαϊκή - εργατική εξουσία, με προοπτική το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για τα λαϊκά στρώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ