ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ
Αρνητική απόφαση για αναδρομικά βουλευτών

Απορρίφθηκε χτες η πρώτη από τις δεκάδες σχετικές αιτήσεις που δικαιώθηκαν πρωτόδικα

Αρνητική ήταν η απόφαση που εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο στο αίτημα βουλευτών, ευρωβουλευτών και πρώην βουλευτών, που είχαν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας αναδρομικές διαφορές των αποδοχών τους. Συνολικά, 150 και πλέον βουλευτές ή πρώην βουλευτές προσέφυγαν στα δικαστήρια διεκδικώντας με το νόμιμο τόκο τις διαφορές των αποδοχών που δεν τους αποδόθηκαν, μετά την αύξηση των αμοιβών στους δικαστικούς λειτουργούς.

Μετά τη γενική κατακραυγή, την οποία αποπροσανατολιστικά προσπάθησαν να αξιοποιήσουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους στην πτώχευση του λαού, μόνο 43 παραιτήθηκαν από τις αξιώσεις τους, εκ των οποίων οι 24 ανήκουν στη ΝΔ και 17 στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ορισμένοι βουλευτές να έχουν καταθέσει παραιτήσεις και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Υπενθυμίζεται ότι κανένας βουλευτής ή πρώην βουλευτής του ΚΚΕ δεν εμπλέκεται στην υπόθεση και πως το ΚΚΕ έχει καταθέσει ακόμα και με τη μορφή της πρότασης νόμου τη θέση του για κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Παράλληλα, ζητάει την κατάργηση της αποζημίωσης για συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές, όπως και τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης.

Οι βουλευτές που έχουν προσφύγει διεκδικούν κατά μέσο όρο περίπου 250.000 ευρώ, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό, αφού τα διεκδικούμενα ποσά εξαρτώνται από το χρονικό διάστημα που έχει διατελέσει κάποιος βουλευτής και από το πόσες αγωγές έχει καταθέσει. Επίσης, κάθε βουλευτής διεκδικεί και 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη από τη μη αναπροσαρμογή των αποδοχών του. Αρχικά στο Διοικητικό Πρωτοδικείο οι βουλευτές είχαν δικαιωθεί.

Ωστόσο, στο Διοικητικό Εφετείο, η πρώτη εφετειακή απόφαση που εκδόθηκε ήταν αρνητική. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας με την υπ' αριθμό 13/2012 απόφασή του απέρριψε έφεση πρώην βουλευτή της ΝΔ για τέσσερις κοινοβουλευτικές περιόδους (1993-2004), ενώ έκανε δεκτή την έφεση του ελληνικού δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης. Στο Διοικητικό Εφετείο αναμένεται η έκδοση και άλλων προσφυγών, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και αντίθετες αποφάσεις.

ΠΑΣΟΚ
Σήμερα και αύριο η Εθνική Συνδιάσκεψη

Διεργασίες για την ανακήρυξη των υποψήφιων προέδρων

Ξεκινούν σήμερα το πρωί οι εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο με την επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τη διεκδίκηση της προεδρίας. Χτες, συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο, όπου αποφασίστηκε να στηθούν κάλπες σε ολόκληρη τη χώρα στις 18 Μάρτη, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει μόνο ένας υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Συγχρόνως, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου άφησαν ανοιχτό το θέμα των διαδικασιών που θα τηρηθούν για την ανάδειξη των υποψηφιοτήτων. Με βάση το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, απαιτείται η συλλογή του 1/4 των υπογραφών των μελών του Εθνικού Συμβουλίου από τους υποψήφιους προέδρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον αριθμό των συγκεκριμένων υπογραφών έχει ήδη υπερκαλύψει ο Ευ. Βενιζέλος, αλλά δεν έχει συγκεντρώσει ακόμα ο Χρ. Παπουτσής. Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αυτός ήταν και ο λόγος που δεν κατέληξε χτες το Πολιτικό Συμβούλιο στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων.

Παράλληλα, η ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ, ότι θα στηθούν κάλπες ακόμα και για έναν υποψήφιο, πυροδότησε σενάρια που θέλουν τον Ευ. Βενιζέλο να είναι ο μοναδικός υποψήφιος. Τα πάντα, ωστόσο, αναμένεται να οριστικοποιηθούν αύριο, όπου μετά το τέλος της Εθνικής Συνδιάσκεψης, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν απέκλειαν να υπάρξει εισήγηση του Γ. Παπανδρέου για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σχετικά με την ανάδειξη των υποψήφιων προέδρων, την οποία θα κληθούν να επικυρώσουν ή να απορρίψουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο Κυριακή 11/3:

-- Σε πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πρέβεζα στην αίθουσα «ΟΑΣΗ» και ώρα 5.30 μ.μ. θα μιλήσει η Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς-Κορυδαλλού-Ρέντη του ΚΚΕ διοργανώνει στις 11 π.μ., συγκέντρωση-συζήτηση με θέμα: «Μιλώντας στα παιδιά μας για την οικονομική κρίση». Θα μιλήσει ο Κ. Ιωαννίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ, του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πλειάδες» (Λεωφόρος Γρ. Λαμπράκη και Ταξιαρχών, Κορυδαλλός). Στο χώρο θα υπάρχει δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά.

-- Στις 11 π.μ. στον Αλιμο, στο Πολιτιστικό Κέντρο, Λ. Ιωνίας 96, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ και ομιλητή τον Γ. Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ.

-- Σε εκδήλωση της ΚΟ Πρέβεζας του ΚΚΕ, στο Πνευματικό Κέντρο (πρώην λαϊκή αγορά) στις 7 μ.μ., θα μιλήσει η Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Σε πολιτικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στις 11 π.μ. στην παραλία Αμφιλοχίας και στο δημαρχείο της Βόνιτσας στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Μωραΐτης.

-- Στις 11.30 π.μ. στο Γαλάτσι (περιοχή Καραγιαννέικα) στο καφενείο «ΛΕΣΒΙΟ», συγκέντρωση με τον Γ. Πατσή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Δίωξη για το «πόθεν έσχες»

Ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην βουλευτή της ΝΔ Σπ. Λιβανού άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Ι. Μωραϊτάκης για το αδίκημα της υποβολής ελλιπούς δήλωσης πόθεν έσχες, μετά την αποστολή στοιχείων από την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου Κομμάτων και Βουλευτών της Βουλής. Η υπόθεση αφορά χρηματικό ποσό που είχε δηλώσει τα προηγούμενα έτη ο πρώην βουλευτής, αλλά δεν το συμπεριέλαβε στην πρόσφατη δήλωση «πόθεν έσχες». Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών, διαπιστώθηκε ότι ο Σπ. Λιβανός, το 2009 εμφάνισε μηδενικές καταθέσεις, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια, το 2008 και το 2007, είχε δηλώσει ποσό σε καταθέσεις 980.000 ευρώ.

Τους βολεύει η προβοκάτσια

Μετά τους Σαμαρά, Καρατζαφέρη, Βενιζέλο, Γιούνκερ, Μπακογιάννη και άλλους, τα ΝΕΑ ανέλαβαν χτες να κάνουν λιανά τη «θεωρία των άκρων», στοχοποιώντας ανοιχτά και με συκοφαντίες το ΚΚΕ και το οργανωμένο κίνημα. Αναφερόμενη στα επεισόδια στη Ρόδο και στην επίθεση ενάντια στον Γ. Νταλάρα, η εφημερίδα γράφει στο οπισθοσέλιδο: «Μπορεί όντως να θεωρούν ότι ζουν σε μια κοινωνία όπου βασιλεύει ο νόμος της ζούγκλας και όπου ο καθένας δικαιούται να χειροδικεί ή να προπηλακίζει (...) μπορεί (...) αυτές οι "αποδοκιμασίες" να μεθοδεύονται από οργανωμένους πυρήνες της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς για να προωθήσουν την κοινή τους πεποίθηση ότι "το σύστημα είναι σάπιο", το ίδιο και "όσοι το εκπροσωπούν" (...) εφαρμόζεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε»!

Είναι φανερή η προσπάθεια του αρθρογράφου να ταυτίσει σε μεθόδους και στόχους την ακροδεξιά με την «άκρα αριστερά», από την οποία σκόπιμα δεν εξαιρεί το ΚΚΕ, αφού αυτό θέλει να συκοφαντήσει. Τι λέει; Οτι όποιος ισχυρίζεται πως το σύστημα είναι σάπιο, είναι επικίνδυνος, υποθάλπτει και οργανώνει το χάος και το μπάχαλο. Αρα, ίσα και όμοια αυτοί που οργανώνουν προβοκάτσιες ή ενθαρρύνουν αντιδράσεις εκτόνωσης, που τελικά συκοφαντούν το κίνημα, με τους εργάτες και το λαό που παλεύουν οργανωμένα για την ανατροπή του αστικού συστήματος, που πράγματι έχει σαπίσει. Οι αγώνες αυτοί, στους οποίους πρωτοστατεί το ΚΚΕ, καμιά σχέση δεν έχουν με τις γιούχες και την ατομική ή συλλογική εκτόνωση της δυσαρέσκειας για την κυρίαρχη πολιτική.

Αυτούς τους αγώνες εχθρεύονται τα αστικά κόμματα και ΜΜΕ, μαζί και οι διάφορες ακροδεξιές ομάδες, που ήδη ετοιμάζουν συγκέντρωση που μυρίζει προβοκάτσια στις 25 του Μάρτη στο Σύνταγμα. Με τα γραπτά τους, οι εφημερίδες των αστών τούς δίνουν κάλυμμα, για να συκοφαντήσουν μετά τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες. Να έχει το νου του ο λαός. Ενιαία υπηρετούν το σύστημα που τον εξαθλιώνει, αυτοί που πρωτοστατούν στις κάθε είδους προβοκάτσιες και αυτοί που εμφανίζονται να τις καταδικάζουν, αλλά στην πραγματικότητα τις υποθάλπουν σαν όπλο ενάντια στο κίνημα και στο ΚΚΕ.


Π.

ΠΕΔΥΕ
Εκδήλωση αύριο Κυριακή

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, διοργανώνει εκδήλωση όπου θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Για τους δίκαιους και άδικους πολέμους» του Β.Ι. Λένιν, αύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 102). Την παρουσίαση επιμελείται η Βαγγελιώ Σεφέρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ