ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Πανελλαδική δράση για την Ασφάλιση

Την Πέμπτη, 15 του Μάρτη, συγκεντρώσεις στα γραφεία του ΟΑΕΕ

Με άμεσο αίτημα τη θεώρηση όλων των βιβλιαρίων ασθενείας, ανεξάρτητα από το αν ο ασφαλισμένος έχει χρέη προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), καθώς και την κατάργηση της προϋπόθεσης ασφαλιστικής ενημερότητας, η ΠΑΣΕΒΕ προχωρά στην οργάνωση κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, την Πέμπτη, 15 του Μάρτη, μέρα πανελλαδικής δράσης.

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για το Ασφαλιστικό με το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ. Καταγγέλλουμε την απόφαση της πλειοψηφίας του ΟΑΕΕ για το κούρεμα των αποθεματικών του ταμείου, τα οποία είναι σε ομόλογα. Είναι έγκλημα από τη μια το ταμείο να μην έχει να δώσει συντάξεις και από την άλλη να χρηματοδοτεί τις τράπεζες», τονίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) σε ανακοίνωσή της, με την οποία καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κεντρική συγκέντρωση της ΠΑΣΕΒΕ στην Αθήνα, «στον ΟΑΕΕ Πειραιώς 46 (πρώην ΤΣΑ) την Πέμπτη 15 Μάρτη, 8.30 π.μ., για να απαιτήσουμε τη θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας σε όλους τους ασφαλισμένους». Παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Αττική θα γίνουν επίσης σε Πειραιά, Αιγάλεω, Περιστέρι, Ιλιον, Μπραχάμι, Αγ. Παρασκευή και αλλού.

Η ΟΒΣΑ τονίζει: «Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων να πάρουν όλα τα μέτρα για τη μαζική συμμετοχή των μελών τους, στη συγκεκριμένη κινητοποίηση.

Συνάδελφοι. Εχουμε δύναμη, μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, μπορούμε να διαφυλάξουμε ό,τι έχουμε κατακτήσει με σκληρούς αγώνες. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επιβάλλεται να δυναμώσουμε τα σωματεία, τα ΔΣ να πάρουν πρωτοβουλία για την οργάνωση της συμμετοχής στους αγώνες. Απαιτούμε:

  • Αμεση θεώρηση των βιβλιαρίων ασθένειας ανεξάρτητα από χρέη.
  • Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

Πάρτε όλοι μέρος στην κινητοποίηση έξω από τον ΟΑΕΕ».

Η ΓΣΕΒΕΕ

Υπέρ του «κουρέματος» των αποθεματικών του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) βασιζόμενη στο παραμύθι των «ισοδύναμων μέτρων» τοποθετείται η ηγεσία της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΒΕΕ, προσπαθώντας ταυτόχρονα να «θολώσει τα νερά», μήπως και καταφέρει να ξεγελάσει κάποιον αυτοαπασχολούμενο ή μικρό ΕΒΕ. Ετσι, με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, η ΓΣΕΒΕΕ θέτει ζήτημα εγκυρότητας της σύγκλησης του ΔΣ του ΟΑΕΕ και της απόφασης συμμετοχής του Ταμείου στο «κούρεμα».

Οχι μόνο αποφεύγει να καταγγείλει ευθέως τη διαδικασία ως προς τον τύπο αλλά και την ουσία, ενώ ξέρει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ασχοληθεί ούτε για «αστείο» με τέτοιου είδους ζητήματα, αλλά εκτίθεται αμέσως μετά καθώς δηλώνει ότι: «διαφωνεί με την μείωση - κούρεμα των ομολόγων του Ταμείου χωρίς να υπάρχει εξασφάλιση για ισοδύναμα μέτρα αποκατάστασης της μείωσης των αποθεματικών του».

Η ΓΣΕΒΕΕ υπονομεύει εξαρχής το αίτημα των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Ταμείου για προστασία και ενίσχυση των αποθεματικών του, των δικών τους χρημάτων που έχουν ήδη λεηλατηθεί από την αντιασφαλιστική πολιτική πολλών χρόνων. Αποδεχόμενη υπό όρους τη «σφαγή», δέχεται και τις επιπτώσεις, τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των εισφορών, τη μείωση των παροχών. Κι αυτό επειδή γνωρίζει πολύ καλά ότι η ασκούμενη πολιτική κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από κάθε είδους εξασφάλιση συντάξεων και παροχών, με συνέπεια οποιαδήποτε αναφορά σε «ισοδύναμα μέτρα» να συνιστά «παραμύθι της Χαλιμάς» και τίποτα άλλο. Το επιβεβαιώνει μάλιστα έμμεσα, επικαλούμενη η ίδια τις μειώσεις των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις άλλες περικοπές, ενώ σημειώνει ότι ο ΟΑΕΕ σύντομα δεν θα μπορεί να καταβάλλει συντάξεις!!!

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Αγροτικά μπλόκα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Για πάνω από 2 ώρες αποκλείστηκε η Εγνατία Οδός στα Γιάννενα και ο κόμβος στη Φιλιππιάδα

Αγροτικά μπλόκα, με αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αξόνων στήθηκαν χθες το πρωί στην Ηπειρο από την ΠΑΣΥ, μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ στην πανηπειρωτική κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Στα Γιάννενα η αυτοκινητοπομπή από δεκάδες τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και ΙΧ αυτοκίνητα ξεκίνησε από το εργοστάσιο της «ΔΩΔΩΝΗΣ» , πέρασε την Περιφερειακή Οδό και κατέληξε στον κόμβο της Εγνατίας Οδού που αποκλείστηκε για πάνω από 2 ώρες. Αντίστοιχος συμβολικός αποκλεισμός παρά την δυνατή βροχή έγινε στο κόμβο της Φιλιππιάδας εκφράζοντας με αυτό το δυναμικό τρόπο την απαίτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και του λαού της Ηπείρου να μην ιδιωτικοποιηθεί η «ΔΩΔΩΝΗ» με οποιαδήποτε μορφή και σχήμα και ανεξάρτητα την προέλευση του αγοραστή. Καταδικάστηκε η κυρίαρχη αντιαγροτική πολιτική που επιδιώκει να παραδώσει την «ΔΩΔΩΝΗ», ένα βασικό στήριγμα των κτηνοτρόφων στους ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους με συνέπειες στο εισόδημα των παραγωγών αφού θα πωλούν το γάλα πιο φθηνά στον ιδιώτη, στους καταναλωτές, που θα αγοράζουν ακόμη πιο ακριβά, αλλά και στους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗΣ» που θα οδηγηθούν σε παραπέρα επιδείνωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Γι' αυτό στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων και στο δίκαιο αγώνα τους βρέθηκαν στα αγροτικά μπλόκα και εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νεολαία βάζοντας στο επίκεντρο της κοινής πάλης και δράσης την δυνατότητα σήμερα να υπάρξει μια άλλη φιλοαγροτική πολιτική κόντρα στα μονοπώλια. Για λαϊκή εξουσία και οικονομία στην οποία η «ΔΩΔΩΝΗ», οι άλλες μεταποιητικές βιομηχανικές μονάδες και αγροτικές επιχειρήσεις θα αποτελούν ιδιοκτησία του λαού, διασφαλίζοντας στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού και με στήριγμα τον παραγωγικό συνεταιρισμό εισόδημα στον κτηνοτρόφο, μόνιμη δουλειά , φτηνά και ποιοτικά προϊόντα στις εργατικές λαϊκές οικογένειες.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Απαντήσεις σε «συνηθέστερα ερωτήματα»

Χρήσιμες πληροφορίες φορολογικού περιεχομένου

Απαντήσεις σε ορισμένα από τα «συνηθέστερα ερωτήματα» των φορολογουμένων, όπως οι ίδιοι τα προσδιορίζουν, έδωσε με τη μορφή εγχειριδίου η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Η σχετική λίστα αφορά σε θέματα μεταβίβασης ακινήτων, Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, είσπραξης δημοσίων εσόδων κ.ά.

Ανάμεσα σε αυτά:

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του δημοσίου;

Δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης σε μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα, που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του δημοσίου, εφόσον το ποσό, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα.

Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τα 1.000 ευρώ.

Κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι 6.11.2008 σε βάρος οφειλετών και εμπίπτουν στα παραπάνω, αίρονται ή περιορίζονται κατά περίπτωση μετά από αίτηση του οφειλέτη.

Ποια είναι τα αφορολόγητα ποσά για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, αιτία θανάτου ή γονικής παροχής;

Η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 250.000 έγγαμο, με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα. Επίσης, χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο κληρονόμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον στο δικαιούχο κληρονόμο ή κληροδόχο περιέρχεται μία μόνο κατοικία ή ένα οικόπεδο εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της απαλλαγής για αγορά πρώτης κατοικίας;

Η απαλλαγή παρέχεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα, εφόσον κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα ή προτίθενται να εγκατασταθούν σε αυτήν το αργότερο μέσα στα επόμενα 2 χρόνια από την αγορά. Καταργήθηκε η απαλλαγή για τους Ελληνες ή ομογενείς του εξωτερικού που δεν κατοικούν στην Ελλάδα κατά το χρόνο της αγοράς.

Πότε παραγράφεται το δικαίωμα του δημοσίου για επιβολή φόρου κληρονομιάς ή δωρεάς, γονικής παροχής;

Παραγράφεται μετά την πάροδο 10 ετών αν υποβλήθηκε δήλωση, ή 15 ετών αν δεν υποβλήθηκε δήλωση.

Υπάρχει δικαίωμα απαλλαγής για δεύτερη φορά;

Απαλλαγή παρέχεται και για κάθε νέα αγορά ακινήτου, εφόσον: α) Τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του κατά το χρόνο της νέας αγοράς ο αγοραστής, ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα τους, δεν πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους και β) ο αγοραστής υποβάλει δήλωση και καταβάλει εφάπαξ το φόρο που αναλογεί στην αξία του ακινήτου που πήρε απαλλαγή.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για τη χορήγηση ΑΦΜ σε αλλοδαπούς;

- Το διαβατήριό τους. Στην περίπτωση όπου τα στοιχεία τους δεν αναγράφονται σε αυτό με λατινικούς χαρακτήρες, κατατίθεται φωτοτυπία του διαβατηρίου επίσημα μεταφρασμένη.

- Εφόσον οι αλλοδαποί είναι κάτοικοι Ελλάδας προσκομίζεται και η άδεια παραμονής τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΛΑΡΙΣΑ
Συσκέψεις της ΠΑΣΕΒΕ

Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, καθώς και τα άλλα λαϊκά στρώματα, διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ, αύριο Κυριακή 11 Μάρτη, στις 11 το πρωί, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27 με Εγνατία γωνία).

Πανθεσσαλική σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ πραγματοποιείται αύριο και στη Λάρισα, στις 11 το πρωί, στο Επιμελητήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ