ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Με όπλο την πείρα τους οι σπουδαστές να επιλέξουν το δρόμο του αγώνα

Περιοδεία στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στην Ελευσίνα έκανε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Με τους σπουδαστές και τους καθηγητές στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στην Ελευσίνα συζήτησε την Πέμπτη ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, με επίκεντρο την αντιλαϊκή επίθεση που σαρώνει τη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους, τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο της μαθητείας και της κατάρτισης αλλά και τα σχέδια αναδιάρθρωσης της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, που φέρνουν νέα επιδείνωση της ήδη άσχημης κατάστασης.

Ο Γ. Γκιόκας τόνισε τη σημασία που έχει για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ η συζήτηση με το κομμάτι της νεολαίας που κάτω από δύσκολες συνθήκες δίνει διπλή μάχη, από τη μια στα θρανία και από την άλλη στους χώρους δουλειάς. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό», υπογράμμισε στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες, «οι νέοι εργαζόμενοι, οι νέοι σπουδαστές, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, όπως είστε όλοι σας, να μπορούν να ερμηνεύουν και να κατανοούν όλες αυτές τις εξελίξεις που συμβαίνουν γύρω μας. Ακούτε καθημερινά, βομβαρδίζεστε μέσα από τα ΜΜΕ για μνημόνια, για μέτρα, για χρεοκοπίες. Μας τρομοκρατούν ότι αν δεν δεχτούμε τα μέτρα θα χρεοκοπήσουμε, ότι δε θα έχουμε να φάμε. Εχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ο νέος άνθρωπος, ο νέος εργαζόμενος, ο νέος που παλεύει για το μεροκάματο, που έχει τους γονείς του άνεργους, να μπορεί να καταλαβαίνει τι "παίζεται" πραγματικά, κι όχι μόνο ό,τι του λένε και ό,τι του "σερβίρουν". Να καταλαβαίνει τι "παίζεται", να μη νιώθει αμηχανία μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις και να παλεύει για να αλλάξει η κατάσταση».

Πολύτιμη η πείρα των σπουδαστών

Εξήγησε πως τα χρέη και τα ελλείμματα, που χρησιμεύουν σαν πρόσχημα για την επιβολή των μέτρων, τα δημιούργησαν οι φοροαπαλλαγές, οι επιδοτήσεις και οι φοροελαφρύνσεις στους κεφαλαιοκράτες. «Πολλοί από εσάς τους ξέρετε όλους αυτούς, δουλεύετε στις επιχειρήσεις τους», τόνισε στους σπουδαστές. Στόχος των μέτρων, συνέχισε, «δεν είναι τα κρατικά ελλείμματα και τα χρέη που οι ίδιοι τα δημιουργήσανε. Ο στόχος τους είναι να φτιάξουν φτηνούς εργάτες, φτηνό εργατικό δυναμικό. Να ταΐσουνε τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους επιχειρηματίες και με χρήματα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, που κόβονται από την εκπαίδευση, την υγεία των οικογενειών σας, να τους ταΐσουνε και με φθηνό εργατικό δυναμικό. Οταν μιλάνε για "ανταγωνιστικότητα" αυτό εννοούν και μέσα από τη μαθητεία αυτό επιδιώκουν. Και εσείς εδώ έχετε πολύ μεγάλη πείρα, για να καταλάβετε ποιος είναι ο χαρακτήρας αυτών των μέτρων».

Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα: δεν μπορούν να βρουν θέση εργασίας για να κάνουν την πρακτική τους, αναγκάζονται να δεχθούν εργασία που δεν ανταποκρίνεται στο αντικείμενό τους, η αμοιβή τους με βάση τη σύμβαση μαθητείας από τα 440 ευρώ πέφτει με τα νέα μέτρα στα 330 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι σε αναμονή ακόμα και για τις κάρτες που δικαιούνται για μειωμένο εισιτήριο στα λεωφορεία. Με αφορμή τα θέματα αυτά, ο Γ. Γκιόκας στάθηκε στην ανάγκη να συνδεθεί ο αγώνας για να βελτιωθεί η κατάσταση στην επαγγελματική εκπαίδευση με τον αγώνα για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Οπως ανέφερε: «πλέον όλη η ζωή, με βάση τα νέα μέτρα, γίνεται μια σύμβαση μαθητείας», καθώς η αγορά εργασίας διαμορφώνεται σε κανονική ζούγκλα.

«Το πραγματικό δίλημμα για τους νέους εργάτες, για τις οικογένειές τους, είναι ένα: αν θα συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση ή θα την πολεμήσουμε», υπογράμμισε ο Γ. Γκιόκας και κάλεσε τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες να διδαχθούν από το παράδειγμα της απεργίας στη γειτονική τους Χαλυβουργία, να διαμορφώσουν εστίες αντίστασης, να οργανωθούν στα σωματεία τους, να δημιουργήσουν αγωνιστικές συσπειρώσεις στη σχολή τους. Να μη δεχθούν τη ζωή που τους ετοιμάζουν ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζήσουν καλύτερα αλλά να παλέψουν για να φύγουν από τη μέση οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής και να αξιοποιηθεί ο πλούτος που παράγεται για να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες.

Οι σπουδαστές των σχολών μαθητείας να μην ξεγελαστούν

Ανακοίνωση της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης για να καταρτιστεί το τελικό σχέδιο για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, υπήρξαν διαρροές που λένε ότι στο τέλος του έτους οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) που εποπτεύονται από άλλα υπουργεία, πέραν του υπουργείου Παιδείας, θα μετατραπούν σε φορείς παροχής μεταγυμνασιακής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και θα ανήκουν στη μη τυπική εκπαίδευση. Γύρω από αυτή τη διαρροή αναπτύσσεται έντονη φιλολογία για το μέλλον των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, που έχει αναστατώσει τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ. Αλλοι μιλούν για υποβάθμιση, συρρίκνωση αυτών των σχολών μαθητείας, έως και για κλείσιμο των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.

Με αφορμή τα παραπάνω, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το τελευταίο διάστημα αφήνονται σκόπιμα διαρροές από την κυβέρνηση και δυναμώνει η φημολογία πως οι σχολές του ΟΑΕΔ θα κλείσουν. Σε αρκετές περιοχές γενικεύονται απειλές πως οι μαθητές θα βρεθού στον δρόμο, χωρίς δουλειά και πρακτική. Τρομοκρατούν τους μαθητές των 400 ευρω, παίζονται παιχνίδια στις πλάτες τους.

Σε συνθήκες, όπου βαθαίνει η επίθεση ενάντια στην λαϊκή οικογένεια, που όλο και περισσότερος κόσμος πετιέται στο δρόμο την ίδια στιγμή που τσεκουρώνονται συλλογικές συμβάσεις, μισθοί και συντάξεις, οι όποιες εξελίξεις υπάρξουν στις σχολές μαθητείας δε θα είναι για να αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα οι σπουδαστές ή να αμείβονται καλύτερα.

Οποια εξέλιξη υπάρξει, θα είναι προς διευκόλυνση της τάσης να μεγαλώσει η εκμετάλλευση χιλιάδων νέων παιδιών που δουλεύουν για μισό μεροκάματο, ανασφάλιστοι, μακριά και έξω από την ειδικότητα τους. Η μαθητεία ήταν ως τώρα όχημα, όχι για να μάθουν μια τέχνη οι μαθητές αλλά για να γεμίσουν τα σεντούκια των επιχειρήσεων με τσάμπα εργατική δύναμη.

Με πρόσχημα την πληρωμένη μαθητεία (ενίοτε απλήρωτη και κακοπληρωμένη) όλα τα προηγούμενα χρόνια, μάθαιναν 15χρονα παιδιά πως θα είναι υποτακτικοί στους εργοδότες και τις επιχειρήσεις. Η λογική «μαθαίνεις και πληρώνεσαι, άρα μη μιλάς» έχει αποτυπωθεί ως το νούμερο ένα μάθημα στις σχολές. Σε αυτούς τους χώρους ποτέ δε μίλησαν για δικαιώματα, για κατακτήσεις, για πρακτική πάνω στο αντικείμενο της εργασίας, για ωράριο. Αντίθετα, μάθαιναν στους μαθητές την τέχνη της υποταγής, ότι οι θυσίες θα έχουν αντίκρισμα, όταν δε θα διεκδικούν, όταν θα βρίσκονται συνεχώς με το κεφάλι σκυμμένο, όταν θα είναι μακριά από τα σωματεία και τους αγώνες.

Καλούμε τους σπουδαστές των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ, να μην ξεγελαστούν. Να δώσουν τη μάχη εκεί που πρέπει. Σε κάθε σχολή και σε κάθε χώρο δουλειάς, για να μη φτάσουν το μισθό της μαθητείας να είναι φιλοδώρημα. Να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους.

Δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν πουθενά. Θα τα πάρουν όλα».

Κλείνουν τα οικοτροφεία των τουριστικών σχολών

Συζητήθηκε στη Βουλή, Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την τουριστική σχολή της Κέρκυρας

Ανάστατη είναι η κερκυραϊκή κοινωνία από τις πληροφορίες ότι επίκειται το κλείσιμο της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων στην Κέρκυρα και το θέμα έφερε προχτές στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους. Τόνισε ότι οι σχολές αυτές λειτουργούν από το 1976 και από αυτές έχουν αποφοιτήσει χιλιάδες μαθητές με ειδικότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα του τουρισμού και ζήτησε όχι μόνο να μην κλείσουν, αλλά αντίθετα να αναβαθμιστούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα οικοτροφεία που φιλοξενούν τους μαθητές.

Απαντώντας ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης είπε μεν ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός να κλείσουν οι τουριστικές σχολές της Κέρκυρας, αλλά ξεκαθάρισε ότι τα οικοτροφεία θα κλείσουν, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, «ούτε σωστή πολιτική παιδείας αποτελούν, ούτε υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι δημοσιονομικές δυνατότητες να κρατάμε οικοτροφεία σε όλη τη χώρα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ